AppleArvostelutYleinen

Testissä Apple iPhone 14 Plus – korkea hinta ja vanhat tekniikat eivät tee puhelimesta houkuttelevaa

Apple iPhone 14 Plus

Applen tämän vuoden iPhone-mallisto koostuu tuttuun tapaan kahdesta pro-mallista sekä kahdesta perusmallista. Tällä kertaa Apple ei tuonut tarjolle enää uutta mini-puhelinta, vaan yhtiö korvasi sen täysin uudenlaisella iPhone 14 Plus -puhelimella. Kyseessä on samaan kokoluokkaan asettuva puhelin iPhone 14 Pro Maxin kanssa, mutta tarjolla on kompaktimmasta iPhone 14 -puhelimesta tutut karsitummat ominaisuudet. SuomiMobiilissa päätimme testata iPhone 14 Plussan, ja muutaman viikon testailujen perusteella on aika katsoa, mihin laitteesta on.

Iphone 14 Plus on teknisesti pitkälti identtinen viime vuoden iPhone 13 -puhelimien kanssa, sillä Apple teki tänä vuonna suuremman eron perus- ja pro-mallien välille. Teknisesti ei nähdä siis ihmeitä. Puhelimessa on 6,7 tuuman kokoinen 60 hertsin OLED-näyttö leveällä lovella sekä vuoden vanha A15 Bionic -järjestelmäpiiri. Puhelimessa on myös 12 megapikselin kaksoiskamera, mutta esimerkiksi tällä kertaa etukameraa on päivitetty paremmaksi.

Testiin iPhone 14 Plus saatiin verkko-operaattori DNA:n kautta, joka on yksi puhelimen virallisista jälleenmyyjistä . Uutuuspuhelimen hinnat alkavat Suomessa 1189 eurosta. Uuden iPhone 14 Plus -puhelimen voi käydä ostamassa itselleen esimerkiksi DNA:n verkkokaupasta tämän linkin takaa.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan uutuuspuhelinta rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme iPhone 14 Plussalle tutut pakkas-, lataus- ja stressitestit, jotka käydään tässä artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Apple iPhone 14 Plus (A2886)
Mitat: 160.8 x 78.1 x 7.8 mm
Paino: 203g
Rakenne: Alumiinikehys sekä lasinen takakansi / IP68
Näyttö: 6.7 tuumaa Super Retina XDR (2778 x 1284) / OLED / 19.5:9-kuvasuhde / HDR10 / 60 Hz
Suoritin: 6-ytiminen Apple A15 Bionic (5-ytiminen Apple GPU)
Muisti: 6 gigatavua RAM-muistia / 128/256/512 gigatavua sisäistä tallennustilaa (ei muistikorttipaikkaa)
Takakamera: 12 MP pääkamera (f/1.5 / 26 mm / 1.17" / 1.9 µm / SS-OIS / dual pixel PDAF) + 12 MP ultralaajakulmakamera (f/2.4 / 13 mm / 120 asteen kuvakenttä) + LED-salamavalo
Etukamera: 12 megapikselin etukamera (f/1.9 / 23 mm / 1/3.6" / PDAF)
Akku: 4323 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: iOS 16
Muuta: Dual-SIM (nano-SIM + eSIM) / 20W pikalataus (ei mukana) / langaton lataus / MagSafe
Liitännät: Lightning / NFC
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereokaiuttimet / Dolby Atmos
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / kompassi / gyroskooppi / Face ID -tekniikka
Värit: Sininen / violetti / musta / valkoinen / punainen
Hinta: 1189 € (6 + 128 Gt) / 1319 € (6 + 256 Gt) / 1579€ (6 + 512 Gt)

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myyntipakkaus

Apple iPhone 14 Plussan myyntipakkaus ja sen sisältö.

Apple hyödyntää iPhone 14 Plus -puhelimen kanssa pitkälti samanlaista myyntipakkausta kuin aikaisempina vuosina. Myyntipakkauksesta ei enää löydy kuulokkeita tai laturia, joten siitä on saatu myös todella ohut. Myyntipakkaus on ulkoisesti valkoinen ja sitä koristaa kuva laitteen etuosasta sisältä löytyvän väriversion mukaisesti. Pakkauksesta löytyy Applen logo ja iPhone-teksti useasti sekä takaosassa on listaus sisällöstä. Takaosasta käy ilmi myös puhelimen väriversio, malliversio, muistiversio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkauksen sisällä on siis iPhone 14 Plus, jonka näyttöä on suojaamassa paperi. Lisäksi mukana toimitetaan Lightning–USB-C-latauskaapeli, SIM-korttiluukun avaustyökalu, Apple-tarra sekä pikakäyttöopas. Sisältö on siis varsin niukka, eikä mukana toimiteta mitään yllättävää. Applella on myyntipakkauksen pienenemisessä taustalla loistava idea, eli hiilijalanjäljen pienentäminen, mutta valitettavasti kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa ei mukana ole.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Apple ei ole tehnyt tänä vuonna iPhone 14 -perusmalleihin rakenteellisia uudistuksia, vaan nyt testattu iPhone 14 Plus on ainoastaan suurempi versio iPhone 13- ja iPhone 14 -malleista. Materiaalivalinnoissa on eroja verrattuna aikaisemmin testattuun iPhone 14 Pro -puhelimeen. iPhone 14 Plussan kohdalla ei ole enää teräsrunkoa, vaan nyt luotetaan kevyempään alumiinirunkoon. Alumiinin kaverina puhelimessa on lasipinnat, joten materiaalit ovat edelleen laadukkaat. Apple tarjoaa iPhone 14 Plussan viidessä värikkäässä väriversiossa, jotka ovat sininen, violetti, musta, valkoinen ja punainen.

