AndroidGoogleYleinen

Näin Android uudistuu seuraavaksi: Uusia toimintoja kustomointiin ja parempia sovelluksia tableteille sekä taittuvanäyttöisille puhelimille

Android-ekosysteemi

Googlen uusi Android 14 on tulossa, mutta samalla myös Android on uudistumassa jälleen useilla merkittävillä tavoilla. Kyseessä on seuraava suurempi päivitys Androidiin, joka tullaan tuomaan tarjolle myöhemmin tänä vuonna. Aikaisemmin Android 14 on ollut tarjolla jo beetaversiona halukkaille.

Nyt Google on esitellyt tarkemmin Androidiin tulevia uudistuksia, jotka tekevät laitteista aikaisempaa persoonallisempia. Lisäksi Google on panostanut todenteolla tabletteihin sekä taittuviin puhelimiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Android-laitteita voi pian muokata muun maussa generatiivisen tekoälyn avulla. Yksi uutuusominaisuus on Magic Compose, joka tekoälyn avuilla auttaa lisäämään keskusteluihin personallisuutta. Ominaisuus tarjoaa vastausehdotuksia, jotka perustuvat viestien kontekstiin. Se tekee myös viesteistä tiiviimpiä ja ammattimaisempia. Googlen mukaan Magic Compose julkaistaan tänä kesänä beetaversiona.

Google on lähtenyt uudistamaan myös Androidin lukitusnäyttöä. Kaksi vuotta sitten Google esittele Material You -muotokielen, jota on nyt viety eteenpäin. Android 14 tuo mukanaan myöhemmin tänä vuonna mahdollisuuden muokata lukitusnäyttöä aikaisempaa enemmän. Käyttäjät voivat muokata lukitusnäyttöä uusilla pikanäppäimillä ja kelloilla. Lisäksi tuki saadaan yksiväriselle väriteemalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pixel-laitteet saavat jo ensi kuussa muitakin uusia tapoja kustomoida puhelinta. Tulossa on uusi emoji-taustakuva, jonka avulla voi mukauttaa laitetta käyttämällä suosikkiemojeja taustakuvina. Lisäksi uutena ominaisuuta on Cinematic Wallpaper, mikä tekee taustakuvasta 3D-mallin, joka liikkuu puhelinta liikuteltaessa. Google on myös toteuttanut tekoälyllä toteuttavat taustakuvat. Puhelimelle voidaan kuvata tilannetta, jonka perusteella tekoäly luo tekstistä kuvan.

Android 14 tuo mukanaan oletusarvoisesti tuen yötilalle sekä 10-bittiselle HDR-videokuvaukselle sosiaalisen median sovelluksissa, kuten Instagramissa. Google on esitellyt myös Ultra HDR:n Android 14 -version myötä. Sen avulla voi ottaa ja katsella valokuvia kirkkailla väreillä, terävillä varjoilla ja hyvällä tarkkuudella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Google on tekemässä Androidiin myös parannuksia suuria näyttöjä sekä taittuvanäyttöisiä puhelimia ajatelle. Google on tehnyt muutoksia jo kahden vuoden ajan alkaen Android 12L -versiosta, mutta nyt Google on ilmoittanut yli 50 Google-sovelluksen olevan optimoidun suurille näytöille. Lisäksi Google on työskennellyt monien kolmannen osapuolen kehittäjien kanssa paremman kokemuksen tarjoamiseksi.

Kalenteri-sovellus on saanut uuden adaptiivisen kokemuksen, jossa voi nähdä enemmän tietoja yhdellä sivulla. Esimerkiksi kuukausikalenteri nähdään näytön vasemmassa reunassa ja päivän tapahtumat ovat listattuna oikealla puolella. Kalenteriin on saatu myös uusi navigointipalkki, joka mahdollistaa helpon vaihtamisen eri näkymien välillä. Kalenterissa on nyt myös sulavat siirtymät taittuvien puhelimien ulkonäytöltä suuremmalle sisänäytölle.

YouTube Music on myös saanut optimointeja. Käyttäjät voivat myös musiikkia kuunnellessa nähdä sanat ja niihin liittyvää sisältöä vierekkäin soittimen säätimien kanssa. Googlen mukaan kaksisarakkeinen asettelu parantaa soittolistakokemusta, jolloin käyttäjät voivat skannata ja järjestää kappaleita uudelleen samalla kuin soittolistan säätimet ovat käytettävissä.

YouTube Music

Google on kertonut myös uusia optimointeja tulevan kolmannen osapuolen sovelluksiin, joita ovat Calm, Candy Crush Soda Saga sekä Peloton. Googlen mukaan uudet päivitetyt sovellukset tulevat saataville jo tulevina viikkoina tableteille sekä taittuvanäyttöisille puhelimille. Google on myös päivittänyt Google Play -sovelluskauppaa aikaisempaa paremmaksi suuremmilla näytöillä.

Kehittäjätapahtuman aikana kerrottiin myös muita uudistuksia Android-ekosysteemiin. Google on kertonut Android TV OS -käyttöjärjestelmän saavan uusia ominaisuuksia muun muassa autoihin, niin Android Auto -ohjelmistoon kuin myös autoihin, joissa se on sisäänrakennettuna. Google tulee myös tuomaan Androidin uusille näytöille yhdessä Samsungin kanssa. Google on rakentanut uutta XR-alustaa, josta kerrotaan enemmän myöhemmin tänä vuonna.

Googlen mukaan parannuksia tullaan näkemään myös useiden laitteiden yhteistoimintaa. Androidin Find My Device -sovellus tulee saamaan myöhemmin tänä kesänä laajemman tuen eri merkkisille laitteille. Lisäksi se tarjoaa hälytyksiä, jos tunnistamaton seurantatunniste liikkuu käyttäjän mukana. Tämän pitäisi parantaa yksityisyyttä ja turvallisuutta.

Google kertoi myös Wear OS -käyttöjärjestelmän uudistuksista, joihin voi tutustua aikaisemmasta artikkelistamme tämän linkin takaa.

Lähde: Google

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android