HuaweiYleinen

Huaweille vielä Androidiakin suurempi isku – Puhelinvalmistuksen jatko vaakalaudalla

BBC on raportoinut brittiläisen piirisuunnittelija ARM:n keskeyttäneen kaiken yhteistyön kiinalaisen Huawein kanssa. Asia on käynyt ilmi ARM:n sisäisestä muistiosta, jossa kehotetaan työntekijöitä lopettamaan kaikki aktiiviset sopimukset sekä tulevat sitoumukset Huawein kanssa Yhdysvaltojen kauppakiellon vuoksi.

Yhdysvallat on kieltänyt yhdysvaltalaisia yrityksiä tekemästä yhteistyötä Huawein kanssa ilman hallituksen erillistä lupaa. Yhdysvaltojen kauppaministeriö asetti Huawein ja sen 68 tytäryhtiötä kieltolistalle, jonka tarkoituksena on estää kaupankäynti vihollismaiden kanssa. ARM:n ja Huawein yhteistyön loppuminen on tuorein sekä yllättävin käänne Huawein tilanteessa, sillä ARM on brittiläinen yritys ja sen omistaa japanilainen SoftBank-yhtymä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

ARM on kertonut sisäisessä muistiossaan olevan huolissaan siitä, että Yhdysvaltain kielto vaikuttaa myös yhtiöön, sillä Huaweille myydyt piirisuunnitelmat sisältävät Yhdysvalloista peräisin olevaa teknologiaa. Huawei on luottanut jo vuosia ARM:n suoritinytimiin omissa HiSilicon Kirin -järjestelmäpiireissään. Tämän johdosta Huawei ei pysty jatkamaan omien Kirin-järjestelmäpiirien valmistusta ilman yhteistyötä ARM:n kanssa.

Kirin 980 -järjestelmäpiirissä hyödynnetään ARM:n ytimiä.

Huawein mukaan yhtiö on varastoinut riittävästi Yhdysvalloista peräisin olevia komponentteja, joiden uskotaan riittävän kolmesta kuukaudesta vuoteen. On kuitenkin varmaa, että komponentit loppuvat jossain kohdassa ja Huawein on jopa mahdotonta valmistaa älypuhelimia ilman Yhdysvalloista peräisin olevaa teknologiaa.

ARM kertoi henkilökunnalleen jo ensimmäisen kerran yhteistyön päättymisestä 16. toukokuuta, jolloin Yhdysvaltain kauppaministeriö lisäsi Huawein kieltolistalleen. Päivitettyä tietoa työntekijöille annettiin 18. toukokuuta ja 21. toukokuuta Yhdysvallat antoivat 90 päivän rajoitetun lisenssin, joka mahdollistaa Huaweille muun muassa olemassa olevien puhelimien päivittämisen. ARM ei kuitenkaan usko, että väliaikainen lisenssi koskisi yhtiötä.

Lähde: BBC, The Verge

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei