KommenttiNothingYleinen

Kommentti: Ajatuksella suunniteltu Nothing Phone (1) tuo keskihintaluokkaan kaivattua piristystä

Nothing Phone (1)

Nothing Phone (1) on kuuma puheenaihe juuri nyt, sillä kyseessä on täysin uuden yrityksen ensimmäinen älypuhelin. Kunnianhimoa Nothingilta ei puutu ja yritys onkin luonut erittäin mielenkiintoisen uutuuspuhelimen, joka ei ole pelkkä kopio kilpailijoista, vaan se tuo mukanaan myös innovointia sekä uusia ideoita.

Puhelimen kanssa Nothing pyrkii tarjoamaan ylemmässä keskihintaluokassa mielenkiintoisen vaihtoehdon, joka eroaa monista kilpailijoista. Monet keskihintaiset älypuhelimet ovat nykyään hyvin samanlaisia sekä niistä on kadonnut persoonallisuus. Nothing Phone (1) on mielestäni jotain erilaista, vaikka mitään maailmaa mullistavaa ei ehkä tarjotakaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uutuuspuhelin tuli ennakkomyyntiin tänään edullisimmillaan 499 euron hintaan. Suomessa puhelin on saatavilla Elisan ja Verkkokauppa.comin kautta. Nothing Phone (1) -puhelimesta tullaan ottamaan SuomiMobiilissa vielä ensituntumat tällä viikolla.

Laadukkaita materiaaleja on kaivattu

Nothing Phone (1) -puhelin on viimeistelty pitkälti samalla tavalla kuin kalliimmat puhelimet, sillä Nothing käyttää laitteessa alumiinikehystä sekä lasipintoja. Kun tarkastellaan monia muita keskihintaluokan puhelimia, niin valmistusmateriaaleina on usein muovi ja lasi, mutta toisinaan jopa pelkästään muovi. Vielä muutama vuosi sitten keskihintaluokassakin nähtiin laadukkaita materiaaleja, joista henkilökohtaisesti pidin.

Muovikehys tai muovinen takapinta tarjoaa usein väistämättä muovin tuntua laitteelle, joten keskihintaluokan puhelimet eivät nykypäivänä tunnu enää yhtä laadukkailta kuin joskus aikaisemmin. Ainakin materiaalien osalta Nothing Phone (1) on jotain massasta poikkeavaa. Toki itse en ole vielä päässyt puhelinta pitämään käsissä, mutta ainakin teoriassa alumiinikehyksen ja lasipintojen pitäisi tarjota laadukas vaikutelma.

Nothing-puhelimesta mielenkiintoisen tekee myös huolellisesti suunnitellut yksityiskohdat. Nothing on toteuttanut varsin perinteiseen muottiin luodun puhelimen, mutta mukaan on tuotu mielenkiintoisia lisiä. Esimerkiksi Glyph-valaistus takaosassa erottaa puhelimen kilpailijoista. Lisäksi puhelimessa on panostettu kapeisiin näytön kehyksiin ja pyritty tuomaan enemmän elementtejä lippulaivapuhelimista edullisempaan hintapisteeseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen kanssa ei ole siis lähdetty samaan geneeriseen suuntaukseen monien muiden valmistajien kanssa, vaan Nothing pyrkii tekemään jotain omaa. Lisäksi Nothing Phone (1) on suunniteltu uskollisesti Nothingin oman suunnittelufilosofian pohjalta, jossa läpinäkyvyys on vahvasti läsnä. Puhelimen takalasi on läpinäkyvä ja se tuo mukanaan hieman syvyyttä muotoiluun.

Muotoilu ja pienet yksityiskohdat tekevät Nothing Phone (1) -puhelimesta persoonallisen ja ainakin itselle nämä ovat tärkeitä. Markkina on täynnä jo toinen toiseltaan näyttäviä puhelimia, ja mielestäni Nothing pystyy hieman säväyttämään. Toivottavasti Nothing pystyy samalla rohkaisemaan muita valmistajia ajattelemaan hieman toisella tavalla.

Turhuudet jätetty pois

Carl Pei esittelee uutuuspuhelinta.

Nothing Phone (1) on suunniteltu mielestäni hyvin fiksusti teknisen toteutuksen osalta. Tietysti monet odottivat Nothingin hyppäävän heti aluksi lippulaivamarkkinaan käyttämällä kärkitekniikoita, jonka takia puhelimen keskihintaluokan järjestelmäpiiri saattoi jopa aiheuttaa hieman pettymyksiä.

Mielestäni Nothingilla ei kuitenkaan ole ollut vaihtoehtoja, sillä keskiluokan puhelin on helpompi toteuttaa. Nothingilla ei ole taustalla mitään suurta organisaatiota, jonka kautta voitaisiin saada käsiin parhaimpia tekniikoita kustannustehokkaasti. Käyttämällä keskihintaluokan puhelimiin suunnattua Snapdragon 778G+ -järjestelmäpiiriä, ei myöskään muiden teknisien ominaisuuksien tarvitse olla markkinoiden kärkeä.

Jos Nothing Phone (1) olisi ollut lippulaivapuhelin, niin silloin vaatimukset olisivat olleet korkealla, eikä markkinaan vasta pyrkivä Nothing olisi varmasti pystynyt vastaamaan odotuksiin. Huippuluokan puhelimen kehitys olisi vaatinut selvästi enemmän työtä, jonka takia keskihintaluokkaan puhelimen tuominen on helpompaa. Kyseessä on ollut järkevä päätös, mutta Nothing pyrkii kuitenkin hieman ylittämään odotuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Snapdragon 778G+ tarjoaa hyvän suorituskyvyn alle 500 euron puhelimille, joka on todettu esimerkiksi SuomiMobiilin testaaman Motorola Edge 30 -puhelimen kohdalla. Suorituskyky on siis tasolla, joka riittää monille ja se pystyy tarjoamaan myös tasaisen kokonaisuuden esimerkiksi energiatehokkuuden osalta.

Puhelimen näyttö vaikuttaa hintaluokassaan hyvältä ja sen kohokohtia ovat 120 hertsin virkistystaajuus sekä 1200 nitin maksimikirkkaus. Itse tykkään myös Nothingin lähestymistavasta latausratkaisuihin. Nothing Phone (1) tukee USB Power Delivery -standardia, joten laitetta voidaan ladata tehokkaasti useimmilla latureilla. Omassa hintapisteessään on myös hienoa nähdä langaton lataus ja erityisesti käänteinen langaton lataus.

Kameroiden osalta Nothing on myös ottanut lähestymistavan, jossa mukaan ole laitettu mitään turhaa. Monissa nykyajan puhelimissa on useita turhia 2-5 megapikselin kameroita, joista ei todellisuudessa ole mitään hyötyä. Nothing Phone (1) tarjoilee kaksi 50 megapikselin kameraa, joille molemmille on oikeasti käyttöä.

Mielestäni Nothing on myös lähtenyt puhelimen käyttöliittymän ja ohjelmiston kanssa heti oikeaan suuntaan. Tarjolla on lähes puhdasta Androidia vastaava Nothing OS, jossa on kuitenkin muutamia mukavia lisätoimintoja. Itse tykkään myös Nothingin kunnianhimoisesta tavoitteesta universaalista ekosysteemistä, jossa muidenkin valmistajien laitteet toimisivat saumattomasti yhteen.

Vaikka Nothing on vasta uusi toimija, niin yhtiö on nähnyt myös puhelimien pitkäikäisyyden tärkeänä. Nothing Phone (1) -puhelimelle on nimittäin luvattu 3 Android-versiopäivitystä sekä 4 vuotta kahden kuukauden välein julkaistavia tietoturvapäivityksiä. Kyseessä on jopa parempi lupaus, johon monet muut pystyvät samassa hintapisteessä.

Nothing Phone (1) on siis suunniteltu huolella ja ajatuksella, jonka ansiosta se erottuu joukosta. Mukana on jotain hieman uutta, mutta samalla Nothing on pyrkinyt tarjoamaan vain tarvittavia asioita. Mukana ei ole ylimääräisiä kameroita, raskasta ohjelmistoa tai suurempia heikkouksia, kun tarkastellaan hintapistettä.

Nothing Phone (1) tuo mukanaan kaivattua piristystä

Yhteenvetona voisi siis todeta, että Nothing Phone (1) vaikuttaa paperilla erittäin lupaavalta ja tuo mukanaan kaivattua piristystä erityisesti keskihintaluokkaan. Puhelimessa on selvästi erilaisempi lähestymistapa kuin monissa muissa tämän hetken alle 500 euron puhelimissa. Toki kyseinen hintapiste on erittäin kilpailtu, ja monet kuluttajat katsovat vain teknisiä tietoja.

Mielestäni kokonaisuus on kuitenkin tärkeämpi kuin esimerkiksi yksittäiset tekniset ominaisuudet. Toki mitään kokemusta laitteesta ei ole vielä käytännössä, mutta teknisien tietojen valossa kyseessä ei ole kuitenkaan yhtään huono laite. On siis mielenkiintoista nähdä, miten Nothing on saanut esimerkiksi ohjelmistokokemuksen toteutettua.

Puhelimesta tullaan ottamaan SuomiMobiilissa ensituntumat vielä tällä viikolla ja arvostelua on tulossa hieman myöhemmin. Tutustu puhelimen kaikkiin tietoihin aikaisemmasta artikkelistamme tämän linkin takaa.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Kommentti