XiaomiYleinen

Xiaomi näki mahdollisuuden, ja hyödynsi sen – Nämä olivat Venäjän myydyimmät puhelimet vuonna 2023

Xiaomi 13 Lite, Xiaomi 13 Pro ja Xiaomi 13

Venäläinen MTS on julkistanut yksityiskohtaisia tietoja Venäjän puhelinmarkkinoista. Kiinalaisvalmistajat ovat listoilla kärkisijoilla, joka tuodaan selvästi tilastoissa esille.

Venäjällä vuoden 2023 aikana myytiin 30,7 miljoonaa puhelinta, ja markkinan arvo on ollut 681 miljardia ruplaa (n. 6 miljardia euroa). Kyseessä kerrotaan olevan toiseksi paras vuosi kappale- ja arvomääräisesti viimeisen 5 vuoden aikana. Myynnin kerrotaan kasvaneen 26 prosenttia määrällisesti ja 22 prosenttia arvollisesti verrattuna vuoteen 2022.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimuksen mukaan Venäjällä monet ostajat ovat viimeisen kahden vuoden aikana yrittäneet lykätä älypuhelimien ostamista taloudellisien asioiden vuoksi. Lisäksi viime vuoden aikana jälleenmyyjät ovat rakentaneet toimitusketjuja uudelleen. MTS nostaa vahvasti esille myös, ”kiinalaisvalmistajien tarjonnan nopean laajenemisen eri hintaluokissa, jotka korvaavat aktiivisti muiden maiden brändejä”.

Venäjällä myydäänkin nyt aikaisempaa edullisempia älypuhelimia, sillä keskihinta laski 3 prosentilla. Tutkimuksen mukaan alle 10 000 ruplan (90€) hintaisten puhelimien kysyntä on kasvanut 1,5-kertaiseksi, ja osuus koko myynnistä on 37 prosenttia. Vastaavasti 30-40 000 ruplan (260-350 euroa) sekä yli 80 000 ruplan (700€) hintaisten puhelimien myynti kasvoi 50 prosentilla, mutta puhelimien osuus koko myynnistä on yhteensä vain 10 prosenttia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kiinalaisvalmistajat vahvistivat vuoden aikana asemaansa ja kasvua nähtiin vahvasti myös vuoden lopulla. Kiinalaisvalmistajien määrä kaikista myydyistä puhelimista oli 81 prosenttia, joka on 10 prosenttia enemmän kuin vuosi aikaisemmin.

”Infinix ja TECNO kasvoivat eniten sekä määrällisesti että arvossa. Esimerkiksi Infinix-brändin myynti kasvoi määrällisesti 4-kertaiseksi, minkä ansiosta se pääsi 5 suosituimman brändin joukkoon vuoden lopussa. Brändien myynti kasvoi arvossa 4,5-kertaiseksi. TECNO:n myynti kasvoi 2,2- ja 2,4-kertaiseksi – vuoden aikana tuotemerkki nousi yksikkömyynnissä toiselle sijalle”, kerrotaan tutkimuksessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Venäjällä vuoden 2023 eniten myydyin brändi oli Xiaomi, joka on ollut markkinajohtaja Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Xiaomin markkinaosuus oli 30 prosenttia. Toiselle sijalle ylsi Tecno 14 prosentin osuudella. Jaettu kolmas sija oli Samsungilla ja Realmella, joiden molempien osuus oli 11 prosenttia. Neljänneksi suurin valmistaja oli Infinix 10 prosentin osuudella ja viidentenä oli Apple 8 prosentin osuudella.

Myydyimpien laitteiden joukossa on pitkälti vain edullisia Xiaomin laitteita. Kymmenen myydyimmän puhelimen joukosta seitsemän puhelinta olivat Xiaomin valmistamia. Listaukset ovat esillä alapuolella.

Venäjän markkinoiden TOP5-valmistajat vuonna 2023:

 1. Xiaomi – 30 %
 2. Tecno – 14 %
 3. Samsung ja Realme – 11 %
 4. Infinix – 10 %
 5. Apple – 8 %

Venäjän markkinoiden TOP10 myydyimmät puhelimet vuonna 2023:

 1. Redmi 9A (Xiaomi)
 2. Redmi A2 Plus (Xiaomi)
 3. Redmi 12C 32 Gt (Xiaomi)
 4. Redmi Note 12 (Xiaomi)
 5. Tecno Spark 10C
 6. Redmi 12C 64 Gt (Xiaomi)
 7. Redmi Note 12 128 Gt (Xiaomi)
 8. Infinix Hot 30I
 9. Apple iPhone 13
 10. Redmi 10C (Xiaomi)

Xiaomi on ollut Suomessa ja muissa Länsi-Euroopan maissa kritiikin keskiössä, kun yhtiön on jatkanut toimintaansa Venäjällä. Xiaomi ei ole kommentoinut asiaa millään tavalla, ja esimerkiksi Suomessa kaikki merkittävät jälleenmyyjät ovat lopettaneet Xiaomin tuotteiden myynnin. Tuoreimpina myynnin lopetuksesta ovat ilmoittaneet Verkkokauppa.com sekä Gigantti.

Lähde: mts.ru

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

 1. Apple 13 venäjällä, 9. Myydyin puhelin… eikö apple laittanutkaan stoppia venäjällä?

  1. Apple on kertonut lopettaneensa tuotteiden toimitukset Venäjälle, kuten monet muutkin yritykset. Tästä huolimatta venäläiset jälleenmyyjät saavat laitteita käsiinsä kolmannen osapuolen toimesta, eli käytännössä tuomalla laitteita jostain muualta. Applella ei kuitenkaan ole tällä hetkellä minkäänlaista vahvaa läsnäoloa maassa, kuten esimerkiksi Xiaomilla.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Xiaomi