AppleiOSYleinen

iOS 13 -päivityksen jakelu alkaa 19. syyskuuta – iPadOS ja iOS 13.1 ladattavaksi 30. syyskuuta

iOS 13 tumma teema

Uusien iPhone-, iPad- ja Watch -laitteiden ohella Apple kertoi aloittavansa uusien päivityksien jakelun yhtiön vanhemmille laitteille ensi viikosta alkaen. iPhone-puhelimille iOS 13 on tulossa kahdessa osassa, joista suurempi päivitys julkaistaan ensi viikolla ja pienempi päivitys myöhemmin syyskuussa.

iOS 13 tulee kaikille yhteensopiville iPhone-puhelimille 19. syyskuuta ja uusi iPadOS tulee ladattavaksi iPadeille 30. syyskuuta. iOS 13.1 on pienempi päivitys, joka tukee myöskin yhteensopiville iPhone-puhelimille 30. syyskuuta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uusittu iOS 13 tuo mukanaan muun muassa tumman teeman. Yleisesti Applen käyttöjärjestelmien yleisilme on ollut vaalea ja nyt tumma teema tuo halukkaille mahdollisuuden päästä eroon vaaleasta teemasta. Tumma teema toimii käyttöliittymän lisäksi myös kaikissa Applen oletussovelluksissa. Kolmannen osapuolen sovelluksien kehittäjät voivat optimoida sovelluksensa tummalle teemalle ja se voidaan aktivoida päälle muun muassa auringonlaskun aikaan tai käyttäjän mieltymyksen mukaan. OLED-näyttöisissä iPhone-puhelimissa tumman tilan käyttäminen voi myös pidentää akun käyttöikää.

iOS 13 -päivityksen mukana tulee myös parannuksia suorituskykyyn ja Applen mukaan iOS 13 on monessa tilanteessa nopeampi kuin edeltäjänsä. Muun muassa kasvojentunnistus on 30 prosenttia nopeampi ja sovellukset aukeavat kaksi kertaa nopeammin. Sovelluksien kerrotaan myös olevan uudenlaisen pakkaustavan ansiosta 50 prosenttia pienempiä ja päivityksien 60 prosenttia pienempiä, joiden luvataan nopeuttavan toimintaa. Tarkemmin iOS 13 -päivityksen sisältämiin uudistuksiin voi tutustua laajemmasta artikkelistamme täältä.

iOS 13 -tuetut laitteet:

  • Päivitys tulee saataville iPhone 6s -puhelimia uudemmille laitteille, joten kokkonaisuudessaan päivityksen saavat laitteet ovat: iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone XR ja 7. sukupolven iPod Touch (+ uudet iPhone 11 -mallit).

iPadOS on tarkoitettu ainoastaan tableteille ja se tarjoaa useita uusia ominaisuuksia, joista suurin osa keskittyy tuottavuuteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi kosmeettisista uudistuksista on aloitusnäytöllä tiheämmin olevat sovelluskuvakkeet sekä aloitusnäyttö tukee myös widgettejä. Käyttöliittymässä on otettu paremmin huomioon myös yleisesti suurempi näyttö, sillä sovelluksia voidaan nyt avata ikkunatilassa ja jaetussa näytössä on mahdollista käyttää samanaikaisesti kahta sovellusta rinnakkain. Lisäksi iPadOS sisältää myös muutamia uusia eleitä, jotka parantavat ohjattavuutta. Tarkemmin iPadOS-päivityksen uudistuksiin voi tutustua täältä.

iPadOS-tuetut laitteet:

  • Päivitys tulee saataville iPad Air 2 -tabletista uudemmille laitteille, joten kokkonaisuudessaan päivityksen saavat laitteet ovat: 12.9 tuuman iPad Pro, 11 tuuman iPad Pro, 10.5 tuuman iPad Pro, 9.7 tuuman iPad Pro, iPad (6. sukupolvi), iPad (5. sukupolvi), iPad mini (5. sukupolvi), iPad mini 4, iPad Air (3. sukupolvi), iPad Air 2.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple