HuaweiNokiaYleinen

Nokia myy osuutensa Huawein kanssa perustetusta TD Tech -yhteisyrityksestä – Huawei ei ole halukas jatkamaan toimintaa ostajan kanssa

Kiinalainen New Oriental New Materials on ilmoittanut ostavansa 51 prosenttia TD Tech -yrityksen osakekannasta suomalaiselta Nokialta. TD Tech on Huawein ja Nokian yhteisyritys, jonka kautta Huawei on tuonut viime aikoina 5G-puhelimia myyntiin Kiinan markkinoilla.

Nokia on omistanut hongkongilaisesta TD Tech Holding Limited -yrityksestä 51 prosenttia ja Huawei loput 49 prosenttia. TD Tech Holding Limited omistaa 100 prosenttia Kiinassa rekisteröidystä TD Tech Communication Technology Co., Ltd.-yrityksestä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

TD Tech on pohjimmiltaan Huawein ja Nokian vuonna 2005 perustama yhteisyritys Kiinassa. Yrityksellä on tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa Pekingissä, Shanghaissa ja Chengdussa. TD Tech työllistää 2000 ihmistä ja yritys on keskittynyt erityisesti verkkotekniikoihin. Lisäksi se myy Kiinassa yrityksille erilaisia vartaloon liitettäviä kameroita ja nykyisin myös kuluttajille 5G-älypuhelimia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kestävärakenteinen TD Tech V900 julkaistiin MWC 2023 -messuilla.

Vuonna 2021 Nokia kertoi SuomiMobiilille, että TD Tech tarjoaa laitteitaan yrityskäyttöön vain Kiinan markkinoilla. Lisäksi Nokia kertoi TD Techin toimivan itsenäisesti, eikä yrityksellä ole yhteistyötä Nokian operatiivisen toiminnan kanssa.

”TD Tech tarjoaa laitteitaan yrityskäyttöön eri teollisuudenaloille. Laitteita ei ole suunnattu kuluttajamarkkinoille, ja puhelimia myydään ainoastaan Kiinassa. TD Tech toimii itsenäisesti eikä sillä ole yhteistyötä Nokian operatiivisen toiminnan tai Kiinan toimitusketjujen kanssa,” kommentoitiin Nokialta vuonna 2021.

Kaupan hinnaksi on kerrottu 2,12 miljardia juania, joka vastaa noin 283 miljoonaa euroa. Kaupan myötä Nokia myy TD Tech -yrityksestä 51 prosenttia kiinalaisostajalle. Ostajan mukaan TD Techistä tulee sen tytäryhtiö.

TD Tech on ollut otsikoissa myös Suomessa yhteistyöstään Huawein kanssa. Yrityksen nimellä on myyty Kiinassa yrityksille sekä myös kuluttajille Huawein kehittämiä älypuhelimia. Tällaisia ovat olleet muun muassa TD Tech M40, P50 sekä Mate 50, jotka ovat uudelleen brändättyjä Huawei-puhelimia 5G-järjestelmäpiireillä. Huawei ei itse pysty hyödyntämään 5G-järjestelmäpiirejä, joten rajoituksia on kierretty yhteisyrityksen kautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

TD Tech P50 on sama laite kuin Huawei P50, mutta nyt mukaan on saatu myös 5G-yhteydet.

Huawei on kommentoinut kauppaa omassa lausunnossaan. Huawei kertoi TD Techin toiminnan perustuneen Nokian kanssa osapuolten väliseen strategiseen yhteistyöhön, osapuolten tekniseen vahvuuteen sekä globaaliin myynti- ja palvelukykyyn. Huawei kertoo olevansa samaa mieltä Nokian osakemyynnin kanssa, mutta kiinalaisjätin mukaan ostajalla tulee olla samat strategiset valmiudet jatkaa olemassa olevaa yhteistyötä.

Huawei kertoo lausunnossaan, että yhtiöllä ei ole halukkuutta tai mahdollisuutta operoida TD Techia yhdessä uuden New Oriental New Materialsin kanssa. Huawei kertoo arvioivansa asiaankuuluvaa tilannetta ja oikeuttaan ryhtyä jatkotoimenpiteisiin. Huawei on nostanut pöydälle muun muassa etuosto-oikeuden käyttämisen, kaikkien osakkeiden myymisen ja vetäytymisen yrityksestä. Huawei kertoo harkitsevansa myös TD Techin ja sen tytäryhtiöiden asiaankuuluvien teknologiavaltuutuksien irtisanomista.

Nokia ei ole toistaiseksi tiedottanut kaupasta mitään.

Lähde: Huawei (kiinaksi), Mydrivers.com (kiinaksi)

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. Oli miten oli, mutta tuo Nokian uusi rikkinäinen logo pitäisi korjata pikapikaa! Se ei naurata eikä säväytä ketään.

  2. Minusta toi logo on ihan ok, katsot vaan ”uusilla silmillä”. Kyl se sit aukee.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Huawei