NokiaOPPOYleinen

Oppo myyntikieltoon Isossa-Britanniassa – Nokialle merkittävä voitto patenttikiistassa kiinalaisyritystä vastaan

Nokian logo

Nokialle suotuisa päätös on jälleen annettu Oppon kanssa käytävässä patenttikiistassa. Oppolle on annettu myyntikielto Isossa-Britanniassa, sillä kiinalaisyhtiö ei ole ollut halukas hyväksymään kohtuullista hintaa Nokian patenttien lisensoimisesta.

Oppo on saanut viime viikolla tiedon tästä päätöksestä, ja Engalannin sekä Walesin tuomioistuin on määrännyt FRAND-kiellon yhtiölle 7. syyskuuta.

Kyseessä on tuorein useista Oppolle annetuista kielloista Nokian kanssa käynnissä olevassa maailmanlaajuisessa patenttikiistassa. Vuonna 2021 Nokia käynnisti useita patenttioikeudenkäyntejä Oppoa vastaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Englannin ja Walesin korkein oikeus antoi heinäkuun lopussa jo päätöksen. Silloin oikeus hylkäsi Oppon väitteen, jonka mukaan Nokian patenttiportfolion lisenssimaksun, ainakin sen Kiinan osan tulisi olla Chongqingin kunnan välimiestuomioistuimen määrittelemä, joka oli suostunut asettamaan globaalin hinnan kiistassa.

Oppo on aiemmin yrittänyt saada Iso-Britannian korkeinta oikeutta pysäyttämään hinnanmääritysoikeudenkäynnin Lontoossa siihen asti, kunnes kiinalainen tuomioistuin antaisi päätöksensä. Korkein oikeus ei ollut samaa mieltä, ja se katsoi Oppon olevan haluton lisenssinhaltija ja Nokian halukas lisenssinantaja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oppolle kerrottiin, että sen olisi päätettävä, hyväksyisikö se ehdottomasti lisensoida Nokian patentit maailmanlaajuisesti Iso-Britanniassa määritellyllä hinnalla vai joutuisiko se myyntikieltoon.

Viime viikolla käydyssä kuulemisessa kiinalaisyhtiö ei hyväksynyt globaalia FRAND-hintaa.

Korkein oikeus myönsi kiellon perustuen Nokia 4G- ja 5G-standardien SEP-patenttiin (EP 2 981 103). Kielto on jätetty edelleen odottamaan Oppon valituksen tulosta, joka tässä tapauksessa todennäköisesti kestää 6-9 kuukautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oppoa vastaan on myönnetty kielto myös toisen patentin (EP 3 716 560 B1) perusteella, jonka on todettu olevan loukattu joissakin Oppon 4G-puhelimissa. Tämä kielto tulee automaattisesti voimaan 28 päivän kuluttua viime viikolla tehdystä päätöksestä. Oppo väittää, että sillä on ratkaisu patentoitua teknologiaa varten, mikä mahdollistaa myyntikiellon kiertämisen.

Oikeus on myös määrännyt Oppon maksamaan Nokian oikeuskulut.

Voitto Iso-Britanniassa on jälleen yksi Nokian voittojen listalle. Saksan alueelliset oikeudet myönsivät neljä kieltoa Oppoa vastaan viime vuonna, jonka jälkeen Oppo päätti kadota Saksan markkinoilta kokonaan. Hiljattain Oppo on myös vetänyt tuotteensa pois Ranskan markkinoilta, vaikka päätöksellä ei ole suoraa yhteyttä patenttikiistaan Nokian kanssa.

Lisäksi Nokia sai Alankomaissa kiellon Oppon saksalaisen tytäryhtiön Orope DE:ta vastaan. Orope DE oli nostanut mitättömyyskanteen Alankomaissa Nokian patenttia vastaan. Tammikuussa Haagin alioikeus hylkäsi Nokian pyynnön väliaikaisen kiellon saamiseksi Oleading-nimistä yritystä vastaan, joka hoitaa Oppon verkkokauppaa Alankomaissa. Nokia valittaa tällä hetkellä tuosta päätöksestä.

Nokia on myös saanut merkittäviä voittoja Brasiliassa, missä kielto on myönnetty Oppoa vastaan. Lisäksi Intiassa korkein oikeus on määrännyt kiinalaisyhtiön maksamaan suuren takuumaksun ennen kuin uusi patenttisopimus saadaan aikaiseksi.

Suomessa suosittu OnePlus on yhdessä Realmen kanssa osa Oppoa.

Lähde: Iam-media.com

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Nokia