MicrosoftYleinen

Microsoft julkisti Windows 11 SE -käyttöjärjestelmän – pyrkimyksenä haastaa Chrome OS

Windows 11 SE -versioon perustuvia tietokoneita.

Microsoft julkisti tänään edullisen Surface Laptop SE -läppärin opiskelijoille, mutta samalla nähtiin myös uusi Windows 11 SE -käyttöjärjestelmäversio. Kyseessä on Microsoftin kehittämä haastaja Googlen suositulle Chrome OS -käyttöjärjestelmälle.

Windows 11 SE on suunniteltu opiskelijoille sekä kouluille käytettäväksi edullisissa lähtötason kannettavissa tietokoneissa. Microsoft on pyrkinyt ymmärtämään, miksi erityisesti Yhdysvalloissa koulut ja opiskelijat ovat alkaneet käyttämään enemmissä määrin Chrome OS -laitteita, mutta aikaisemman pyrkimykset ottaa markkina takaisin itselleen ovat epäonnistuneet. Aikaisemmin Microsoft kokeili S-tilaa, jossa Windows 10 -kannettavissa pystyi lataamaan sovelluksia vain Microsoft Storesta, mutta kokeilu epäonnistui.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uuden Windows 11 SE -version kanssa Microsoft on ottanut selvästi erilaisen lähestymistavan, sillä käyttöjärjestelmä on saatavilla vain uusille edullisille laitteille ja ainoastaan kouluille sekä opiskelijoille. Microsoft on optimoinut käyttöjärjestelmän Microsoft Edgelle, Officelle ja yhtiön muille pilvipohjaisille palveluille, mutta käyttöjärjestelmässä voi käyttää myös muita sovelluksia.

Microsoftin mukaan Windows 11 SE tukee myös kolmansien osapuolien sovelluksia, kuten Zoomia ja Chromea. Windows 11 SE -laitteissa IT-järjestelmävalvojat ovat vastuussa siitä, mitä sovelluksia laitteille pystytään asentamaan. Lisäksi laitteita voidaan hallita paremmin päivittämään itsensä huomaamattomasti oppituntien ulkopuolella. Lisäksi yksi muutoksista on se, että Windows 11 SE:ssä suositaan nyt sovelluksien aukeamista heti koko näytölle ja Microsoft on poistanut käytöstä useat Snap Layout -asettelut suosiakseen kahden sovelluksen näyttämistä rinnakkain.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Windows 11 -käyttöjärjestelmästä tuttu Widgets-näkymä on myös poistettu Windows 11 SE -versiosta, sillä Microsoftin mukaan se häiritsee luokkahuoneympäristössä. Käyttöjärjestelmä osaa myös varmuuskopioida tiedostot oletusarvoisesti OneDriveen, joka helpottaa laitteiden käyttöä. Windows 11 SE:n yksi uudistuksista on lisäksi värikäs Bloom-taustakuva.

Microsoftin mukaan uusi Windows 11 SE on saatavilla ainoastaan edullisissa kannettavissa tietokoneissa, joita myydään kouluille. Microsoftin oma Surface Laptop SE ei jää ainoaksi käyttöjärjestelmään perustuvaksi laitteeksi, sillä vastaavia on tulossa myös monilta valmistajilta, joita ovat Acer, Asus, Dell, Dynabook, Fujitsu, HP, JK-IP, Lenovo ja Positivo.

Lähde: Microsoft

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Microsoft