Aurora OSHuaweiYleinen

Venäjän hallitus ehdotti Huaweille Jollan Sailfish OS -käyttöjärjestelmän käyttöä

Aurora OS

Venäjältä tulevien lukuisien raporttien mukaan Venäjän hallitus on ehdottanut Huaweille Aurora OS -käyttöjärjestelmän käyttämistä, joka perustuu suomalaisen Jollan Sailfish OS -käyttöjärjestelmään. Yhdysvallat laittoivat toukokuussa Huawein kieltolistalleen, jonka johdosta Huaweilla ei muun muassa ole pääsyä enää Googlen Android-käyttöjärjestelmään.

Huawei on vahvistanut kehittävänsä omaa Hong Meng OS -käyttöjärjestelmää, jonka on kerrottu tulevan markkinoille mahdollisesti jo ensi syksynä. Huawein hallituksen puheenjohtaja Guo Ping on raporttien mukaan keskustellut Venäjän digikehitys- ja viestintäministeri Konstantin Noskovin kanssa ennen Pietarin kansainvälistä talousfoorumia, mahdollisuudesta hyödyntää Huawei-puhelimissa venäläistä vaihtoehtoa, eli Aurora OS -käyttöjärjestelmää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lisäksi asiaa on tietojen mukaan käsitelty Venäjän presidentin Vladimir Putinin sekä Kiinan presidentti Xi Jinpingin virallisessa tapaamisessa. Molempien presidenttien kerrotaan keskustelleen mahdollisuudesta asentaa Aurora OS -käyttöjärjestelmä Huawei-älypuhelimiin. Toinen keskusteluaihe oli myös rakentaa Huawein tuotantolaitoksia Venäjälle.

Venäläislähteiden mukaan Kiina testaa jo laitteita, joissa on Aurora OS -käyttöjärjestelmä jo valmiiksi asennettuna. Aurora OS on suomalaisen Jollan Sailfish OS -käyttöjärjestelmän päälle rakennettu Venäjän markkinoille kustomoitu versio, joka tunnettiin ennen nimellä Sailfish Mobile OS Rus, mutta nimi vaihdettiin helmikuussa Aurora OS -käyttöjärjestelmäksi.

Aurora OS:n nykyinen omistaja Rostelecom on kertonut venäläismedioille, että he eivät olleet kuulleet neuvotteluista, mutta he ovat valmiita työskentelemään Huawein kanssa. Huawein on kerrottu kieltäytyneen kommentoimasta asiaa.

Aurora OS on myös virallisesti hyväksytty ainoana mobiilikäyttöjärjestelmänä käytettäväksi Venäjän valtion ja valtio-omisteisten yritysten tulevissa mobiililaitehankinnoissa. Venäjän hallitus on jo tilannut 300 000 Aurora OS -puhelinta ja käyttöjärjestelmän omistajan Rostelecomin on kerrottu valinneen kolme toimittajaa tuleville puhelimille, joilla on 150 päivää aikaa toimittaa puhelimet. Älypuhelimet valmistetaan Kiinassa ja niihin asennetaan Aurora OS. Kaupan kokonaishinta on 3,7 miljardia ruplaa.

Myös suomalaisella Jollalla on ollut aikeita laajentua Kiinan markkinoille vuonna 2017, jolloin Jolla antoi Sailfish China -yhteenliittymälle yksinoikeudellisen lisenssin Sailfish OS -käyttöjärjestelmälle Kiinassa. Yhteenliittymän tavoitteena oli rakentaa Sailfish OS -pohjainen, itsenäinen ja räätälöity mobiilikäyttöjärjestelmä Kiinan markkinoille. Lisenssisopimuksen myötä Sailfish China -yhteenliittymä on ainoa toimija Kiinassa, jolla on oikeus kehittää Kiinalle räätälöityä käyttöjärjestelmää Sailfish OS:n pohjalle.

Lähde: Rt.com, habr.com

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Aurora OS