MicrosoftYleinen

Microsoft ennustaa: Italia voittaa Euroviisut, Suomi kymmenes

Microsoft Cortana

Microsoftin kehittämä henkilökohtainen avusta Cortana on tunnettu erityisesti Windows-puhelimista sekä Windows 10 -tietokoneista. Microsoft on käyttänyt Cortanan data-analytiikkaa myös ennustamiseen. Aikaisemmin Cortanan avulla on ennustettu oikein urheilupelien lopputuloksia sekä Euroviisujen voittajia. Microsoftin ennakoivan analytiikan tiimi ennusti analytiikan avulla Ruotsin voiton vuonna 2015 sekä vuoden 2017 Oscar-voittajat 71 prosentin tarkkuudella.

Tänä vuonna ennakoivan analytiikan tiimi käytti Cortanan edistynyttä data-analytiikkaa ennustamaan Euroviisujen voittajan. Ennusteen tekemisessä käytettiin verkko-, sosiaalisen median ja hakuliikennedataa, joiden avulla Microsoft loi reaaliaikaisen ennustemallin kilpailua varten. Microsoftin keräämien tietojen mukaan voittajaksi Euroviisuissa tänä vuonna Kiovassa päätyisi Italia. Italian edustaja on Francesco Gabbanin ja hänen kappaleensa on nimeltään Occidentali’s Karma. Ennusteiden mukaan Italialla on 18 prosentin mahdollisuus voittoon. Heti toisena mahdollisena voittajaehdokkaana tulee Ruotsi, jonka mahdollisuus voittoon on Microsoftin mukaan 16,8 prosenttia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ennusteen top 10 -esitystä ovat:

  1. Italia – Francesco Gabbani (18,0 % mahdollisuus voittoon)
  2. Ruotsi – Robin Bengtsson (16,8 % mahdollisuus voittoon)
  3. Bulgaria – Kristian Kostov (10,2 % mahdollisuus voittoon)
  4. Belgia – Blanche (9,0 % mahdollisuus voittoon)
  5. Portugali – Salvador Sobral (6,4 % mahdollisuus voittoon)
  6. Montenegro – Slavko Kalezić (5,8 % mahdollisuus voittoon)
  7. Azerbaidžan – Dihaj (5,4 % mahdollisuus voittoon)
  8. Ranska – Alma (5,3 % mahdollisuus voittoon)
  9. Albania – Lindita (5,0 % mahdollisuus voittoon)
  10. Suomi – Norma John (4,9 % mahdollisuus voittoon)

Euroviisujen semifinaalit pidetään 9.5. ja 11.5. ja finaali järjestetään 13.5. Suomi kilpailee ensimmäisessä semifinaalissa. Ennusteissa perää pitävät tällä hetkellä Tšekin tasavalta, Georgia, Unkari, Irlanti ja Slovenia, joiden todennäköisyys viisuvoittoon on 0,1 prosenttia.

Microsoftin tekemät reaaliaikaiset ennusteet perustuvat vaihteleviin mieltymyksiin ja olosuhteisiin. Ennusteiden tekeminen ja päivittäminen reaaliaikaisesti on tärkeää, koska useat verkko- ja sosiaaliset signaalit vaikuttavat esimerkiksi suuren yleisön tai Oscar-akatemian äänestystapaan. Microsoft hyödyntää näitä signaaleja ja lisää mukaan historiatietoa, kuten sitä, mitkä maat ovat saaneet aiemmin korkeimpia pistemääriä kilpailussa. Näin ennakoivan analytiikan tiimi voi hahmottaa datasta selkeitä malleja ja kuvioita sekä ennustaa todennäköisimmät tulokset.

Kaikki lähtee liikkeelle verkosta, jonka datasta koostetaan yhteen kaikki tieto jokaisesta kilpailun osallistujasta. Sosiaalisen median dataa kerätään online-keskusteluista Twitteristä ja Facebookista Euroopassa. Online-keskustelujen massasta kerätään dataa tiettyjen määritteiden mukaisesti. Sisältöä järjestetään esimerkiksi sen mukaan, onko sen julkaissut mielipidevaikuttaja, jolla on paljon seuraajia, onko kyseessä alkuperäinen vai edelleen lähetetty postaus tai onko sisältö positiivinen vai negatiivinen.

Malli arvioi myös, onko kiinnostus yksittäistä kilpailijaa kohtaan kasvamassa vai laskemassa, sekä ottaa huomioon sen, mistä verkkoliikenne tulee. Tietoa painotetaan reaaliaikaisen datan, kuten sosiaalisen median keskustelujen ja saapuvan hakuliikenteen perusteella, joten mitä lähemmäs tapahtumaa tullaan, sitä tarkempia ennusteet ovat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Microsoftin viimeisimmät ja reaaliaikaiset Euroviisuennusteet voit katsoa Bingistä.

Lähde: Microsoft

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Microsoft