AppleNokiaYleinen

Nokia solmi merkittävän patenttilisenssisopimuksen Applen kanssa – Samaan aikaan taistelu kiinalaisvalmistajien kanssa jatkuu

Nokian uusi logo

Nokia on kertonut kesäkuun päätteeksi, että yhtiö on saanut solmittua Applen kanssa merkittävän patenttilisensointisopimuksen. Uusi ristiinlisensointisopimus korvaa nykyisen, vuoden 2023 lopussa päättymässä olevan lisenssin. Sopimuksen yksityiskohdat ovat osapuolten välistä luottamuksellista tietoa.

“Olemme iloisia tehdessämme yhteisymmärryksessä pitkäkestoisen patenttilisenssisopimuksen Applen kanssa. Tämä sopimus kertoo patenttiportfoliomme vahvuudesta, vuosikymmeniä jatkuneista T&K-investoinneistamme ja siitä merkityksestä, joka osallistumisellamme mobiilistandardien ja muiden teknologioiden luomiseen on ollut”, kertoi Jenni Lukander, Teknologia-liiketoimintaryhmän johtaja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia odottaa tulouttavansa uuden patenttilisenssisopimuksen tuottoja tammikuusta 2024 alkaen. Sopimus vastaa niitä oletuksia, joita Nokia esitti Teknologia-liiketoimintaryhmän pitkän aikavälin näkymistä 20.4.2023 julkaistussa, vuoden 2023 ensimmäistä vuosineljännestä koskevassa osavuosikatsauksessaan.

Nokialla on kattava patenttisalkku, jota on rakennettu yli 140 miljardin euron tutkimus- ja tuotekehitysinvestoinneilla vuoden 2000 jälkeen. Salkku sisältää noin 20 000 patenttiperhettä, joista yli 5 500 on luokiteltu essentiaalipatenteiksi 5G-teknologian osalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nokia tuo keksintönsä osaksi avoimia standardeja ja lisensoi niitä oikeudenmukaisin, kohtuullisin ja syrjimättömin ehdoin (FRAND). Yritykset voivat lisensoida ja käyttää näitä teknologioita ilman, että tekevät merkittäviä omia investointeja standardeihin.

Sopimuksen solmiminen Applen kanssa onnistui ilman oikeustaisteluja. Nokia käy kiivasta oikeustaistelua monia tunnettuja kiinalaisia puhelinbrändejä vastaan useissa maissa. Esimerkiksi Oppo, OnePlus, Realme ja Vivo ovat kieltäytyneet maksamasta Nokian pyytämää summaa patenteista. Tämän myötä Nokia on saanut kyseiset brändit vetäytymään muun muassa Saksan markkinoilta.

Lähde: Nokia

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple