JollaYleinen

Suomalainen Jolla julkaisi neljännen sukupolven Sailfish OS 4 -käyttöjärjestelmän

Jolla on julkaissut neljännen suuremman version omasta käyttöjärjestelmästään. Kyseessä on Sailfish OS 4, jossa on tuhansia parannuksia verrattuna Sailfish 3 -versioon. Sailfish OS -käyttöjärjestelmä julkaistiin alun perin vuonna 2013 ja nyt Sailfish OS toimii pohjana muun muassa Venäjällä paikallisen ekosysteemin kehityksessä, joka tunnettaan nimellä AuroraOS.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sailfish OS 4 on saanut Jollan mukaan yli 5000 parannusta ja korjausta Sailfish 3 -versioon verrattaessa. Painopisteenä ovat olleet erilaiset turvaominaisuudet yritystason käyttöönoton helpottamiseksi, mutta niiden kerrotaan olevan hyödyllisiä kaikille yksityisyydestä huolehtiville käyttäjille. Jolla ylpeilee myös sillä, että EU:n GDPR-asetusta on noudatettu käyttöjärjestelmässä 100 prosenttisesti. Sailfish OS 4 tarjoaa myös päivitetyn Android-sovelluksien tuen, sillä nyt käyttöjärjestelmä tukee Android 9 -sovelluksia ja Android 10 -tuen kerrotaan olevan jo tulossa.

Päivitetty selain

Sailfish OS 4.0.1 -versiossa Jolla on tehnyt paljon muutoksia lähes jokaiseen osa-alueeseen. Suurimmat muutokset ovat Jollan mukaan tehty kuitenkin selaimeen, sovelluksien käyttöoikeuksiin, Android-sovellustukeen sekä käyttöliittymään. Selaimeen Jolla on tuonut nyt uuden Firefox-pohjaisen Gecko ESR60 -renderöintimoottorin, joka tarjoaa parannuksia selaimen suorituskykyyn sekä kaikkiin sovelluksiin, joissa Gecko-moottoria hyödynnetään. Mukana tulee myös Rust-ohjelmointikieli, joka on ensimmäistä kertaa mukana nyt Sailfish OS:n Koli-versiossa.

Selaimen ominaisuuksiin on tehty myös parannuksia. Jolla kertoo lisänneensä selaimen tietoturvaa sivustokohtaisilla asetuksilla. Selaimessa on myös kirjanmerkkien ja historian hallintaa parannettu ja sivut voidaan tallentaa PDF-tiedostoon jakamista ja myöhempää offline-lukemista varten. Sailfish OS 4 pitää sisällään Firejail-sovelluksen, joka tekee selväksi sovelluksien ensimmäisen avaamiskerran aikaan, mitä käyttöoikeuksia sovellus tarvitsee toimiakseen. Lisäksi Firejail estää sovelluksia hyödyntämästä käyttöoikeuksia, joille ei ole lupaa.

Päivitetty käyttöliittymä

Jo aikaisemmin Sailfish 3 -versiossa Jolla paransi monien sovelluksien käyttökokemusta ja nyt myös Sailfish OS 4 -versiossa on jatkettu käyttöliittymän kehitystä parantamalla merkittävästi toiminnallisuuksia sekä käytettävyyttä. Jolla kertoo kehittäneensä yhteistietojen hallintaa selvästi eteenpäin, ja esimerkiksi työ- ja henkilökohtaisten kontaktien erottaminen toisistaan on helpompaa. Kamerassa Sailfish OS 4 osaa nyt lukea suoraan QR-koodeja ja muun muassa kalenteriin on tuotu parempi hallinta. Jolla on tuonut mukaan myös neljä uutta Ambience-teemaa sekä päivitetyn Events-näkymän.

Tarkemmin kaikkiin uusiin päivityksiin ja parannuksiin voi käydä tutustumassa Jollan sivuilta tämän linkin takaa. Sailfish OS 4 -käyttöjärjestelmän ensimmäinen julkinen versio kantaa nimeä Koli (4.0.1), ja se on kaikkien Sailfish-käyttäjien saatavilla.

Lähde: Jolla blog

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Jolla