HuaweiYleinen

Huawein sisäpiiriläinen puhui suunta puhtaaksi Sailfish OS -käyttöjärjestelmästä – ”Android-tason saavuttaminen on mahdollista”

Kesäkuussa Venäjältä kantautui tieto, että Venäjän hallitus olisi ehdottanut Huaweille Jollan Sailfish OS -käyttöjärjestelmään perustuvan Aurora OS -version käyttöä yhtiön puhelimissa. Nyt suunnitelmista on saatu lisätietoja venäläisen Ferra.ru -sivuston kautta, joka on päässyt haastattelemaan Huawein sisäpiiriläistä.

Haastattelu on varsin erikoinen, sillä sisäpiiriläinen puhuu asioista avoimesti. Haastattelu on julkaistu kolmessa osassa, joista tuoreimmassa on paljon yksityiskohtia muun muassa Huawein mahdollisuudesta käyttää Aurora OS -käyttöjärjestelmää. Haastattelu tapahtui sivuston mukaan kesäkuun puolivälissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Haastattelussa kysyttiin muun muassa, onko totta, että Huawei aikoo lanseerata älypuhelimia Aurora OS -käyttöjärjestelmällä. Huawein sisäpiiriläisen mukaan Venäjän hallitus kutsui tärkeimmät älypuhelinvalmistajat kokoukseen suljettujen ovien taakse vuoden 2018 jälkipuoliskolla. Huawein lisäksi kokoukseen osallistui muun muassa Samsung sekä muut valmistajat. Lisäksi kokoukseen oli kutsuttu myös Apple, vaikka kukaan ei uskonut alun perinkään yhteistyön olevan mahdollista. Sisäpiiriläisen mukaan Apple kutsuttiin pikemminkin kohteliaisuudesta.

Kokouksessa Venäjän virkamiehet kertoivat haluavansa aloittaa älypuhelimien ja tablettien valmistamisen Aurora OS -käyttöjärjestelmällä, mutta tähän tarvittiin kumppani, joka pystyy tuottamaan vaaditun määrän laitteita tietyillä ominaisuuksilla. Kokouksen jälkeen valmistajille lähetettiin nykyinen versio käyttöjärjestelmästä tarkastettavaksi.

Valmistajien kerrotaan tutkineen käyttöjärjestelmää ja arvioineen kuinka paljon investointeja vaaditaan sen saamiseksi lähemmäksi Androidia. Tutkimuksien jälkeen valmistajat lähettivät Venäjän hallitukselle selvityksen, jossa oli luettelo kustannuksista ja yhteistyövaihtoehdoista. Raportissa on mainittu muun muassa etukäteen tablettien tai älypuhelimien julkaisupäivä, tekniset tiedot ja valmistusmäärät, jotta Huawei pystyi arvioimaan kannattavuuden. Lisäksi vaatimuksena oli, että Huawein valmistamissa Aurora OS -puhelimissa pitäisi olla Huawein logo, sillä Venäjän hallitukselle toimitettavat puhelimet tulevat käyttöön mm. kirjastoihin, kouluihin, sairaaloihin sekä virkamiehille.

Huawei Mate X

Sisäpiiriläinen kertoi Aurora OS:n olevan arkkitehtuurisesti hyvä, sillä Nokia kehitti sitä aikaisemmin Meego-nimellä. Kuitenkin aikaa on kulunut ja moni asia on muuttunut vuosien varrella, jonka takia pitäisi tehdä paljon muutoksia, jotta käyttöjärjestelmä toimisi hyvin nykyaikaisissa laitteissa. Sisäpiiriläisen mukaan tämä ei ole kuitenkaan haastavaa ja Android-tason saavuttaminen on mahdollista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lisäksi haastattelussa mainitaan, jos sopimukset Venäjän hallituksen kanssa saadaan solmittua, niin Aurora OS -pohjaiset Huawei-laitteet julkaistaan, mutta jos sopimusta ei ole, niin laitteitakaan ei tule. Vuoden 2018 kokouksen jälkeen Venäjän hallitus oli kiittänyt Huaweita tarjouksesta, mutta yhteydenpito loppui tämän jälkeen. Sisäpiirin mukaan Venäjän hallitus saattoi päästä sopimukseen toisen valmistajan kanssa, mutta ei Huawein kanssa. Haastattelun jälkeen on kuitenkin käynyt ilmi, että Venäjän hallitus on jatkanut yhteydenpitoa Huawein kanssa Yhdysvaltojen kieltolistalle joutumisen takia.

Lähde: Ferra.ru

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei