QualcommYleinen

Qualcomm esitteli Snapdragon X Eliten – Uusin Arm-pohjainen järjestelmäpiiri kannettaville tietokoneille

Snapdragon X Elite

Qualcomm on julkistanut puhelimiin suunnatun Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiirin ohella myös uuden Snapdragon X Elite -piirin, joka on suunnattu erityisesti kannettaviin tietokoneisiin. Uuden piirin myötä Qualcomm tavoittelee suurempaa markkinaosuutta myös tietokoneiden markkinoilla.

Snapdragon X Elite on valmistettu 4 nanometrin prosessilla ja siinä on kaksitoista erittäin tehokasta Oryon-ydintä, jotka toimivat 3,8 GHz:n kellotaajuudella. Tuettuna on myös yksi- ja kaksiytiminen tehostus jopa 4,3 GHz:iin asti. Qualcommin mukaan CPU vastaa kilpailevien Intelin 13. sukupolven suorittimien monisäikeistä suorituskykyä, kuluttaen samalla 68 prosenttia vähemmän virtaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Qualcomm on myös verrannut uutuuttaan Applen ARM-pohjaiseen M2-piiriin, ja Snapdragon X Eliten luvataan saavuttavan 50 prosenttia nopeamman monisäikeisen huippusuorituskyvyn.

Grafiikan osalta Snapdragon X Elite sisältää integroidun Adreno -grafiikkaprosessorin, joka tukee DirectX 12 -rajapintaa ja sen laskentateho on 4,6 terafloppia. Piiri voi käsitellä jopa kolmea ulkoista UHD-näyttöä 60 hertsin päivitysnopeudella. Videoeditoijat voivat hyödyntää Adreno-videoprosessointiyksikköä, joka tukee 4K60 10-bittisiä enkoodauksia ja purkamisia H.264-, HEVC (H.265)- ja AV1-tiedostoille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Qualcomm on myös saanut mukaan Hexagon NPU:n, jossa on 45 teraoperaatiota sekunnissa, ja se on parhaimmillaan generatiivisissa tekoälytehtävissä. Snapdragon X Elite voi käsitellä yli 13 miljardia parametria suoraan laitteella ja tuottaa 30 merkkiä sekunnissa.

Snapdragon X Elite tukee LPDDR5x-RAM-muistia, jonka maksimimuistikaista on 136 gigatavua sekunnissa, ja siinä on yhteensä 42 megatavua välimuistia, lisäksi löytyy tuki PCIe Gen4- tai UFS 4.0 -tallennustilalle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yhteyksien osalta Snapdragon X Elite saa FastConnect 7800 -toteutuksen, joka tukee Wi-Fi 7 ja Bluetooth 5.4 -yhteyksiä. Tuettuna on myös Snapdragon X65 5G -modeemi mobiiliverkkoja varten. Snapdragon X Elite tukee äänen häviötöntä toistoa Qualcomm Aqstic DAC -äänimuntimen avulla. Siinä on myös Qualcomm Spectra -kuvansignaaliprosessori, joka tukee 36 megapikselin kaksoiskameroita sekä 4K HDR -videon tallennusta.

Snapdragon X Elite -järjestelmäpiiriin perustuvia tietokoneita odotetaan markkinoille vuoden 2024 puolivälistä lähtien johtavilta laitevalmistajilta.

Lähde: Qualcomm

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Qualcomm