Iphone 14 Plussassa alumiinikehys on viimeistelty mattapintaiseksi ja takaosan lasipinta on kiiltävä. Henkilökohtaisesti tykkään mattapintaisesta alumiinista, sillä se tuntuu kädessä pidettäessä todella miellyttävältä ja ”pehmeältä”. Kehys tuottaa laitteelle kulmikkuutta, josta voidaan olla montaa mieltä, mutta ainakin itse tykkään laitteen rakenteellisesta toteutuksesta. Takaosan kiiltävä lasi ei ole minun mieleeni, sillä se on erittäin liukas ja kerää sormenjälkiä todella paljon. Lisäksi kiiltävä lasi saattaa naarmuuntua käytössä selvästi herkemmin kuin vastaavat mattapintaiset lasit.

Lika ja sormenjäljet näkyivät hyvin iPhone 14 Plussan punaisessa väriversiossa. Apple on onneksi saanut lasipintoihin likaa hylkivän pinnoitteen, joten lian saa pois vain yhdellä pyyhkäisyllä. Testijakson aikana puhelimen takaosaan ei tullut huomattavia naarmuja, vaikka laitteessa ei käytettykään minkäänlaisia suojakuoria. Myöskään näyttöön ei saatu merkittäviä naarmuja, mutta lyhyen testijakson aikana sellaisia harvoin tuleekaan paljoa. Yleisesti Applen näyttölasit ovat olleet yllättävän helposti naarmuuntuvia.

Iphone 14 Plussan näytössä hyödynnetään Ceramic Shield -lasia, joka on tehty yhteistyössä Corningin kanssa. Yksinkertaisesti lasiin on lisätty mikroskooppisia keraamisia kiteitä, jotka tekevät lasista aikaisempaa kovemman ja kestävämmän. Applen mukaan Ceramic Shield on jopa neljä kertaa kestävämpi pudotuksissa kuin perinteinen lasi, mutta tätä ei testijakson aikana testattu. Kestävyys on siis ainoastaan parempi niissä tilanteissa, kun puhelin putoaa, mutta Ceramic Shield ei takaa parempaa naarmujen kestävyyttä.

Kyseessä on toistaiseksi kookkain perusmalli iPhone-tuotemallistossa, sillä iPhone 14 Plus tarjoaa saman kokoluokan kuin iPhone 14 Pro Max. Apple on ilmoittanut puhelimen virallisiksi mitoiksi 160,8 x 78,1 x 7,8 millimetriä, joten kokoa löytyy. Painoksi puhelimelle on ilmoitettu 203 grammaa, joten Apple ei ole onnistunut pysymään maagisen alle 200 gramman alapuolella. Painon huomaa heti puhelinta otettaessa paketista, mutta siihen tottuu onneksi nopeasti laitetta käytettäessä. Suuren kokonsa ja painonsa takia iPhone 14 Plus ei ole kaikista miellyttävin käyttää, ja erityisesti laitteen kulmikas toteutus ei anna mitään ergonomisinta otetta.

Iphone 14 Plus on onneksi laadukas ja jämäkkä laite, jonka voi päätellä myös valmistusmateriaaleista. Puhelinta kevyesti käsien välissä taivuteltaessa ei ollut havaittavissa natinoita tai merkittävää periksi antamista. Apple on onnistunut jälleen rakentamaan premium-vaikutelman, jota voidaan yli 1000 euron puhelimelta odottaakin.

Apple ei ole karsinut vedenkestävyydestä myöskään iPhone 14 Plussassa, vaan puhelimessa on IP68-luokituksen mukainen pölyn- ja vedenkestävyys. Iphone 14 Plus kestää teoriassa vettä 6 metrin enimmäissyvyydessä korkeintaan 30 minuutin ajan. IP68-luokitus antaa käyttäjälle mahdollisuuden käyttää laitetta hieman vapaammin vedestä tai sateesta huolimatta. Toki on hyvä huomata, että takuu ei kata mitään nesteen aiheuttamia vahinkoja, minkä lisäksi vedenkestävä pinnoite saattaa kulua ajan kanssa heikommaksi.

Etuosaltaan iPhone 14 Plus on kuin vanhemmatkin Applen puhelimet, sillä näytön yläreunassa on kookas lovitoteutus. Näyttölovesta löytyy jälleen tuttua tekniikkaa, kuten puheluihin käytettävä kuuloke, valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, etukamera, Face ID -sensoreita sekä erillinen 3D ToF -sensori. Etuosassa valtaa pitää näyttöpaneeli, joka peittää pinta-alasta noin 87,5 prosenttia, mikä on hyvä suoritus. Näyttöä kiertää kauttaaltaan parin millimetrin paksuinen musta kaistale, joka näyttää symmetrisyytensä ansiosta hyvältä.

Takaosassa nähdään edelleen vasempaan yläkulmaan sijoitettu neliömäinen kamera-alue, joka ulkonee hieman muusta rungosta. iPhone 14 Plussan kamera-alueeseen on asetettuna kaksi kamerasensoria, joiden ohella on myös LED-salamavalo sekä mikrofoni. Kameroiden reunat ovat todella terävät ja ainakin itse huomasin niiden tuottavan helposti naarmuja muihin lasipintoihin, esimerkiksi tilanteissa, joissa piti kahta puhelinta samaan aikaan taskussa. Takaosassa on myös perinteinen omenalogo, mutta nyt testissä käyneen punaisen väriversion takaosaa koristaa myös teksti (Product)Red.

Puhelimen oikeaan kylkeen on laitettu virtapainike, kun taas vasemmassa kyljessä on äänenvoimakkuuspainikkeet ja tilakytkin. Painikkeet on valmistettu muun kehyksen tapaisesti alumiinista, ja niiden tuntuma ja vaste on hyvä. Henkilökohtaisesti tykkään Applen tavasta tehdä painikkeista leveät, mikä helpottaa niiden käyttöä. Puhelimen vasemmassa kyljessä on lisäksi SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa ainoastaan yksi nano-SIM-kortti. Toinen SIM-kortti on toteutettu eSIM-muodossa. Laitteen yläreunaan Apple ei ole laittanut mitään, mutta alareunassa on kaiutinritilät, joista toisen takana on mikrofoni. Alareunasta löytyy myös Lightning-liitin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näytön osalta on saatu merkittävä uudistus perusmallistossa, sillä aikaisemman kompaktimman sijasta on tuotu markkinoille aikaisempaa suurempi näyttö. Iphone 14 Plus tarjoaa 6,7 tuuman kokoisen näytön, joka nähdään esimerkiksi iPhone 14 Pro Max -puhelimessa. Näyttö perustuu niin sanottuun Super Retina XDR OLED -tekniikkaan, jossa on 2778 x 1284 pikselin tarkkuus. Pikselitiheys on siis 458 pikseliä tuumaa kohden.

Pro-malleihin verrattuna iPhone 14 Plus ei ole saanut näyttöönsä suurempia teknisiä uudistuksia tai parannuksia. Näytössä on edelleen matala 60 hertsin virkistystaajuus, tuttu 19,5:9-kuvasuhde sekä perinteinen lovitoteutus. Apple tarjoaa näytössä myös tutun 1200 nitin maksimikirkkauden sekä Dolby Vision- ja HDR10 -tekniikat.

Näyttö ei ole huono, mutta ei myöskään mikään paras mahdollinen. 60 hertsin virkistystaajuuden huomaa heti, jos on aikaisemmin käyttänyt parempia näyttöjä. Itse ihmettelenkin, miksi Apple ei ole pystynyt tuomaan 120 hertsiä, vaikka kyseessä on huipputason puhelin. Apple olisi myös voinut toteuttaa esimerkiksi 90 hertsin virkistystaajuuden, mutta 60 hertsiä ei ole enää nykypäivää tässä hintaluokassa.

OLED-tekniikan ansiosta näyttö pystyy toistamaan värit erinomaisesti ja musta on oikeasti mustaa. Näytön kirkkauden kanssa en itse havainnut ongelmia, vaan luettavuus oli erinomainen myös kirkkaassa auringonvalossa. Näytön kirkkaus oli myös mahdollista saada hyvin pieneksi, mikä miellyttää esimerkiksi laitetta pimeässä käytettäessä.

Itse en ole mikään näyttöloven suurin ystävä, mutta ei se juurikaan ole huonompi ratkaisu kuin iPhone 14 Prossa nähty Dynamic Island. Toki iPhone 14 Plussassa ei ole samoja ominaisuuksia vanhanlaisen loven takia, mutta se ei ole viemässä liikaa tilaa näytöltä. Testijakson aikana itse totesin näytön olevan myös riittävän kookas esimerkiksi videoiden ja elokuvien katselua varten. Yleinen kokemus oli näytöltä miellyttävä, eikä matalaa virkistystaajuutta lukuun ottamatta ollut suurempia valituksen aiheita.

Suorituskyvyn osalta iPhone 14 Plus on selvästi erilaisempi kuin tämän vuoden pro-mallit, mutta yhtäläisyyksiä löytyy reilusti viime vuoden iPhone 13 -mallistoon. Apple hyödyntää erikoisesti viime vuoden A15 Bionic -järjestelmäpiiriä, eikä pro-malleista tuttua A16 Bionic -versiota. Iphone 14 Plussan kohdalla kyseessä on kuitenkin parempi A15 Bionic -piireistä, joka löytyi viime vuoden iPhone 13 Pro -puhelimista.

A15 Bionic on valmistettu 5 nanometrin prosessilla ja se sisältää kuusi ydintä, joista kaksi ovat tehokkaita Avalanche-ytimiä, jotka ovat kellotettu 3,22 GHz:n taajuudelle. Lisäksi A15 Bionic sisältää neljä virtapihimpää Blizzard-ydintä, jotka toimivat 1,82 GHz:n kellotaajuudella. Apple on saanut iPhone 14 Plussaan A15 Bionic -järjestelmäpiiriin 5-ytimisen grafiikkaprosessorin ja 16-ytimisen NPU:n, joka vastaa puhelimen koneoppimisesta.

Apple on tänä vuonna kasvattanut myös RAM-muistin määrää, sillä iPhone 14 Plussassa sitä on saman verran kuin pro-puhelimissa. Tarjolla on siis 6 gigatavua RAM-muistia. Puhelimessa on edelleen vähemmän RAM-muistia kuin monissa kilpailijoissa, mutta se ei ole suuri ongelma. RAM-muisti riittää hyvin, sillä Apple on pystynyt optimoimaan kaikki komponentit ja ohjelmiston niin, että suorituskyvyn kanssa ei ole ongelmia. Sisäistä tallennustilaa iPhone 14 Plussassa on edullisimmassa versiossa 128 gigatavua, minkä lisäksi tarjolla ovat myös 256 ja 512 gigatavun variantit. Muistikorttipaikkaa ei puhelimessa ole.

Iphone 14 Plussassa ajettiin testijakson aikana läpi tutut suorituskykytestit, jotka kertovat A15 Bionic -järjestelmäpiirin tarjoavan edelleen yhden markkinoiden parhaimmista suorituskyvyistä. Toki puhelimen suorituskyky ei ole tänä vuonna pro-mallien tasolla, mutta Apple pystyy edelleen kilpailemaan tuoreimpien Android-puhelimien suorituskyvyn kanssa.

Mielestäni suorituskyvyn kanssa ainoa ongelma on se, ettei Apple anna tänä vuonna syytä vaihtaa iPhone 13 -puhelimista uudempiin iPhone 14 -malleihin. Suorituskyky ei ole kasvanut tarpeeksi, ja vanhempienkin puhelimien suorituskyky on niin hyvä, ettei ole tarvetta vaihtaa uudempaan. Alapuolella olevasta taulukosta pystyy vertaamaan iPhone 14 Plussan saamia pisteytyksiä viime vuoden iPhone 14 Pro Maxiin sekä tämän hetken tehokkaimpaan Android-puhelimeen, eli ASUS ROG Phone 6 Prohon.

