HMDMWC 2019NokiaYleinen

Nokia 9 PureView julkaistiin – Erikoinen viitoiskamera sekä sormenjälkilukija näytössä

HMD Global on tänään 24. helmikuuta julkaissut Barcelonassa lukuisia uusia älypuhelimia, joista varmasti yksi odotetuimmista on ollut Nokia 9 PureView. Kyseessä on tällä hetkellä HMD Globalin Nokia-malliston tuorein lippulaivapuhelin, jossa on huipputekniikkaa sekä erikoinen viitoiskamera, jollaista ei ole vielä älypuhelimissa nähty.

Nokia-puhelimissa innovaatiot ovat olleet aina HMD Globalin mukaan keskeisessä roolissa ja puhelimissa on otettu useasti riskejä ja kokeiltu uusia asioita. Myöskin nyt Nokia 9 PureView -puhelimen kohdalla on haluttu tuoda tarjolle jotain täysin uutta ja se on tällä kertaa viitoiskamera, joka löytyy laitteen takaosasta. Tuttuun tapaan HMD Global on jälleen tehnyt yhteistyötä ZEISS:n kanssa, mutta uutena yhteistyökumppanina on Nokia 9 PureView -puhelimen kohdalla San Franciscolaisen Light-yrityksen kanssa, joka tarjoaa monikameraratkaisuja älypuhelimiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Viitoiskamera rakentuu kahdesta 12 megapikselin värillisestä RGB-sensorista sekä kolmesta 12 megapikselin mustavalkoisesta monokromisensorista. Mustavalkokameroiden kerrotaan tallentavan jopa 2,9 kertaa enemmän valoa kuin värilliset kamerat, minkä vuoksi kuvista tulee selvästi yksityiskohtaisempia. Nokia 9 PureView taltioi kuvan ottamisen yhteydessä siis vähintään yhden kuvan kullakin kameralla, eli viisi kuvaa yhdistetään ja niistä luodaan yksi kuva, jossa on aikaisempaa enemmän yksityiskohtia. Erilaisissa kuvaustilanteissa kameralla voidaan taltioida myös useampia kuvia yhdellä sensorilla.

HMD Globalin mukaan kameraratkaisun vahvuuksia ovat muun muassa erinomainen syvyyskartta sekä kuvien yksityiskohdat. Kamera taltioi bokeh-tilassa yhteensä 1200 tasoa, kun normaali puhelin kykenee taltioimaan ainoastaan 12 tasoa. Tämän takia myöskin Google Photos -sovellukseen on HMD Globalin pyynnöstä kehitetty erillinen syvyysfunktio, jossa voidaan säätää kuvan sumennusasetuksia.

Koska Nokia 9 PureView on paljon kameraan keskittynyt uutuuspuhelin, niin kameralla on mahdollista kuvata myös kuten ammattilainen. Puhelimella on mahdollista taltioida normaaleiden JPEG-kuvien ohella myös DNG-muotoisia kuvia, joita on mahdollista käsitellä jälkikäteen. Yhteistyötä HMD Global on tehnyt myös Adoben kanssa, jonka Lightroom-sovellus tulee puhelimen mukana. Lightroomin avulla Nokia 9 PureViewilla taltioituja raakakuvia voidaan käsitellä ilman hidasteluja. Uutuuspuhelimella on myös mahdollista ottaa näyttäviä mustavalkokuvia, joissa hyödynnetään ainoastaan laitteen kolmea mustavalkosensoria, joihin saadaan taltioitua selvästi värikuvia enemmän yksityiskohtia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia 9 PureView -puhelimessa on tuki luonnollisesti myös Nokia Pro Camera -manuaalisäädöille, mikä on tuttua jo aikaisemmista Nokia-puhelimista. Nokia 9 PureView -puhelimessa HMD Global kehuu muun muassa nostaneensa suljinaikasäätömahdollisuuden aikaisemmasta 4 sekunnista 10 sekuntiin, jotta ammattimainen kuvaaminen olisi helpompaa. Etukameroita puhelimeen on saatu vain yksi ja sen tarkkuus on 20 megapikseliä.

HMD Globalilla on aina uusissa Nokia-puhelimissa erityisesti panostettu designiin ja ulkoiseen laatutuntumaan, joka näkyy myös Nokia 9 PureView -mallissa. Puhelin rakentuu 6000-sarjan alumiinikehyksestä ja takaosassa on selvästi reunoilta kaartuva Gorilla Glass 5 -lasipinta. Etuosassa puhelinta on myös Gorilla Glass 5 2.5D -lasipinta. Alumiinikehys ja lasipinnat on puhelimessa onnistuttu saumattomasti yhdistämään sekä alumiinikehykseen on tehty timanttileikatut reunat, mikä tuo omanlaista ilmettään. Puhelimen kerrotaan olevan vain 8 millimetriä paksu, eikä puhelimessa ole esimerkiksi kameran kohdalla paksumpaa kohtaa, vaan kamerat ovat samalla tasolla takalasin kanssa. Koska Nokia 9 PureView on täysiverinen huippupuhelin, niin se on myöskin IP67-sertifikaatin mukaisesti pölyn- ja vedenkestävä.

Muilta teknisiltä ominaisuuksiltaan Nokia 9 PureView on varusteltu 5,99 tuuman 2K-tasoisella kosketusnäytöllä. Näytössä on myös PureDisplay-tekniikka sekä tuki HDR-toistolle. Näyttö perustuu LG:n valmistamaan Plastic-OLED-tekniikkaan ja siinä on 18:9-kuvasuhde. Tehoista vastaa viime vuoden huippupuhelimista tuttu Snapdragon 845 -järjestelmäpiiri, jonka tukena on 6 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Puhelimessa on suurehko 3320 milliampeeritunnin akku sekä tuki langattomalle lataukselle. Tarjolle Nokia 9 PureView tulee luonnollisesti Googlen tuoreimmalla Android 9.0 Pie -käyttöjärjestelmällä varusteltuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi tärkeimmistä uutuuksista puhelimessa on näyttöön integroitu optinen sormenjälkilukija, jollainen nähtiin jo viime vuonna muutaman älypuhelinvalmistajan toimesta. Nokia 9 PureView tarjoaa lisäksi oletuksena tuen etukameraan perustuvalle kasvojentunnistukselle.

HMD Global on kertonut, että Nokia 9 PureView -puhelimen toimitukset ovat jo aloitettu ja myyntiin se saapuu pian. Hintaa puhelimella on Suomessa 599 euroa ja tarjolle on tulossa 6 + 128 gigatavun versio. Nokia 9 PureView on lisäksi tarjolla vain yhdessä värissä, joka on Midnight Blue. Puhelimen ennakkomyynti alkaa maanantaina 25. helmikuuta 2019 ja varsinainen myynti alkaa 14. maaliskuuta 2019.

Nokia 9 PureView tekniset tiedot:

 • Näyttö: 5,99 tuumaa 2K ja HDR10 PureDisplay
 • Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 845 (Adreno 630)
 • RAM-muisti: 6 gigatavua
 • Tallennustila: 128 gigatavua
 • Pääkamera: Kaksi 12 megapikselin RGB-kameraa ja kolme 12 megapikselin monokromisensoria / ZEISS:n linssit / Yhteistyössä Light.co:n kanssa
 • Etukamera: 20 megapikseliä
 • Akku: 3320mAh / langaton lataus
 • Käyttöjärjestelmä: Android 9.0 Pie (Android One)
 • Muuta: Sormenjälkilukija näytössä, USB-C
 • Värit: Midnight Blue
 • Hinta: 599 euroa

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

3 Kommenttia

 1. Ompas halpa lähtöhinta. Omasta Nokia 8 sirocco puhelimesta maksoin 699€

 2. Erittäin agressiivisesti hinnoiteltu. Toivottavasti myös muut ominaisuudet on yhtä kilpailukykyisiä niin kauppa tulee kyllä käymään. Ja samalla kirkastuu hieman sumentunut Nokia-brändikin.

 3. Odotan et nokialtä tulee puhelin 6.16 tai 3.20 tai 8.36. jonkun noista malleista ostaisin. Eihän uusia malleja oikeasti edes tule Nokialta.

Kommentoi

Lisää aiheesta:HMD