Fairphone tuskin sanoo suomalaiselle kuluttajalle juurikaan mitään, mutta jo nimestä voi päätellä jotain. Fairphone on hollantilainen älypuhelinvalmistaja, joka on perustettu jo vuonna 2013, joten aivan uudesta yrityksestä ei ole kyse.
Fairphonen juuret ulottuvat kuitenkin jo vuoteen 2010, jolloin toiminta alkoi projektina, jossa haluttiin herättää tietoisuuttaa konfliktimineraalien käytöstä kulutuselektroniikassa ja erityisesti kaivostoiminnan aiheuttamista sodista Kongon demokraattisessa tasavallassa. Vuonna 2013 Fairphone aloitti virallisesti yritystoiminnan, mikä mahdollisti projektille asetettujen tavoitteiden laajentamisen.
Älypuhelimen Fairphone kehitti siitä syystä, että konkreettisen tuotteen avulla tiedon levittäminen ja keskustelun herättäminen oli helpompaa arvoketjun jokaisella tasolla, mineraalien hankinnasta tuotantoon, jakeluun ja laitteen kierrätykseen saakka. Fairphone halusi avata tuotantoketjun, että ihmisten olisi helpompi ymmärtää, miten tuotteet on valmistettu ja rakentaa näin parempi yhteys käyttäjän ja tuotteen välille.
Nykyiset markkinoilla olevat älypuhelimet sisältävät noin 40 mineraalia, kuten tantaalia, volframia, kuparia, rautaa, nikkeliä, alumiinia, tinaa, hopeaa, kromia, kultaa ja palladiumia, joten mineraalien perusteellinen selvittäminen on työlästä, mutta vie tuotantoa oikeudenmukaisempaan suuntaan. Fairphone käyttää paljon resursseja selvittääkseen kaikkien puhelimessa käytettyjen mineraalien alkuperän. Tämä näkyy myös tuoreessa Fairphone 3 -puhelimessa, jossa on hyödynnetty reilun kaupan kultaa (Fairtrade).
Fairphone haluaa hankkia sellaisia materiaaleja, jotka tukevat paikallista taloutta, ei paikallista asevoimaa. Tästä syystä he aloittivat konfliktivapaiden mineraalien hankkimisen perinteisiltä konfliktimineraalien tuotantoalueilta, mm. Kongon demokraattisesta tasavallasta ja Afrikan suurten järvien alueilta, missä he itse voivat toiminnallaan vaikuttaa kaivostoiminnan kehittymiseen oikeudenmukaisempaan suuntaan.
Suunnittelussa Fairphone keskittyy tuotteen kestävyyteen ja korjattavuuteen pidentääkseen tuotteen käyttöikää. Modulaarinen rakenne on ainutlaatuinen ja mahdollistaa laitteen helpon korjaamisen, kun moduuleita on helppo itse vaihtaa. Fairphone 3 on yhtiön mukaan maailman kehittynein modulaarinen älypuhelin, johon on otettu oppia muun muassa kahdesta aikaisemmasta markkinoille tuodusta älypuhelimesta.
Yksi Fairphonen toiminnan peruspilareista löytyy myös työntekijöiden oikeudenmukaisesta kohtelusta sekä tasa-arvosta. Fairphonen mukaan esimerkiksi tehtaiden työntekijät ansaitsevat turvalliset työolosuhteet, oikeudenmukaisen palkan ja työntekijöiden mahdollisuuden vaikuttaa itse työoloihin. Fairphone työskentelee vain sellaisten tuottajien kanssa, jotka haluavat investoida työntekijöidensä työolojen parantamiseen.
Fairphone on julkaissut tähän mennessä kolme puhelinta, jotka ovat Fairphone 1 (2013), Fairphone 2 (2015) ja tuoreimpana Fairphone 3 (2019). Fairphone 1 oli aikoinaan varsin perinteinen älypuhelin, jossa oli vaihdettava akku, korjattavuus oli hyvällä tasolla ja komponentteja myytiin suoraan valmistajan kaupasta. Fairphone 2 oli taasen selvästi modernimpi ja vaihdettavien osien ansiosta sen korjattavuus oli täysin omalla tasollaan. Nyt uusin Fairphone 3 jatkaa edeltäjänsä jalanjäljissä ja sisältää selvästi nykyaikaisempaa tekniikkaa sekä muita toteutuksia.
Fairphone 3 -puhelimen valmistusmateriaaleina on käytetty vastuullisesti hankittua tinaa, volframia ja kierrätyskuparia sekä kierrätysmuovia. Fairphone kertoo käyttävänsä puhelimessa myös reilun kaupan kultaa (Fairtrade) ja on myös ensimmäinen valmistaja, joka on integroinut reilun kaupan kullan toimitusketjuunsa.
Tällä hetkellä Fairphonella on yli 70 työntekijää 20 maassa, mutta pääkonttori löytyy edelleen Amsterdamista. Lisäksi Fairphone-puhelimia on myyty yhteensä yli 100 000 kappaletta.
Uuteen Fairphone 3 -puhelimeen voi tutustua laajemmassa artikkelissa. Suomessa puhelin tulee ennakkomyyntiin verkko-operaattori Elisan kautta 450 euron hintaan ja toimitukset alkavat 3. syyskuuta 2019.
Hienoa, että Fairphone on helposti korjattava, mutta valitettavasti softana toimii Android. Se tarkoittaa sitä, että käyttöjärjestelmäpäivitykset loppuvat parin vuoden sisällä ja tietoturvapäivitykset vähän sen jälkeen. Ei kovin kestävää.