AndroidHMDNokia

Nokia 8 tuskin julkaistaan aivan vielä – vuotokuva taitava huijaus

Evan Blassin julkaisema kuva Nokia 8 -puhelimesta on todennäköisesti aito

Uutisoimme eilen kiinalaiseen lähteeseen vedoten, että Nokia 8 saatettaisiin julkaista jo tänään 20. heinäkuuta, mutta kyseessä on kuitenkin nähtävästi taitava huijaus. Kiinasta kantautuneen huhun mukaan Nokia 8 olisi käväissyt pikaisesti nähtävillä Nokian sivuilla, jonka rinnalle todisteeksi annettiin vielä kuvakaappaus.

Vuodettu kuvakaappaus on niin vakuuttava, että se jopa näyttää aidolta ja itsekin hetken uskoin huhuun, mutta myöhemmin kuvaa uudelleen katsoessani huomasin kuvassa monia kuvamuokkauksen piirteitä. Jo nyt on yleisessä tiedossa, että Nokia 8 on ulkoiselta olemukseltaan todella lähellä aikaisemmin tänä vuonna julkaistua Nokia 5 -puhelinta, jonka takia innokkaimpien Nokia-fanien on helppo tehdä kuvamuokkauksia jo Nokia 5:n lehdistökuvien pohjalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäisenä kiinnitin huomion viimeisimmässä vuodossa siihen, että emme saanee nähdä yhtään enempää kuin tuotesivun pääkuvan. Jos Nokia 8:n tuotesivu olisi päätynyt nähtäville, olisi sivu paljastanut myös paljon muuta puhelimesta, esimerkiksi tekniset tiedot. Kuvakaappauksessa silmiin pistää myös taustalla näkyvä kuva, joka on sama kuin Nokian tukisivuilla käytettävä kuva. Olisi varmasti epätodennäköistä, että HMD Global käyttäisi samaa kuvaa uuden puhelimen rinnalla.

Nokia 8:n näytön alta pilkistää Nokia 5:n taustakuva

Itse vuodettua Nokia 8:n kuvaa tarkasteltaessa huimaa nopeasti, ettei kyseessä ole aito kuva, vaan hyvä kuvamuokkaus. Väitetyssä kuvassa esimerkiksi akun varaus ei ole täysi sekä valoisuuden tunnistin on siirretty kuulokkeen alle. Viimeistään kuvan huomaa huijaukseksi menemällä pikselitasolle, jolloin huomaa, että näytön päälle läntätyn kuvan alta pilkistää Nokia 5:n kuvasta löytyvä punertava taustakuva. Mutta jos vielä halutaan etsiä vuodetusta kuvasta huijauksen piirteitä on tarkasteltava kuvan metadataa, josta paljastuu, että kuvaa on muokattu Adobe Photoshop CC 2017 -ohjelmalla.

Väärennetyn näyttökuvan metadata

Näiden tietojen perusteella voimme olla lähes varmoja, että Nokia 8 -puhelinta ei tulla näkemään ainakaan vielä tänään. Ainoina varmoina vuotokuvina voimme tällä hetkellä pitää vain Evan Blassin tällä viikolla julkaisemia kuvia. Aikaisemmin Nokia 8:n julkaisun on odotettu tapahtuvan 31. heinäkuuta, joka voisi hyvinkin olla mahdollista.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android