Verkkokauppa.comXiaomiYleinen

Verkkokauppa.com vahvisti: Xiaomin tuotteet poistuvat myynnistä – ”Tilanteet ovat muuttuneet…”

Xiaomin logo

Kiinalainen Xiaomi jatkaa toimintaansa Venäjällä hyödyntäen Ukrainassa käytävää sotaa myynnin edistämiseksi. Monet muut puhelinvalmistajat ovat luopuneet Venäjän markkinoista tai ainakin keskeyttäneet aktiivisen toiminnan maassa sodan takia.

Xiaomi ei ole kommentoinut syytä toiminnan jatkamiseksi millään tavalla, jonka myötä Suomessa ja muualla Länsi-Euroopassa yhtiön toimia ei ole katsottu kovinkaan iloisesti. Suomessa monet jälleenmyyjät luopuivat yhteistyöstä Xiaomin kanssa. Muun muassa Elisa, DNA, Telia ja Veikon Kone kertoivat syyskuussa jättävänsä uusimmat Xiaomin tuotteet pois valikoimistaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vielä tuolloin Gigantti ja Verkkokauppa.com kertoivat jatkavansa Xiaomin tukemista ja tarjoavansa tuotteita valikoimissaan. Verkkokauppa.com on nyt kuitenkin tilanteen muuttuessa kertonut poistavansa Xiaomin tuotteet valikoimistaan, eikä uusia ole tulossa valikoimiin.

”Tilanteet ovat muuttuneet ja olemme päättäneet poistaa nämä tuotteet valikoimastamme. Tällä hetkellä emme tilaa uusia Xiaomi-tuotteita”, kertoi Verkkokauppa.comin kaupallinen johtaja Tatu Kaleva.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vielä syyskuussa Verkkokauppa.comilta kerrottiin Xiaomin tuotteiden myynnin jatkuvan, sillä Xiaomi oli vakuuttanut noudattavansa EU:n lainsäädäntöä. Yhtiö kuitenkin kertoi seuraavansa tilannetta sekä EU:n asettamia pakotteita.

Tällä hetkellä Verkkokauppa.comilla on edelleen 50 Xiaomin tuotetta valikoimassaan, mutta varastot ovat hyvin minimaalisia tai laitteita ei ole enää saatavilla. Suurin osa tuotteista on alennetulla hinnalla, joten laitteet on nähtävästi tarkoitus myydä pois. Valikoimasta on poistunut muun muassa uusimmat Xiaomi 13T -sarjan älypuhelimet, jotka Verkkokauppa.com toi myyntiin Suomessa ainoana jälleenmyyjinä Gigantin kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Toistaiseksi muun muassa Gigantti on kertonut jatkavansa Xiaomin tuotteiden myyntiä Suomessa sekä antavansa tuen kiinalaisyritykselle. Xiaomin tilanne Suomessa on erikoinen, sillä yhtiön toiminta on pienentynyt. Syksyllä yhtiön Suomen maa- ja markkinointijohtajat jättivät yhtiön.

Xiaomi ei ole kommentoinut millään tavalla toimintaansa Venäjällä, vaikka SuomiMobiili on pyytänyt kommenttia useaan kertaan.

Huhtikuussa 2023 Ukrainan korruptiontorjuntavirasto (National Agency on Corruption Prevention, NACP) nimitti kiinalaisen Xiaomin sodan kansainväliseksi sponsoriksi. Kyseessä on toistaiseksi ensimmäinen puhelinvalmistaja, joka on päätynyt listalle. Tuolloin Ukraina kertoi Xiaomin liiketoiminnan jatkamisen Venäjällä tukevan Venäjän armeijaa.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

9 Kommenttia

 1. Vivo on myös tuolla ”listalla”

 2. Milloin apple laitetaan boikottiin kaikkien amerikan sotien takia?

  1. Mutta siehän se vasta veikiä ukkeli oot! 😄

   1. Tuo on sinänsä ihan legitiimi kysymys. Irakin sota oli yksi iso valheille perustunut sotarikos sekin, mutta koska historia on voittajien historiaa ja jenkit EU:n puolella, niin he eivät ole saaneet siitä sodasta minkäänlaisia seurauksia. Jos Venäjä olisi hyökännyt samoilla perusteluilla Irakiin, niin sille olisi määrätty kasapäin pakotteita.

 3. Mihin voin huutaa tätä naurettavaa toimintaa. Kiinalaisia autoja tunkee tänne älyttömät määrät, useita kymmeniä tuhansia euroja virtaa kiinaan ja kiinalaiset myy lähes kaiken venäjälle mitä venäjä tarvitsee, xiaomit zte mersut volvot kaikki sähköautot… Täysin tekopyhää tussarointia! Ite haluan Xiaomin luureja ja laitteita mutta…ottaa päähän ja kovaa.

 4. No eikös Sitten Pepis Kolan myynti Pitäisi kanssa Lopetaa Jatkaa toimintaansa Venäjällä niin kuin 60 muutakin Yhdysvaltalaista Yritystä.Ja kyllähän se I Phonekki Tehdään Kiinassa

  1. Jos oltaisiin mitenkään loogisia,niin kyllä. Se, mikä tässä todella ihmetyttää on fakta,että Xmi on Ukrainan myydyin puhelin merkki,muttei mene myyntikieltoon?! Outoa.

 5. Kuvittelin että kiinalaiset imuroi puhelin myynnillä venäläisten rahat omaan taskuunsa, ja venäläisillä on entistä vähemmän sitä käytettävissä sotaan…

 6. Gigantin omistuspohja on myös epäselvä. Olen kuullut, että senkin loppuomistaja olisi joku karkki.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Verkkokauppa.com