ArvostelutMotorolaYleinen

Arvostelussa Motorola One Zoom – Tyylikäs puhelin neljällä keskivertokameralla

Motorola One Zoom

Lenovon omistuksessa oleva Motorola esitteli IFA 2019 -messuilla syyskuun alussa uuden Motorola One Zoom -älypuhelimen, joka on yhtiön One-malliston kehittynein sekä kallein keskihintaluokan älypuhelin. Uutuuspuhelin keskittyy nimensäkin mukaisesti kameraan ja puhelimessa onkin neloiskamera takaosassa. Lisäksi One Zoom tarjoaa myöskin erittäin hyvältä kuulostavaa tekniikkaa omassa hintaluokassaan.

Suomessa uutuuspuhelin asettuu reilun 400 euron hintaluokkaan, josta ei suuremmin löydy kilpailua. Verrattuna esimerkiksi tuoreimpaan Nokia 7.2 -puhelimeen Motorola One Zoom tarjoaa selvästi pidemmälle vietyä ja tuoreempaa tekniikkaa, vaikka hintaa on muutama kymppi enemmän. Kameroiden ohella One Zoomista löytyy muun muassa AMOLED-näyttö, lähes puhdas Android-käyttöjärjestelmä, suuri akku sekä näyttöön integroitu sormenjälkilukija.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan uuteen Motorola One Zoom -puhelimeen. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset puhelimesta testijakson perusteella. Artikkeli tulee rakentumaan perinteiseen tyyliin laitteen ulkoisiin seikkoihin, puhelimen ominaisuuksiin, tekniseen toteutukseen sekä kameroihin tutustumisesta.

Tekniset tiedot
Motorola One Zoom (XT2010-1)
Mitat: 158 × 75 × 8.8 mm
Paino: 190 g
Rakenne: Alumiinikehys sekä Gorilla Glass 3 -lasipinnat
Näyttö: 6.39 tuumaa Full HD+ (1080 x 2340) / 19:9-kuvasuhde / Super AMOLED
Suoritin: 8-ytiminen Qualcomm Snapdragon 675 (Adreno 612)
Muisti: 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]/ 128 Gt sisäistä tallennustilaa (MicroSD max. 512 Gt)
Takakamera: 48 MP pääkamera (f/1.7 / 0.8 µm / 1/2" / PDAF / OIS) + 16 MP ultralaajakulma (f/2.2 / 13 mm) + 8 MP telekamera (f/2.4 / 81 mm / PDAF / OIS [3x optinen zoom]) + 5 MP syvyysterävyyskamera +  kaksisävyinen LED-salama
Etukamera: 25 MP etukamera (f/2.0 / 0.9 µm)
Akku: 4000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie (1. syyskuuta 2019 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / 15 watin pikalataus / Kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C / USB 3.1
Ääni: Bluetooth 5.0 ja apetX-tuki / kuulokeliitin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Harmaa / violetti / pronssi
Hinta: 429 €

Myyntipakkaus

Motorola One Zoomin myyntipakkauksen sisältö.

Motorola toimittaa One Zoom -puhelimen varsin tutun tyylisessä myyntipakkauksessa, joka on ulkoisesti kokonaisuudessaan violetti. Myyntipakkauksen ulkopuolella on useasti mainittuna puhelimen mallinimi ja Motorola-logo tuodaan vahvasti esille. Myyntipakkauksen takaosassa on kuva itse puhelimesta sekä listattuna laitteen tärkeimpiä teknisiä ominaisuuksia. Pakkauksen yhdellä kyljellä on myöskin mainittuna sisältä löytyvän puhelimen mallikoodi, väri- ja muistivariantti sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Motorola One Zoom, joka on kääritty muoveihin ja se on upotettuna pehmeämuoviseen suojakuoreen. Pakkauksessa on myös mukana paperilappu, jossa Motorola haluaa varmistaa, että käyttäjä hankkii puhelimelle sopivan näytönsuojakalvon, jos sellaista puhelimessa haluaa käyttää. Myyntipakkauksessa on puhelimen alapuolella käyttöohjeet, takuutietoja sekä SIM-korttiluukun avaustyökalu. Pakkauksen pohjalla on vielä laadukkaanoloiset 3,5 mm liittimellä varustellut nappikuulokkeet, USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli sekä itse laturi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kokonaisuudessaan Motorola One Zoom -puhelimen myyntipakkaus on juuri sellainen, mitä Motorolalta osasi odottaakin. Pakkauksen sisältö on laaja ja erityistä kiitosta saavat suojakuori sekä laadukkaat nappikuulokkeet, mitkä eivät ole enää itsestäänselvyys puhelimien myyntipakkauksissa. Lisäksi myyntipakkaus on kokonaisuudessaan yksinkertaisen tyylikäs, mikä on myös aina plussaa.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Motorola on viime aikoina panostanut puhelimiensa laatuun ja nyt One Zoom -mallissa luotetaan vahvasti premium-materiaaleihin ja design on saanut virkistävää vaihtelua verrattuna muihin malliston älypuhelimiin. Motorola luottaa 6000-sarjan mattapintaiseksi hiekkapuhallettuun alumiinikehykseen sekä Gorilla Glass 3 -lasipintaan takana. Laadun osalta puhelimesta ei ole valittamista, vaan puhelin on erittäin jämäkkä, eikä se päästä häiritseviä natinoita käsien välissä väännettäessä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Motorola One Zoom -puhelimen rakenteessa mielenkiintoista on mattapintainen takaosan lasi, joka ei kerää tuttuun tapaan sormenjälkiä, mutta se on kuitenkin erittäin liukas erityisesti kuivilla käsillä. Käteen puhelin istuu mukavasti ja pienesti kaartuva takalasi mahdollistaa mukavan käsituntuman. Takalasiin Motorola on tehnyt tyylikkään metallinhohtoisen efektin, jonka ansiosta myöskin laitteen takaosa osa näyttää kuin se olisi tehty harjatusta metallista. Takalasissa on siis metallikuviointi sekä se on liukuvärjätty niin, että reunat ovat keskiosaa tummemmat. Henkilökohtaisesti tykkään Motorolan hillitystä design-toteutuksesta takaosassa.

Takaosan lasi näyttää alumiinilta.

Puhelimen mitoiksi Motorola on ilmoittanut 158 x 75 x 8,8 millimetriä ja painoa on 190 grammaa. Motorola One Zoom ei ole siis mikään valtavan suuri puhelin, vaan varsin yleistä keskitasoa. Paksuutta on kohtalaisesti, mikä selittynee kuitenkin suurella akulla. Painoakaan ei ole liikaa, mutta One Zoom ei ole kuitenkaan markkinoiden kevyimmästä päästä.

Laatuvaikutelmaa hieman tiputtaa Motorolan päätös laittaa alumiinikehyksen ja näyttöä suojaavan lasin väliin muovinen kaistale, joka luo mielestäni ylimääräisen saumakohdan. Jos puhelimessa haetaan todellista premium-tuntumaa, niin minkäänlaisia muoviosia tai ylimääräisiä saumakohtia ei saisi olla ulospäin nähtävillä. Toinen rakenteellinen miinuspuoli on IP-luokituksen puuttuminen. Motorola on aikaisempina vuosina laittanut keskihintaluokassakin puhelimiin vedenkestävyyden, mutta tällä kertaa One Zoomin kohdalla saadaan tyytyä vain P2i-roiskevesitiiviyteen. Todellinen vedenkestävyys olisi tehnyt puhelimesta selvästi kilpailijoiden keskihintaluokan puhelimia paremman.

Etuosasta katsottuna Motorola One Zoom näyttää varsin geneeriseltä, sillä nykyisissä älypuhelimissa ei juurikaan persoonallisuutta etuosaan voi saada. Etuosaa peittää 84,6 prosenttisesti näyttöpaneeli, jonka kehykset Motorola on pyrkinyt minimoimaan. Näytön yläreunassa on tuttu pisaramainen loviratkaisu sekä alareunassa on hieman paksumpi musta kaistale. Etuosan yläreunassa on etukameran lisäksi puheluihin käytettävä kuuloke, etäisyysanturit sekä näytön alareunaan on integroituna optinen sormenjälkilukija.

Takaosaan Motorola on tehnyt suuria muutoksia, jos verrataan esimerkiksi samaan mallistoon kuuluvaan Motorola One Vision -puhelimeen. Tällä kertaa katse kiinnittyy vahvasti suureen muusta rungosta ulkonevaan kamera-alueeseen, josta löytyy neljä erilaista kamerasensoria sekä Motorola ikoninen M-logo, joka on myös LED-valaistu ja toimii samalla ilmoitusvalona. Kamera-alueen vasemmalla puolella on myöskin kaksois-LED-salamavalo, 48 MP -teksti sekä muita tietoja kamerasensoreista. Laitteen takaosassa on myöskin Motorola One -teksti ja yksi mikrofonireikä aivan alareunassa.

Motorola One Zoomin oikeassa kyljessä on tuttuun tapaan äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike. Tällä kertaa virtapainike on päätetty varustella karhealla pinnoitteella, jonka avulla sen erottaa helpommin äänenvoimakkuuspainikkeesta. Puhelimen vasen reuna on jätetty kokonaan tyhjäksi, mutta yläreunassa on kaiutinritilä, yksi mikrofoni sekä SIM-korttitelakka. Puhelimeen on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yhden nano-SIM-kortin ja micro-SD-muistikortin. Laitteen alareunassa on perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin, USB-C-tyypin liitin sekä yksi mikrofoni.

Näyttö

Näyttöä voidaan pitää yhtenä Motorola One Zoom -puhelimen kohokohdista, sillä se on omassa hintaluokassaan erittäin hyvä. Näyttö on kooltaan 6,4 tuumaa ja Motorola kutsuu toteutusta nimellä Max Vision OLED, mikä viittaa näytön pohjautuvan OLED-tekniikkaan sekä sitä kiertävät kehykset on pyritty minimoimaan. Näytössä on 19:9-kuvasuhde sekä tarkkuus yltää Full HD+ tasolle, eli pikseleitä löytyy 2340 x 1080. Tuumaa kohden pikseleitä on siis 404, mikä takaa tarpeeksi tarkan pikselitiheyden, ettei yksittäisiä pikseleitä ole mahdollista paljain silmin havaita. Näytössä on myöskin perinteinen 60 hertsin virkistystaajuus.

Motorola One Zoomin näytössä on myös pisaramainen loviratkaisu, jotka kutsutaan U-loveksi. Lovi on juurikin U-kirjaimen muotoinen, joten Motorolan kutsumanimi on erittäin osuva. Lovi on myös mukavan pieni, eikä se häiritse suuremmin laitteen käyttöä. Näyttöpaneelia on suojaamassa 2.5D Panda King -lasi, eli Motorola ei hyödynnä tällä kertaa yleisemmin käytettyä Gorilla Glass -lasia.

Motorola One Zoomin näyttöpaneeli on yksi parhaimmista, joita Motorolan puhelimissa on hetkeen nähty. OLED-tekniikan ansiosta värintoisto on hyvää erityisesti tummissa väreissä sekä musta on oikeasti mustaa. Oletusasetuksilla näytön värintoisto ei kuitenkaan ole parhaimmillaan ja jos näytön kirkkaus on alhainen, niin värit usein vääristyvät syystä tai toisesta. Näytössä on kuitenkin hyvä kirkkaus ja luettavuus kirkkaassa päivänvalossa oli testijakson perusteella hyvä, vaikka samalle tasolle huippupuhelimien kanssa ei päästäkään. Näytössä on myös hyvät katselukulmat.

Puhelimen asetuksista on mahdollista säätää näytön asetuksia varsin heikosti ja esimerkiksi näytön värintoistolle on vain kolme oletusasetusta, jotka ovat luonnollinen, tehostettu ja kylläinen. Minkäänlaisia manuaalisäätömahdollisuuksia ei puhelimesta löydy. Motorola One Zoom -puhelimessa on myös tuttu Moto-näyttö, eli tutummin Always-On-Display-toiminnallisuus. Tämän avulla saadaan sammutetulle näytölle näkyviin kellonaika ja ilmoitukset.

Tekniikka ja suorituskyky

Motorola hyödyntää uutuuspuhelimessa viime vuonna esiteltyjä teknisiä toteutuksia, jotka ovat suunnattua juurikin keskihintaluokkaan. Puhelimen tehoista on vastaamassa Qualcommin kehittämä kahdeksanytiminen Snapdragon 675 -järjestelmäpiiri, joka valmistettu 11 nm prosessilla. Snapdragon 675 rakentuu kahdesta 2.0 GHz:n taajuudella hyrräävästä Kryo 460 Gold -ytimestä sekä kuudesta 1.7 GHz:n taajuudella toimivasta Kryo 460 Silver -ytimestä. Järjestelmäpiirin grafiikkasuorittimena toimii Adreno 612

Snapdragon 675 -järjestelmäpiirin suorituskyky riittää varsin mukavasti monille peruskäyttäjille, mutta huippupuhelimien kaltaista suorituskykyä ei laitteessa nähdä. Henkilökohtaisesti olisin odottanut Motorolan laittavan puhelimeen hieman paremman, esimerkiksi Snapdragon 7 -sarjaan kuuluvan järjestelmäpiirin, sillä ne ovat teknisesti selvästi kehittyneempiä.

Alapuolella olevasta taulukosta on nähtävillä Motorola One Zoomin saamat pisteytykset tutuissa suorituskykytesteissä. Pisteytyksiä voi verrata myöskin Xiaomi Mi A3 -puhelimen sekä Motorola One Visionin, jossa on hyödynnetty Samsungin Exynos-järjestelmäpiiriä, saamiin pisteytyksiin. Suorituskykytestien perusteella One Zoom on hieman molempia puhelimia suorituskykyisempi, vaikkakaan testit eivät kerro koko totuutta reaalimaailman käyttötilanteista.

Testitulokset
Motorola One Zoom (SD675) Xiaomi Mi A3 (SD665) Motorola One Vision (E9609)
AnTuTu: 167 038 pistettä 141 002 pistettä 145 514 pistettä
Geekbench 4 (single): 2320 pistettä 1527 pistettä 1609 pistettä
Geekbench 4 (multi): 6207 pistettä 5656 pistettä 5369 pistettä
Geekbench 5 (single): 467 pistettä 316 pistettä EI TULOKSIA
Geekbench 5 (multi): 1417 pistettä 1405 pistettä EI TULOKSIA
PCMark 2.0: 7000 pistettä 6556 pistettä 6703 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 22 700 pistettä 23 351 pistettä 24 344 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 26 448 pistettä 24 945 pistettä 24 391 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 15 173 pistettä 19 084 pistettä 24 179 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 1027 pistettä 1079 pistettä 1357 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 883 pistettä 932 pistettä 1203 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2388 pistettä 2419 pistettä 2454 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Suomessa Motorola One Zoom on myynnissä ainoastaan yhdessä muistiversiossa, jossa on 4 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Motorola hyödyntää tehokasta LPDDR4X-muistia sekä UFS-tallennustilaa. Motorola One Zoomissa on verrattain vähän RAM-muistia ja esimerkiksi 6 gigatavua RAM-muistia ei olisi varmastikaan ollut pahitteeksi, vaikkakin myös 4 gigatavua tuntui riittävän varsin pitkälle. Motorola One Zoomissa on myöskin microSD-muistikorttipaikka, jonka avulla tallennustilaa voidaan laajentaa jopa 512 gigatavua. Motorola One Zoom on myöskin dual-SIM-puhelin, eli siihen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia rinnakkain. On kuitenkin hyvä huomata, että muistikortti vaatii toisen SIM-korttipaikan.

Äänentoistosta on vastaamassa vain yksi kaiutin, joka sijaitsee erikoisesti puhelimen yläreunassa. Kaiuttimen äänentoisto on hyvällä tasolla, vaikkakin se ei ole mitenkään erikoinen. Erikoisen Motorola One Zoomista tällä hetkellä tekee se, että laitteessa on säästetty perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, mikä sijaitsee puhelimen alareunassa. Langallisien kuulokkeiden ystäville löytyy nyt siis kuulokeliitin, mutta myöskään Bluetooth-kuulokkeiden käyttäjiä ei ole unohdettu. Puhelimessa on luonnollisesti Bluetooth 5.0 -versio.

Yksi huomioitava seikka Motorola One Zoomin teknisessä toteutuksessa mielestäni on NFC-yhteys. NFC:n avulla puhelimella on mahdollista muun muassa suorittaa lähimaksuja ja muita tarpeellisia asioita. NFC-tukea ei voida pitää aina itsestäänselvyytenä, mutta Motorolan puhelimista se on yleisesti löytynyt, sillä NFC on varsin yleisesti käytetty ominaisuus Euroopassa.

Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus

Motorola One Zoom on ensimmäinen Motorolan älypuhelin, jossa on näyttöön integroitu optinen sormenjälkilukija. Aikaisemmin One-mallistossa Motorola on luottanut takaosasta löytyvään sormenjälkilukijaan, mutta nyt One Zoomissa se on tuotu etuosaan. Vaikka Motorola ei ole kovin paljoa näytönalaisia sormenjälkilukijoita käyttänyt, niin One Zoom -puhelimessa se toimii verrattain hyvin. Toinen biometrinen lukituksenavaustapa on kasvojentunnistus, joka on löytynyt jo aikaisemminkin Motorolan puhelimista.

Sormenjälkilukija sijaitsee näytön alareunassa ja siihen on helppo osua muun muassa peukalon avulla. Itse sormenjälkilukija tuntui testijakson aikana erittäin luotettavalta ja se tuntui toimivan sulavasti ilman ongelmia. Lähes jokaisella lukituksen poistokerralla sormenjälkilukija tunnisti sormen ja avasi lukituksen. Sormenjälkilukija tuntui myös nopealta, vaikka aivan markkinoiden nopeimmasta näytönalaisesta tunnistimesta ei olekaan kysymys.

Näytönalaiselle sormenjälkilukijalle Motorola on luonut kolme erilaista animaatiota, jotka ovat nimiltään Radial waves, Boomerang ja Chroma dial. Animaatiot ovat miellyttäviä ja ne toimivat yllättävän sulavasti. Motorola on ottanut sormenjälkilukijan kanssa huomioon myös näytönsuojat ja varoittaa niiden käytöstä monessakin tilanteessa. Motorolan mukaan näytönsuojat voivat vaikuttaa siihen, miten tunnistin lukee sormenjäljen ja puhelin kehottaakin käyttäjää rekisteröimään sormenjäljet aina uudestaan, kun uusi suojakalvo asetetaan näytölle.

