QualcommYleinen

Qualcomm julkisti Snapdragon 8+ Gen 1- ja Snapdragon 7 Gen 1 -järjestelmäpiirit

Snapdragon 8+ Gen 1

Qualcomm on julkaissut tänään kaksi uutta järjestelmäpiiriä Android-puhelimille, jotka ovat huippuluokan Snapdragon 8+ Gen 1 sekä keskihintaluokan puhelimiin suunnattu Snapdragon 7 Gen 1. Molemmat uutuuspiirit tarjoavat omissa kategorioissaan miellyttäviä päivityksiä verrattuna edeltäjiinsä.

Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirin on luvattu tarjoavan nopeusparannuksia sekä erityisesti parempaa energiatehokkuutta. Qualcomm on mainostanut uutuuspiirin tarjoavan 10 prosenttia paremman suorituskyvyn kuin nykyinen Snapdragon 8 Gen 1 -piiri. Tehokkaimman Cortex-X2-ytimen kellotaajuus on nyt nostettu 3,2 GHz:n tasolle, kun se edeltäjässä toimi 3,0 GHz:n taajuudella.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Qualcomm ei ole ainoastaan parantanut tehokkainta ydintä, vaan myös muihin on tehty muutoksia. Cortex-A710-ytimet toimivat nyt 2,75 GHz:n taajuudella ja virtapihimmät Cortex-A510-ytimet vastaavasti 2,0 GHz:n taajuudella. Myös grafiikkaprosessori toimii nyt 10 prosenttia korkeammalla taajuudella ja vähentää virrankulutusta 30 prosentilla. Qualcomm väittää myös tekoälymoottorin olevan nyt 20 prosenttia parempi.

Suurin parannus nähdään virrankulutuksessa, sillä Snapdragon 8+ Gen 1 on 15 prosenttia energiatehokkaampi kuin edeltäjänsä. Qualcommin mukaan käytännössä tämä tarkoittaa, että uutuuspiiriä käyttävät puhelimet pystyvät suoratoistamaan videota 1,5 tuntia pidempään kuin vanhempaan piiriin perustuvat puhelimet.

Parannuksien taustalla on muutokset järjestelmäpiirin valmistusprosessissa. Qualcomm on siirtynyt käyttämään TSMC:n prosessia aikaisemmasta Samsungin vastaavasta prosessista. Edelleen kyseessä on 4 nanometrin järjestelmäpiiri.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muilta osin Snapdragon 8+ Gen 1 on täysin samanlainen kuin Snapdragon 8 Gen 1. Qualcommin mukaan järjestelmäpiiri tukee LPDDR5-RAM-muistia aina 16 gigatavuun asti sekä tuettuna on tuorein UFS 3.1 -tallennustila. Näytönohjain pystyy käsittelemään QHD+ -tarkkuutta 144 hertsin virkistystaajuudella sekä 4K-tarkkuutta 60 hertsin virkistystaajuudella.

Tuettuna on Snapdragon X65 -5G-modeemi, jonka teoreettinen huippunopeus on 10 Gbps. Snapdragon 8+ Gen 1 tukee lisäksi Bluetooth 5.3 -yhteyttä, 200 megapikselin kamerasensoreita sekä muita kehittyneitä tekniikoita.

Qualcommin mukaan Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiriin perustuvia laitteita tulee saataville vuoden kolmannella neljänneksellä, eli heinä-syyskuussa. Uutuuspiirin tulee ottamaan käyttöön seuraavat valmistajat: Asus ROG, Black Shark, Honor, iQOO, Lenovo, Motorola, Nubia, OnePlus, Oppo, OSOM, Realme, Red Magic, Redmi, Vivo, Xiaomi ja ZTE.

Snapdragon 7 Gen 1

Toinen uutuuspiiri on keskihintaluokan laitteisiin suunnattu Snapdragon 7 Gen 1. Kyseessä on uusi 4 nanometrin prosessilla valmistettu järjestelmäpiiri, joka tuo mukanaan muutamia selviä uudistuksia Snapdragon 7 -sarjaan.

Qualcommin mukaan uutuuspiirissä tehokkaimman Kryo-ytimen kellotaajuus on jopa 2,4 GHz ja tarjolla on uusi Adreno 662 -grafiikkaprosessori. Qualcommin mukaan uusi järjestelmäpiiri tarjoaa 20 prosenttia paremman grafiikkasuorituskyvyn kuin Snapdragon 778G, mutta myös tekoälyn prosessointiteho on noussut 30 prosentilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Uutuuspiiri pystyy tarjoamaan tuen jopa 16 gigatavun LPDDR5-RAM-muistille. Järjestelmäpiiri tarjoaa Snapdragon X62 -modeemin, joka pystyy tarjoamaan 4,4 Gbps:n latausnopeudet SA- ja NSA-tekniikoilla. Tuettuna on myös Wi-Fi 6E -tekniikka ja tuorein Bluetooth 5.3 -standardi.

Kuvasignaaliprosessorin avulla Snapdragon 7 Gen 1 pystyy tukemaan jopa 200 megapikselin tasoisia kameroita sekä 4K HDR -videokuvausta. 10-bittinen HEIC-valokuvaus ja HEVC-videotallennus ovat myös mahdollisia.

Ensimmäisiä Snapdragon 7 Gen 1 -järjestelmäpiiriin perustuvia puhelimia odotetaan tulevina viikkoina. Esimerkiksi Oppo tulee julkaisemaan 23. toukokuuta uudet Reno 8 -sarjan puhelimet, joista yhdessä odotetaan käytettävän Qualcommin uutuuspiiriä.

Lähde: Qualcomm 1, 2

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Qualcomm