NokiaOPPOYleinen

Oppolle ei armoa Intiassa, oikeus hylkäsi valituksen Nokian kanssa käytävässä oikeustaistelussa – ”Kannustamme Oppoa pelaamaan sääntöjen mukaan”

Nokian uusi logo

Heinäkuun alussa kerroimme Nokian tärkeästä voitosta Intiassa oikeustaistelussa Oppoa vastaan. Nyt tarina on saanut jatkoa New Delhin korkeimman oikeuden uuden päätöksen myötä.

Korkein oikeus on hylännyt perjantaina Oppon valituksen aikaisemmasta päätöksestä. Heinäkuun alussa oikeus määräsi Oppon maksamaan Nokialle vakuusmaksun Intiassa myydyistä puhelimista aikaisemman lisenssisopimuksen mukaisesti. Summa on salainen, mutta se vastaa 23 prosenttia vuoden 2018 lisenssisopimuksen mukaisesta maksusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oikeus antoi Oppolle kuitenkin lyhyen maksupidennyksen, sillä määräyksen mukaan Oppon on maksettava summa Nokialle 25. elokuuta 2023 mennessä. Pidennyksessä on myös ehto, sillä oikeuden mukaan Oppon täytyy sitoutua tähän tuomioon kymmenen päivän kuluessa määräyksestä.

Nokia on kertonut olevansa tyytyväinen korkeimman oikeuden päätökseen, sillä Oppo ei ole ollut halukas uusimaan lisenssiään oikeudenmukaisin ja kohtuullisin ehdoin. Nokia myös korosti, että Intian, Saksan, Iso-Britannian, Hollannin ja Brasilian tuomioistuimet ovat ratkaisseet tapauksia Nokian kannalta positiivisella tavalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”Jälleen kerran kannustamme Oppoa pelaamaan sääntöjen mukaan ja kilpailijoiden tavoin sopimaan lisenssistä oikeudenmukaisin ja kohtuullisin ehdoin sen sijaan, että jatkaisi toimintaa ilman niitä”, kertoi Nokian tiedottaja.

Oppo, Realme ja OnePlus kertoivat aikaisemmin valituksessaan, että korkeimman oikeuden 3. heinäkuuta antama tuomio oli ”muuttanut tasapuolisia toimintaedellytyksiä” sekä aiheuttanut merkittäviä vaikeuksia, koska tuomiossa jätettiin huomiotta, että Nokian edut oli turvattu myös pankkitakauksella. Oikeuden päätöksen mukaan maksuvelvoitetta ei kuitenkaan täytetä pankkitakauksella, sillä se olisi mahdollista lunastaa vasta kun uusi sopimus on saatu aikaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oppo on hakenut kiinalaiselta tuomioistuimelta FRAND-hinnan määrittämistä Nokian Standard Essential Patent -portfoliolle. Delhin korkean oikeuden mukaan Oppo on entinen lisenssinhaltija, ja yhtiö on myöntänyt puhelimiensa käyttävän Nokian patentteja. Oikeuden mukaan kiinalaiselta tuomioistuimelta FRAND-hinnan määrittämisen hakeminen on ristiriidassa tosiasioiden sekä vakiintuneiden oikeusperiaatteiden kanssa.

Nokian on kerrottu tarjonneen uutta sopimusta Oppolle selvästi aikaisempaa korkeammalla hinnalla. Tämä kuitenkin johtuu siitä, että vanha sopimus ei sisältänyt 5G-standardien patentteja. Tämän ottaen huomioon uusi lisenssimaksu olisi merkittävästi korkeampi, sillä 52 prosenttia Oppon Intian myynneistä ja 64 prosenttia sen maailmanlaajuisista myynneistä koostuu 5G-laitteista.

Lähde: Telecom.economictimes.indiatimes.com

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Nokia