JollaSailfish OSYleinen

Onko Jolla Tablet -projekti saamassa uuden mahdollisuuden? Tulossa päivitettynä versiona takaisin markkinoille

Youyota Tab

Jolla julkaisi yhtiön ensimmäisen Sailfish OS -käyttöjärjestelmään perustuvan tabletin vuoden 2014 lopussa, josta muodostui kuitenkin varsinainen taakka itse valmistajalle kuin ennakkotilaajillekin. Jollan tabletin tarina oli vuoden ajan hyvin värikäs. Jolla lupasi tabletin julkaisun aikaan, että tilaajat tulevat saamaan laitteen vuoden 2015 kesäkuussa, mutta toisin kävi, eikä kaikki tilaajat ole saaneet laitetta vieläkään, eikä tule saamaankaan. Jolla kuitenkin lupasi tabletin tilanneille rahat kokonaisuudessaan takaisin, mutta kaikki eivät ole niitä vieläkään saaneet.

Jolla Tablet ei ole kuitenkaan niin unohdettu projekti kuin voisi kuvitella. Maemo.org -sivuston käyttäjä chenliangchen on kertonut tuovansa tabletin uudestaan saataville Youyota-brändin alla. Youyota-brändin kerrotaan olleen tarkoitettu venäläiselle Yota Devicesin puhelimelle, mutta sittemmin kyseisistä suunnitelmista on luovuttu. Youyota Tab on teknisesti Jolla Tabletin kaltainen muutamilla muutoksilla, myös tabletin ulkoinen muotoilu on pitkälti sama.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Foorumilla on julkaistu myös itse tabletin prototyypistä kuvia, joista käy ilmi, että kyseessä on ulkoisesti hyvin identtinen laite alkuperäisen Jolla Tabletin kanssa. Jolla Tablet oli värimaailmaltaan musta, mutta kyljet olivat valkoiset. Nyt uutta Youyota-tablettia suunnitellaan kuitenkin useassa värissä ja mallissa. Laitteesta on kaiken kaikkiaan suunnitteilla kolme versiota, joista halvimmassa on 16 gigatavua tallennustilaa. Halvimman version väritykseksi on suunniteltu valkoista. Hieman arvokkaammasta versiosta löytyy 64 gigatavua tallennustilaa ja väritykseltään sen kerrotaan olevan musta ja harmaa. Kehitteillä on myös punainen premium-versio, jossa on 128 gigatavua tallennustilaa.

Tabletin virallista julkaisua ei ole vielä tehty, mutta projektin toteuttajan mukaan laitteessa käytetään ainakin Jolla Tabletista tuttua Sharpin valmistamaa 7,85 tuuman LCD-näyttöä (2048 x 1536). Youyota-tabletissa käytetään hieman suurempaa 4500 milliampeeritunnin akkua, kun Jolla Tabletissa akku oli 4450 milliampeerituntia. Tabletissa on myös luonnollisesti Jollan Sailfish OS -käyttöjärjestelmä, jonka kerrotaan olevan virallinen versio, joka tarkoittaa sitä, että valmistaja maksaa lisensointimaksuja Jollalle.

Vielä ei siis ole virallista vahvistusta siitä mitä järjestelmäpiiriä ja kuinka paljon RAM-muistia uudesta tabletista tulee löytymään. Kameroiden odotetaan pysyvän kuitenkin ennallaan. Jolla Tabletissa käytettiin aikoinaan Intelin neliytimistä Z3735F -piiriä, jonka tukena oli 2 gigatavua RAM-muistia. Todennäköisesti Youyota Tabissä on vastaavat ominaisuudet, mutta vuonna 2017 tarjolla olisi varmasti myös tuoreempaa tekniikkaa. On kuitenkin väläytetty, että tabletista voitaisiin kehittää myös Qualcommin piiriin perustuva versio.

Tabletille suunniteltu näppäimistö

Tabletille on kehitteillä myös näppäimistö, joka on suunniteltu vain ja ainoastaan kyseiselle laitteelle. Jolla Tabletille oli saataville muutamia lisätarvikkeita, jotka sinällään sopivat myös Youyota-tabletille.

Tabletin julkistusta ei kuitenkaan tarvitse tietojen perusteella odotella enää pitkään, sillä laitteen joukkorahoituskampanjan uskotaan alkavan toukokuussa. Kehittäjän mukaan Jolla tulee esittelemään tablettia Asia World Expo -tapahtumassa Hong kongissa 16.-18. toukokuuta. Esillä pitäisi olla lopullinen prototyyppi punaisesta Youyota-tabletista. Päivitetyn tabletin odotetaan olevan samaa hintaluokkaa Jolla Tabletin kanssa. Jolla Tablettia myytiin kolmisen vuotta sitten 267 euron (32 Gt versio) ja 299 (64 Gt versio) euron hintaa.

Kysyimme myös Jollalta kommenttia Youyota Tab -projektista, mutta Jolla ei halunnut vielä kommentoida asiaa.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Jolla