MicrosoftWindows 10

Tällainen on uusi Windows 10 S – ”paras mahdollinen Windows koulukäyttöön”

Surface Laptopissa on vakiona Windows 10 S

Microsoftin mielenkiintoisin uutinen eilen oli uusi Surface Laptop, mutta pienemmälle huomiolle jäi laitteesta vakiona löytyvä Windows 10 S. Kyseessä on käyttöjärjestelmäversio, joka on saanut Microsoftin mukaan vaikutteita opiskelijoilta ja opettajilta, mutta samalla Windows 10 S:n kerrotaan olevan loistava vaihtoehto mille tahansa Windows-asiakkaalle, joka vaatii johdonmukaista suorituskykyä ja edistyksellistä tietoturvaa.

Windows 10 S:n puhetta herättänyt seikka on se, ettei sitä hyödyntäviin laitteisiin voi asentaa normaaleja Windows-sovelluksia, sillä kaikki täytyy ladata Windows-kaupasta, jossa sovellukset ovat Microsoftin tarkastamia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Windows 10 S sisältää lisäksi täysversiot tärkeimmistä sovelluksista, kuten Office 365 -ohjelmistopaketista, joka tarjoaa muun muassa kaikki Microsoft Wordin, Excelin, OneNoten ja PowerPointin toiminnot. Opettajilla ja opiskelijoilla on Windows 10 S:ssä myös pääsy suosituimpiin ja eniten käytettyihin matemaattis-luonnontieteellisten sekä teknologia-aineiden sovelluksiin, oppimistyökaluihin, turvallisiin arviointityökaluihin, sisällönjulkaisuohjelmiin, interaktiivisiin kirjoitustauluihin, sekä muihin oppimista tukeviin sovelluksiin.

Koska Windows 10 S -käyttöjärjestelmään ei voi asentaa sovelluskaupan ulkopuolisia sovelluksia, niin luonnollisesti käytettävissä on vain Microsoft Edge -selain. Microsoft Edge on aina oletusselain, eikä sitä voi muuttaa, vaikka kaupasta löytyisikin vaihtoehtoinen selain. Lisäksi Microsoft Edgen oletushakupalveluna toimii Bing, eikä sitäkään voi muuttaa.

Windows 10 S:n voi kuitenkin halutessaan päivittää helposti Windows 10 Pro -versioon Windows-kaupan kautta edulliseen hintaan. Vaikka Windows 10 S:stä on mahdollista siirtyä Windows 10 Pro -versioon, niin takaisin Windows 10 S -versioon palaaminen ei Microsoftin mukaan ole enää mahdollista.

Microsoft kertoi, että Windows 10 S -laitteita on tulossa monilta valmistajilta (Acer, ASUS, Dell, Fujitsu, HP, Samsung ja Toshiba). Tulevien Windows 10 S -laitteiden hinnat alkavat Yhdysvalloissa 189 dollarista.

Eri Windows 10 -versioiden vertailua.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Microsoft