Testitulokset
Apple iPhone 14 Plus (A15B) Apple iPhone 13 Pro Max (A15B) ASUS ROG Phone 6 Pro (SD8+G1)
AnTuTu (V8): 844 691 pistettä 813 450 pistettä 1 109 707 pistettä
Geekbench 5 (single): 1750 pistettä 1726 pistettä 1317 pistettä
Geekbench 5 (multi): 4619 pistettä 4805 pistettä 4130 pistettä
3DMark Wild Life: MAX pisteet 9290 pistettä MAX pisteet
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Jälleen on kuitenkin hyvä todeta, että suorituskykytestit eivät kerro koko totuutta laitteen toimivuudesta. Suorituskykytesteissä puhelin laitetaan äärirajoille, eikä tilanne vastaa olenkaan perinteisiä käyttötilanteita. Päivittäisessä käytössä iPhone 14 Plussan suorituskyvyssä ei ollut ongelmia missään kohdassa, vaan kaikki tuntui toimivan sulavasti ja nopeasti. Suorituskyky riittää loistavasti myös raskaimpiin peleihin ja sovelluksiin.

Iphone 14 Plussalle toteutettiin testijakson aikana myös stressitesti, jonka tarkoituksena on paljastaa, kuinka vakaana suorituskyky pysyy pidemmässä käytössä. Vaikka suorituskyky riittää varmasti ongelmitta, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy mobiilipelejä pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimella peräjälkeen läpi AnTuTu-suorituskykytestin yhteensä viisi kertaa.

Ensimmäisellä testauskerralla iPhone 14 Plussalla saatiin AnTuTu-testissä kiitettävät 844 691 pistettä, mikä on todella hyvä tulos. Jo heti ensimmäisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät kuitenkin laskuun, sillä ne asettuivat enää 823 758 pisteeseen. Stressitestin aikana tulokset jatkoivat laskuaan jokaisella testauskerralla, joten huonoin 794 104 pisteen tulos saavutettiin viidennellä testauskerralla.

Suorituskyvystä katosi stressitestin aikana 50 587 pistettä, joka tarkoittaa siis 5,99 prosentin laskua. Iphone 14 Plussan suorituskyky pysyi vakaampana kuin uudempaan järjestelmäpiiriin perustuvan iPhone 14 Pron. Suorituskyvyn lasku on vähäistä, eikä samanlaista kuin monissa muissa huippupuhelimissa. Android-puhelimissa on nähty suuria suorituskyvyn tippumisia stressitestin aikana, mutta onneksi Apple on onnistunut pitämään A15 Bionic -järjestelmäpiirin suorituskyvyn vakaana myös pitkässä käytössä.

Stressitestin aikana puhelin lämpeni, mutta mistään liian kuumasta ei voitu puhua. Apple on kuitenkin onnistunut jälleen kerran erinomaisesti, sillä peruskäytössä iPhone 14 Plus ei päässyt lämpenemään samalla tavalla kuin monet tuoreimmat Android-puhelimet.

Apple hyödyntää iPhone 14 Plussassa Qualcommin kehittämää Snapdragon X65 -5G-modeemia, joka löytyy monista Android-puhelimistakin tällä hetkellä. Teknisesti iPhone 14 Plus ei pääse tarjoamaan 5G:n osalta mitään mullistavaa ainakaan Suomen markkinoilla, mutta takaa kuitenkin erittäin nopeat 5G-yhteydet kaikkien suomalaisten operaattoreiden verkoissa.

Iphone 14 Plussassa on monipuolisesti tuettuna 5G-taajuuksia, sillä Apple on ilmoittanut laitteessa olevan tuki yhteensä 22 taajuudelle. Apple on laittanut iPhone 14 Plussaan mukaan taajuudet n1, 2, 3, 5, 7, 8, 12, 20, 25, 26, 28, 30, 38, 40, 41, 48, 53, 66, 70, 77, 78 ja 79. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78- ja n28-taajuusalueisiin. Lyhyesti todettakoon iPhone 14 Plussan pitävän sisällään kaikki Suomessa käytössä olevat taajuusalueet. Puhelin tukee myös Suomessa VoLTE- ja VoWifi-ominaisuuksia suurimpien operaattoreiden verkoissa.

Mobiiliverkot tuntuivat toimivan yleisesti iPhone 14 Plussassa erinomaisesti, eikä vastaan tullut ongelmia. 5G-verkkoja ei erikseen enää puhelimen kanssa testattu.

Muuta tekniikasta

Äänentoiston osalta ei ole tarjolla oikeastaan mitään päivityksiä verrattuna edeltävään sukupolveen. Apple hyödyntää iPhone 14 Plussassa tuttua stereokaiuttimien ratkaisua, jossa pääkaiutin löytyy puhelimen alareunasta ja toisena kaiuttimena käytetään puheluihin tarkoitettua kuuloketta. Stereoäänentoisto on iPhone 14 Plussassa mielestäni hyvällä tasolla puhelimen omien kaiuttimien kautta ja ainakin itse koin äänessä olevan jopa hieman erilaisia tasoja. Kaiuttimista saadaan lähtemään ääntä paljon ja mielestäni Apple on osannut tehdä kaiuttimista riittävän laadukkaat.

Iphone 14 Plus ei luonnollisestikaan tarjoa kuulokeliitintä, vaan käyttäjien on ostettava erikseen kuulokeadapteri, jos haluaa käyttää langallisia kuulokkeita. Langattomien kuulokkeiden markkina on kuitenkin kasvanut valtavasti, ja monet tyytyvätkin varmasti Bluetooth-kuulokkeiden käyttämiseen. Tämän takia iPhone 14 Plus -puhelimessa on uusin Bluetooth 5.3 -yhteystuki. Testijakson aikana puhelimessa käytettiin monia Bluetooth-kuulokkeita, eikä yhteyden kanssa havaittu ongelmia.

Face ID -kasvojentunnistuksesta Apple ei ole luopunut, vaan kyseessä on suurin syy puhelimen kookkaaseen näyttöloveen. Face ID on löytynyt jo useamman vuoden ajan Applen älypuhelimista ja tällä kertaa toteutukseen ei ole tehty suuria muutoksia. Face ID on selvästi luotettavampi kuin monissa Android-puhelimissa nähty pelkkään etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Face ID on Applen laitteissa melkein yhtä luotettava kuin Android-puhelimissa nähdyt sormenjälkilukijat.

Testijakson aikana Face ID oli jatkuvasti käytössä ja se tuntui toimivan erittäin hyvin. Puhelimen lukitus aukeaa nopeasti, jos laite tunnistaa kasvot. Henkilökohtaisesti olen sormenjälkilukijoiden ystävä, sillä en ole koskaan päässyt jyvälle kasvojentunnistukseen.

Apple esitteli iPhone 14 -puhelimien kohdalla myös uuden satelliittiyhteyteen perustuvan Hätätila SOS -ominaisuuden, mutta siitä ei kuitenkaan päästä nauttimaan Suomessa. Tuki satelliittiverkoille mahdollistaa iPhone 14 -puhelimien käyttämisen myös paikoissa, joissa maanpäällistä verkkoa ei ole saatavilla. Satelliittiverkkojen avulla voidaan lähettää esimerkiksi viestejä. Aluksi se on saatavilla Yhdysvalloissa ja Kanadassa.

Satelliittiyhteyksien ohella toinen uusi hätätilatoiminto on tuki kolarintunnistukselle, joka on saatavilla myös Suomessa. Apple on hyödyntää tunnistukseen puhelimen kiihtyvyysanturia, joka voi havaita jopa 256 G:n kiihdytykset ja hidastukset. Lisäksi ominaisuus tutkailee ohjaamon ilmanpaineen vaihteluja, jyrkkiä suunnanmuutoksia gyroskoopin avulla sekä kovia törmäysääniä mikrofonien avulla.

Hätätilanteen havaitsemisen jälkeen puhelin voi soittaa automaattisesti hätänumeroon. Asetuksissa ominaisuus kulkee nimellä ”soita vakavan kolarin jälkeen”, ja se on oletusarvoisesti käytössä.

Akku ja pakkastesti

Apple on pakannut iPhone 14 Plussan suuren rakenteen sisälle myös suuren 4323 milliampeeritunnin akun, joka on suurempi kuin koskaan aikaisemmin. Kyseessä on samankokoinen akku kuin iPhone 14 Pro Maxissa. Vaikka kyseessä on suuri akku, niin iPhone 14 Plus ei pääse tarjoamaan mitään mullistuksia. Testijakson aikana akunkeston todettiin olevan riittävä ainakin yhdeksi päiväksi.

Yleisesti iltaisin akkua oli jäljellä 20-30 prosenttia nukkumaan mennessä, kun puhelinta oli käytetty aktiivisesti päivän aikana. Kyseessä on parempi akunkesto kuin iPhone 14 Prossa, mutta itse odotin selvästi suuremmalta akulta myös parempaa käyttöaikaa. Vähäisellä käytöllä iPhone 14 Plussalla pääsee todennäköisesti kaksi päivää, mutta omalla käytölläni se ei kuitenkaan ollut mahdollista.

Iphone 14 Plussalla ei valitettavasti lataustoteutuksien osalta päästä kokemaan mitään kovinkaan uutta, vaan Apple luottaa hyviksi todettuihin toteutuksiin. Apple luottaa edelleen omaan Lightning-liitäntään, eli USB-C-liitintä ei puhelimessa ole. Ensi vuonna tilanne on onneksi todennäköisesti erilainen.

Apple ei myöskään toimita laturia mukana, vaan sellainen on ostettava vielä erikseen. Applen mukaan puhelimessa olisi tuki 20 watin langalliselle lataukselle, 15 watin MagSafe-lataukselle sekä 7,5 watin langattomalle Qi-lataukselle. Toteutimme puhelimelle myös lataustestin, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Apple iPhone 14 Plussalle toteutettu lataustesti 20 watin pikalatauksella.

Iphone 14 Plussan akku latautuu tyhjästä täyteen 100 minuutissa, joka on sama aika kuin pienemmällä akulla varustellussa iPhone 14 Prossa. Latausnopeus ei ole ihmeellinen, vaan erittäin heikko verrattuna moniin kilpailijoihin. Mielestäni Applen pitäisi jo hiljalleen parantaa pikalatausnopeuksiaan, sillä huippupuhelimen akun lataus pitäisi tapahtua selvästi alle tunnissa.

30 minuutissa akkua saadaan onneksi kohtalaisen paljon, eli 59 prosenttia. Tunnissa saavutetaan 88 prosentin varaustaso. 90 prosenttia saavutetaan 63 minuutissa, jonka jälkeen viimeiset 10 prosenttia latautuvatkin erittäin hitaalla tahdilla. Viimeiset kymmenen prosenttia vaativat latautuakseen jopa 37 minuuttia, joka on selvästi enemmän kuin ensimmäiset 10 prosenttia, jotka latautuivat 6 minuutissa.

Testijakson aikana ei ruvettu testaamaan langattomia latauksia, sillä odotettavasti latausnopeudet olisivat vielä huomattavasti hitaampia. Langaton lataus on kuitenkin mukava lisäominaisuus, josta varmasti monille on myös hyötyä. iPhone 14 Plussassa ei ole käänteistä langatonta latausta, joka on tuttu ominaisuus jo monista Android-huippupuhelimista.

Testijakson aikana iPhone 14 Plus laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla iPhone 14 Plus laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei ollut kulunut ollenkaan akkua, sillä akunvaraus oli 100 prosenttia. Koska Apple hyödyntää OLED-näyttöä, niin näytön kanssa ei tullut vastaan ongelmia. Pakkastestin jälkeen puhelimen akun lataaminen oli mahdollista sekä salama oli käytettävissä kuvattaessa. Testissä havaittiin, että Face ID ei toiminut, mutta puhelimen ollessa muutaman minuutin huoneenlämmössä, palautui se toimimaan normaalisti.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla iPhone 14 Plussan näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 3 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 97 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä todella vähäistä, sillä usein testissä kuluu noin 5-15 prosenttia akkua puhelimesta riippuen. Toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia tai haasteita kuin ensimmäiselläkään testauskerralla.

Applen viime vuosien puhelimet ovat vakuuttaneet pakkaskestävyydellään, eikä iPhone 14 Plus ole tässä suhteessa poikkeus. Pakkastestin aikana akun kuluminen oli erittäin vähäistä, eikä pakkanen vaikuttanut suuresti laitteen käyttöön. Ainoa ongelma koski Face ID:n toimivuutta. Erikoisesti Apple oli sallinut puhelimen lataamisen, joka on usein turvallisuussyistä estetty Android-puhelimissa. Iphone 14 Plus on kuitenkin kuin luotu käytettäväksi Suomen kylminä pakkaspäivinä.

Kamerat

Kameroiden osalta Apple ei ole lähtenyt tekemään merkittäviä uudistuksia, vaan tarjolla on ainoastaan hyvin pieniä parannuksia. Apple tarjoaa puhelimessa edelleen kaksi kameraa takaosassa, jotka ovat pää- ja ultralaajakulmakamerat. Verrattuna pro-malleihin ei iPhone 14 Plus tarjoa esimerkiksi telekameraa tai LiDAR-sensoria. Kokonaisuus on kuitenkin tutulla Applen huipputasolla.

Apple on uudistanut tällä kertaa pääkameraa, sillä 12 megapikselin kamera on nyt sama kuin iPhone 13 Prossa. Kyseessä on aikaisempaa suurempi sensori, jossa on 1/1.7 tuuman kennokoko sekä 1.9 mikronin pikselikoko. Pääkameran linssissä on f/1.5-aukko sekä 26 mm polttoväli. Pääkamerassa hyödynnetään sensorin vakautusta optisen kuvanvakautuksen sijasta. Sensorin vakautuksen avulla itse sensori mukautuu liikkeeseen, eikä OIS-vakautuksen kaltaisesti vain objektiivi.

Toinen kameroista on 12 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, johon ei ole tehty muutoksia verrattuna edeltäjämalleihin. Sensorissa on 1.0 mikronin pikselikoko ja kameran linssissä on f/2.4-aukko sekä 13 mm polttoväli. Ultralaajakulmakameralla voidaan taltioida kuvia 120 asteen kuvakentällä, kuten aikaisemminkin. Ultralaajakulmakameraan Apple ei ole laittanut Pro-malleista tuttua automaattitarkennusta.

Etukamera on saanut myös muutoksia, vaikka tarkkuus onkin edelleen 12 megapikseliä ja sensori on kooltaan 1/3.6 tuumaa. Käytössä on aikaisempaa parempi f/1.9-aukko sekä 23 mm polttoväli. Etukameraan on saatu vihdoin tuki myös automaattitarkennukselle.

Apple iPhone 14 Plussan kamerat lyhyesti:

 • Kaksoiskamera
  • Pääkamera: 12 megapikseliä (f/1.5-aukko, 26 mm polttoväli, 1/1.7”, 1,9 µm, Dual Pixel PDAF, SS-OIS)
  • Ultralaajakulma: 12 megapikseliä (f/2.4, 13 mm, 1,0 µm, PDAF, 120 asteen kuvakenttä)
  • Muuta: LED-salama
 • Etukamera: 12 megapikseliä (f/1.9, 23 mm, 1/3,6”, PDAF + SL 3D -syvyysanturi)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

12 megapikselin pääkamera tuottaa huippuluokan jälkeä, jota Applelta voikin odottaa. Erityisesti hyvässä valaistuksessa kameran laatu on hyvällä tasolla, eikä suuria valituksen aiheita löydy. Kuvissa on paljon yksityiskohtia, laaja dynaaminen alue, värit taltioituvat luonnollisesti ja melua kuviin taltioituu vain vähän. Iphone 14 Plus asemoituu pääkameransa laadun kanssa huippuluokkaan, vaikka mitään suuria megapikselimääriä ei nähdäkään.

Pääkamera tukee automaattista yötilaa, jolloin heikossakin valaistuksessa saadaan aikaiseksi loistavia kuvia. Kuviin taltioituu paljon valoa, joten myös yksityiskohdat ovat tarkkoja. Värit taltioituvat heikossa valaistuksessa myös erinomaisesti. Yötilaa kannattaa mielestäni käyttää jatkuvasti, sillä ilman sitä kuvista tulee tummia ja monet yksityiskohdat jäävät varjoon.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna iPhone 14 Plussan pääkameralla.

Ultralaajakulmakamera on ennallaan verrattuna iPhone 13 -perusmalleihin, joten iPhone 14 Plussalta ei kannata odottaa mitään merkittävää parannusta. Kyseessä on kuitenkin hyvä kamerasensori, jonka avulla pystytään taltioimaan erittäin hyviä ultralaajakulmakuvia laajalla 120 asteen kuvakentällä. Kuvat ovat hyvässä valaistuksessa väritykseltään hyviä ja yksityiskohtia on paljon. Toki kuvat eivät ole aivan niin tarkkoja kuin mitä voisi odottaa, mutta eivät kuitenkaan huonoimmasta päästä. Kuvat ovat niin hyviä, että niitä kehtaa jakaa kavereille esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Ultralaajakulmakamera tukee myös automaattista yökuvaustilaa, joka parantaa kuvien valoisuutta ja yksityiskohtia heikossa valaistuksessa. Kuviin saadaan mielestäni hyvin valoa ja yksityiskohtia. Ultralaajakulmakameran kyvykkyys tulee kuitenkin tietyissä tilanteissa vastaan, sillä usein kuvat muuttuvat pehmeiksi ja yleiseltä laadultaan heikommaksi.

Iphone 14 Plussan kohdalla on karsittu automaattitarkennuksesta, joten ultralaajakulmakameraa ei voida käyttää esimerkiksi makrokuvaamiseen, kuten pro-puhelimissa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettu iPhone 14 Plussan ultralaajakulmakameralla.

Videokuvaus on ollut aina Applen puhelimien vahvuus, eikä nyt myöskään iPhone 14 Plus tee tässä suhteessa poikkeusta. Molemmilla takakameroilla on mahdollista taltioida hyvälaatuista 4K 60 fps -videokuvaa, ja myös vakautus on videoissa hyvä. Apple antaa myös mahdollisuuden vaihtaa kameroiden välillä kesken videokuvauksen, mutta se on mahdollista vain 4K 30 fps -laadulla ja heikommilla. Android-puhelimista jo löytyvää 8K-videokuvausta ei Apple ole puhelimeen vielä saanut.

Etukameraa Apple on tänä vuonna päivittänyt suuresti verrattuna aikaisempaan. Kyseessä on täysin sama kamera, joka nähdään myös iPhone 14 Pro -puhelimissa, joten perusmalleissa ei jouduta tässä suhteessa karsimaan. Kuvat ovat mielestäni myös täysin samalla tasolla kuin kalliimmissa malleissa, joten iPhone 14 Plus tarjoaa loistavan kokemuksen selfiekuvien ottamiseen. Kuvissa on loistavat yksityiskohdat ja kokonaisuus on kunnossa. Etukamera on loistava myös videokuvausta ajatellen, sillä se tukee muiden kameroiden tavoin 4K 60 fps -tasoista kuvausta.

Kamerasovellus ei ole kovinkaan paljoa uudistuksia saanut, vaan se on hyvin tuttua Applea. Sovelluksen päänäkymässä on mahdollista päästä käsiksi moniin tarvittaviin ominaisuuksiin, sillä Apple luottaa tuttuun karusellimaiseen ratkaisuun. Karusellivalitsimen avulla on mahdollista vaihtaa useiden kuvaustilojen välillä, joita ovat muun muassa nopeutettu, hidastettu, elokuvallinen, video, kuva, muotokuva ja panoraama. Lisäksi päänäkymässä on mahdollisuus vaihdella puhelimen kameroiden välillä erillisen zoomivalitsimen avulla (0,5x ja 1x).

Sovelluksen päänäkymässä on mahdollista säätää myös salaman asetuksia ja live-kuvan asetuksia. Enemmän säätömahdollisuuksia saadaan kamerasovelluksen yläreunassa olevasta nuolesta painamalla, jolloin päästään säätämään myös kuvasuhdetta, valotusta, ajastusta, filttereitä tai muita asetuksia.

Apple ei ole edelleenkään lisännyt kamerasovellukseensa minkäänlaista manuaalitilaa, jollainen löytyy jo lukuisista Android-puhelimista. Toki Apple on tuonut mahdollisuuden säätää valotusta, mutta mitään muita asetuksia ei ole mahdollista manuaalisesti säätää. iPhone 14 Plussassa ei ole myöskään kameran asetusvalikkoa suoraan sovelluksessa, mutta toki tällainen löytyy puhelimen asetuksista.

Kamerasovelluksen kanssa ei havaittu testijakson aikana ongelmia, vaan sen toiminta oli luonnollista ja nopeaa. Henkilökohtaisesti kaipaisin kamerasovellukseen monipuolisempia tiloja sekä oikeita manuaaliasetuksia, jotta kameroista voisi ottaa kaiken hyödyn irti.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä iPhone 14 Plussassa toimii luonnollisestikin Applen uusin iOS 16. Kyseessä ei ole tällä kertaa mikään kovin suuri uudistus verrattuna viime vuoden iOS 15 -versioon, mutta tietysti Apple on jotain pieniä uudistuksia keksinyt. Tällä kertaa on panostettu lukitusnäytön kustomointimahdollisuuksiin.

Ios 16 -käyttöjärjestelmässä pystyy tekemään lukitusnäytöstä aikaisempaa persoonallisemman. Käyttäjät voivat vaihtaa fontteja, taustoja, kellon ja päivämäärän värejä tai lisätä widgettejä. Lisäksi lukitusnäytöltä voidaan aikaisempaa paremmin ohjata sovelluksia.

Lukitusnäyttöön saadaan myös uudenlainen syvyysvaikutelma, sillä kuvan tietyt kohteet voidaan tuoda paremmin esille. iOS 16 tukee lisäksi useita lukitusnäyttöjä aikaisemman yhden sijasta. Lukitusnäytöllä nyt ilmoitukset tulevat alareunasta, kun uusia ilmoituksia vastaanotetaan.

Lukitusnäytön kustomointi on melko pieni uudistus verrattuna moniin Android-puhelimiin, mutta tietysti Applelle hyvä suunta eteenpäin. Mielestäni iOS 16:n kanssa Apple on ottanut selvästi käyttäjäläheisemmän lähestymistavan, jotta käyttäjät voivat tehdä puhelimestaan persoonallisemman. Muilta osin merkittäviä eroja käyttökokemukseen ei ole saatu ainakaan näin satunnaisen Apple-käyttäjän näkökulmasta.

Itse olen vain satunnainen Applen laitteiden käyttäjä, mutta suurimmaksi osaksi käytän eri valmistajien Android-puhelimia. Androidista siirryttäessä iOS 16 tuntuu edelleen hieman vanhanaikaiselta monella tavalla. Peruskäytössäkin huomaa erikoisuuksia, joissa ei ole suurta loogisuutta. Esimerkiksi sovelluksien asetuksiin pääsee vain asetusvalikon listauksen kautta, eikä sovelluksen kautta. Lisäksi elenavigointi tuntuu iOS 16 -versiossa jääneen Androidin vastaavan eleohjauksen jälkeen, eikä se ole joka tilanteessa kovinkaan miellyttävä käyttää.

Vaikka itse en ole Applen oman käyttöjärjestelmän suurin ystävä, niin iOS on varmasti monille erittäin toimiva kokonaisuus. Itse vaadin puhelimelta kuitenkin enemmän vapauksia, loogisuutta sekä kustomointimahdollisuuksia, joita olen tottunut Android-puhelimissa näkemään. Iphone 14 Plussan testijakson aikana iOS 16 tuntui kuitenkin toimivan erinomaisesti, eikä vastaan tullut suuria ongelmia.

Ios 16 -käyttöjärjestelmän yleinen kokemus oli tutulla Applen tasolla. Pieni ongelma itselle on se, että Apple työntää käyttöjärjestelmässä joka paikassa erilaisia mainoksia omista palveluistaan, joka on mielestäni jopa liiallisesti läsnä päivittäisessä kokemuksessa.

Yhteenveto

Apple iPhone 14 Plus on tuttua Applea, ja tarjoaakin erinomaisen käyttökokemuksen tilanteessa kuin tilanteessa. Apple on kuitenkin asemoinut puhelimen todella vaikeaan hintapisteeseen. Iphone 14 Plus vastaa käyttäjien tarpeisiin, jotka haluavat suuremman näytön. Kyseessä on jälleen hyvä puhelin Applelta, mutta sitä on vaikea lähteä suosittelemaan nykyisessä markkinassa.

Testijakson aikana iPhone 14 Plussan todettiin olevan hyvin lähellä viime vuonna testattua iPhone 13 -puhelinta, eikä merkittäviä uudistuksia tällä kertaa ole. Kyseessä on ainoastaan kookkaampi puhelin, jossa on minimaalisia uudistuksia. Itse kuitenkin tykkäsin monesta asiasta puhelimessa, ja yksi niistä oli juurikin koko. Esimerkiksi suuri OLED-näyttö tarjoaa hyvän katselukokemuksen videoita tai elokuvia ajatellen.

Puhelimessa todettiin olevan myös hyvä akunkesto sekä erinomainen pakkaskestävyys. Iphone 14 Plussassa oleva A15 Bionic -järjestelmäpiiri tarjoaa edelleen hyvän suorituskyvyn, joten kaikki sovellukset ja pelit toimivat ongelmitta. Muita selviä vahvuuksia olivat Dual-SIM-tuki, joista toinen on toteutettu eSIM-ratkaisulla. Puhelimessa on myös hyvät stereokaiuttimet. Iphone 14 Plussan kamerat ovat tutulla Applen tasolla, eli ainakaan laadusta ei ole karsittu ja kokemus on kameroiden osalta tasapainoinen.

Heikkouksiakin iPhone 14 Plussasta löytyy. Mielestäni puhelimen kulmikas muotoilu sekä suuri koko eivät ole kaikista ergonomisin yhdistelmä. Lisäksi näytön loviratkaisu sekä matala 60 hertsin virkistystaajuus eivät ole enää tätä päivää. Apple ei ole myöskään saanut parannettua latausratkaisuja, vaan suuren akun lataaminen kestää tuskallisen kauan. Huomioitavia asioita ovat mielestäni kuulokeliittimen sekä muistikorttipaikan puuttumiset. Lisäksi Apple ei toimita laturia puhelimen mukana.

Hinnoittelu on myös todella erikoinen, jonka takia iPhone 14 Plussaa on vaikea lähteä suosittelemaan. Lähes 1200 euron lähtöhinnallaan iPhone 14 Plus maksaa lähes yhtä paljon kuin parempi iPhone 14 Pro, jonka takia puhelimessa ei ole suurta järkeä. Lisäksi kannattaa muistaa, että iPhone 13 -puhelinta pystyy edelleen ostamaan. Kyseessä on teknisesti lähes identtinen puhelin, mutta lähtöhintakin laitteella on uutena selvästi alle 1000 euroa. Mielestäni iPhone 14 Plus asettuu hankalaan rakoon, ja sen kohdeyleisö on erittäin pieni.

SuomiMobiilille iPhone 14 Plussan testaamisen mahdollisti verkko-operaattori DNA, jonka kautta uuden iPhone 14 Plussan pystyy tilaamaan edullisimmillaan 1189 euron hintaan. Edullisin versio tarjoaa 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa, mutta lisähinnalla saa myös 256 gigatavun (1319 €) ja 512 gigatavun (1579 €) muistiversiot. Apple tarjoaa puhelinta viidessä väriversiossa, jotka ovat sininen, violetti, musta, valkoinen ja punainen.

Apple iPhone 14 Plus

7.5

Applen uusin iPhone 14 Plus ei tarjoa hintaluokassaan mitään ihmeellistä, vaan oikeastaan on jopa pettymys.

Hyvää
 • Laadukas rakenne ja IP68-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
 • Laadukas ja kookas OLED-näyttöpaneeli
 • Hyvä akunkesto + monipuoliset latausmahdollisuudet
 • Dual-SIM-tuki (nano-SIM + eSIM)
 • Hyvät stereokaiuttimet
 • Erinomainen pakkaskestävyys
 • A15 Bionic tarjoaa edelleen hyvän suorituskyvyn
 • Kamerat tuottavat huippupuhelimen ansaitsemaa jälkeä
Huonoa
 • Kulmikas muotoilu ja kookas rakenne eivät ole paras yhtälö, kiiltävät lasit keräävät sormenjälkiä
 • Näytön lovitoteutus ja 60 hertsin virkistystaajuus eivät ole nykypäivää
 • Ei kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa
 • Lataus on tuskallisen hidasta
 • Laturia ei toimiteta myyntipakkauksen mukana
 • Ei ole telekameraa
 • iOS-käyttöjärjestelmän rajoittuneisuus ja epäloogisuus
 • Korkea hinta verrattuna tarjontaan
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Apple