Suomen 5G-älypuhelinmarkkinoilla otettiin tällä viikolla jälleen askel kohti 5G:n tuomista kaikkien saataville, sillä Motorola toi myyntiin Suomessa ensimmäisenä maailmassa uuden Moto G50 -älypuhelimen. Kyseinen puhelin asettuu hinnoittelultaan 199 euroon, joten kyseessä on Suomen edullisin 5G-älypuhelin. Aikaisemmin edullisimman 5G-puhelimen titteli oli Redmi Note 9T -puhelimella, joka tuotiin Suomessa myyntiin alkuvuodesta 249 euron hintaan.
Vielä vuosi sitten 5G-yhteydet nähtiin pääasiassa vain huippuluokan älypuhelimissa, joiden hinnat asettuivat 800 eurosta ylöspäin. Nyt 5G on kehittynyt siihen pisteeseen, että se voidaan tuoda onnistuneesti myös alle 200 euron älypuhelimiin globaaleilla markkinoilla. Aasian markkinoilla 5G-puhelimia on ollut jo myynnissä edullisemminkin, mutta Eurooppa on markkinana täysin erilainen, sillä hinnat ovat usein selvästi korkeammat. Alle 200 euron 5G-puhelimia on odotettavissa kuluvan vuoden aikana myyntiin Suomessa enemmänkin, mutta Moto G50 edustaa nyt ensimmäistä sukupolvea.
SuomiMobiilissa saatiin Motorola Moto G50 -puhelin testiin heti myynnin aloituspäivänä, jonka takia päätimme lähteä heti tutustumaan puhelimen 5G-yhteyksiin ja erityisesti 5G:n toimivuuteen verkko-operaattorin DNA:n verkoissa Hämeenlinnassa. Ennen 5G-verkkoihin pääsyä odotukset eivät olleet puhelinta kohtaan kovinkaan erikoisia, sillä jostain tuli mielikuva, ettei alle 200 euron puhelimessa 5G voi toimia samalla tavalla kuin kalliimmissa huippupuhelimissa. Yllätys oli kuitenkin suuri heti ensimmäisien testien jälkeen, sillä tulokset olivat yllättäviä.
Snapdragon 480 5G ja Snapdragon X51
Motorola hyödyntää uudessa Moto G50 -älypuhelimessa Qualcommin ensimmäistä Snapdragon 4 -sarjan järjestelmäpiiriä, jossa on integroitu 5G-modeemi. Kyseessä on tietysti Snapdragon 480 5G, joka on nähty vasta muutamissa älypuhelimissa Aasian markkinoilla, mutta Moto G50 on ensimmäinen kyseiseen järjestelmäpiiriin perustuva laite Euroopassa. Snapdragon 4 -sarjan järjestelmäpiirit eivät ole koskaan herättäneet mitään hurraahuutoja tai wow-elämyksiä, sillä ne ovat olleet suorituskyvyltään erittäin heikkoja. Snapdragon 480 5G on selvä päivitys parempaan, sillä siinä hyödynnetään varsin kyvykkäitä Kryo 460 -suoritinytimiä. Snapdragon 480 -järjestelmäpiiri tuo mukanaan paljon kaivattua suorituskyvyn parannusta ja se ohittaakin monet Snapdragon 6 -sarjan järjestelmäpiirit.
Snapdragon 480 5G on varusteltuna integroidulla Snapdragon X51 -5G-modeemilla, jonka avulla pystytään teoreettisesti pääsemään 5G-verkoissa jopa 2,5 Gbps latausnopeuksiin sekä 660 Mbps lähetysnopeuksiin. Käytännössä 5G-modeemin avulla päästään nykyisissä 5G-verkoissa samanlaisiin nopeuksiin kuin huippuluokan järjestelmäpiireissä olevilla 5G-modeemeilla, jotka ovat vielä selvästi kehittyneempiä. Snapdragon X51 -modeemi on tarkoitettu käytettäväksi ainoastaan sub-6-GHz:n 5G-verkoissa, joten mmWave-tekniikkaa ei modeemi tue.
Moto G50 tukee kahtatoista 5G-taajuusaluetta sub-6-Ghz-verkoissa, jotka ovat valmistajan mukaan n1, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 77 ja 78. Suomessa kaupalliset 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta 5G-verkkojen laajentuessa Suomessa ja Euroopan tasolla saattaa uusia taajuusalueita tulla käyttöön. Esimerkiksi Suomessa on otettu käyttöön hyvin pienesti jo n28-taajuusalue.
Moto G50:n 5G-yhteydet toimivat jopa paremmin kuin huippupuhelimissa
5G-testejä tehdessä Moto G50 -puhelimella päästiin jatkuvasti erittäin vakuuttaviin tuloksiin, vaikka odotukset eivät olleet korkealla. Itse ajattelin latausnopeuksien jäävän yleisesti alle 500 Mbps, mutta yllätys oli suuri, kun jo heti ensimmäisellä testauskerralla päästiin yli 900 Mbps latausnopeuksiin. Odotukset eivät olleet korkealla todennäköisesti sen takia, sillä samassa sijainnissa on päästy muutamilla huippupuhelimilla vain 400-500 Mbps latausnopeuksiin, mutta Moto G50 vakuutti jo heti ensimmäisellä testauskerrallaan. Parhaimmillaan 5G-latausnopeudet ylsivät puhelimella 1025 Mbps tasolle, joka on hieman yli maksiminopeuden, johon käytössä oleva liittymä pystyy.
Yleisesti kuitenkin latausnopeudet pysyivät testauskerrasta riippumatta 600-800 Mbps tasolla, joka on todella hyvä suoritus. Moto G50:n lähetysnopeuksissa ei ollut mitään kovin erikoista havaittavissa, sillä lähetysnopeudet olivat lähes jokaisella kerralla 15-20 Mbps tasolla, mutta toisinaan päästiin jopa 40-74 Mbps lähetysnopeuksiin, jotka ovat jo erittäin vaikuttavia lukuja. Moto G50 -puhelimen kohdalla oli mielenkiintoista havaita, kuinka vakaasti puhelin pystyi toimimaan 5G-verkoissa, eikä sijainnin vaihtaminen suuresti vaikuttanut 5G-nopeuksiin.
Motorola Moto G50 on osoitus siitä, ettei enää tarvitse hankkia 1000 euron älypuhelinta päästäkseen käsiksi viidennen sukupolven nopeisiin mobiiliverkkoihin, koska myös 200 euron puhelin pystyy tarjoamaan samat 5G-yhteyden mukanaan tuomat hyödyt. Vaikka puhelimien modeemeissa ja 5G-tuessa on eroja, niin toistaiseksi verkkojen pohjautuessa vahvasti sub-6-Ghz-tekniikkaan, ovat mmWave- ja SA-tekniikat toissijaisia ominaisuuksia ennen niiden yleistymistä.
Motorola Moto G50 saapui Suomessa ensimmäisenä myyntiin
Motorola esitteli Moto G50 -puhelimen globaalisti tällä viikolla ja pienenä yllätyksenä puhelin tuotiin ensimmäisenä maana myyntiin Suomessa, jota voidaan pitää esimerkkinä Motorolan sitoutumisesta Suomen markkinaan. Varmasti osasyy Suomen nousemiseksi Motorolalle tärkeäksi markkinaksi on 5G-verkkojen nopea kehitys ja laajeneminen. Suomessa 5G-verkot ovat kehittyneet nopeammin kuin monissa muissa maissa, sillä 5G-verkko oli saatavilla jo yli 1,8 miljoonaan kotitalouteen vuoden 2020 lopussa.
5G-yhteydet ovat Moto G50 -puhelimen keskiössä, mutta muilta osin kyseessä on varsin perinteinen alle 200 euron älypuhelin. Laite on valmistettu muovirakenteesta ja laite tarjoaa suuren 6,5 tuuman HD+- tasoisen näytön, jossa on korkea 90 hertsin virkistystaajuus. Moto G50:n tehoista on vastaamassa Snapdragon 480 -järjestelmäpiiri, jonka kaverina on 4 gigatavua RAM-muistia sekä 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Motorola on varustellut puhelimen myös 5000 milliampeeritunnin akulla sekä takaosaan sijoitetulla sormenjälkilukijalla.
Moto G50:n takaosassa on kolmoiskamera, joka koostuu 48 megapikselin pääkamerasta, 5 megapikselin makrokamerasta sekä 2 megapikselin syvyyskamerasta. Etuosassa on yksi 13 megapikselin kamera selfiekuvaamista varten. Motorola luottaa laitteessa lisäksi tuoreimpaan Android 11 -käyttöjärjestelmään, jossa on yhtiön oma My UX -käyttöliittymä.
Suomessa Moto G50 tuli saataville lukuisien jälleenmyyjien kautta 26. maaliskuuta 4 + 64 gigatavun muistivariantissa 199 euron hintaan. Puhelin on valittavissa kahdesta väriversiosta, jotka ovat harmaa Steel Grey sekä vihreä Aqua Green. SuomiMobiilin arvostelu Motorola Moto G50 -puhelimesta tullaan julkaisemaan huhtikuun aikana.
Motorola Moto G50 tekniset tiedot:
- Näyttö: 6,5 tuumaa, HD+ (1600 x 720), 20:9-kuvasuhde, IPS LCD, 90 Hz
- Järjestelmäpiiri: Qualcomm Snapdragon 480 5G
- RAM-muisti: 4 gigatavua (LPDDR4X)
- Tallennustila: 64 gigatavua (UFS) + muistikorttipaikka max. 1 Tt
- Käyttöjärjestelmä: Android 11 + My UX
- Takakamera: Kolmoiskamera + salama
- Pääkamera: 48 MP, f/1.7
- Makrokamera: 5 MP, f/2.4
- Syvyysterävyys: 2 MP, f/2.4
- Etukamerat: 13 MP
- Akku: 5000 mAh, 10 W langallinen latataus
- Muuta: Bluetooth 5.0, USB-C, NFC, 5G-yhteydet, sormenjälkilukija takana, kuulokeliitin
- Mitat: 164,9 x 74,9 x 8,95 mm
- Paino: 192 g
- Värit: Steel Grey ja Aqua Green
- Hinta: 199 euroa