TeliaYleinen

Telian 3G-verkon alasajo käynnistyy syyskuussa – Katso täältä oman alueesi aikataulu!

Kuva: Telia

Telian 3G-verkon sulkeminen käynnistyy 11. syyskuuta Ulvilan, Nakkilan, Harjavallan ja Kokemäen alueella. 3G-verkosta vapautuvia taajuuksia otetaan Telian mukaan käyttöön 4G- ja 5G-verkoissa.

Telia on testannut 3G-verkon sammuttamista yksittäisillä tukiasemilla alkuvuoden aikana. Sulkeminen käynnistyy Satakunnan alueella, jossa varmistetaan, että mobiilipalveluiden käyttö jatkuu häiriöttömästi, kun suurempi määrä 3G-tukiasemia poistuu yhtä aikaa käytöstä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhentunut 3G-verkko suljetaan, koska uudemmat verkot tarjoavat suuremman nopeuden ja tiedonsiirtokapasiteetin ansiosta paremman asiakaskokemuksen. 3G:ltä vapautuvat taajuudet voidaan ottaa 4G- ja 5G-verkkojen käyttöön. Niissä myös turvallisuus ja energiatehokkuus on selvästi parempi kuin 2G- ja 3G-verkoissa.

Telian 4G-verkon väestöpeitto on yhtiön mukaan 99,9 prosenttia, ja uusi 5G-verkkokin tavoittaa jo lähes 90 prosenttia suomalaisista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

”3G:ssä kulkee enää noin prosentti mobiilin dataliikenteestä, ja myös puheliikenne on siirtynyt vauhdilla 4G-puheeseen asiakkaiden päivitettyä puhelimiaan uudempiin malleihin. Näillä näkymin 2G-verkko jää vielä joksikin aikaa tukemaan vanhimpia puhelimia, joissa toimivat vain perinteiset mobiilipuhelut”, sanoo Telian mobiiliverkoista vastaava johtaja Timo Hietalahti.

Satakunnan jälkeen verkko suljetaan lokakuun puolivälissä Riihimäellä. Yksittäisen kaupunkialueen jälkeen 3G:n alasajo jatkuu laajemmilla alueilla vuonna 2024.

Alkuvuoden 3G-sulkemisaikataulu:

1–3/2024

  • Satakunta
  • Varsinais-Suomi pl. Turku ympäristökuntineen
  • Länsi-Uusimaa

4–6/2024

  • Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan eteläosat
  • Kanta-Häme
  • Päijät-Häme
  • Itä-Uusimaa

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ensimmäisten kvartaalien jälkeen vuorossa ovat loput Pohjanmaasta, Keski-Suomi, pohjoinen Pirkanmaa ja Ahvenanmaa. Viimeisenä verkko sammutetaan pääkaupunkiseudulla sekä Turussa ja Tampereella ympäristökuntineen.

Itä- ja Pohjois-Suomessa Telian liittymät toimivat Telian ja DNA:n yhdessä omistaman Suomen Yhteisverkko Oy:n rakentamassa ja ylläpitämässä verkossa. Yhteisverkko käynnistää 3G-verkon alasajon vuoden 2024 alussa.

Muun muassa Elisa on jo sulkenut 3G-verkkoa ympäri Suomen, ja DNA on kertonut aloittavansa sulkemisen lokakuussa 2023.

Lähde: Telian tiedote

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Telia