ArvostelutSamsungYleinen

Testissä Samsung Galaxy A34 5G – vahvuutena vedenkestävyys

Samsung Galaxy A34 5G

Olemme SuomiMobiilissa testanneet aikaisemmin jo Samsungin uusimman Galaxy A -malliston kärkimallin, eli Galaxy A54 5G:n. Lisäksi olemme testailleet myös pikkuvelimallia, joka kantaa nimeä Galaxy A34 5G. Nyt on aika katsoa, mihin karsitummasta versiosta todellisuudessa onkaan.

Galaxy A34 5G on tuttua keskihintaluokkaa Samsungilta, mutta laitteen yksi selvistä kohokohdista on IP67-luokituksen mukainen vedenkestävyys. Puhelimessa on myös 6,6 tuuman Super AMOLED -näyttöpaneeli, MediaTekin kehittämä Dimensity 1080 -järjestelmäpiiri, 48 megapikselin kolmoiskamera sekä kookas 5000 milliampeeritunnin akku.

Suomessa puhelin on tuotu myyntiin maaliskuussa 2023 kahdessa muistiversiossa. Galaxy A34 5G:n 8 + 128 gigatavun versio maksaa 399 euroa sekä 8 + 256 gigatavun versio maksaa 469 euroa. Puhelin on saatavilla neljässä väriversiossa, jotka ovat musta, hopea, vihreä sekä violetti.

Artikkelissa käymme läpi muun muassa puhelimen ulkoisen toteutuksen, tekniset ratkaisut, kamerat sekä muut oleelliset asiat. Käymme myös läpi testijakson aikana toteutetut pakkas- ja lataustestit. Alapuolella on lyhyt yhteenveto puhelimen teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Samsung Galaxy A34 5G (SM-A346B/DSN)
Mitat: 161.3 x 78.1 x 8.2 mm
Paino: 199 g
Rakenne: Muovinen kehys ja takapinta / Gorilla Glass 5 edessä
Näyttö: 6.6 tuumaa / Full HD+ (2340 x 1080) / 19.5:9-kuvasuhde / Super AMOLED / 120 Hz / 1000 nitiä
Järjestelmäpiiri: MediaTek Dimensity 1080 (2x 2.6 GHz Cortex-A78 & 6x 2.0 GHz Cortex-A55)
Grafiikkasuoritin: Mali-G68 MC4
Muisti: 6 tai 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.2] + muistikorttipaikka
Takakamera: 48MP pääkamera (f/1.8 / 26 mm/ 1/2.0" / 0.8 µm / PDAF / OIS) + 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2 / 1.12 µm / 123 asteen kuvakenttä) + 5 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 13 MP etukamera (f/2.2 / 1/3.1" / 1.12 µm)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava) + tuki 25 watin lataukselle
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + One UI 5.1 (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki sub-6-Ghz / OTG
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin / NFC
Ääni: Bluetooth 5.2 ja stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Harmaa / hopea / violetti / vihreä
Hinta: 399 euroa (8 + 128 Gt) ja 469 euroa (8 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Samsung Galaxy A34 5G -puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Samsung toimittaa puhelimen tutussa karsitussa myyntipakkauksessa. Myyntipakkaus on vaalea ja sitä koristaa kuva itse puhelimesta sekä Samsungin logot yhdessä laitteen mallinimen kanssa. Pakkauksen takaosassa on ilmoitettu, että mukana ei ole laturia ja yhdellä kyljellä on tarra, jossa on tieto väristä, muistiversiosta sekä IMEI-koodeista.

Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Galaxy A34 5G -puhelin vahvasti muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella ei ole mitään, mutta pakkauksen kansiosasta löytyy vielä erillinen pahvitasku. Se pitää sisällään pikakäyttöoppaan, turvallisuustietoja, metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun sekä USB-C-to-USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapelin.

Galaxy A34 5G:n ostajien kannattaa siis huomioida, että mukana ei ole kaikkea käytön aloittamiseen vaadittavaa. Esimerkiksi pikalaturi on ostettava erikseen, jos haluaa ladata puhelinta nopeammin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Muotoilullisesti Galaxy A34 5G muistuttaa vahvisti Galaxy A54 5G -puhelinta, joka on luonnollista. Samsung tarjoilee Galaxy S -sarjasta tutuksi tulleen ilmeen, mutta käsituntuma on selvästi edullisempi. Samsung on valmistanut puhelimen pääosin muovista, ja samalla Galaxy A34 5G on vedenkestävä. Puhelin on esitelty neljässä väriversiossa, jotka ovat musta, hopea, violetti sekä testiinkin saatu vihreä.

Muotoilun suurin uudistus nähdään takaosassa verrattuna edeltäjään, sillä Samsung on luopunut laatikkomaisesta kamera-alueesta ja kamerat ovat yksittäisiä omissa ympyröissään. Muilta osin Galaxy A34 5G on pitkälti edeltäjänsä kaltainen, sillä pinnat ovat tasaiset ja kehys on kevyesti pyöristetty. Kokonaisuutena Samsung on onnistunut luomaan mielestäni tyylikkään puhelimen, joka on tunnistettavissa ensisilmäyksellä Samsungiksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Galaxy A54 5G -mallista poiketen Galaxy A34 5G:n takaosa on tällä kertaa muovia. Muovipinnan Samsung on onneksi viimeistellyt mataksi, eli se ei ole kiiltävä. Mattapinta on muoville parempi, sillä se ei yleisesti naarmuunnu tai likaannu yhtä herkästi kuin kiiltävä pinta. Takapinnassa ei tuntunut näkyvän juurikaan sormenjälkiä, joka oli ilahduttavaa huomata.

Etuosassa näyttöä on suojaamassa Gorilla Glass 5 -lasipinta, joka tuntui kestävän hyvin käyttöä. Samsung ei ole laittanut puhelimeen oletusarvoisesti mitään suojakalvoa, joten sellaisen hankkiminen erikseen ei ole varmasti huono idea. Samsung on viimeistellyt puhelimen muovikehyksen mattapintaiseksi, joka tuo mukanaan miellyttävää pehmeyttä ja sopii hyvin yhteen mattapintaisen takaosan kanssa.

Galaxy A34 5G istuu käteen hyvin, mutta ei ole kaikista miellyttävin kulmikkuutensa takia. Tasaisien pintojen takia siirtymä muovikehykseen on 90 astetta, joka tekee terävän kulman. Henkilökohtaisesti olisin toivonut edes takapinnan kaartuvan hieman, jolloin häiritsevän terävältä saumalta olisi vältytty ja ergonomisuus olisi parantunut. Samsung kuitenkin ansaitsee kiitosta siitä, että puhelimessa ei ole näytön ympärillä enää ylimääräistä kehystä, joka on joissakin A-sarjalaissa nähty.

Samsung on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 161,3 x 78,1 x 8,2 millimetriä, joten se on hieman suurempi kuin isovelimalli. Galaxy A34 5G ei ole mikään kompaktein, vaan Samsung on pitänyt mitat perustasolla. Painoksi on ilmoitettu 199 grammaa, joten Samsung on pysynyt niukasti alle 200 gramman. Puhelin on myös saatu mukavan jämäkäksi ja kestävän tuntuiseksi. Galaxy A34 5G ei anna periksi tai päästä ylimääräistä natinaa käsien välissä kevyesti taivuteltaessa.

Galaxy A -sarjassa on nähty jo muutaman vuoden ajan vedenkestäviä puhelimia, ja nyt sama strategia jatkuu myös Galaxy A34 5G -puhelimen kanssa. Puhelin on IP67-sertifioitu, joten se kestää pölyä ja vettä. Puhelin voidaan upottaa kokonaan veteen 1 metrin syvyyteen 30 minuutin ajaksi, ja Galaxy A34 5G:n pitäisi kestää se. Vedenkestävä rakenne on loistava lisä esimerkiksi puhelimen tippuessa vahingossa kokonaan veteen tai altistuessa vesisateelle. Galaxy A34 5G:n kohdalla ei tarvitse välittää vedestä, vaan sen pitäisi kestää aktiivista käyttöä. On kuitenkin hyvä huomata, että Samsung ei anna mitään takuuta vedenkestävyydelle ja se saattaa heikentyä laitteen ikääntyessä.

Etuosaltaan Galaxy A34 5G on tuttua alempaa keskihintaluokkaa ja pitkälti identtinen kuin edeltäjänsä. Tasainen näyttö vie pinta-alasta noin 85 prosenttia. Näytön kehykset ovat kohtuulliset ja lähes symmetriset. Näytön yläreunaan on tehty lovi etukameraa varten. Galaxy A34 5G:n näyttölasin yläpuolella on lisäksi puheluihin käytettävä kuuloke. Näyttöön Samsung on piilottanut valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet sekä optisen sormenjälkilukijan.

Galaxy A34 5G -puhelimen takaosassa silmiin pistää kolme erillistä rungosta ulkonevaa kameraa. Kameroiden kehykset ovat metallia ja niitä suojaa lasi. Ulkonevan toteutuksen takia puhelin pääsee minimaalisesti keikkumaan sitä pöydällä käytettäessä. Kameroiden rinnalla nähdään myös yksi LED-salamavalo. Samsung on tuonut takaosaan logonsa sekä muita mainintoja pienellä präntillä.

