MetaYleinen

Metalle 265 miljoonan euron sakot Facebookkiin liittyvien tietovuotojen takia

Irlantilainen Data Protection Comission (DPC) on tuominnut Metan omistaman Facebookin 265 miljoonan euron sakkoihin. Sakkojen syynä on vuonna 2021 tapahtunut tietovuoto, jonka seurauksena jopa yli 530 miljoonan käyttäjän tietoja päätyi myyntiin pimeään verkkoon. Tietojen joukossa oli puhelinnumeroita, syntymäaikoja, sähköpostiosoitteita sekä sijaintitietoja vuosilta 2018 ja 2019.

Facebook ei DPC:n mukaan estänyt tietojen keräämistä ja julkaisemista verkossa eikä yritys noudattanut GDPR:n asettamien sääntöjen mukaisesti ”sisäänrakennettua ja oletusarvoista tietosuojaa”. Meta itse syytti hyökkäyksestä ”pahoja toimijoita”.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkinnat Facebookia vastaan aloitettiin 14. huhtikuuta 2021, kun eri medioissa oli uutisoitu vuodetuista ja myyntiin asetetuista tietokannoista. Tapausta on tutkittu yhdessä kaikkien Euroopan unionin tietosuojavalvontaviranomaisten kanssa.

DPC:n viime perjantaina tekemässä päätöksessä todetaan, että Meta on rikkonut kahta GDPR-asetuksen artiklaa. Rikotut artiklat liittyvät 25 artiklan kohtiin 1. ja 2. Sakkojen lisäksi Metan tulee tehdä tietosuojakäsittelyn mukaisesti korjaavia toimenpiteitä määräaikaan mennessä, jota ei päätöksessä mainittu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Meta on ollut viime aikoina vastatuulessa, sillä yrityksestä irtisanottiin hiljattain jopa 11 000 työntekijää. Määrä vastasi noin 13 prosenttia yrityksen työvoimasta.

Lähde: Irlannin Data Protection Comissio

Kommentoi

Lisää aiheesta:Meta