Kasvojentunnistus perustuu Motorola One Zoom -puhelimessa tuttuun tapaan etukameraan. Kasvojentunnistus ei ole siis yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija, mutta ainakaan testijakson aikana laitteen lukitus ei avautunut muiden henkilöiden kasvoilla. Pahimmassa tilanteessa etukameraan perustuvan kasvojentunnistuksen voi kuitenkin mahdollisesti ohittaa valokuvalla, minkä vuoksi kasvojentunnistusta käyttäessä on hyvä ottaa tällaiset tilanteet huomioon. Kasvojentunnistus tuntui testien perusteella toimivalta sekä nopealta lukituksen avaustavalta.

Akku ja pakkastesti

Motorola One Zoom on varusteltuna suurella 4000 milliampeeritunnin akulla, jonka luvataan tarjoavan jopa kahden päivän akunkeston. Testijakson aikana luvattuun kahden päivän akunkestoon ei koskaan päästy, mutta on hyvä huomata, että puhelinta käytetiin päivittäin varmasti normaalia enemmän. Yleisesti akkua puhelimesta löytyi iltaisin noin 20-30 prosenttia, joten laite oli laitettava joka yö laturiin.

Puhelinta ladataan Motorolan omalla Turbo Power 15 -pikalataustekniikalla, joka takaa latauksen 15 watin teholla. Yleisesti Motorola Turbo Power -laturit ovat olleet varsin nopeita, mutta nyt Motorola One Zoom -puhelimen kohdalla samaa ei voida sanoa. Testijakson aikana testasimme mukana toimitettavan pikalaturin latausnopeuden ja testin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Motorola One Zoomin latausnopeus mukana toimitettavalla TurboPower 15 -pikalaturilla.

Kuvaajasta nähdään, että tyhjästä täyteen Motorola One Zoomin 4000 milliampeeritunnin akku latautuu 130 minuutissa, eli kahdessa tunnissa ja kymmenessä minuutissa. Puolen tunnin latauksen jälkeen akkua oli noin 36 prosenttia ja tunnin latauksen jälkeen 63 prosenttia. Ensimmäiset kymmenen minuuttia laturi jaksoi ladata puhelinta varsin nopeasti, mutta tämän jälkeen lataus hidastui ja jatkui tasaisena aina 90 prosentin varaustasoon. Viimeisen kymmenen prosenttia latautuivat erittäin hitaasti ja siihen kului aikaa 35 minuuttia.

Motorola One Zoomia ladataan ainoastaan USB-C-tyypin latausliittimen kautta, eikä puhelimessa ole esimerkiksi tukea langattomalle lataukselle. Latausnopeus oli varsinainen pettymys, sillä Motorolalta on nähty aikaisemmin parempiakin suorituksia. Aikaisemmin edullisemmissakin Motorolan puhelimissa on nähty 27 watin TurboPower-latausratkaisuja, joten One Zoomin 15 watin TurboPower-lataus on selvä heikkous.

Testijakson aikana Motorola One Zoom laitettiin myöskin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Motorola One Zoom laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut yhtään akkua, eli akunvaraus oli edelleen 100 prosenttia. Näyttö ei muuttunut hyytelömäiseksi, sillä Motorola hyödyntää puhelimessa OLED-tekniikkaa. Pakkanen ei tuottanut muitakaan havaittavissa olevia ongelmia ja esimerkiksi sormenjälkilukija tuntui toimivan tutulla tavalla. Ainoa hieman erikoinen puoli oli se, että Motorola oli mahdollistanut akun lataamisen heti jääkylmänä, kun yleisesti se on turvallisuussyistä estetty.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola One Zoomin näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti videosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 7 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 93 prosenttia. Akun kuluminen ei ollut kovin suurta verrattuna pakkastestin keskiarvoon. Myöskään toisen testauskerran jälkeen ei ollut havaittavissa puhelimen käyttöä haittaavia ongelmia.

Pakkastestin perusteella Motorola One Zoom suoriutuu mallikkaasti myöskin kylmistä olosuhteista. Pakkanen ei tuottanut puhelimelle minkäänlaisia ongelmia ja akun kuluminen erityisesti toisella testauskerralla oli jopa verrattain varsin vähäistä. Erikoinen havainto pakkastestin aikana oli kuitenkin se, että Motorola ei ollut estänyt akun lataamista jääkylmänä, vaikka niin monet muut valmistajat ovat päättäneet tehdä.

Kamerat

Motorola One Zoomissa on monella tavalla mielenkiintoiset kamerat ja ne ovat laitteen keskiössä. Kameroita on takaosassa peräti neljä kappaletta ja edessä yksi kamera. Omassa hintaluokassaan Motorola One Zoom tarjoaa kuitenkin erittäin monipuolisen kamerakokonaisuuden. Pääkamerana on tuttu 48 megapikselin kamerasensori ja tämän rinnalta löytyy syvyysterävyyskamera, telekamera sekä ultralaajakulmakamera.

Pääkamerana toimiva 48 megapikselin kamerasensorissa on f/1.7-aukko, 1/2” kennokoko sekä 0,8 µm pikselikoko. Lisäksi pääsensorissa on vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain (OIS), joka ei ole itsestäänselvyys keskihintaluokan älypuhelimissa. Pääkamerassa hyödynnetään Quad-Pixel-tekniikkaa, eli kuvat taltioidaan 12 megapikselin tarkkuudella, eikä Motorola mahdollista täyden 48 megapikselin tasoisien kuvien taltiointia. Toinen kameroista on 8 megapikselin telekamera, joka mahdollistaa jopa 3x optisen zoomauksen. Kamerassa on muun muassa f/2.4-aukko, 81 mm polttoväli sekä optinen kuvanvakautus (OIS).

Kolmas Motorola One Zoomin kameroista on monissa puhelimissa jo aikaisemmin nähty ultralaajakulmakamera. Tämän kameran tarkkuus on 16 megapikseliä ja siinä on f/2.2-aukko sekä 13 mm polttoväli. Ultralaajakulmakameralla voidaan taltioida kuvia 117 asteen näkökentällä. Neljäs ja viimeinen puhelimen takaosan kameroista on tarkkuudeltaan 5 megapikseliä ja se on tarkoitettu ainoastaan syvyysterävyyden taltioimista varten.

Kamerat lyhyesti

 • Takakamera: Neloiskamera + kaksois-LED-salama
  • Pääkamera (wide): 48 MP (f/1.7, 1/2″, 0,8 µm, PDAF, OIS, 87°)
  • Ultralaajakulmakamera: 16 MP (f/2.2, 13 mm, 117°)
  • Teleobjektiivi: 8 MP (f/2.4, 81 mm, OIS, 3x optinen zoom)
  • Syvyysterävyys: 5 MP
 • Etukamera: 25 MP (f/2.0, 0,9 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Pääkameralla otetaan kuvia 12 megapikselin tarkkuudella ja kameran vahvuudet tulevat esille erityisesti hyvässä valaistuksessa. Kamera taltioi värit mukavan luonnollisina ja yksityiskohtia on monessa tilanteessa tarpeeksi. Jos kuvia kuitenkin tarkastellaan lähempää, niin havaittavissa on erikoista rakeisuutta sekä epäselkeyttä, jotka tekevät kuvista erikoisia. Läheltä otetut kuvat ovat verrattain hyvä, mutta kun otetaan kuva esimerkiksi maisemasta, niin kuviin taltioituu selvästi enemmän epäselkeyttä. Heikommassa valaistuksessa pääkamera tuottaa myöskin vähintään kohtuullista jälkeä, mutta havaittavissa on jälleen samoja ongelmia kuin hyvässä valaistuksessa. Alapuolella on muutama kuva, jotka ovat taltioitu Motorola One Zoomin pääkameralla.

Telekamera tarjoaa poikkeuksellisesti keskihintaluokassa 3x optisen zoomauksen, kun yleisesti puhelimissa on nähty vain 2x optinen zoomaus jopa huippuluokan puhelimissakin. Telekameran tarkkuus on 8 megapikseliä ja se tuottaa mielestäni erittäin vaikuttavaa jälkeä ja on jopa tietyissä tilanteissa parempi kuin pääkamera. Telekameralla otetut kuvat ovat pääasiassa yksityiskohtaisia sekä värit taltioituvat luonnollisina. Alapuolella on muutama kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on taltioitu pääkameralla ilman zoomausta ja oikeanpuoleinen on otettu telekameralla 3x optisesti zoomaten.

Ultralaajakulmakamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja kuviin saadaan taltioitua 117 asteen näkökenttä. Kuvat ovat yleisellä tasolla hyviä, mutta eivät mitenkään erikoisia. Puhelimen muiden kameroiden tasolle ei päästä ja kuvissa on havaittavissa selvästi enemmän pehmeyttä ja hämärässä otetuissa kuvissa selvästi enemmän rakeisuutta. Kuvissa on myös havaittavissa pieniä vääristymiä, mikä on varsin yleistä ultralaajakulmakameralle. Alapuolella on muutama ultralaajakulmakameralla otettu kuva.

Neljäs ominaisuus, jonka Motorola One Zoomin neloiskamera mahdollistaa on syvyysterävyyden taltioiminen. Syvyysterävyyskuvausta varten puhelimessa on muotokuvatila, jossa on mahdollista säätää taustasumennuksen voimakkuutta. Muutamien testien perusteella puhelin tunnistaa kohtalaisen hyvin kuvattavan kohteen ääriviivat sekä pystyy tuottamaan miellyttävän taustasumennuksen. Jos kuitenkin kuvaustilanne on haastava muun muassa heikon valaistuksen tai usean kohteen takia, niin taustasumennuksesta ei tule kovinkaan erikoista. Alapuolella on yksi onnistunut taustasumennettu kuva, joka on otettu ihanteellisessa kuvaustilanteessa, jossa valoa on tarpeeksi ja kuvattava kohde on selkeä.

Videokuvausta Motorola One Zoom -puhelimella voidaan harrastaa kolmella takaosan kameralla. Valitettavasti 4K 30 fps -videokuvausta tukee ainoastaan pääkamera, mutta Full HD -tasolla voidaan kuvata samanaikaisesti pääkameralla, ultralaajakulmakameralla ja telekameralla. Testijakson aikana oli mielenkiintoista huomata kuinka sulavasti Motorola One Zoom todella pystyi vaihtamaan kameroiden välillä kesken videokuvauksen, kun yleensä monikamerapuhelimissa on havaittavissa pientä siirtymäkankeutta. Motorola One Zoomin kohdalla videokuvausta avustavat myöskin pää- ja telekameroiden optinen kuvanvakautus, joka näkyy erityisesti vakaampina videoina. Videokuvauksen osalta ei kuitenkaan kannata odottaa mitään huippuluokan laatua, vaan laatu on varsin tuttua keskihintaluokassa.

Etukameran tarkkuus Motorola One Zoom -puhelimessa on mukavat 25 megapikseliä, mutta kuten pääkamerassa, niin myös etukamerassa hyödynnetään Quad-Pixel-tekniikkaa, jonka takia kuvien tarkkuus on vain 6,25 megapikseliä. Täyden resoluution 25 megapikselin kuvien taltiointi on kuitenkin mahdollista. Etukameran kuvien laatu on yleisesti erittäin hyvä, jos valaistusolosuhteet ovat kunnossa. Hämärässä kuvien laatua on parantamassa Quad-Pixel-tekniikka, jonka pitäisi tuottaa parempaa laatua erityisesti heikossa valaistuksessa.

Kamerasovellus ei ole Motorola One Zoom -puhelimen kohdalla saanut juurikaan muutoksia, vaan yleisilme on täysin samanlainen kuin muissakin Motorolan puhelimissa. Sovelluksen päänäkymässä pääsee käsiksi lähes kaikkiin tarvittaviin kuvaustiloihin helposti ja samalla mukana on varsin laajasti säätömahdollisuuksia. Päänäkymässä pyyhkäisemällä oikealle tai vasemmalle voidaan helposti vaihtaa kuvaustiloja, joita ovat muun muassa valokuvaus, videokuvaus, muotokuvatila sekä valikko, jossa on vieläkin enemmän tiloja. Motorola One Zoomin takakameroiden välillä voidaan vaihdella laukaisimen vasemmalla puolella olevasta painikkeesta. Testijakson aikana kamerasovellus tuntui hieman hitaalta ja eri kuvaustilojen välillä vaihtelu tuntui välillä jopa tuskalliselta.

Manuaalitilaan päästään kamerasovelluksen oikeassa yläkulmassa olevasta painikkeesta. Manuaalikuvaustila tuo vahvasti edelleen Nokia-puhelimista löytyvän Nokia Pro Camera -tilan. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-arvoa (100-3200), suljinnopeutta (1/6000 – 1/4 s) sekä valotusta. Säätömahdollisuudet vaihtelevat myös hieman kameroiden välillä, sillä telekameran ja ultralaajakulmakameran kohdalla suljinnopeuden voi asettaa maksimissaan 1/3 sekuntiin. Alapuolella on muutama kuva Motorola One Zoomin kamerasovelluksen käyttöliittymästä.

Käyttöjärjestelmä

Motorola One Zoom on käyttöjärjestelmänsä osalta varsin erikoinen puhelin, sillä One-malliston laitteet ovat olleet yleisesti Android One -versioon pohjautuvia. Nyt Motorola on päättänyt luopua puhtaasta Android One -versiosta ja korvannut sen normaalilla Androidilla, johon Motorola on lisännyt hieman enemmän omia asetuksiaan ja sovelluksia. Käyttöjärjestelmän yleisilme on kuitenkin edelleen varsin puhdas, mutta suurin erovaisuus Android One -versioon verrattuna löytyy varmastikin päivityslupauksesta.

