HuaweiNokiaYleinen

Kiertääkö Huawei Yhdysvaltojen rajoituksia Nokian avulla? Nokia: Ei yhteistyötä Nokian operatiivisen toiminnan kanssa

Huaweissa ja Nokiassa on monia yhtäläisyyksiä, sillä molemmat ovat muun muassa verkkolaitevalmistajia. Yritysten väliltä löytyy kuitenkin hieman yllättävä yhteys – kiinalainen yritys nimeltään TD Tech. Kyseessä on marraskuun alussa otsikoihin noussut Nokian ja Huawein yhteisyritys, joka julkaisi TD Tech N8 Pro -nimeä kantavan älypuhelimensa Kiinassa. 

TD Tech N8 Pro on monella tavalla erikoinen älypuhelin ja mielenkiintoinen avaus uuteen tuotekategoriaan Nokian ja Huawein yhteisyritykseltä. TD Tech N8 Pro on pääasiassa täysin sama puhelin kuin Huawein aikaisemmin julkaisema Nova 8 Pro ja erikoisesti laitteessa on myös 5G-yhteydet. Puhelimessa on myös Huawein valmistama Kirin-järjestelmäpiiri, joiden on aikaisemmin jo odotettu olevan vähissä. Huawei ei ole pystynyt omalla brändillään tarjoamaan edes Kiinan markkinoilla 5G-älypuhelimia, joten on hyvin erikoista, että TD Techin puhelimesta ne löytyvät. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tämä herättää heti kysymyksiä siitä, käytetäänkö yhteisyritystä Yhdysvaltojen rajoitteiden kiertämisessä. Huawei on ollut vuoden 2019 toukokuusta lähtien Yhdysvaltojen kieltolistalla, minkä vuoksi kiinalaisyritys ei pysty hankkimaan yhdysvaltalaisia teknologioita tai 5G-ratkaisuja. Huawei on pystynyt hankkimaan Yhdysvalloista muun muassa 4G-yhteyteen rajoittuvia järjestelmäpiirejä sekä muita tarkoin valittuja tekniikoita myös kieltolistalla olemisen aikana.  

5G-teknologiat ja Googlen palvelut ovat olleet Huawein ulottumattomissa jo yli kahden vuoden ajan, minkä vuoksi yhtiön puhelinliiketoiminta on ollut suurissa ongelmissa. Huawei on etsinyt keinoja selviytyäkseen tilanteesta ja myynyt esimerkiksi Honor-brändin itsenäiseksi yrityksekseen sekä puhelimien suunnitelmia muille yrityksille. 

Mitä sanoo Nokia? 

Nokia omistaa hongkongilaisesta TD Tech Holding Limited -yrityksestä vuosikertomuksensa mukaan edelleen 51 prosenttia ja Huawei loput. TD Tech Holding Limited omistaa 100 prosenttia TD Tech Communication Technology Co., Ltd.-yrityksestä (kiinaksi: 桥通信技术有限公司).  

Yrityksen johtajistosta löytyy muun muassa Huawein varapuheenjohtaja sekä kiertävä puheenjohtaja Eric Xu (Xu Zhijun). Lisäksi TD Techin toimitusjohtajana toimii Huaweilla pitkän uran tehnyt Deng Biao, joka toimi ennen nimitystään useiden Huawein toissijaisten ja ensimmäisten tasojen osastojen johtajana. TD Techin korkeimmat johtajat ovat siis vahvasti liitoksissa Huaweihin, eikä TD Techin ja Huawein suhde ole kovinkaan tavallinen.  

TD Tech on pohjimmiltaan Huawein ja Nokian vuonna 2005 perustama yhteisyritys Kiinassa. Yrityksellä on tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa Pekingissä, Shanghaissa ja Chengdussa. TD Tech työllistää 2000 ihmistä ja yritys on keskittynyt erityisesti verkkotekniikoihin. Lisäksi se myy Kiinassa yrityksille erilaisia vartaloon liitettäviä kameroita. 

Tällä hetkellä Yhdysvaltojen kieltolistalta löytyy yli sata Huaweihin kytköksissä olevaa yritystä sekä tytäryhtiötä eri maista. TD Techiä ei kuitenkaan listalta löydy, joten käytännössä Huawei pystyisi kiertämään halutessaan Yhdysvaltojen asettamia rajoitteita Nokian avustuksella.  

Kysyimme asiasta suoraan Nokialta, josta vastattiin TD Techin tarjoavan laitteitaan yrityskäyttöön vain Kiinan markkinoilla. Tuotteita ei ole suunnattu kuluttajamarkkinoille. Lisäksi Nokia kertoo TD Techin toimivan itsenäisesti, eikä yrityksellä ole yhteistyötä Nokian operatiivisen toiminnan kanssa. 

”TD Tech tarjoaa laitteitaan yrityskäyttöön eri teollisuudenaloille. Laitteita ei ole suunnattu kuluttajamarkkinoille, ja puhelimia myydään ainoastaan Kiinassa. TD Tech toimii itsenäisesti eikä sillä ole yhteistyötä Nokian operatiivisen toiminnan tai Kiinan toimitusketjujen kanssa,” kommentoitiin Nokialta. 

Nokian mukaan TD Tech -yhteisyritys ei myisi laitteitaan kuluttajille, mutta marraskuun alussa TD Tech N8 Pro tuli nimenomaan saataville Huawein omaan myymälään kuluttajien ulottuville. Vain muutama päivä myyntiin saapumisen jälkeen asiat muuttuivat, sillä Huawei poisti laitteen kaupastaan, eikä sitä ollut enää mahdollista ostaa. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laitteen poistuminen myynnistä saattaa olla myös Nokian vaatimus, sillä asia saattoi tulla suomalaisyritykselle yllätyksenä. Nokia omistaa yrityksestä 51 prosenttia, joten sillä on loppupelissä määräysvalta TD Techin toiminnasta.  

Myös itse TD Tech on kommentoinut asiaa kiinalaisille medioille. Yhtiö vahvisti TD Tech N8 Pro -puhelimen komponenttien olevan ostettu Huaweilta, mutta puhelimen merkki on TD Tech eikä Huawei. Lisäksi yritys kertoi medioille samaa tarinaa kuin Nokia, eli TD Tech N8 Pro on suunnattu pääasiassa yrityskäyttäjille. TD Tech on myös vahvistanut tuovansa puhelimen kuluttajien saataville yhtiön omaan myymälään tämän vuoden lopulla. 

Huawei ei kommentoi 

SuomiMobiili pyysi Huaweilta kommenttia asiaan liittyen, mutta kiinalaisyritys kieltäytyi kommentoimasta uutista. Syitä siihen voi olla monia ja kyseessä saattaa olla Huaweille varsin arka aihe, sillä yritys on juuri nyt Yhdysvaltojen ja monien muiden maiden tarkassa seurannassa. 

Tietojen valossa kuitenkin edelleen näyttää erikoiselta, että Huawei pystyy myymään 5G-laitteitaan suomalaisen Nokian määräysvallassa olevan yrityksen kautta. 

Nokian ja Huawein yhteisiä laitteita tulossa reilusti lisää 

TD Tech tulee tarjoamaan kiinasta kantautuvien tietojen mukaan myös enemmänkin Huawein laitteita. Kiinalaiset televiranomaiset osaavat kertoa TD Techin julkaisevan pian myös omaa brändiään kantavan version Huawein vuoden takaisesta Mate 40E -huippupuhelimesta. Kyseisen puhelimen on huhuttu olevan nimeltään TD Tech M40 ja se olisi vastaavasti kokonaan Huawein käsialaa. Lisäksi erikoisen tilanteesta tekee se, että myös tässä puhelimessa on sertifiointien mukaan 5G-yhteydet, vaikka Huawei itse pystyy myymään samaa puhelinta ainoastaan 4G-versiona.  

Kiinassa on myös raportoitu, etteivät TD Tech N8 Pro tai M40 jää Nokian ja Huawein yhteisyrityksen ainoiksi tuotteiksi. Paljastuneiden dokumenttien mukaan TD Tech suunnittelee ottavansa käyttöön Huawein laitteita myös laajamittaisemminkin oman brändin alaisuudessa. Luvassa pitäisi olla TD Tech -brändiä kantavia puhelimia, älykelloja, tabletteja sekä jopa älytelevisioita. Suunnitelmissa näyttää olevan muun muassa tuoda markkinoille laitteita, jotka perustuvat Huawein Mate, P, Nova ja Enjoy -mallistoihin. Lisäksi TD Techin toimesta tullaan näkemään Watch Gt, Band ja MatePad -mallistojen vastaavia laitteita sekä älytelevisioita.  

Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tarkkaan tiedossa, milloin uusia TD Tech -laitteita julkaistaan. Nähtäväksi kuitenkin jää tuleeko TD Tech jatkamaan puhelimien julkaisua Kiinassa vai tuleeko Nokia puuttumaan toimintaan tulevaisuudessa.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja pääkirjoittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei