Honor on tuonut Suomessa viime aikoina kovaa tahtia uusia älypuhelimia myyntiin. Tuorein uutuuspuhelin on Honor 8X, joka saatiin SuomiMobiilin testattavaksi julkaisun aikoihin. Honor 8X on varsin erikoinen älypuhelin, jossa on tuoreinta keskiluokan tekniikkaa sekä varsin suuri kosketusnäyttö.
Suomessa 299 euroa maksava Honor 8X tarjoaa loistavan vaihtoehdon keskihintaluokkaan, jossa kilpailu on jo entuudestaan hyvin kovaa. Honor säväyttää uuden puhelimen kanssa erityisesti valoa hienosti taittavalla lasirakenteella sekä varsin minimoiduilla näytön kehyksillä. Teknisesti kyseessä on kuitenkin valitettavasti Huawei Mate 20 Lite -puhelimen kaltainen laite, joten Honor 8X kilpailee samoista kuluttajista emoyhtiönsä tuoreimman keskihintaluokan puhelimen kanssa.
Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Honor 8X -älypuhelimeen ja tulen kertomaan oman henkilökohtaisen mielipiteeni laitteesta noin viikon testijakson perusteella. Artikkeli tulee rakentumaan tutustumisella laitteen ulkoisiin seikkoihin, ominaisuuksiin, tekniseen toteutukseen sekä kameroihin. Lisäksi testaamme laitteen pakkaskestävyyttä, sillä talvi tuo tullessaan myös kylmemmän kelit, minkä vuoksi on hyvä myös katsoa kestävätkö puhelimet sitä todella.
Honor 8X (JSN -L21) | |
---|---|
Mitat: | 160.4 x 76.6 x 7.8 mm |
Paino: | 175 g |
Rakenne: | Alumiinikehys ja lasipinnat |
Näyttö: | 6.5 tuumaa Full HD+ (1080 x 2340) / 19.5:9-kuvasuhde |
Suoritin: | 8-ytiminen Kirin 710 (Mali-G51 MP4) |
Muisti: | 4 gigatavua RAM-muistia / 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka max 400 Gt) |
Kamera: | 20 MP (f/1.8 / 27mm / PDAF) + 2 MP (syvyyssensori) kaksoiskamera/ LED-salama ja 16 MP (f/2.0 / 26mm) etukamera |
Akku: | 3750 mAh (ei irrotettava) / 10W-lataus |
Käyttöjärjestelmä: | Android 8.1 Oreo (EMUI 8.2 ja 1. syyskuuta 2018 tietoturva) |
Muuta: | Dual-SIM / kasvojentunnistus |
Liitännät: | micro-USB / USB 2.0 / NFC |
Ääni: | Yksi kaiutin / Bluetooth 4.2 / aptX-tuki |
Tunnistimet: | etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija |
Värit: | Sininen / Musta / Punainen |
Hinta: | 299 euroa |
Myyntipakkaus
Honor toimittaa puhelimen totuttuun tyyliin turkoosissa myyntipakkauksessa. Tällä kertaa pakkauksen etupuolta koristaa kuva itse puhelimesta sekä laitteen mallinimi valkoisella tekstillä. Myyntipakkauksen yhdellä sivulla on myyntipakkauksesta löytyvän puhelimen IMEI-tiedot, muisti- ja tallennustilatiedot sekä laitteen väri.
Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee luonnollisesti muoveissa oleva Honor 8X. Puhelimen alapuolella on pahvitasku, jossa on SIM-korttiluukun avaustyökalu, takuukortti ja pikakäyttöopas. Näiden ohella löytyy silikoninen pehmeä suojakuori, joka suojaa puhelinta varsin hyvin. Myyntipakkauksen pohjalla on ainoastaan laturi sekä micro-USB-liittimellä varusteltu lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.
Honor 8X:n mukana on kaikki käyttöön tarvittava, eikä mitään Honorille tyypillisesti poikkeavaa. Muovinen suojakalvo on asennettu puhelimeen jo tehtaalla, minkä lisäksi suojausta on lisäämässä mukana tuleva suojakuori, joka on aina mukava lisäys myyntipakkaukseen.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Honor 8X on ensimmäinen X-malliston puhelin, jossa on lasista ja alumiinista valmistettu rakenne. Vaikka puhelin näyttää hyvältä ja onkin laadukas, niin Honor on tehnyt muutamia hieman hölmöjä ratkaisuja, jotka eivät ainakaan paranna laatutuntumaa. Lisäksi lasirakenne ei joka kohdassa ole paras mahdollinen ratkaisu, sillä se on helpommin hajoava kuin esimerkiksi kokonaan alumiininen rakenne.
Kädessä Honor 8X tuntuu varsin hyvältä, vaikka Honor olisi voinut hieman enemmän pyöristää takalasia reunoilta paremman käsituntuman saamiseksi. Laitetta väännellessä käsissä ei ollut havaittavissa minkäänlaista ylimääräistä natinaa, joten alumiininen kehys onnistuu pitämään puhelimen varsin hyvin kasassa. Koska Honor 8X on pitkälti lasia, niin se on myös heti likaisen näköinen ja täynnä rasvaisia sormenjälkiä. Puhelimen lasipinnoissa on kuitenkin varsin hyvä oleofobinen pinnoite, joka hylkii likaa ja tämän ansiosta sormenjäljetkin saa nopeasti pois vain yhdellä pyyhkäisyllä. Koska kyse on 299 euron puhelimesta, niin luonnollisesti Honor 8X ei ole IP-sertifioinnin mukaisesti pölyn- tai vedenkestävä, vaikka kyseinen ominaisuus olisi tarpeellinen monessakin tilanteessa.
Honor on ilmoittanut puhelimen fyysisiksi mitoiksi 160,4 x 76,6 x 7,8 millimetriä ja painoa löytyy 175 grammaa. Mitoiltaan Honor 8X on varsin kompakti verrattuna siihen kuinka suuri itse kosketusnäyttö on. Lisäksi Honor on onnistunut pitämään painon maltillisena, mikä tekee puhelimen käytöstä miellyttävää. On kuitenkin hyvä huomata, että Honor 8X ei ole mikään pieni ja näin ollen ”kompakti” puhelin, vaan kyseessä on todellisuudessa varsin suuri puhelin. Testijakson aikana sai jälleen huomata, että käyttäminen yhdellä kädellä oli monessa tilanteessa mahdotonta, minkä takia kahden käden käyttäminen on enemmän kuin suositeltavaa.
Yksi hölmöimmistä ratkaisuista puhelimen rakenteessa on suuret muoviset kehykset, jotka kiertävät lasipintoja. Esimerkiksi näyttölasin ja alumiinikehyksen välistä löytyy paksu musta muovikaistale, joka tekee rakenteeseen ylimääräisen saumakohdan. Myöskin takalasin ja alumiinikehyksen välistä löytyy muovikaistale, joka on kuitenkin väriltään takalasin tavoin sininen. Myöskin tässä kohtaa muovikaistale luo jopa turhan saumakohdan.
Honor 8X:n etuosa on varsin vaikuttava, sillä näyttö peittää 84 prosenttia koko etuosasta. Tämä tarkoittaa, että Honor on onnistunut varsin hyvin minimoimaan näyttöä kiertävät kehykset. Näytön alapuolelle on kuitenkin jätetty hieman muita reunoja paksumpi musta kaistale ja yläreunassa on monista puhelimista tuutu näyttölovi. Lovesta löytyy kolme ”ympyrää”, jotka ovat vasemmalta oikealle valoisuuden- ja etäisyydentunnistin, puheluihin käytettävä kuuloke sekä etukamera. Lovesta löytyy lisäksi LED-ilmoitusvalo.
Puhelimen takaosa on valmistettu 15-kerroksisesta Gorilla Glass 3 -lasista, minkä ansiosta lasi heijastaa mielenkiintoisesti valoa. Honor 8X:ssä on myös erikoinen kaksiosinen lasisuunnittelu, jossa vasemmassa reunassa on hieman erilainen kuviointi kuin oikeassa reunassa. Takaosassa katse kiinnittyy erikoisien lasipintojen lisäksi kaksoiskameraan, joka sijaitsee vasemmassa yläkulmassa ja on hieman ulkona muusta rungosta. Kameroiden alapuolella on yksi LED-salama sekä teksti ”AI Camera”, joka kertoo kamerasta löytyvän ominaisuuksia, jotka on höystetty tekoälyllä. Honor 8X:n takaosassa on lisäksi sormenjälkilukija sekä Honor-logo yhdessä mallitietojen kanssa.
Honor 8X:n oikeassa reunassa on tuttuun tyyliin virtapainike sekä äänenvoimakkuuspainikkeet. Vasempaan reunaan on asetettu ainoastaan SIM-korttitelakka, jonne on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia ja yksi microSD-muistikortti. Puhelimen yläreunaan on laitettu ainoastaan yksi mikrofoni, kun taasen alareunassa on tuttu 3,5 millimetrin kuulokeliitin, yksi mikrofoni, micro-USB-latausliitin sekä kaiutin. Hieman erikoisena Honor on syystä tai toisesta halunnut käyttää Honor 8X -puhelimessa micro-USB-liitintä, joka on jo selvästi vanhentunut. Olisi ollut loogisinta, että Honor olisi käyttänyt tuoreempaa USB-C-tyypin liitintä.
Näyttö
Testijakson aikana yksi vaikuttavimmista seikoista Honor 8X -puhelimessa oli näyttö. Honor hyödyntää suurta 6,5 tuuman IPS LCD -näyttöpaneelia, jossa on Full HD+ tarkkuus, eli 1080 x 2340 pikseliä. Pikseleitä tuumaa kohden löytyy 396, joka ei ole tarkin mahdollinen, mutta ei mikään huonokaan. Näytössä on myös 19,5:9-kuvasuhde, pyöristetyt kulmat sekä lovi. Näyttöä on suojaamassa Gorilla Glass 3 -lasi, joka hylkii varsin mallikkaasti naarmuja.
Omassa hintaluokassaan Honor 8X:n näyttö on varsin laadukas, sillä huonompiinkin on törmätty. Näytön kirkkaus ei ole kovin erikoinen ja luettavuus auringonvalossa on varsin heikko. Näytön minimikirkkaus on kuitenkin varsin miellyttävä käytettäväksi täysin pimeässä. Puhelimen näytössä on myös erinomaiset katselukulmat.
Värintoiston osalta näyttö on hyvinkin miellyttävä, eikä se ole yllätys, sillä onhan kyseessä Huawein puhelin. Vakioasetuksilla värit on ehkä hieman haaleat omaan makuuni, mutta onneksi asetuksista löytyy näytölle tutut värilämpötila asetukset. Väritilaa on mahdollista vaihtaa normaalin ja eloisan väliltä. Värilämpötilaa voi vaihtaa kolmen valmiiksi muokatun säätömahdollisuuden välillä (oletus, lämmin tai kylmä) tai vaihtoehtoisesti valita omaa silmää miellyttävän lämpötilan varsin laajasta väriympyrästä.
Honor 8X:n näytössä on myös lovi. Tällä kertaa lovi on varsin kapea, eikä yhtä leveä kuin monessa muussa Honor- tai Huawei -puhelimessa. Loven molemmille puolille mahtuu mukavasti kuvakkeita, mikä ei ole aina lovinäytöissä itsestäänselvyys. Jos lovi kuitenkin häiritsee, niin Honor antaa mahdollisuuden sen piilottamiseen asetuksista. Lovelle löytyy omat asetuksensa, joista se on mahdollista antaa olla normaalisti tai vaihtoehtoisesti piilottaa niin, että lovea ympäröivät alueet muuttuvat mustiksi. Loven ympärillä näkyy kuitenkin tilapalkin kuvakkeet, vaikka lovi olisi piilotettu.
Tekniikka ja suorituskyky
Honor hyödyntää puhelimessa täysin samanlaista teknistä toteutusta kuin Huawein uudessa Mate 20 Lite -älypuhelimessa. Tehoista on siis vastaamassa varsin tuore 12 nm -prosessilla valmistettu Kirin 710 -järjestelmäpiiri, mikä koostuu neljästä 2,2 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A73-ytimestä sekä neljästä 1,7 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A53-ytimestä. Grafiikkasuorittimena järjestelmäpiirissä toimii Mali-G51 MP4.
Suomessa Honor toi myyntiin ainoastaan version, jossa on 4 gigatavua RAM-muistia sekä 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Maailmalla Honor 8X:stä löytyy myös 128 gigatavun sisäisellä tallennustilalla varusteltu versio. Jos kuitenkin vakiona löytyvä 64 gigatavua ei riitä, niin puhelimesta löytyy mahdollisuus asettaa tavallinen microSD-muistikortti, joka voi olla korkeintaan 400 gigatavun kokoinen.
Kirin 710 -järjestelmäpiiri on osoittautunut suorituskykynsä osalta hyväksi, joten Honor 8X voittaa monet kilpailijansa tällä osa-alueella. Alla olevassa taulukossa Honor 8X:n saamia pisteitä verrataan Qualcommin Snapdragon 660 -järjestelmäpiiriin perustuvaan Xiaomi Mi A2 -puhelimeen. Lisäksi taulukossa on hieman kalliimman Honor Playn saamat pisteytykset. Honor Play perustuu Huawein Kirin 970 -järjestelmäpiiriin, joka on selvästi suorituskykyisempi. Pisteiden perusteella Honor 8X voittaa Xiaomi Mi A2 -puhelimen.
Honor 8X (K710) | Xiaomi Mi A2 (SD660) | Honor Play (K970) | |
---|---|---|---|
AnTuTu: | 138 558 pistettä | 128 019 pistettä | 195 044 pistettä |
Geekbench 4 (single): | 1621 pistettä | 1627 pistettä | 1887 pistettä |
Geekbench 4 (multi): | 5650 pistettä | 4379 pistettä | 6604 pistettä |
PCMark 2.0: | 7414 pistettä | 6029 pistettä | 7441 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited: | 20 657 pistettä | 24 802 pistettä | 30 109 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): | 21 559 pistettä | 29 042 pistettä | 34 328 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): | 18 017 pistettä | 16 414 pistettä | 21 052 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 953 pistettä | 1266 pistettä | 2956 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 806 pistettä | 1157 pistettä | 3018 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 2646 pistettä | 1889 pistettä | 2757 pistettä |
Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.
Suorituskykytestien perusteella Honor 8X on erinomainen puhelin 299 euron hintaluokassa. Suorituskyky riittää hienosti päivittäisin asioihin, kuten nopeaan kuvien ottamiseen, sosiaalisen median käyttämiseen tai vaikkapa pelaamiseen. Raskaimmissa peleissä ja sovelluksissa voi kuitenkin tulla vastaan hidasteluja, mutta tätä ei lyhyenä pidetyn testijakson aikana juurikaan keretty testaamaan.
Honor 8X:ssä akku on täysin saman suuruinen kuin Huawei Mate 20 Litessä, eli 3750 milliampeerituntia. Puhelin tukee 10W-pikalataamista ja täyteen akku latautuu sitä hyödyntämällä alle 2 tunnissa. Testijakson aikana puhelimen akku kesti varsin hyvin. Päivän lopussa akkua oli usein jäljellä noin 20 prosenttia. Päivittäinen käyttö koostui aktiivisesti sosiaalisen median seuraamisesta, muutamista puheluista ja viesteistä sekä kuvaamisesta ja videoiden katselusta.
Yksi suurimmista heikkouksista Honor 8X -puhelimessa on vanhan micro-USB-latausliittimen hyödyntäminen. Tämä tuli itselleni testijakson alussa varsinaisena yllätyksenä, sillä oletin nykyaikaisessa keskihintaluokan puhelimessa olevan jo vuonna 2018 tuoreempi USB-C-tyypin latausliitin, kuten lukuisissa muissakin yli 200 euroa maksavissa puhelimissa. Honor 8X ei tue myöskään langatonta latausta.
Pakkastesti
SuomiMobiilin testeissä mielenkiintoa herättänyt pakkastesti toteutettiin myös Honor 8X -puhelimelle. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme Honor 8X:n pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin olo -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla puhelin laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei kulunut akkua lainkaan, vaan akunvaraus oli pysynyt 100 prosentissa. Myöskin Honor 8X:n kohdalla LCD-näyttö muuttui hyytelömäiseksi, mutta palautui nopeasti huoneenlämmössä normaaliksi.
Toisella testauskerralla Honor 8X laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videontoistosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 8 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 92 prosenttia. Myöskin tämän testin jälkeen laitteen näyttö muuttui hieman hyytelömäiseksi.
Pakkastesti osoitti, että Honor 8X on varsin hyvä kestämään kovempiakin pakkaslukemia. Akun kulutus pakkasessa tuntui olevan kohtuullista ja vähintäänkin samalla tasolla kuin normaalissa lämpötilassa. Pakkastestin osalta huomionarvoista oli, että pakkanen vaikutti eniten ainoastaan näytön toimivuuteen hetkellisesti.
Kamerat
Pääkamerassa käytetään täysin samanlaista kaksoiskameraratkaisua kuin aikaisemmin arvioimassani Huawei Mate 20 Lite -puhelimessa. Kamera rakentuu 20 megapikselin pääkäyttöön tarkoitetusta sensorista sekä toisesta 2 megapikselin syvyyskartan taltioimiseen tarkoitetusta sensorista. Etukameran osalta Honor 8X:ssä on kuitenkin tehty muutoksia, sillä nyt ei luoteta enää kahteen etukameraan, vaan puhelimesta löytyy ainoastaan yksi selfie-kamera.
Puhelimessa olevassa 20 megapikselin pääkamerassa on f/1.8-aukko sekä 27 mm polttoväli. Kamerassa on myös automaattitarkennus, mutta optista kuvanvakainta mukaan ei ole saatu. Kaksoiskameran 2 megapikselin sensorista ei ole tarkkaa tietoa, mutta tämä sensori on tarkoitettu vain ja ainoastaan bokeh-kuvien taltioimiseen.
Honor 8X:n 20 megapikselin pääkamera tuottaa vastaavaa jälkeä kuin samainen kamera Mate 20 Lite -puhelimessa. Kuvat ovat hyviä päivänvalossa, mutta huononevat pimeässä. Kuvissa on pääasiassa paljon yksityiskohtia ja ne ovat väritykseltään luonnollisia. Minkään huippukameran tasolle Honor 8X ei kuitenkaan pääse, mutta kamera tuottaa täysin riittävää jälkeä 300 euron hintaluokassa. Alla on muutamia testikuvia, joista kukin voi itse päätellä kameran kyvykkyyttä.
Voit katsoa kuvia tarvittaessa tarkemmin Google Drive -kansiosta.
Bokeh-kuvat ovat Honor 8X:n ainoa ominaisuus, jonka kaksoiskamera mahdollistaa. Kamerasovelluksesta löytyy oma Aukko-kuvaustila, jossa kameran aukon kokoa on mahdollista säätää f/0,95:n ja f/16:n välillä. Bokeh-kuvissa Honor 8X:n pääkamera ei ole kovin vahvoilla, kuten ei myöskään ollut Mate 20 Litessä. Alla on yksi bokeh-testikuva, josta käy ilmi, että Honor 8X tunnistaa kuvattavan kohteen ääriviivat varsin hyvin, mutta kuvassa on oudosti keskellä kohdetta sumennettu alue. Bokeh-kuvaamista ei huonon optimoinnin takia käytetty juurikaan testijakson aikana.
Huaweille tyypillinen AI-kameratila, joka siis yksinkertaisesti perustuu tekoälyyn, löytyy myös Honor 8X -puhelimesta. Puhelimen pääkamera osaa tunnistaa 200 kuvaustilannetta ja optimoi kameran asetukset sen mukaan. Tekoälyominaisuus on puhelimessa valinnainen ja sen voi ottaa pois käytöstä milloin tahansa. Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on AI-kuvake, josta kuvaustilan saa päälle. Pääasiassa testijakson aikana asetus oli pois päältä, sillä siitä ei ollut suuremmin hyötyä. Alla on kuvapari, joista vasemmanpuoleinen on otettu AI-kameralla ja oikeanpuolinen AI-kameran ollessa poissa päältä. Kuvista nähdään kuinka AI-kamera korostaa kuvan vihreitä värejä hieman, mutta ei kovin paljoa.
Etukamerassa Honor luottaa yhteen 16 megapikselin sensoriin, jossa on f/2.0-aukko sekä 26 mm polttoväli. Etukamera kykenee lisäksi takakameran tapaisesti HDR-kuvaamiseen. Etukamera on varsin laadukas ja sen avulla on mahdollista taltioida todella hyviä selfieitä varsinkin normaalissa valaistuksessa. Hämärässä tai pimeässä kuvat eivät kuitenkaan ole yhtä yksityiskohtaisia ja laadukkaita. Etukameran kaverina ei ole myöskään tuttua etusalamaa, jonka takia kuvaaminen pimeässä on haastavaa. Honor 8X:ssä etukameran ”salamana” voidaan kuitenkin käyttää näyttöä joka muuttuu valkoiseksi ja valaisee tämän avustuksella jonkin verran.
Kamerasovellus on jälleen samanlainen kuin missä tahansa keskihintaisessa Huawei- tai Honor -puhelimessa (kuten aikaisemmin testatussa Huawei Mate 20 Litessä). Eri kuvaustilat ovat karusellimaisessa muodostelmassa ja mukana on tuttuun Honor-/Huawei-tyyliin lukuisia erilaisia kuvaustiloja. Kameran manuaalisäädöt löytyvät hieman hölmösti Lisää-välilehden takaa, joka on ainakin mielestäni hieman vaikeasti löydettävissä sekä monen mutkan takana. Manuaalitilassa on mahdollista esimerkiksi säätää ISO-arvoa (50–3200), valotusaikaa (1/4000 s – 8 s), valotuksen korjausta (-4.0…+4.0), tarkennusta sekä valkotasapainoa.
Yö-tila on Honor 8X:n kamerasovelluksessa enemmän painotettu ominaisuus, kuten Huawei Mate 20 Liten kohdalla AR-objektiivit-tila oli. Honor 8X:stä löytyy vastaava kuvaustila Lisää-välilehden takaa, mutta mukana ei kuitenkaan ole Huawein 3D Qmojeja, animoituja emojeja. Yö-kuvastila on tuttu jo muutamista Honor- ja Huawei -puhelimista, joten kyseessä ei ole aivan tuore ominaisuus. Yö-tilalla kamera onnistuu taltioimaan kuvia myös hämärässä sekä jopa täysin pimeässä ilman jalustaa. Puhelin kuvaa muutaman sekunnin ja säätää tekoälyn avustuksella kameran kuvausasetuksia. Ominaisuus on varsin toimiva ja sen avulla on helppo ottaa hyviäkin kuvia hämärässä. Alla on muutamia kuvakaappauksia, joista käy ilmi puhelimen kamerasovelluksen ulkoasu.
Käyttöjärjestelmä
Honor hyödyntää puhelimen käyttöjärjestelmänä jo hieman vanhentunutta Android 8.1 Oreo -versiota, jonka päällä hyrrää Huawein itse kehittämä raskaasti kustomoitu EMUI 8.2 -käyttöliittymä. Testijakson aikana Honor 8X ei saanut yhtään päivitystä, mikä ei anna parasta mahdollista kuvaa Honorin innokkuudesta päivittää puhelimiaan. Tällä hetkellä Honor 8X -puhelimessa on asennettuna Googlen 1. syyskuuta julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten näiden osalta puhelin on vähintään kaksi kuukautta myöhässä.
Todennäköisesti Honor tulee päivittämään Honor 8X:n tuoreempaan Android 9.0 Pie -versioon viimeistään ensi vuonna, mutta tätä ei ole kuitenkaan vahvistettu. Yleisesti Huawei ja Honor ovat tarjonneet puhelimilleen ainakin yhden suuren Android-ominaisuuspäivityksen. Tuttuun tyyliin Huawei tai Honor eivät ole kovin nopeita päivitysten kanssa, joten pahimmillaan sellaista voidaan joutua odottamaan kuukausia.
Testijakson aikana Honor 8X:n käyttöjärjestelmän tai käyttöliittymän osalta ei tullut vastaan vakavia ongelmia. Kaikki tuntui toimivan sujuvasti ja sovellukset aukesivat hyvinkin vikkelästi. Puhelimessa käytettävä EMUI 8.2 -käyttöliittymä on aivan samanlainen kuin missä tahansa Huawei- tai Honor-puhelimessa. Honor-puhelimissa on Huawein puhelimista poiketen käyttöliittymässä turkoosi korostusväri. Alla on muutamia kuvakaappauksia Honor 8X:n käyttöliittymästä.
Yhteenveto
Honor 8X on hyvä puhelin henkilölle, joka etsii suurta näyttöä edulliseen hintaan. Puhelin tarjoaa suuren näytön lisäksi varsin hyviä ominaisuuksia omassa hintaluokassaan, mutta mitään täydellistä puhelinta on turha odottaa. Honor 8X on kuitenkin tällä hetkellä yksi parhaimmista 300 euron hintaluokassa myytävistä älypuhelimista Suomessa.
Testijakson aikana itse tykästyin puhelimessa mukavaan ja erilaiseen lasidesigniin sekä erityisesti suureen näyttöön. Lisäksi puhelimesta löytyvä Kirin 710 -järjestelmäpiiri on monessa tilanteessa tarpeeksi tehokas. Myöskin Honor 8X:n sormenjälkilukija on todella nopea ja kamerat ovat vähintään samalla tasolla kuin aikaisemmin arvioidussa Huawei Mate 20 Lite -puhelimessa. Yksi suurimmista Honor 8X:n huonoista puolista on vanhentunut micro-USB-latausliitin, jollaista ei enää pitäisi mielestäni löytyä mistään yli 200 euroa maksavasta älypuhelimesta. Puhelimessa on lisäksi varsin vanha käyttöjärjestelmäversio, johon tuskin vielä moneen kuukauteen tulee parannusta.
Suomessa Honor 8X on hinnoiteltu 299 euron hintaiseksi ja tarjolla on kolme väriä, jotka ovat musta, sininen ja punainen. Puhelinta myydään monien suomalaisien jälleenmyyjien kautta.
Yhteenveto
Hyvää
- Suuri näyttö
- Hyvät kamerat hintaluokassaan
- Tyylikkään lasinen design
- Nopea sormenjälkilukija
- Edullinen hinnoittelu
- Kyvykäs Kirin 710 -järjestelmäpiiri
- Hyvä pakkaskestävyys
Huonoa
- Vanha micro-USB-liitin
- Ei IP-luokituksen mukaista veden kestävyyttä
- Paksut muovikehykset lasipintojen ympärillä
- Vanha EMUI-versio, eikä Android 9.0 Pie -päivitystä