MicrosoftWindows 10Yleinen

Kommentti: Ei peruspuhelimia, ei Lumioita – mitä seuraavaksi Microsoft?

microsoft-windows-phone-adMobiilimaailmassa on eletty viime vuosina mielenkiintoisia aikoja, sillä Nokia myi puhelinliiketoimintansa Microsoftille ja monet muut suuret valmistajat ovat lähes kadonneet katukuvasta ja aasialaiset valmistajat valloittanut suurelta osin koko matkapuhelinmarkkinan. Applen laitteet eivät enää mene kaupaksi niin hyvin kuin ennen, muutamat valmistajat kituuttavat markkinoilla koko ajan tappiota tehden.

Tänään saimme kuulla muun muassa, että Microsoft myy peruspuhelimet kiinalaiselle Foxconnille ja, että Nokian brändi on palaamassa markkinoille uuden suomalaisen yrityksen voimin. Nokia on saanut tänään paljon huomiota, joka on tosin ymmärrettävää, sillä Nokia-puhelimia on markkinoilla odotettu siitä päivästä lähtien, kun ne katosivat matkapuhelinliiketoiminnan myymisen yhteydessä. Vähemmälle huomiolle on kuitenkin jäänyt Microsoftin tänään julkistamassa lehdistötiedotteessa ollut lause, joka selvästi vihjaa, ettei uusia älypuhelimia ole Microsoftilta enää tulossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Microsoft jatkaa Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmänsä kehittämistä ja Lumia-älypuhelinten kuten Lumia 650, Lumia 950, ja Lumia 950 XL sekä muiden valmistajien kuten Acer, Alcatel, HP, Trinity ja VAIO -älypuhelinten tukemista.”

Kuten lainauksessa sanotaan, aikoo Microsoft jatkaa Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmän kehitystä, mutta kysymys kuuluukin: Kuinka kauan? Käyttöjärjestelmän markkinaosuus on todella pieni, joka osoittaa, että Windows 10 Mobile -puhelimet eivät ole myyneet toivotulla tavalla. Vaikka Microsoft ”kehittää” käyttöjärjestelmää ei se tarkoita, että siihen tulisi jotain uusia ominaisuuksia. Ainakin Windows 10 Mobile Insider-ohjelmassa ei ole näkynyt pitkiin aikoihin uusia ominaisuuksia Windows 10 Mobile -käyttöjärjestelmään, joka jo osoittaa, ettei Windows 10 Mobile ole kauhean korkealla Microsoftin prioriteeteissa. Windows 10 Mobile on siis jo lähellä kuolemaa.

Microsoftin tiedotteessa on myös yksi erikoinen sanavalinta, jos tarkasti miettii, niin Microsoft sanoo jatkavansa Lumia-älypuhelinten tukemista, mutta ei sano sanallakaan, että olisi tulossa uusia Lumia-puhelimia tai edes pitkään odotettua Surface -puhelinta. Tämä antaa siis uskoa, että Microsoft olisi tappanut Lumia-malliston yhtiön sisällä, mutta sitä ei ole kerrottu julkisesti, joka on ehkä parempi niin.

Mitä seuraavaksi Microsoft? Peruspuhelimet myytiin Kiinaan, Lumia-puhelimet on jo tapettu. Ainiin yksi juttu vielä puuttuu, uudet irtisanomiset! Niiltä ei voida välttyä, jos Lumiat häviävät markkinoilta. Aiemmin on huhuttu, että Microsoft suunnittelisi jopa 50 prosentin henkilöstövähennyksiä Microsoft Mobile -yhtiön sisällä. Mielestäni Microsoft on kituuttanut puhelinmarkkinoilla aivan liian pitkään, vaikka kyse on vasta kahdesta vuodesta puhelinvalmistajana. Olisi ollut sama, että Microsoft olisi ostanut Nokian matkapuhelinliiketoiminnan muutamalla miljardilla ja heittänyt sen saman tien roskakoriin. Saa nähdä kumpi olisi tehnyt Microsoftiin suuremman loven se vai olemattomilla markkinoilla kituuttaminen pari vuotta koko ajan tappiollisena.

Eiköhän Microsoftin taival matkapuhelinmarkkinoilla ollut tässä. Näköpiirissä ei ole uusia puhelimia, mutta Surface-puhelin tulee, jos on tullakseen. Tuskin sekään pystyy tekemään vaikutusta markkinoilla. Microsoftin olisi siis parasta palata vuoteen 2013 ja kehittää omaa käyttöjärjestelmäänsä ja unohtaa kokonaan matkapuhelinmarkkinat.

Eiköhän siirretä katseemme tulevaisuuteen ja tuleviin Nokia-puhelimiin. Nokia periaatteessa osti osan myymästä liiketoiminnastaan takaisin, sillä uusia puhelimia ruvetaan tekemään peruspuhelintiimin voimin. Vaikka Nokia ei itse puhelinvalmistajaksi ryhtynytkään on Nokian uusi tuleminen mielestäni selvä päänavaus Microsoftille.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

  1. Erittäin hyvä kirjoitus!

Kommentoi

Lisää aiheesta:Microsoft