QualcommYleinen

Qualcomm esitteli huipputehokkaan Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin – näin kehittyvät parhaimmat Android-puhelimet

Snapdragon 8 Gen 2

Qualcomm on julkistanut odotuksien mukaisesti uusimman Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiirin Snapdragon Summit -tapahtumassa. Kyseessä on seuraavan sukupolven huippuluokan Android-laitteisiin suunnattu järjestelmäpiiri, joka on aikaisempaa tehokkaampi, monipuolisempi ja tuo mukanaan tuen uusille teknologioille.

Snapdragon 8 Gen 2 on valmistettu 4 nanometrin prosessilla, joka on prosessina hieman päivittynyt. Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä. Tehokkain ydin on Cortex-X3-ydin, joka toimii 3,2 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi mukana on neljä suorituskykyistä ydintä 2,8 GHz:n taajuudella sekä kolme energiatehokasta ydintä, jotka toimivat 2.0 GHz:n kellotaajuudella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Qualcommin mukaan järjestelmäpiirin suorituskyky on parantanut 35 prosentilla ja energiatehokkuus vastaavasti 40 prosentilla. Käytössä on myös uusin Adreno-grafiikkaprosessori, jonka luvataan parantavan graafista suorituskykyä 25 prosentilla sekä se on 45 prosenttia energiatehokkaampi.

Grafiikkaprosessorissa on tuki laitteistopohjaiselle säteenseurannalle, joka on nyt ensimmäistä kertaa Snapdragon-piirissä. Grafiikkaprosessori tukee nyt myös ensimmäistä kertaa Vulkan 1.3 -versiota. Uutuuspiirissä on aikaisempaa nopeammat muistitekniikat. RAM-muistia tuetaan LPDDR5X-standardiin asti ja mukaan on saatu tuki UFS 4.0 -tallennustilastandardille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Snapdragon 8 Gen 2 tukee näyttöjä, joiden tarkkuus on QHD+ -tasolla ja samaan aikaan niissä on 144 hertsin virkistystaajuus. Lisäksi tuettuna on 4K-näytöt 60 hertsin virkistystaajuudella. Järjestelmäpiiristä löytyy tuki myös ulkoisille 4K-näytöille 60 hertsin virkistystaajuudella. Qualcomm on saanut mukaan myös tuen AV1-dekoodausstandardille, joka mahdollistaa 8K 60 fps -sisällön suoratoistamisen.

Qualcomm on päivittänyt myös kamerapuolta, sillä yhtiön mukaan DOL-HDR-tekniikkaa hyödyntävät Sonyn sensorit ja Samsungin 200 megapikselin HP1-sensori ovat optimoitu järjestelmäpiirin kuvasignaaliprosessorin (ISP) kanssa. Käytössä on 18-bittinen ISP, joka pystyy käsittelemään kolmea 36 megapikselin kameraa samanaikaisesti tai jopa 200 megapikselin yksittäisiä kameroita. 108 megapikselin kamerat ovat tuettuna ilman suljinviivettä.

Tuettuna on myös 8K HDR 30 fps -videokuvaus sekä 4K 120 fps -videokuvaus. Snapdragon 8 Gen 2 tukee lisäksi useita HDR-standardeja, joita ovat HDR10+, HLG ja Dolby Vision.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Järjestelmäpiirin yksi suurista päivityksistä nähdään modeemissa, sillä käytössä on nyt Snapdragon X70. Se tukee 5G-yhteyksiä mmWave- ja sub-6 GHz:n verkoissa, ja parhaimmillaan voidaan päästä 10 Gbps:n latausnopeuksiin sekä 3,5 Gbps:n lähetysnopeuksiin. Uusi modeemi tukee Dual-SIM- ja Dual-Active (DSDA) -toimintoja, joissa on aktiivisesti toiminnassa samanaikaisesti kaksi 5G -korttia tai 5G + 4G.

Qualcomm tuo mukana nyt ensimmäistä kertaa tuen Wifi 7 -standardille uuden FastConnect 7800 -järjestelmän avulla. Wifi-verkoissa latausnopeus yltää parhaimmillaan 5,8 Gbps. Paremman nopeuden ohella uusi standardi madaltaa myös latenssia. Snapdragon 8 Gen 2 tukee Bluetooth 5.3 -yhteyttä sekä Qualcommin tuttuja langattoman äänen Snapdragon Sound -standardeja.

Snapdragon 8 Gen 2 tarjoaa valmistajansa mukaan jopa 4,35 kertaa paremman tekoälyn suorituskyvyn. Järjestelmäpiirissä on Hexagon-prosessori, jossa on tuki INT4-formaatille.

Uutuuspiirin on kerrottu tulevan ensimmäisiin kuluttajatuotteisiin vielä tämän vuoden aikana. Snapdragon 8 Gen 2 tullaan näkemään useiden valmistajien puhelimissa, joita ovat Qualcommin mukaan ainakin Asus ROG, Honor, iQOO, Motorola, Nubia, OnePlus, Oppo, Red Magic, Sharp, Sony, Vivo, Xiaomi, Meizu ja ZTE.

Lähde: Qualcomm

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Qualcomm