Liettuan puolustusministeriö julkaisi aikaisemmin tällä viikolla kyberturvallisuusraportin, jonka mukaan kiinalaisen Xiaomin älypuhelimet harjoittavat Kiina-myönteistä sensuuria ja puhelimet lähettävät tietoja Singaporessa oleville palvelimille. Nähtävästi Liettua on saattanut tehdä asiassa valtavan virheen, sillä uusien tietojen perusteella asian laita ei ole niin, mitä on väitetty.
XDA Developers -sivuston toimittaja Adam Conway on perehtynyt asiaan kattavasti artikkelissaan, jossa laitetaan Liettuan puolustusministeriön väitteet uuteen valoon. Puolustusministeriön raportissa kerrotaan Xiaomin älypuhelimien lataavan ”MiAdBlacklistConfig” -nimisen tiedoston, jonka avulla puhelimet estävät tiettyjä sisältöjä. Tiedostossa oli puolustusministeriön mukaan 449 ilmaisua, joita olivat muun muassa “Vapaa Tiibet”, “Eläköön Taiwanin itsenäisyys” tai “demokratialiike”.
Tämän perusteella muun muassa Liettuan puolustusministeri Margiris Abukevicius kehotti välttämään kiinalaisten puhelimien ostamista ja hävittämään nykyiset puhelimet.
Adam Conway kertoi artikkelissaan, että hänen Xiaomi Mi 11 Ultra -puhelimesta löytyy myös MiAdBlacklistConfig-tiedosto, mutta se ei ole tarkoitettu sensurointia varten. Tiedostossa kerrotaan olevan uskonnollisia ja poliittisia termejä, mutta myöskin paljon muuta. Liettuan raportin mukaan termejä olisi ollut vain 449, mutta Conwayn mukaan niitä on todellisuudessa 2210. Suurin osa termeistä liittyy nähtävästi sukupuoliin, pornoon sekä muihin älypuhelinmerkkeihin, mutta mukana on myös Liettuan raportissa mainitut Kiina-myönteiset termit. Xiaomi on listannut tiedostossa myös termit ”oneplus”, ”samsung”, ”mi”, ”Xiaomi mi5”, joten olisi erikoista, miksi Xiaomi haluaisi sensuroida myös itsensä.
Liettuan mukaan Xiaomin puhelimista löytyneen koodipätkän avulla tarkoituksena on ollut analysoida puhelimen multimediasisältöä ja hakea avainsanoja palvelimelta vastaanotetun MiAdBlacklist -luettelon perusteella. Kun puhelin tunnistaa sisällön sisältävän tiettyjä avainsanoja, laite sensuroi sisällön eikä käyttäjä voi nähdä sitä.
Tässä kohdassa Adam Conway tajusi, että Liettuan puolustusministeriö on saattanut tehdä valtavan virheen, sillä mainittu koodipätkä suodattaa objektin, jonka nimi on ”INativeAd”. Muun muassa Xiaomin Mi Video -sovelluksessa kyseessä on osa Xiaomin mainosohjelmaa ja se on tarkoitettu mainoksien näyttämiseen. Kyseinen ”mustalista” on nähtävästi käytössä erityisesti mainosten suodattamiseen, jotta puhelimet eivät näyttäisi mainoksia, jotka eivät kuulu puhelimiin.
Xiaomilla oli suuria ongelmia mainoksien sisällön kanssa viime vuosina, sillä monet mainokset olivat mauttomia tai sopimattomia. Tämän takia Xiaomi on nähtävästi luonut järjestelmän, jolla pyritään estämään häiritsevät mainokset. Nähtävästi mainosten sensurointia Xiaomi käyttää ainakin Mi Video -sovelluksessa, mutta Adam Conwayn mukaan Liettuan väitteisiin selaimessa tapahtuvaan sensurointiin ei löydy mitään vahvistusta. Ainakaan tuorein saatavilla ollut Mi Browser -selain ei viitannut missään tilanteessa kohuttuun MiAdBlacklistConfig-tiedostoon.
Uudet tiedot pistävät siis Liettuan puolustusministeriön raportin hyvin erikoiseen valoon, sillä väitteitä ei ole nähtävästi tutkittu tarpeeksi hyvin ennen raportin julkaisemista. Kyseessä saattaa olla myös Liettuan tarkoituksenmukaista kiinalaisvalmistajien huonoon valoon asettamista, sillä Kiinan ja Liettuan poliittiset suhteet ovat viime aikoina huonontuneet. Xiaomi kommentoi pian raportin julkaisun jälkeen, ettei laitteet sensuroi sisältöä, mutta yhtiö ei antanut tästä mitään todisteita.
“Xiaomin laitteet eivät sensuroi käyttäjien lähettämää tai vastaanottamaa sisältöä. Xiaomi ei ole koskaan rajoittanut tai estänyt älypuhelinten käyttäjien henkilökohtaisia toimia, kuten hakuja, puheluita, verkkoselaimen käyttöä tai kolmansien osapuolten kehittämien viestintäohjelmistojen käyttöä, eikä aio näin tehdä vastaisuudessakaan. Xiaomi noudattaa Euroopan Unionin yleistä tietosuoja-asetusta (GDPR)”, kertoi Xiaomi lausunnossaan.
Lähde: XDA Developers