Puhelin pohjautuu Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmäversioon, eikä toistaiseksi ole tietoakaan Android 10 -päivityksen julkaisusta Motorola One Zoomille. Suurella todennäköisyydellä puhelin tulee saamaan tuoreimman Androidille vielä kuluvan vuoden aikana, mutta tätä Motorola ei ole valitettavasti vielä vahvistanut. Testijakson aikana puhelimeen asentui ainoastaan yksi päivitys, joka toi mukanaan Googlen syyskuussa julkaisemat tietoturvakorjaukset. Aikaisempi tarjolla ollut ohjelmistoversio oli varusteltu heinäkuussa julkaistuilla tietoturvakorjauksilla. Android One -puhelimista poiketen Motorola One Zoom ei tule siis saamaan joka kuukausi uusimpia päivityksiä.

Testijakson aikana vastaan ei tullut suuremmin ongelmia, jotka olisivat johtuneet käyttöjärjestelmästä. Motorola on esiasentanut puhelimeen vain muutamia omia sovelluksiaan ja lisännyt asetuksia. Motorola omat sovellukset ovat muun muassa kamera ja Moto-sovellus, kun taasen laitteelle personoituja asetuksia löytyy hieman enemmän. Käyttökokemus on kuitenkin erittäin hyvä käyttöjärjestelmän osalta.

Yhteenveto

Kokonaisuutena Motorola One Zoom on erittäin mielenkiintoinen uutuuspuhelin omassa hintaluokassaan. On kuitenkin valitettavaa, että Motorolalla näyttää olevan jokseenkin suunta hukassa uutuuspuhelimen suhteen. Laitteessa on erittäin paljon potentiaalia, mutta tärkeimmät osa-alueet ovat tehty varsin heikosti. Esimerkiksi puhelimen neljästä kamerasta kolme ovat vain keskivertotasoa ja se yksi ominaisuus, joka käy ilmi myös puhelimen nimestä, on kameran selvä vahvuus. Telekameralla otetut kuvat olivat monessa tilanteessa jopa parempia kuin pääkameralla otetut kuvat.

Testijakson aikana tykästyin puhelimessa laadukkaaseen ulkoiseen toteutukseen sekä ergonomiseen designiin. Lisäksi puhelimen näyttö oli hyvä, mutta ei kuitenkaan kaikilla osa-alueilla parhaimmasta päästä. Suorituskyky oli hyvällä tasolla, mutta sitä olisi voinut olla myös hieman enemmän. Myöskin RAM-muistia olisi saanut olla vähintään 6 gigatavua. Motorola One Zoomin suuri akku oli lupaava, mutta pikalataus oli tuskallisen hidas. Selviä positiivisia puolia Motorola One Zoomissa olivat kuitenkin nopea näytönalainen sormenjälkilukija, perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä muistikorttipaikka.

Puhelimen hinta on Suomessa 429 euroa, eli laite asettuu keskihintaluokan yläpäähän. Omassa hintaluokassaan Motorola One Zoom tarjoaa mielestäni erittäin paljon ominaisuuksia, joista suurin osa on kuitenkin vain keskitasoa, eikä vastaa odotuksia. Jos puhelimen hinta asettuisi esimerkiksi 349 euroon, niin kyseessä olisi selvästi helpommin suositeltava uutuuspuhelin. Nykyisellä hinnalla Motorola One Zoom ei pääse tarjoamaan mitään erikoista. Suomessa puhelimesta on myynnissä ainoastaan Electric Gray -väriversio, mutta puhelimesta on olemassa myöskin väriversiot Cosmic Purple ja Brushed Bronze.

Motorola One Zoom -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Yhteenveto

7.4

Hyvää
 • Hyvä laatutuntuma
 • Hyvä OLED-näyttö
 • Hintaluokassa hyvä suorituskyky
 • Monipuoliset kamerat
 • Videokuvaus mahdollista pääkameran lisäksi ultralaajakulma- ja telekameroilla
 • Suuri akku ja hyvä pakkaskestävyys
 • 3.5 mm kuulokeliitin ja muistikorttipaikka
 • Myyntipakkaus sisällöltään monipuolinen
Huonoa
 • Ei IP-luokituksen mukaisesti vesitiivis
 • Näyttölasia kiertää muovikehys
 • Hidas pikalataus
 • Vain 4 Gt RAM-muistia
 • Kamerat eivät parhaimmasta päästä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut