AppleYleinen

Nyt paljastui Applen salainen jättisopimus Kiinan kanssa – lupasi investoida 275 miljardia dollaria

Applelle varmasti yksi tärkeimmistä markkina-alueista on Kiina, jossa yhtiö on pystynyt myymään iPhone-puhelimiaan suuria määriä vuosien varrella. Tuoreimmat tiedot paljastavat nyt, että Applen toimitusjohtaja Tim Cook ja Kiinan hallitus ovat aikoinaan solmineet salaisen sopimuksen, josta ei ole aikaisemmin kuultu.

Tietojen mukaan Apple on sitoutunut investoimaan Kiinaan yli 275 miljardia dollaria viiden vuoden aikana, jotta yritys voisi vähentää uhkia, jotka olisivat vaikuttaneet laitteiden ja palveluiden käyttöön maassa. Tiedot ovat peräisin The Information -julkaisusta, ja lähteinä on käytetty Applen sisäisiä asiakirjoja sekä haastatteluja. Sopimuksen kerrotaan alkaneen vuonna 2016, kun Tim Cook vieraili säännöllisesti Kiinassa. Cookin kerrottiin henkilökohtaisesti pyrkineen vaikuttamaan kiinalaisiin viranomaisiin, jotta uudet sääntelyt eivät olisi vaikuttaneet yhtiön laitteisiin tai palveluihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tim Cookin johdolla Applen hallitus teki yhteistyötä Kiinan taloussuunnitteluviraston kanssa parantaakseen suhteitaan. Applella kerrotaan olleen 1250 sanan pituinen sopimus, jonka avulla Apple pyrki parantamaan suhteitaan Pekingiin. Lisäksi Applelle tärkeiksi tulivat tapaamiset Kiinan huippuvirkamiesten kanssa sen jälkeen, kun sääntelyviranomaiset sulkivat maassa iTunesin kirjat ja elokuvat huhtikuussa 2016.

Vaikka strategisen sopimuksen Apple on pystynyt tekemään salassa, niin siihen liittyvät investoinnit ovat olleet suurelta osin julkisia. Apple esimerkiksi investoi samana vuonna jo miljardi dollaria paikalliseen Didi Chuxung -kyytipalveluun.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sopimuksen mukaan Apple sitoutui auttamaan Kiinaa useissa asioissa ja samalla Apple on lupautunut auttamaan kiinalaisia valmistajia kehittämään kehittyneempiä valmistustekniikoita ja tukea kiinalaisten kykyjen koulutusta. Raportin mukaan Apple on ollut myös sitoutunut käyttämään enemmän kiinalaisten toimittajien komponentteja laitteissakaan ja allekirjoittamaan sopimuksia kiinalaisten ohjelmistoyrityksien kanssa. Lisäksi Apple on sitoutunut tekemään teknologiayhteistyötä kiinalaisten yliopistojen kanssa ja sijoittamaan kiinalaisiin teknologiayrityksiin.

Mielenkiintoista on myös se, että viisivuotinen sopimus piti uusiutua automaattisesti vuoden 2021 toukokuussa.

Apple ei ole kommentoinut asiaa toistaiseksi millään tavalla.

Lähde: The Information (tilaajille)

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja pääkirjoittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple