Honor on tuonut Suomessa myyntiin uuden Magic6 Lite 5G -älypuhelimen, joka on suora seuraaja viime vuoden alussa myyntiin saapuneelle Magic5 Lite 5G -puhelimelle. Honor on uutuuspuhelimen kanssa halunnut selvästi pysytellä edeltäjän jalanjäljissä, sillä mukana ei ole merkittäviä uudistuksia ainakaan ulkoapäin katsottaessa.
Ulkoisesti Magic6 Lite 5G on tuttu laite, mutta tekniikkaa on päivitetty. Nyt mukana on tarkempia 1,5K-tason 6,78 tuuman kokoinen kaartuva AMOLED-näyttöpaneeli. Näyttöä on suojaamassa lasi, jonka luvataan kestävän pudotuksia. Honor on saanut puhelimeen myös uudemman Snapdragon 6 Gen 1 -järjestelmäpiirin, suuremman 256 gigatavun tallennustilan sekä tarkemman 108 megapikselin pääkameran. Käyttöjärjestelmänä on Android 13, joten tuoreinta ohjelmistoa ei ole tarjolla.
Suomessa puhelin on tuotu myyntiin 22. tammikuuta, ja hintaa on 8 + 256 gigatavun versiossa 399 euroa. Honor Magic6 Lite 5G on saatavilla kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta Midnight Black sekä vihreä Emerald Green.
Tässä artikkelissa tulemme tarkastelemaan puhelinta viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan artikkelissa laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus sekä tarkastellaan laitteen pakkaskestävyyttä. Alapuolella on lyhyt yhteenveto teknisistä ominaisuuksista.
Honor Magic6 Lite 5G (ALI-NX1) | |
---|---|
Mitat: | 163.6 x 75.5 x 7.98 mm |
Paino: | 185 g |
Rakenne: | Muovirakenne / lasi edessä |
Näyttö: | 6.78 tuumaa / 1.5K (2652 x 1200) / 19.9:9-kuvasuhde / AMOLED / 120 Hz / 1200 nitiä |
Järjestelmäpiiri: | 8-ytiminen Snapdragon 6 Gen 1 (4x 2.2 GHz Cortex-A78 & 4x 1.8 GHz Cortex-A55) |
Grafiikkasuoritin: | Adreno 710 |
Muisti: | 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2] |
Takakamera: | 108 MP pääkamera (f/1.8 / 1/1.67" / PDAF) + 5 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama |
Etukamera: | 16 MP etukamera (f/2.5) |
Akku: | 5300 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 13 + Magic UI 7.2 (sisältää Googlen palvelut) |
Muuta: | Dual-SIM / 35 watin lataus / NFC |
Liitännät: | USB-C / USB 2.0 |
Ääni: | Bluetooth 5.1 / yksi kaiutin |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / gyroskooppi / kompassi / sormenjälkilukija näytössä |
Värit: | Vihreä (Emerald Green) / musta (Midnight Black) |
Hinta: | 399 euroa (8 + 256 Gt) |
Myyntipakkaus
Honor toimittaa puhelimen uudenlaisessa pienemmässä myyntipakkauksessa. Valkoista myyntipakkausta koristaa laitteen mallinimi useaan kertaan sekä 5G-logot. Takaosaan on tuotu maininta laturin pois jäämisestä ja yhdellä kyljellä on myös tarra, johon on merkattuna sisältä löytyvän puhelimen mallikoodi, muisti- ja väriversio sekä IMEI-tiedot.
Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee puhelin käärittynä paperiin. Lisäksi paketissa on erillinen pahvitasku, joka pitää sisällään pikakäyttöoppaan, takuutietoja sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapelin (USB-A > USB-C). Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä erikseen myös metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu.
Laturia ei enää mukana toimiteta, joten Honor on lähtenyt kilpailijoidensa siivittämälle tielle. Pakkauksesta ei löydy myöskään suojakuorta, joka on välillä nähty tulevan myös Honorin laitteiden mukana. Itse olisin kaivannut vähintään laturia mukaan, sillä puhelimessa käytetään Honorin omaa pikalatausstandardia. Mukana ei ole siis kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa.
Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot
Ulkoisen toteutuksen osalta Honor ei ole lähtenyt uudistamaan Magic6 Lite 5G -puhelinta juurikaan verrattuna Magic5 Lite 5G -puhelimeen. Puhelin on oikeastaan rakennettu vanhan päälle, joka näkyy lähes identtisenä toteutuksena. Suomessa tarjolla on kaksi väriversiota, jotka ovat musta Midnight Black sekä testiinkin saatu vihreä Emerald Green.
Puhelimen takapinta on muovia ja olen erittäin tyytyväinen Honorin valintaan tehdä siitä mattapintainen kaikissa väreissä. Mattapinta ei ole liian liukas, mutta ei myöskään liian karhea. Mattapinta ei kerää sormenjälkiä tai naarmuunnu kovinkaan helposti, josta itse tykkään todella paljon. Puhelimen muovinen kehys on viimeistelty kiiltäväpintaiseksi, mutta ylä- ja alapäädyt ovat mattapintaiset.
Honor Magic6 Lite 5G:n näytössä on vahvistettu lasi sekä uudistettu näytön kestävyys. Honorin mukaan kyseessä on niin sanottu Honor Ultra-Bounce Anti-Drop -näyttö, joka tarjoaa paremman pudotussuojauksen. Toteutuksessa on kolmitasoinen suojaus, joka koostuu erilaisista lasia ympäröivistä pehmusteista, joka mahdollistaa 1,2-kertaa paremman pudotuksen kestävyyden. Honorin mukaan näytön ei pitäisi ottaa itseensä muutamista pudotuksista.
Honor on asettanut näyttöön tehtaalla muovisen suojakalvon, joka suojaa naarmuilta ainakin ensimmäiset viikot. Testijakson aikana itse lasiin ei saatu aikaiseksi merkittäviä naarmuja.
Puhelin istuu käteen yllättävän miellyttävästi ja ergonomisuus on parempi kuin monissa muissa saman hintaluokan laitteissa. Honorin symmetrinen lähestymistapa pintoihin on erittäin miellyttävä ja ylimääräisiä saumakohtia ei ole liikaa. Muotoilu tuo mieleen selvästi kalliimmat puhelimet, vaikkakin materiaalit ovat melko perinteiset hintaluokassa.
Honor Magic6 Lite 5G ei ole pieni puhelin, vaan jopa melko kookas. Verrattuna edeltäjään on myös hieman joka suhteessa saatu kokoa lisää. Puhelimen ilmoitetut mitat ovat 163,6 x 75,5 x 7,98 millimetriä (M5L: 161,6 x 73,9 x 7,9 mm) ja painoa on 185 grammaa. Puhelin ei ole siis kovinkaan painava, vaan melko tasasuhteinen kokonaisuus rakenteen osalta. Vaikka laite on pääasiassa muovia, niin laatutuntuma on miellyttävä. Puhelin ei anna periksi käsien välissä taivuteltaessa, mutta pientä natinaa oli kuitenkin havaittavissa.
Honor on saanut tällä kertaa puhelimeen mukaan IP53-luokituksen mukaisen roiskevedenkestävyyden. Vielä edeltäjämallissa tämänkään tasoista luokitusta ei ollut. IP53-luokitus puhelimessa tarkoittaa, että laite on suojattu pölyltä ja roiskevedeltä tietyllä tasolla. Puhelinta voi käyttää siis kevyessä vesisateessa, mutta sitä ei ole tarkoitettu upotettavaksi kokonaan veteen.
Etuosaltaan Magic6 Lite 5G ei tarjoile yllätyksiä, mutta eroaa monista saman hintapisteen laitteista reunoilta kaartuvalla näytöllään. Kyseinen ratkaisu nähdään usein selvästi kalliimmissa puhelimissa. Näyttö peittää pinta-alasta noin 91 prosenttia, joka on erittäin hyvä suoritus. Kaartuvuus tekee kehyksistä kapeammat, mutta Honor on jättänyt ylä- ja alareunoihin hieman paksummat kehykset. Näytön yläreunassa on reikä etukameraa varten, ja puheluihin käytettävä kuuloke löytyy näyttölasin ja muovikehyksen välistä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet Honor on myös piilottanut etuosaan. Näyttöön on integroitu optinen sormenjälkilukija.
Takaosan muotoilun keskiössä on kookas pyöreä kamera-alue, jossa on kolme kamerasensoria sekä LED-salamavalo. Ympyrän keskellä on myös teksti ”MATRIX AI Vision Camera”. Kamera-alue on hieman takaosasta koholla, mutta onneksi sen laajuuden ansiosta kamera-alue pitää laitteen vakaana pöydällä käytettäessä. Kamera-alueen suurin uudistus on kehyksen kuviopinta, jota ei edeltäjässä ollut. Puhelimen takaosassa on myös Honor-logo sekä muita vaadittuja tietoja hyvin pienellä präntillä.
Puhelimen oikeassa kyljessä on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat rungon tapaisesti valmistettu muovista. Painikkeiden tuntuma ja vaste ovat mielestäni hyvällä tasolla, mutta painikkeet ovat häiritsevän kapeat. Laitteen vasemman kyljen Honor on jättänyt kokonaan tyhjäksi, mutta puhelimen yläreunaan on asetettuna yksi mikrofoni. Alareunassa sijaitsee kaiutin, USB-C-tyypin liitin, mikrofoni sekä SIM-korttitelakka. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.
Näyttö, tekniikka ja suorituskyky
Suurin uudistus tällä kertaa on saatu näyttöön, jonka Honor on laittanut kokonaan uusiksi. Näyttö on kooltaan 6,78 tuumaa ja se perustuu reunoilta kaartuvaan OLED-paneeliin. Näytössä on korkea 1,5K-tarkkuus, joka tarkoittaa 2652 x 1200 pikseliä taaten 429 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on myös parhaimmillaan noin 1200 nitin maksimikirkkaus, 19.9:9-kuvasuhde sekä korkea 120 hertsin virkistystaajuus. Näytössä luvataan olevan 100 prosenttinen DCI-P3-väriavaruus sekä tuki 1,07 miljardille värille.
Verrattuna edeltäjän näyttöön on nyt Honor tehnyt paneelista suuremman ja tarjoaa paremman tarkkuuden. Tarkkuus onkin yksi näytön suuria vahvuuksia verrattuna useisiin muihin puhelimiin, joissa on vain Full HD+ -tarkkuus. Näyttö on miellyttävän tarkka ja yksittäisiä pikseleitä on mahdoton nähdä paljain silmin.
OLED-paneelista minä tykkään tässä hintapisteessä. Värit toistuvat erinomaisesti ja musta on oikeasti mustaa. Lisäksi näytön kaartuvuus on miellyttävä, mutta kaikki eivät siitä varmasti välitä. Kaartuvuus ei onneksi tuottanut mitään haamukosketuksia testijakson aikana. Näytön kirkkauden todettiin olevaan suurimmassa osassa tilanteissa riittävä, vaikkakin luettavuus heikkeni hieman esimerkiksi kirkkaassa auringonvalossa.
Magic6 Lite 5G tuo mukanaan myös korkean 120 hertsin virkistystaajuuden, joka on jo hyvin yleinen tässä hintapisteessä. Virkistystaajuus tekee näytöstä sulavan ja sen kanssa ei havaittu edes suurempia ongelmia. Käyttäjät voivat valita puhelimeen 60 tai 120 hertsin virkistystaajuuden, mutta vaihtoehtona on myös dynaaminen tila, joka säätää virkistystaajuutta näytettävän sisällön mukaisesti. Luonnollisestikaan mitään LTPO-ratkaisua ei tässä hintaluokassa ole tarjolla, vaan näyttö tukee vain 60 ja 120 hertsin virkistystaajuuksia.
Näyttöön on saatu tuki myös PWM-himmennykselle aina 1920 hertsiin asti. Sen avulla Honor pystyy minimoimaan näytön aiheuttaman silmien rasituksen esimerkiksi heikossa valaistuksessa käytettäessä. Puhelimen asetuksista löytyy muun muassa vaihtoehtoja silmäystävälliselle tilalle, joissa hyödynnetään kyseistä tekniikkaa.
Magic6 Lite 5G -puhelimessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa laadukkaan toiston monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix ilmoitti puhelimella olevan mahdollista katsoa korkeintaan Full HD -tasoista videota, mutta HDR-toiminnot eivät ole käytössä. Tämä johtuu siitä, että natiivia HDR-tukea ei näytöstä löydy.
Itse olin erittäin tyytyväinen Magic6 Lite 5G:n näyttöön testijakson ajan. Näytössä ei ole suuria heikkouksia, vaan ajaa asiansa hintaluokassaan. Näytön yläreunassa oleva etukameraa varten tehty reikä ei ole pienimmästä päästä, vaan vie mielestäni hieman ylimääräistä tilaa näytön yläreunasta.
Järjestelmäpiiri on myös päivitetty uudempaan, sillä edeltäjän Snapdragon 695 -piiri on saanut vaihtua Qualcommin uudempaan Snapdragon 6 Gen 1 -piiriin. Kyseessä on vuonna 2022 julkaistu piiri, jolle Qualcomm ei ole varsinaisesti vielä seuraajaa julkaissut. Kyseessä on siis uusinta, mitä Snapdragon 6 -sarjassa on tarjolla.
Snapdragon 6 Gen 1 -järjestelmäpiiri on valmistettu edeltäjäänsä kehittyneemmällä 4 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 6 Gen 1 rakentuu neljästä 2,2 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Cortex-A78-ytimestä sekä neljästä 1,8 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Cortex-A55-ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 710. Qualcomm on luvannut erityisesti grafiikkasuorituskyvyn parantuneen 30 prosentilla verrattuna edeltäjäversioon ja vastaavasti suorituskyvyn pitäisi olla 35 prosenttia parempi.
Honor Magic6 Lite 5G on Suomessa saatavilla yhdessä muistiversiossa, jossa on 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Honor käyttää hyödykseen kategoriassa varsin tuttuja ratkaisuja, sillä puhelimessa on LPDDR4x-standardiin perustuvaa RAM-muistia ja UFS 2.2 -versioon perustuvaa tallennustilaa. Valitettavasti muistikorttipaikasta Honor on päättänyt karsia, mutta tällä kertaa tallennustilaa on tarjolla miellyttävä määrä.
Snapdragon 6 Gen 1 -piiriin perustuvia puhelimia ei myydä Suomessa juurikaan, jonka takia Honor Magic6 Lite 5G:n suorituskykytestien tulokset kiinnostivat. Ajoimme puhelimessa läpi tutut testit, jotka paljastivat pieniä parannuksia tulleen suorituskykyyn kaikilla osa-alueilla. Tulokset testeissä ovat kuitenkin juuri sillä tasolla, mitä voisikin odottaa, eikä uutuuspiiri tuo mukanaan mitään mullistavaa parannusta.
Alapuolella pystyy vertaamaan Magic6 Lite 5G:n, Magic5 Lite 5G:n sekä Motorola Moto G84 5G:n tuloksia keskenään. Vertailukohteet perustuvat Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriin, joka on Snapdragon 6 Gen 1 -piirin edeltäjä.
Honor Magic 6 Lite 5G (SD6G1) | Honor Magic5 Lite 5G (SD695) | Motorola Moto G84 5G (SD695) | |
---|---|---|---|
AnTuTu: | 484 735 pistettä | 376 787 pistettä | 372 882 pistettä |
Geekbench 6 (single): | 941 pistettä | Ei tuloksia* | 904 pistettä |
Geekbench 6 (multi): | 2763 pistettä | Ei tuloksia* | 2045 pistettä |
PCMark: | 11 704 pistettä | 10 183 pistettä | 10 940 pistettä |
3DMark Wild Life Extreme: | 612 pistettä | Ei tuloksia* | 357 pistettä |
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.
Suorituskykytestien kohdalla kannattaa muistaa, että testit eivät anna täysin realistista kuvaa puhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mutta päivittäisessä käytössä vastaavia tilanteita ei kovin paljon ole. Vaikka puhelimessa oleva järjestelmäpiiri ei suorituskykytesteissä yllättänyt ottaen huomioon hintaluokan, niin Honor Magic6 Lite 5G tarjoaa silti riittävän suorituskyvyn päivittäiseen peruskäyttöön.
Honor on onnistunut optimoimaan puhelimen ohjelmiston loistavasti Snapdragon 6 Gen 1 -piirille. Tietysti sovelluksien latausajoissa nähtiin pientä viivettä, mutta yleinen kokemus oli erinomainen. Käyttöliittymä toimi sujuvasti ja jopa paremmin mitä itse odotin. Vaikka puhelin toimi erinomaisesti koko testijakson ajan, niin heikomman suorituskyvyn takia laitetta ei ole tarkoitettu esimerkiksi raskaiden pelien pyörittämiseen.
Snapdragon 6 Gen 1 -järjestelmäpiiriin Qualcomm on integroinut tutun Snapdragon X52 -5G-modeemin, jonka avulla Magic6 Lite 5G pystyy takaamaan kattavan tuen 5G-yhteyksille. Testijakson aikana 5G-yhteydet toimivat puhelimessa hyvin, eikä vastaan tullut ongelmia mobiiliverkkojen kanssa. Valitettavasti yksi suuri puute puhelimessa koskee SIM-kortteja. Puhelimeen saa ainoastaan kaksi fyysistä SIM-korttia, eikä tukea eSIM-ratkaisulle ole. Tätä voisi vaatia jo tässä hintapisteessä.
Honor on saanut puhelimeen tuen Wi-Fi 5 -yhteydelle. NFC-tuki löytyy myös, joka mahdollistaa mobiilimaksun esimerkiksi kaupan kassalla. Magic6 Lite 5G:n sisällä oleva värinämoottori on vain kohtuullinen. Se ei tarjoa kovin hyvää kokemusta, vaan on melko vaimea.
Muuta tekniikasta
Äänentoistosta puhelimessa vastaa yksi kaiutin, joka sijaitsee laitteen alareunassa. Honor Magic6 Lite 5G:ssä ei ole stereokaiuttimia, joka on jopa hämmentävää ottaen huomioon hintapisteen. Honor olisi voinut toteuttaa paremman äänen hyödyntämällä toisena kaiuttimena puheluihin käytettävää kuuloketta.
Yhden kaiuttimen varassa oleva äänentoisto on kohtuullinen, mutta ei mitenkään hyvä. Äänenlaatu on mukavalla tasolla esimerkiksi elokuvia tai videoita katsellessa, mutta ainakaan itse en käyttäisi kaiutinta musiikin kuunteluun pitkiä aikoja. Puhepainotteiseen ääneen kaiuttimet riittävät. Ääntä lähtee kivasti, mutta korkeammilla tasoilla kaiutin tuntui hieman särkevän.
Valitettavasti tällä kertaa Honor on päättänyt karsia 3,5 millimetrin kuulokeliittimestä, vaikka sille voisi varmasti olla kysyntää vielä tässä hintapisteessä. Käyttäjien on tyydyttävä ainoastaan langattomiin kuulokkeisiin. Puhelimesta löytyy tuki Bluetooth 5.1 -yhteydelle, jonka pitäisi tarjota vakaa yhteys. Valitettavasti puhelimessa ei ole tuettuna Qualcommin kehittyneitä pakkausmenetelmiä, vaan tarjolla on koodekit SBC ja AAC.
Honor Magic6 Lite 5G -puhelimessa on näyttöön integroitu sormenjälkilukija. Sormenjälkilukija sijaitsee näytön alareunassa, josta siihen on helppo ylettää esimerkiksi peukalolla. Toki lukijan sijainti hieman korkeammalla näytössä voisi olla parempi, sillä nykyisessä sijainnissa joudutaan peukalolla toisinaan hieman kurottamaan.
Sormenjälkilukija on puhelimessa mielestäni tutulla Honorin tasolla ja se toimii nopeasti ja luotettavasti. Vain harvoin tuli vastaan tilanteita, joissa puhelin ei tunnistanut sormea, mutta näissäkin tilanteissa sormi saattoi olla hieman likainen tai märkä. Sormenjälkilukijaa varten Honor on toteuttanut myös muutaman animaation, jotka tekevät kokemuksesta visuaalisemman ja näyttävämmän. Animaatiota ei saa kokonaan pois päältä.
Toinen biometrinen lukituksen avaustapa on kasvojentunnistus. Honor luottaa kasvojentunnistuksessa etukameraan, joten se ei ole yhtä luotettava vaihtoehto kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus toimi muutamien testien perusteella hyvin, eikä sitä pystynyt ohittamaan kuvalla. Tällä kertaa Honor on optimoinut algoritmia hieman, sillä nyt tunnistuksen luvataan toimivan myös kasvomaskin kanssa. Testijakson aikana kasvojentunnistusta ei kuitenkaan käytetty päivittäisessä käytössä, sillä usein itse olen havainnut sormenjälkilukijan olevan selvästi käyttäjäystävällisempi vaihtoehto.
Honorin puhelimet ovat olleet pitkään tunnettuja infrapunalähettimistä, mutta erikoisesti Magic6 Lite 5G:n kohdalla siitä on karsittu. Infrapunalähetintä ei enää löydy, joten sen avulla laitetta ei voi enää käyttää infrapunaa tukevien, kuten television ohjaamiseen. Mielestäni tämä on ikävä puute, jos siihen on tottunut aikaisemmin. Tämä puute kannattaa ottaa ainakin huomioon.
Akku ja pakkastesti
Honor Magic6 Lite 5G:n sisälle on saatu kookas 5300 milliampeeritunnin akku, joka 200 milliampeerituntia enemmän kuin edeltäjässä. Honor on luvannut akun olevan ”superkestävä”, ja puhelin sopisi intensiiviseen käyttöön. Testijakson aikana puhelimella päästiin helposti vaadittuun yhteen päivään akunkeston kanssa.
Mielestäni kokemukset akunkeston osalta eivät juurikaan eronneet verrattuna edeltäjäversioon. Keskimäärin peruskäytöllä päivän aikana akkua kului 60-65 prosenttia, eli akun varausta oli monesti jäljellä vielä 40 prosenttia. Akunkesto on siis hyvällä tasolla, ja se on yksi puhelimen valttikorteista. Kevyehköllä käytöllä akun saa varmasti kestämään jopa parikin päivää.
Honor tarjoaa uutuuspuhelimessa myös 35 watin tehoisen pikalatauksen. Itse asiassa tässä kohtaa on menty hieman taakse päin, sillä edeltäjässä oli vielä 40 watin pikalataus. Mitään kunnon lupauksia latausnopeuden osalta ei anneta, mutta 35 watilta voidaan odottaa melko hyvää nopeutta.
Jälleen kerran Honor pelleilee latauksen kanssa, eikä yhtiö mieti ollenkaan käyttäjää. Magic6 Lite 5G:n ostajat eivät saa myyntipakkauksen mukana enää laturia mukana, vaan sellainen on ostettava erikseen. Puhelimen mukana toimitetaan ainoastaan USB-A-to-USB-C-kaapeli. Paras latausnopeus saadaan aikaseksi ainoastaan Honorin omalla laturilla, sillä Magic6 Lite 5G ei tue yleisiä latausstandardeja.
Tämän takia käyttäjän on joka tapauksessa ostettava Honorin oma laturi, jos haluaa hyötyä 35 watin pikalatauksesta. Ymmärtäisin laturin poistamisen myyntipakkauksesta vain, jos puhelin tukisi yleisiä standardeja latauksen suhteen. Nyt Honor vain kiusaa puhelimen ostajia.
Toteutimme Maigc6 Lite 5G -puhelimelle kuitenkin lataustestin erillisellä Honorin laturilla. Lataustestin tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.
35 watin latauksella puhelin latautuu tyhjästä täyteen 75 minuutissa, eli tunnissa ja vartissa. 15 minuutissa akkua on ladattu 23 prosenttia ja 30 minuutissa saavutetaan 46 prosentin varaus. 90 prosentin varaukseen menee 63 minuuttia. Lataus hidastuu tasaisesti loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat 7 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 22 minuuttia.
Kyseessä ei ole millään tasolla nopein lataus tässä hintapisteessä, mutta ajaa asiansa. Oli kuitenkin ilahduttavaa nähdä, että latausaika oli täysin sama kuin edeltäjällä, vaikka akku on suurentunut ja lataustehot pienentyneet. Langallinen lataus USB-C-liitimen kautta on ainoa lataustapa. Honor ei ole tuonut mukaan tukea langattomalle lataukselle, mutta sitä ei voida vaatia tässä hintaluokassa.
Testijakson aikana Magic6 Lite 5G laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Magic6 Lite 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta, mutta salaman käyttäminen kamerassa ei ollut mahdollista. Puhelimen lataaminen oli myös mahdollista, vaikka toisinaan Honor on sitä rajoittanut.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Magic6 Lite 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut ainoastaan 3 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 97 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä erittäin vähäistä, sillä usein tässä kuluu akkua yli 5 prosentin verran. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.
Honor Magic6 Lite 5G jatkaa tuttua Honorin tarinaa pakkaskestävyyden osalta. Pakkanen ei vaikuttanut laitteen käyttöön juurikaan, jonka lisäksi akun kuluminen oli hyvin vähäistä. Honor oli ainoastaan rajoittanut salaman käyttöä puhelimen ollessa kylmänä.
Kamerat
Kameroiden osalta Honor Magic6 Lite 5G ei ole mikään merkittävä päivitys, vaan kameroissa on menty enemmän ”markkinointitermit edellä”. Lähtökohdat Honorin edullisempien puhelimien kameroiden kohdalla eivät ole olleet viime aikoina kovin erikoiset, eikä nyt Magic6 Lite 5G:n kohdallakaan odotukset ole korkealla. Puhelimessa on 108 megapikselin pääkameran ohella 5 megapikselin ultralaajakulmakamera sekä 2 megapikselin makrokamera.
108 megapikselin pääkameran sensorista ei ole tarkkaa tietoa, sillä Honor ei avoimesti näitä tietoja kerro. Honor mainitsee kuitenkin sensorin olevan kooltaan 1/1.67 tuumaa ja siinä on 1.92 mikronin pikselikoko. Näiden tietojen perusteella kyseessä voisi olla Samsungin kehittämä ISOCELL HM6 -sensori. Kameran kaverina on f/1.75-aukolla varusteltu linssi, mutta tukea optiselle kuvanvakaimelle ei ole mukaan saatu.
Kamerassa käytetään tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, eli kuvat ovat oletusarvoisesti 12 megapikselin tasoisia. 12 megapikselin kuvia saadaan, kun yhdistetään yhdeksän pikseliä yhdeksi. Erillisessä tilassa on myös mahdollista taltioida 108 megapikselin tasoisia kuvia.
Testijakson aikana Magic6 Lite 5G:n pääkameran todettiin ajavan asiansa, mutta mitään mullistavaa se ei tarjoa omassa kategoriassaan. Hyvässä valaistuksessa kamera tuottaa miellyttävää jälkeä, sillä kuvissa on mukavasti yksityiskohtia, värit taltioituvat pääosin luonnollisena ja dynaaminen alue on kohtuullinen. Kameralla saadaan parhaat kuvat, kun kuvattava kohde on lähellä. Maisemakuvauksessa yksityiskohtia sekoittuu ja esimerkiksi hieman hämärissä sisätiloissa kuvien värit jäävät yllättävän haaleiksi.
Heikossa valaistuksessa kamera ei ole toivoton, vaan tuottaa ymmärrettäviä kuvia. Kuvissa pehmeys lisääntyy yllättävän paljon, mutta yksityiskohtia on silti hyvä määrä. Värit ovat välillä erikoisen haaleita, mutta toisinaan ne taltioituivat hyvin. Pääkamera tukee myös yökuvaustilaa, jolla saadaan hieman enemmän valoa mukaan. Mielestäni pääkamera ajaa asiansa myös heikossa valossa, mutta edelleenkin parempiakin on nähty.
Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Honor Magic6 Lite 5G:n pääkameralla.
Honor mainostaa pääkameraa myös 3-kertaisella häviöttömällä zoomauksella. Zoomaus toteutetaan siis hyödyntämällä pääkameraa, eikä erillistä zoomauskameraa ole tarjolla. Häviöttömällä zoomauksella tarkoitetaan sitä, että kuvan ei pitäisi olla radikaalisti laaduttomampi kuin esimerkiksi pääkameralla otettu normaali kuva. Kuva otetaan hyödyntämällä erilaisia tekniikoita, kuten rajausta suoraan sensorista, jolloin kyseessä ei ole perinteinen digitaalinen zoomaus.
Testijakson aikana Magic6 Lite 5G:n todettiin taltioivan kohtuullisia kuvia myös 3-kertaisella zoomauksella. Hyvässä valaistuksessa kuvat ovat yksityiskohtaisia ja teräviä. Myös heikossa valaistuksessa kuvat ovat miellyttäviä ja yksityiskohtia on mukavasti. Tietysti pehmeys lisääntyy.
Alapuolella on muutamia 3-kertaisella häviämättömällä zoomauksella otettuja kuvia.
Honor on jo pidemmän aikaa käyttänyt keskihintaluokan puhelimissaan erikoista 5 megapikselin ultralaajakulmakameraa. Usein tässä hintapisteessä on vähintään 8 megapikselin kamera, jotka eivät usein laadullaan yllätä. 5 megapikselin kameralta ei kannata odottaa ihmeitä, ja sen huomasi heti kameraa käytettäessä.
Ultralaajakulmakuvissa on hyvässäkin valaistuksessa havaittavissa huomattavaa pehmeyttä ja ainoastaan kuvien keskiosa on kohtuullisen tarkka. Kuvia lähempää katsottuna ne näyttävät öljymaalauksilta, sillä tarkkuus ei ole hyvä. Kuvat ovat myös usein yllättävän tummia, mutta onneksi värit taltioituvat luonnollisesti.
Ultralaajakulmakamera ei tue minkäänlaista yökuvaustilaa, joten se on käyttökelvoton heikossa valaistuksessa. Kun valoa ei ole tarpeeksi kuvat eivät näytä edes öljymaalauksilta, vaan kuvista on oikeasti vaikea edes tunnistaa kuvattavaa kohdetta. Kamera on yksinkertaisesti täysin turha. Mielestäni kuvat eivät ole edes sillä tasolla, että niitä kehtaisi jakaa eteenpäin.
Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Magic6 Lite 5G:n ultralaajakulmakameralla.
Puhelimen kolmas takakameroista on 2 megapikselin makrokamera, joka on hyvin yleinen alemman keskihintaluokan puhelimissa. Myöskään Honor ei pääse muuttamaan mielipidettäni makrokameroista, sillä edelleenkin 2 megapikselin sensorit puhelimessa kuin puhelimessa ovat täysin turhia, eikä niillä ole todellista käyttötarkoitusta. 2 megapikselin makrokameralla voidaan kuvata 4 senttimetrin päästä kohteesta. Kuvat ovat laadultaan erittäin heikkoja. Alapuolella on muutama testikuva, joista kukin voi vetää omat johtopäätöksensä.
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.
Videokuvauksen osalta Magic6 Lite 5G tuo mukanaan hieman parannuksia verrattuna edeltäjään. Nyt korkein mahdollinen videokuvauksen tarkkuus on 4K 30 fps pääkameran avulla. Ultralaajakulmakameran tarkkuus yltää korkeintaan 1080 30 fps -tasolle. Pääkameralla videokuvauksen odotettiin olevan hintaluokan perustasolla, eli videot ovat yksityiskohtaisia ja kokonaisuus on kunnossa. Valitettavasti kameroiden välillä ei ole mahdollista liikkua kesken kuvaamisen.
Puhelimessa hyödynnetään 16 megapikselin tasoista etukameraa, joka on tullut tutuksi monista Honorin edullisemmista puhelimista. Kuvat ovat yksityiskohtaisia, ja mielestäni tällä kertaa Honor on saanut aikaiseksi parannuksia erityisesti tarkkuuteen. Etukamera on varmasti tarpeeksi hyvä, jos selfiekuvaaminen ei ole päivittäistä puuhaa. Etukameralla pystyy taltioimaan korkeintaan 1080p-videokuvaa.
Honor on uudistanut kamerasovellusta hieman uusimmassa MagicOS 7.1 -ohjelmistossa, ja mukana on monia toivottuja parannuksia käytännöllisyyttä ajatellen. Ideologialtaan sovellus on pysynyt ennallaan, mutta joitakin kuvakkeita on päivitetty.
Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa voidaan vaihdella erilaisien tilojen välillä (aukko, yö, muotokuva, valokuva, videot ja monivideo sekä lisää-valikon takaa löytyy enemmän). Päänäkymästä pääsee käsiksi myös aikaisemmin otettuihin kuviin sekä voidaan vaihtaa yhdellä painalluksella taka- ja etukameroiden välillä.
Sovelluksen yläreunassa on Honor Lens -ominaisuus, jonka avulla voidaan skannata esim. QR-koodeja. Kameran yläreunassa on myös asetukset AI-tilalle, salamalle sekä filttereille. Kameran päänäkymässä on myös zoomisäädin, jonka sijaintia on muutettu. Nyt painikkeet ovat vaakasuunnassa laukaisinpainikeen yläpuolella. Aikaisemmin ne sijaitsivat sovelluksen oikeassa reunassa, jossa niiden käyttäminen oli ongelmallista. Zoomisäätimessä on pikavalinnat ultralaajakulmalle (0,6x), pääkameralle (1x) sekä zoomille (3x).
Honor Magic6 Lite 5G -puhelimeen on tuotu myös pro-tila, jossa pystyy säätämään ainoastaan pääkameran asetuksia manuaalisesti. Mahdollista on säätää ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/4000 s – 30 s), valotuksen korjausta (-4…+4), valkotasapainoa sekä tarkennusta. RAW-kuvien taltiointi ei puhelimella ole valitettavasti mahdollista.
Vaikka kamerasovellus on tällä kertaa saanut päivityksiä ulkoasuun, niin toiminnallisuudet ovat edelleen täysin samanlaiset kuin aikaisemmin. Kyseessä ei ole huono asia, mutta henkilökohtaisesti haluaisin nähdä Honorilta jotain muutakin kuin Huawein kopiointia. Monet asetukset ovat edelleen liian vaikeasti löydettäessä, vaikka ne voisi tuoda esille helpomminkin. Kamerasovellus oli kohtuullisen nopea, mutta havaittavissa oli erityisesti heti käynnistyksen jälkeen paljon hidasteluja.
Käyttöjärjestelmä
Honor ei ole edelleenkään ryhdistäytynyt ohjelmiston kanssa, vaan Honor Magic6 Lite 5G tuodaan jo näin vuonna 2024 tarjolle vanhalla ohjelmistolla. Puhelimessa on nimittäin Android 13, joka on vuodelta 2022. Honor pyrkii erottumaan Huaweista vaihtamalla käyttöliittymän nimen MagicOS:ksi, mutta valitettavasti se ei vieläkään näy ohjelmistokokemuksessa. Testijakson lopuksi puhelimeen oli asennettuna tuoreimmat päivitykset, joiden mukana oli Googlen 1. marraskuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset.
Päivityslupauksen osalta puhelin ei ole mitenkään erityinen, vaan Honor jää selvästi kilpailijoilleen. Puhelimelle luvataan kaksi Android-versiopäivitystä sekä 3 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Kyseessä on heikko lupaus verrattuna Samsungin 4 + 5 vuoden lupaukseen.
400 euron hintapisteessä itse kaipaisin vähintään 3 + 4 vuoden päivityslupausta tai jopa 4 + 5 vuoden lupausta. Honor tulee päivittämään puhelimen uusimmalla Android 14 -versiolla, jonka jälkeen nähdään enää yksi suurempi päivitys. Mielestäni päivityslupauksen pidentäminen on erittäin tärkeää Honorille. Nykymarkkinassa pidetään entistä tärkeämpänä ekologisuutta ja pitkäikäisyyttä, jota pidempi päivitettävyys tuottaisi.
Ohjelmiston osalta on hyvä nostaa Honorin kohdalla esille Googlen palvelut, jotka siis ovat vakiona osa Honor-puhelimia. Honor on irtautunut Huaweista muutama vuosi sitten, joten Honorilla ei ole mitään rajoitteita taakkanaan. Googlen palvelut tekevät kokemuksesta tasavertaisen pahimpien kilpailijoiden kanssa, joten tutut sovellukset voi ladata nyt normaaliin tapaan ja ilman ongelmia.
Honor on vaihtanut käyttöliittymänsä nimen Magic UI:sta MagicOS:ksi. Nimen vaihtamisen myötä kyseessä on Honorin mukaan ”käyttöjärjestelmä, joka perustuu Android 13 -versioon”. Kokemuksen osalta mitään uutta ja mullistavaa ei ole saatu, vaan MagicOS 7.1 on kokemukseltaan vanhaa tuttua Huaweita. Tarjolla on pitkälti samat ominaisuudet kuin aikaisemmin, mutta mukaan on saatu pieniä parannuksia ja optimointeja kuvakkeisiin, laitteiden väliseen liitettävyyteen sekä yleiseen toimivuuteen.
Honor Magic6 Lite 5G:n kohdalla on saatu päivitetty ilmoitus- ja pikavalikko, joka on hieman erilainen kuin aikoinaan Huaweilla. Ilmoitusvalikon saa auki pyyhkäisemällä alaspäin näytön vasemmasta yläreunasta ja pikavalikon saa auki pyyhkäisemällä oikeasta yläkulmasta. Pikavalikossa on nyt aikaisempaa monipuolisimmat säädöt ja sieltä on mahdollista hallita musiikkia, ääntä, näytön kirkkautta sekä yhteyksiä.
Muilta osin ohjelmistokokemus on kuin paluu Huawein aikaan. Kuvakkeet ja yleinen ilme ovat jo vanhentuneet, eikä Honor hyödynnä Googlen tekemiä Androidin laajuisia muotoiluelementtejä, kuten Material Youta. Mielestäni Honorin pitäisi uudistaa käyttöliittymää selvästi, jotta päästäisiin kokonaan eroon Huawein taakasta ja yhtiö pystyisi rakentamaan omaa identiteettiään.
Vaikka ohjelmistokokemus on edelleen hieman vanhahtava ja muistuttaa Huaweita, niin Honorin vahvuus on loistavat optimoinnit. MagicOS 7.1 toimii erittäin sulavasti ja ilman viiveitä myös Magic6 Lite 5G:n heikommalla suorituskyvyllä. Itsellä vastaan ei tullut suurempia ongelmia laitteen ohjelmiston kanssa, vaan kokemus on tuttua alempaa keskihintaluokkaa.
Yhteenveto
Honor Magic6 Lite 5G on erikoinen puhelin omassa hintaluokassaan, joka tarjoaa tietyillä osa-alueilla parastaan, mutta osa tekniikoista laahaa kilpailijoiden perässä. Mielestäni kyseessä ei ole yhtään hullumpi laite, mutta mielestäni Honorin kannattaisi keskittyä ennemmin tarjoamaan enemmän tasavahvoja laitteita, jotka ovat riittävän hyviä myös esimerkiksi kameroiden ja ohjelmiston osalta.
Itse tykkäsin puhelimen tyylikkäästä ja kestävästä rakenteesta, sillä Honor on selvästi panostanut tähän asiaan. Näyttö on tekniikassa varmasti parasta, sillä yhdistettynä AMOLED-tekniikka, 120 hertsin virkistystaajuus sekä 1.5K-tarkkuus saadaan aikaan hyvä kokemus. Magic6 Lite 5G tarjoilee myös kohtuullisen suorituskyvyn, suuret muistit, miellyttävän akunkeston sekä Googlen palvelut.
Puutteita ja heikkouksia on valitettavasti jälleen pitkä lista. Honor ei ole esimerkiksi tuonut mukaan stereokaiuttimia tai tukea eSIM-kortille. Lisäksi puhelimen kameratoteutus jättää toivomisen varaa, sillä ultralaajakulmakamera on yksinkertaisesti käyttökelvoton ja makrokamera on täysin turha. Lisäksi Magic6 Lite 5G toimitetaan vielä vanhalla Android 13 -käyttöjärjestelmällä ja päivityslupaus jää selvästi kilpailijoiden jälkeen. Huomioitavaa on myös, että puhelimessa ei ole kuulokeliitintä tai muistikorttipaikkaa. Honor on karsinut lisäksi infrapunalähettimestä sekä laturista.
400 euron hintaluokassa Honor Magic6 Lite 5G kohtaa melko kovaa kilpailua. Suurimmat haastajat ovat mielestäni Motorola Edge 40 Neo, OnePlus Nord 3 sekä Samsung Galaxy A34 5G.
Suomessa Honor Magic6 Lite 5G on tullut saataville 8 + 256 gigatavun muistiversiossa, jonka suositushinta on 399 euroa. Myynnissä on kaksi väriversiota, jotka ovat vihreä Emerald Green sekä musta Midnight Black.
Honor Magic6 Lite 5G
Honor Magic6 Lite 5G on kohtuullinen puhelin 400 euron hintaluokassa, mutta suurimmat heikkoudet löytyvät kameroista sekä vanhasta käyttöjärjestelmästä.
Hyvää
- Näyttävä ja kestävä rakenne
- Tarkka ja sulava AMOLED-näyttö
- Suuret tallennustilat
- Hyvä akunkesto
- Googlen palvelut mukana
Huonoa
- Ei stereokaiuttimia tai kuulokeliitintä
- Ei muistikorttipaikkaa tai eSIM-tukea
- Infrapunalähettimestä on karsittu
- Ei laturia myyntipakkauksessa
- Ultralaajakulmakamera luokattoman huono + turha makrokamera
- Vanha Android 13 -käyttöjärjestelmä
- Heikko päivityslupaus