ArvostelutHTCYleinen

Pikatestissä HTC Vive Flow – kompaktit virtuaalilasit isolla hinnalla

HTC Vive Flow

SuomiMobiilissa ei yleensä olla testattu virtuaalilaseja, mutta tällä kertaa päätimme ottaa kokeiluun HTC:n syksyllä julkaiseman Vive Flow -laitteen. Kyseessä on virtuaalilasit, jotka tarjoavat kompaktissa ja kevyessä paketissa mielenkiintoisia ratkaisuja. Kaikille uusi Vive Flow eivät ole varmasti tarpeellinen tuote, mutta jos virtuaalilasit kiinnostavat, niin kyseessä on varmasti mielenkiintoinen uutuus.

HTC on panostanut Vive Flow -laseissa kokemuksiin, jotka ovat olleet jo pitkään osa virtuaalilaseja. Perusominaisuuksia ovat muun muassa mediasisällön kuluttaminen, perinteiset pelit sekä hyvinvointi. Vive Flow -lasit tarjoavat laajan 100 asteen näkökentän, jonka avulla voi uppoutua HD-sisältöön, jota esitetään 3,2K-tarkkuudella ja 75 hertsin päivitysnopeudella. Suomessa HTC toi kompaktit Vive Flow -lasit myyntiin lokakuussa 599 euron hintaan.

Testasimme Vive Flow -laseja noin kahden viikon ajan. Käytössä oli HTC:n ennalta määrittämät asetukset ja ohjelmistot. Laseja ei päästy siis testaamaan kovinkaan personoidusti, joten kokemukset jäivät varsin pintapuolisiksi. Alapuolella on listattuna lasien muutama teknisiä tietoja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

HTC Vive Flow tekniset tiedot

  • Näyttö: 3,2K tarkkuuus, 2x 2,1 tuuman LCD-näytöt 1600 x 1600 pikseliä per silmä, 75 hertsiä
  • Audio: Stereokaiuttimet, kaksi mikrofonia
  • Seuranta: 2x kameraa 6DoF
  • Yhteydet: USB-C-liitin, Wi-Fi ja Bluetooth 5.0
  • Yhteensopivuus: Vain Android
  • Paino: 189 grammaa
  • Väri: Musta
  • Hinta: 599 euroa

Kevyt muotoilu ja perustekniikkaa

Tältä lasit näyttävät päässä.

HTC on pyrkinyt tekemään Vive Flow -laseista selvästi normaaleista virtuaalilaseista poikkeavat, sillä toteutus on selvästi kompaktimpi ja kevyempi. Lasien etuosassa on suuret peilaavat muovinpalat, joissa on kamerat ja muut anturit. Yleisilme muistuttaa jopa mehiläisen silmiä, mikä tuo mukanaan hieman jopa hauskaa ilmettä. Muilta osin rakenne on lähes samanlainen kuin monissa muissa puhelimen kanssa toimivissa virtuaalilaseissa.

Vive Flow -lasien painoksi on ilmoitettu 189 grammaa, joten ne eivät tunnu liian raskailta päässä pidettäessä kuten perinteisemmät virtuaalilasit. Testijakson aikana itse en kokenut lasien rasittavan päätä millään tavalla, vaan pehmusteet pitivät huolen mukavasta käytöstä. Jos Vive Flow -lasit olivat päässä kuitenkin pitkään, niin silloin saattoi olla havaittavissa pientä hankausta.

Päässä lasit pysyvät kahden muovisen taittuvan sangan ansiosta. Taittuvien sangat ovat myös hieman joustavat, joten lasit sopivat monen kokoisiin päihin. Taittuvuuden ansiosta lasit menevät myös todella pieneen tilaan, joten ne mahtuvat esimerkiksi matkaan mukaan. HTC on varustellut Vive Flow -lasit myös kasvopehmusteella, jollainen on ollut HTC:n muissakin virtuaalilaseissa. Kasvopehmuste on kiinni magneeteilla, joten se on helppo irrottaa ja vaihtaa tarvittaessa uuteen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Virtuaalilasien sisäpuolella on diopterisäätimet, joilla pystytään säätämään kuva mahdollisimman tarkaksi omille silmille. Linssien voimakkuutta voidaan säätä aina -6.0 asti, joten omien lasien käyttö ei ole Vive Flow -lasien kanssa tarvittavaa. Vive Flow -lasien yläreunassa on myös fyysiset virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet. Lisäksi lasien sivuilta löytyy stereokaiuttimet sekä mikrofonit, jos niitä tarvitsee.

Vive Flow -lasit tarjoavat 3,2K-tasoisen katselukokemuksen, joka on toteutettuna kahden 2,1 tuuman LCD-näytön avulla. Molemmille silmille on oma näyttö, jonka tarkkuus on 1600 x 1600 pikseliä. HTC on luvannut lasien tarjoavan 100 asteisen näkökentän ja kaksi 6DoF-sensoria mahdollistavat pään liikkeiden seurannan. Laseissa on luvattu olevan 75 hertsin virkistystaajuus, joka riittänee mainiosti siihen käyttötarkoitukseen, johon Vive Flow -lasit on tarkoitettu. HTC on maininnut laseissa olevan 4 gigatavua RAM-muistia sekä 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa, mutta oikeastaan muuta tarkempaa ei ole kerrottu tekniikan tiimoilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

HTC on laittanut laseihin myös yhden USB-C-liitännän. Sen avulla laseja voidaan ladata tai pitää jatkuvasti verkkovirrassa. HTC on suunnitellut lasit niin, että niiden pitää olla jatkuvasti virrassa toimiakseen. Lasien pitää olla koko ajan laturissa tai jonkinlainen varavirtalähde on oltava matkassa mukana. Laseissa on vain pieni sisäänrakennettu akku, josta virtaa riittää 5 minuutiksi. Tämä takaa sen, että käyttäjä kerkeää liittää lasit virtalähteeseen.

Testiin ei valitettavasti saatu mitään varavirtalähdettä, mutta HTC myy erikseen omaa 10 000 milliampeeritunnin varavirtalähdettä, joka takaa noin 4-5 tunnin käyttöajan Vive Flow -laseille. Itse käytin laseja jatkuvasti yhdistettynä laturilla verkkovirtaan, mutta matkaan lasit saa mukaan varavirtalähteellä.

Kokemuksia ohjelmistosta

Laseja ohjataan Samsung Galaxy A52s 5G -puhelimen avulla.

Vive Flow -virtuaalilaseissa on HTC:n oma virtuaalimaailma, josta löytyy pelejä, erilaisia sovelluksia sekä hyvinvoinnin palveluita. Lasit toimivat valitettavasti ainoastaan tuettujen Android-puhelimien kanssa, joista löytyy listaus HTC:n sivuilta. Kaikkien Android-puhelimien kanssa lasit eivät toimi, eikä tuettuna ole iPhonea.

HTC toimitti Vive Flow -lasien rinnalla Samsung Galaxy A52s -älypuhelimen, joka on viime vuonna julkaistu keskihintaluokan 5G-puhelin. Puhelimeen oli ladattu Vive-sovellus, jonka kautta lasit yhdistettiin langattomasti puhelimeen. HTC oli demolaitteeseen esiasentanut palveluitaan, joten puhdasta käyttöönottoa laseille ei päästy tekemään.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan Vive Flow -lasit liitetään virtalähteeseen ja yhdistetään puhelimeen, jonka jälkeen lasit vain päähän ja hypätään virtuaalimaailmaan. Luonnollisestikin käyttäjä näkee 3D-käyttöliittymän, jossa on aluksi esillä päänäyttö. Kyseessä on niin sanottu sovelluskirjasto, jossa on ladattuja sovelluksia, Viveport-sovelluskauppa sekä muita toimintoja.

Vive Flow ei tarjoa erillisiä ohjaimia tai muita lisätarvikkeita, vaan siihen käytetään yhdistettyä puhelinta. Näytöllä navigoinnissa täytyy napautella puhelimen näyttöä, jotta pystyy valitsemaan sovelluksia tai muita asioita. Puhelimen käyttäminen ohjaimena on mielestäni fiksu ratkaisu. Vive Flow -lasit on joka tapauksessa yhdistettävä puhelimeen, joten nyt myös puhelimelle on keksitty jotain muutakin käyttöä. Toki ohjaimeen täytyy tottua, jotta sen käyttäminen olisi miellyttävää. Ongelmia tulee toisinaan paljon, sillä puhelimen näytössä ei ole mitään fyysisiä painikkeita, joten toisinaan tulee painettua väärää kohtaa näytöstä, mikä aiheuttaa sekaannusta.

Virtuaalikokemus on Vive Flow -laseissa valitettavan rajallinen, vaikka toki makuun pääseekin. Laseille on muutamia hyvin yksinkertaisia pelejä, joita on kiva pelata ajan kuluksi, mutta ei niitä oikeasti pelaisi, ellei olisi todella tylsää. Laseilla pystyy myös selaamaan nettiä, kuluttamaan viihdettä tai katsomaan esimerkiksi YouTubea. Itse en keksinyt syytä, miksi itse olisin tehnyt näitä asioita virtuaalimaailmassa, kun saman pystyy tekemään selvästi nopeammin oikeassa maailmassa puhelimella.

HTC:n mukaan Vive Flow -lasit ovat enemmäkseen tuote, joka auttaa parantamaan henkistä hyvinvointia. Tämän ideologian mukaisesti laseille on tehty muutamia mielenkiintoisia ohjelmistoja, jotka rauhoittavat mieltä sekä auttaa rentoutumaan. Esimerkiksi Tripp-sovellus on tietynlainen meditaatiosovellus, joka auttaa rauhoittumaan esimerkiksi avustamalla keskittymään hengitykseen.

Valitettavasti kovinkaan monipuolisesti ei testijakson aikana tutustuttu HTC:n Viveport-sovelluskauppaan, vaan toteutimme testit HTC:n esiasentamilla sovelluksilla. Sovelluskaupasta löytyy kuitenkin Vive Flow -laseille optimoituja sovelluksia ja muita kokemuksia. Kokonaisuudessaan kokemus virtuaalimaailmassa ei vielä anna Vive Flow -lasien kohdalla kovinkaan hyvää kuvaa tekniikan tulevaisuudesta. HTC on ollut jo pitkään todellisien virtuaalilasien edelläkävijä, mutta nyt Vive Flow on selvästi karsitumpi. Mielestäni ainakaan 600 euron hinnalle lasit eivät tällä hetkellä tarjoa vastinetta.

Jos etsii laitetta, jonka avulla pääsee pois todellisesta maailmasta lyhyelle retkelle virtuaalimaailmaan, niin kyllä laitteesta jotain aina irti saa. Esimerkiksi keskittymistä ja rauhoittumista edistävät palvelut voivat auttaa mielen hyvinvointia, mutta valitettavasti itse en nähnyt laitetta kovinkaan monipuolisena ja järkevänä.

Yhteenveto

HTC Vive Flow on mielenkiintoinen kevyt virtuaalilasiratkaisu, joka tarjoaa kuitenkin yllättävän vähän vain rajalliselle käyttäjäryhmälle. HTC keskittyy vahvasti käyttäjien henkisen hyvinvoinnin parantamiseen, eikä niinkään täysvaltaiseen virtuaalikokemukseen, kuten kehittyneemmät virtuaalilasit. HTC on selvästi etsimässä Vive Flow -lasien avulla virtuaalitekniikalle hieman erilaista yleisöä, jota varten kyseessä on ainakin hyvä kokeilu.

Lasit tarjoavat perinteisen VR-kokemuksen ja hieman enemmän, mutta mitään järisyttävää ei hintaluokassa nähdä. Henkilökohtaisesti tykkäsin lasien laadusta sekä yleiskokemuksesta, jonka HTC on pystynyt luomaan. Lisäksi lasit ovat kompaktit ja mukavat pitää päässä pidempiäkin aikoja. HTC on pyrkinyt luomaan kannettavan VR-kokemuksen, mutta valitettavasti virtalähteessä oleminen ei ole kaikista paras ratkaisu.

Jos Vive Flow lasit kiinnostavat, niin mielestäni ostamista kannattaa harkita kaksi kertaa. 599 euron hinnallaan lasit eivät tarjoa kovinkaan paljoa, enkä ainakaan itse päässyt lasien kautta mukaan VR-hypetykseen.

Hyvää

  • Hyvä kuvanlaatu
  • Mielenkiintoinen VR-kokemus
  • Kompakti toteutus ja mukava käyttää

Huonoa

  • Varsin korkea hinnoittelu
  • Rajoittuneet VR-toiminnot
  • Vaatii virtalähteen toimiakseen

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut