KommenttiSamsungYleinen

Kommentti: Samsung ei päässyt yllättämään – Galaxy Z Flip 5 kalpenee jopa Motorolan rinnalla

Samsung Galaxy Z Flip 5 ja Motorola Razr 40 Ultra.

Samsung on nyt julkaissut pitkään odotetut uudet taittuvanäyttöiset älypuhelimensa, jotka ovat Galaxy Z Fold 5 ja Galaxy Z Flip 5. Samsung ei päässyt tällä kertaa suuremmin yllättämään kummallakaan uutuuspuhelimella, vaikka odotukset olivat korkealla. Uutuudet ovat ominaisuuksiltaan jääneet jälkeen jopa kilpailijoista.

Taittuvanäyttöisten puhelimien markkinaan on saatu kaivattua kilpailua tämän vuoden aikana ja lisää on myös tulossa. Monen vuoden ajan erityisesti Suomessa Samsungin taittuvanäyttöiset puhelimet olivat ainoa vaihtoehto, sillä kilpailijoita ei ollut. Tilanne on tällä kertaa erilainen, sillä taittuvia puhelimia on myynnissä esimerkiksi Motorolalta sekä Honorilta, jonka lisäksi myös OnePlussan taittuvaa puhelinta odotetaan tulevina kuukausina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samsung Galaxy Z Flip 5 ja Galaxy Z Fold 5

Kasvanut kilpailu luo Samsungille painetta keksiä jotain uutta ja olla kilpailijoita edellä. Valitettavasti uudet Galaxy Z -puhelimet eivät pääse erottumaan joukosta millään uudella. Galaxy Z Fold 5 on vain pieni päivitys edeltäjään, sillä järjestelmäpiiri on uudempi ja salaman sijainti on vaihtunut kameroiden alapuolelta rinnalle. Galaxy Z Flip 5:ta kohtaan odotukset olivat korkeammalla ja siihen onkin hieman myös uutta saatu.

Suurin uudistus Galaxy Z Flip 5 -puhelimessa on ulkopuolen näyttö, joka on selvästi suurempi kuin aikaisemmin. Nyt uusi 3,4 tuuman ulkonäyttö mahdollistaa enemmän toimintoja, mutta oikeastaan uutta ei ole keksitty. Erinomainen vertailukohta Samsungin uutuudelle on Motorolan hiljattain markkinoille tuoma Razr 40 Ultra, jossa on myös suuri ulkonäyttö.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Motorolan ratkaisussa näyttö on 3,6 tuuman kokoinen peittäen lähes koko laitteen etuosan. Näyttö yltää reunoille asti ja peittää alleen jopa kamerat. Samsungin ratkaisussa on selvästi suuremmat näytön kehykset ja näyttö on rajattu kameroiden yläpuolelle. Visuaalisesti Samsungin ratkaisu ei ole yhtä näyttävät kuin Motorolalla, mutta samalla ulkonäytön toiminnot ovat hyvin rajattuja.

Siinä missä Motorolan toteutuksessa pystyy ulkonäytöltä käyttämään puhelinta samalla tavalla kuin suuremmaltakin näytöltä, niin Samsungilla on vain tiettyjä ominaisuuksia. Motorolassa on mahdollista esimerkiksi avata ihan mikä sovellus tahansa ulkonäytöllä, vastata viesteihin tai maksaa esimerkiksi Google Paylla avaamatta sisänäyttöä. Ominaisuudet ovat pitkälti rajoittamattomat, jonka takia puhelimen avaaminen ei ole aina pakollista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Molemmilla voi vastata viesteihin.

Samsungin toteutuksessa edeltäjän rajoitettu ratkaisu on pitkälti vain skaalattu suuremmaksi. Mukana on erilaisia widgettejä sekä mahdollisuus hallita rajoitetusti laitteen toimintoja. Vaikka näyttö on nyt suurempi, niin Samsung ei anna mahdollisuutta avata kaikkia sovelluksia, vaikka toki osa Samsungin omista sekä Googlen sovelluksista onkin optimoitu näyttöä ajatellen. Näytöltä voi kuitenkin vastata viesteihin, mutta monessa tilanteessa on silti avattava sisäpuolen näyttö.

Odotukset Galaxy Z Flip 5 -puhelimen ulkonäytöstä olivat korkealla, mutta Samsung on syystä tai toisesta halunnut rajoittaa toimintaa. Samsungin tapauksessa ulkopuolen näyttö on myös jokseenkin teknisesti jäljessä. Razr 40 Ultran näytössä on 1066 x 1056 pikselin tarkkuus, 1100 nitin kirkkaus, 144 hertsin virkistystaajuus sekä HDR10+ -tuki, mutta Galaxy Z Flip 5:n näytössä on vahvistettu olevan ainoastaan 720 x 748 pikselin tarkkuus sekä 60 hertsin virkistystaajuus. Muita tietoja ei ole vahvistettu, joten ne tuskin ovat kilpailijoiden tasolla.

Toki jos katsotaan Galaxy Z Flip 5 -puhelinta kokonaisuutena verrattuna Motorola Razr 40 Ultraan, niin Samsungilla on toki uudempia tekniikoita käytössä. Esimerkiksi Snapdragon 8 Gen 2 verrattuna Snapdragon 8+ Gen 1 -versioon on hieman parempi. Motorolan puolella on kuitenkin hinnoittelu, sillä Samsungin uutuudesta joutuu pulittamaan hieman enemmän.

Mielenkiintoista on myös huomata, että Samsung lähtee nostamaan hintojaan taittuvien puhelimien markkinoilla. Esimerkiksi Galaxy Z Flip 4 maksoi viime vuonna edullisimmillaan 1149 euroa ja nyt Galaxy Z Flip 5 maksaa 1249 euroa. Toki Samsung perustelee tätä muutosta paremmilla tekniikoilla ja uudistuksilla, mutta yleisesti muutokset ovat kuitenkin melko perinteisiä parannuksia. Nykyinen maailmantilanne ja kasvaneet hinnat ovat varmasti osasyynä 100 euron hinnankorotukseen.

Motorola Razr 40 on tämän hetken edullisin taittuvanäyttöinen puhelin.

Samsung ei kuitenkaan vastannut Motorolan tuottamaan paineeseen edullisemmasta taittuvanäyttöisestä puhelimesta. Motorola on tuonut hiljattain markkinoille myös alle 900 euron hintaisen Razr 40 -puhelimen. Itse olisin kaivannut Samsungilta mahdollisesti edullisempaakin versiota alle 1000 euron hintapisteeseen, jotta suuremmalla yleisöllä olisi mielenkiintoa kokea taittuvanäyttöisten puhelimien hyödyt.

Kokonaisuutena Samsungin uudet taittuvanäyttöiset puhelimet eivät juurikaan innostusta herättäneet. Toivottavasti ensi vuonna Samsung ottaa hieman kunnianhimoisemman lähestymistavan, sillä kilpailu tulee koventumaan.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Sata euroa saa ainakin sampan omasta verkkokaupasta tilatessa alennusta, että samaa hintaluokka siis kuin edellinenkin.
    Joka tapauksessa ihan liikaa hintaa vaatimattomaan suorituskykyyn nähden, kun tuolla hinnalla saa jo paljon tehokkaamman perusmallisen luurin, paremmilla kameroilla ym.

  2. Kannattaako sitä kiinalaista puhelinta ees hankkia? Jos Kiina Taiwan sota alkaa nii voi olla Kiina boikotointi

Kommentoi

Lisää aiheesta:Kommentti