HonorYleinen

Raportti: Honor lopettanut viralliset puhelintoimitukset Venäjälle – jatkaa kuitenkin kiertoteiden kautta

Honorin toimitusjohtaja George Zhao.

Huaweista irtautunut Honor on ollut pääosin hiljaa Venäjän markkinoiden tilanteesta yhdessä monien muiden kiinalaisyrityksien kanssa. Huawein on viime aikoina raportoitu keskeyttäneen toimintojansa sekä sulkeneen myymälöitä Venäjällä, mutta nyt raportit kertovat Honorinkin ottaneen jonkinlaisia askelia toimituksien lopettamiseksi.

Venäläinen uutissivusto Vedomosti on kertonut kiinalaisen Honorin keskeyttäneen laitteidensa toimitukset Venäjälle Ukrainan sotaan liittyvien länsimaiden mahdollisesti asettamien pakoteriskien vuoksi. Tiedot ovat peräisin Honorin laitteiden jakelijalta, mutta Honor ei ole itse vastannut kommenttipyyntöihin. Honorin laitteiden toimitukset ovat pysähtyneet Venäjälle jo maaliskuussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka Honor on virallisia reittejä pitkin lopettanut laitteiden toimitukset Venäjälle, niin raportti kertoo yhtiön etsivän kumppaneita laitteiden toimituksien jatkamiseksi kiertoteiden kautta. Raportin mukaan Honor on tehnyt jo Uzbekistanissa sopimuksen älypuhelimien toimittamiseksi rinnakkaistuontina Venäjälle. Lisäksi vastaavia kumppaneita Honor etsii nyt myös Armeniasta ja Georgiasta.

Vedomosti kertoo yhteistyön IVY-maiden (Itsenäisten valtioiden yhteisö) jakelijoiden kanssa mahdollistavan Honorille toimituksien jatkamisen Venäjälle. Lisäksi yhteistyön laajeneminen näiden kautta antaa yritykselle mahdollisuuden vähentää sanktioriskejä länsimaiden suunnalta. Venäjä on Honorille ja monille kiinalaisvalmistajille tärkeä markkina-alue, jonka takia kiinalaisyritykset ovat olleet asian suhteen hyvin hiljaa ja tehnyt taustalla vain muutoksia ilman suurempia ilmoituksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Honorin pääkonttori Kiinassa. / Kuva: Honor

Venäjällä tehtiin rinnakkaistuonnista laillista kesäkuussa 2022, joka mahdollistaa tavaroiden tuonnin Venäjälle ilman valmistajan tai tekijänoikeuksien haltijan lupaa. Raportti kertoo toimituksien vähentyneen Kiinasta Venäjälle Ukrainan sodan alkamisen jälkeen. Se ei kuitenkaan johdu kiinalaisyrityksien poistumisesta Venäjältä, vaan raportti kertoo syynä olevan logistiset ongelmat. Tuonti on tällä hetkellä kallista ja vaikeaa, jonka takia yritykset hakevat reittejä IVY-maiden kautta.

Honorin markkinaosuus oli Venäjällä vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 3,5 prosenttia ja se kasvoi vuoden toisella neljänneksellä 4,2 prosenttiin. Honor ei kuitenkaan pysynyt enää Venäjän markkinoiden viiden suurimman valmistajan joukossa. Kiinalainen Xiaomi on myös jatkanut toimituksia Venäjällä, sillä sen markkinaosuus oli 31 prosenttia huhti-kesäkuussa 2022. Venäjän markkinoilla toisena pysyi Samsung 18 prosentin osuudella ja kolmantena oli Realme 13 prosentin markkinaosuudella. Neljäntenä oli Apple 11 prosentin osuudella ja viidennellä sijalla oli 4,4 prosentin markkinaosuudella Tecno.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Venäjän markkinoilla kiinalaisvalmistajien osuus kaikesta myynnistä oli toisella neljänneksellä yli 70 prosenttia, joka on selvästi enemmän kuin vuotta aikaisemmin ollut 50 prosentin osuus. Venäläiset operaattorit kertovat Samsungin ja Applen lopettaneen toimitukset Venäjälle, jonka takia niiden valikoima on pienentynyt. Operaattoreiden mukaan toimituksia ovat jatkaneet kiinalaiset Xiaomi, Realme ja Tecno.

Lähde: Vedomosti.ru (venäjäksi)

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Honor