Laitteen oikeaan reunaan Samsung on sijoittanut virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka ovat valmistettu muun rungon tapaisesti muovista. Painikkeiden tuntuma olisi voinut mielestäni olla hieman parempi. Galaxy A34 5G:n vasen kylki on jätetty täysin tyhjäksi. Puhelimen yläreunassa on yksi mikrofoni sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti. Samsung on laittanut alareunaan kaiuttimen, USB-C-liittimen sekä mikrofonin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Näytön osalta Galaxy A34 5G -puhelimeen on saatu pieniä päivityksiä verrattuna edeltäjään. Näyttö on aikaisempaa suurempi, sillä nyt kokoa on 6,6 tuumaa. Samsung hyödyntää Super AMOLED -tekniikkaa ja tarkkuus on Full HD+ -tasolla, eli siinä on 2340 x 1080 pikseliä, joka takaa noin 390 pikseliä tuumaa kohden. Samsung tarjoilee näytössä myös korkean 120 hertsin virkistystaajuuden, 1000 nitin kirkkauden sekä 19.5:9-kuvasuhteen.

Yksi selvin eroavaisuus näytössä on pisaramainen lovi verrattuna Galaxy A54 5G -puhelimessa nähtyyn etukamerareikään. Teknisesti Galaxy A34 5G:n näyttö on tuttua keskihintaluokkaa. Samsung on suurentanut näyttöä, tehnyt siitä kirkkaamman sekä nostanut virkistystaajuutta, joten muutokset ovat melko odotettuja.

Samsungin oma Super AMOLED -paneeli toistaa värit erinomaisesti. Musta on oikeasti mustaa ja värisävyt ovat syviä. Ainakin itse tykkäsin väritoistosta, eikä sitä ollut tarvetta säätää. Toinen selvä vahvuus on korkea 120 hertsin virkistystaajuus, joka tekee kokemuksesta sulavan. Näyttö ei tällä kertaa tue mukautuvaa virkistystaajuutta, eli virkistystaajuus on aina joko 60 tai 120 hertsiä.

Näytön tarkkuus on mielestäni hyvällä tasolla, sillä Full HD+ riittää ainakin itselleni. Galaxy A34 5G:n näytöllä kaikki näyttää tarkalta, eikä yksittäisten pikseleiden havaitseminen ole paljain silmin helppoa. 1000 nitin maksimikirkkauden ansiosta näytön luettavuus esimerkiksi auringonvalossa on hyvä, mutta ei kuitenkaan huippupuhelimien tasolla.

Samsung Galaxy A34 5G on saanut myös Widevine L1 -sertifikaatin, mikä tarkoittaa puhelimen tukevan laadukasta HD-toistoa suoratoistopalveluissa. Samsung on karsinut näytön HDR-tuesta, joka on jopa pieni pettymys ottaen huomioon puhelimen hinnoittelun. Netflix tunnistaa puhelimen Widevine L1 -sertifikaatin, joten elokuvien katselu on mahdollista Full HD -tarkkuudella.

Samsung antaa Galaxy A34 5G:n näytön kohdalla monenlaisia asetuksia, joilla käyttäjä voi itse tehdä näytöstään omille silmilleen sopivan. Näytön värejä on mahdollista säätää kahden oletusasetuksen avulla (eloisa, luonnollinen), minkä lisäksi valkotasapainoa on mahdollista säätää vielä viileän ja lämpimän välillä. Galaxy A34 5G tukee AMOLED-näyttönsä ansiosta myös Samsungin perinteistä Always-on-display-toiminnallisuutta, jolla saadaan kellonaika sekä ilmoitukset näkymään sammutetulla näytöllä.

Suorituskyvyn osalta Samsung on tehnyt erikoisen ratkaisun. Mukana ei ole yhtiön omaa Exynos-järjestelmäpiiriä, vaan käytössä on MediaTekin kehittämä Dimensity 1080. Kyseessä on sama piiri, joka nähtiin esimerkiksi Redmi Note 12 Pro 5G -puhelimessa.

Dimensity 1080 -järjestelmäpiiri on valmistettu TSMC:n 6 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Se koostuu kahdesta 2,6 GHz:n kellotaajuudella toimivasta Cortex-A78-ytimestä sekä kuudesta 2,0 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A55-ytimestä. Järjestelmäpiirissä on Arm Mali-G68 MC3 -grafiikkaprosessori. MediaTek ei ole suoraan tarjonnut mitään lukuja suorituskyvyn parannuksesta, mutta parannuksia luvataan olevan verkkoyhteyksissä ja kuvantamisominaisuuksissa.

Suomessa Samsung Galaxy A34 5G on saatavilla kahdessa muistiversiossa, joista testiin saatu tarjoaa 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Halukkaat voivat ostaa myös edullisemman 6 + 128 gigatavun muistiversion. Samsung hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.2 -tallennustilaa, jotka ovat normaalit toteutukset tässä hintapisteessä. Sisäistä tallennustilaa on mahdollista saada lisää myös microSD-muistikorttituen ansiosta jopa yhden teratavun verran.

Galaxy A34 5G -puhelimessa ajoimme testijakson aikana läpi tutut suorituskykytestit, joista saatiin odotettuja tuloksia. Dimensity 1080 ei ole millään tavalla haastaja samassa hintapisteessä nähtävälle Snapdragon 778G -järjestelmäpiirille, mutta se kuitenkin ylittää hyvin Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin suorituskyvyn. Alapuolella olevasta taulukosta näkee Galaxy A34 5G -puhelimen saamat pisteytykset, ja niitä voi verrata Exynos 1380 -piiriin perustuvan Galaxy A54 5G -puhelimen sekä Exynos 1280 -piiriin perustuvan Galaxy A33 5G -puhelimen kanssa. Lisäksi taulukossa on mukana samaan piriin perustuvan Redmi Note 12 Pro 5G -puhelimen pisteet.

Testitulokset
Samsung Galaxy A34 5G (MTK D1080) Samsung Galaxy A54 5G (E1380) Samsung Galaxy A33 5G (E1280) Redmi Note 12 Pro 5G (MTK D1080)
AnTuTu: 466 157 pistettä 513 610 pistettä 402 764 pistettä 433 888 pistettä
Geekbench 6 (single): 1002 pistettä 910 pistettä Ei tuloksia* 928 pistettä
Geekbench 6 (multi): 2500 pistettä 2712 pistettä Ei tuloksia* 2211 pistettä
PCMark: 11 416 pistettä 12 524 pistettä 11 060 pistettä 11 720 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 639 pistettä 812 pistettä Ei tuloksia* 624 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien kohdalla kannattaa muistaa, että testit eivät anna täysin realistista kuvaa puhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mutta päivittäisessä käytössä vastaavia tilanteita ei tuskin kovin paljon ole. Dimensity 1080 -järjestelmäpiiri tuntui antavan peruskäyttöön riittävän suorituskyvyn, eikä se tuottanut ainakaan itselle ongelmia. Toki parempaa suorituskykyä voisi toivoa tässä hintapisteessä, mutta Samsung on saanut tekniikan ja ohjelmiston hyvin toimimaan yhteen välttäen suurimmat hidastelut.

Dimensity 1080 pitää sisällään luonnollisestikin 5G-modeemin, joka tarjoaa tuen NSA- ja SA -5G-verkoille. Teorian tasolla puhelimen pitäisi yltää 2,77 Gbps:n latausnopeuksiin 5G-yhteyksillä. Testijakson aikana mobiiliverkot toimivat ongelmitta. Galaxy A34 5G tukee lisäksi 5G-yhteyksiä samanaikaisesti molemmilla SIM-korteilla. Valitettavasti tukea eSIM-kortille ei ole saatu, jota voisi jo keskihintaluokassakin odottaa. Samsung on saanut puhelimeen tuen Wi-Fi 6 -yhteyksille. NFC-tuki löytyy myös, joka mahdollistaa mobiilimaksun esimerkiksi kaupan kassalla.

Muuta tekniikasta

Samsung luottaa puhelimessa näytönalaiseen optiseen sormenjälkilukijaan, joka sijaitsee näytön alareunassa. Vastaava näytönalainen sormenjälkilukija on ollut jo useissa Samsungin Galaxy A -sarjan puhelimissa. Näytön alareunassa sormenjälkilukija on omaan makuuni kuitenkin hieman alhaalla, mutta jos se olisi pari senttimetriä korkeammalla, niin siihen olisi vaivattomampaa yltää.

Galaxy A34 5G -puhelimen kohdalla sormenjälkilukijan todettiin toimivan melko hyvin. Mistään nopeimmasta päästä ei lukija ole, mutta se ajaa asiansa. Sormenjälkilukijan kanssa ei havaittu suuremmin virhelukuja, kunhan sormea jaksoi pitää paikallaan noin sekunnin verran. Puhelin tukee ainoastaan kolmen sormenjäljen aktivoimista sormenjälkilukijalle. Monesti itse haluaisin opettaa puhelimelle molempien etusormien ja peukaloiden jäljet, mutta Samsung ei ole kuitenkaan samaa mieltä.

Sormenjälkilukijan ohella Samsung on toteuttanut Galaxy A34 5G -puhelimeen myös kasvojentunnistuksen, joka perustuu etukameraan. Etukameraan perustuvat kasvojentunnistukset eivät ole koskaan yhtä luotettavia kuin sormenjälkilukijat, mutta ainakin testijakson aikana kasvojentunnistus toimi luotettavasti. Sitä ei saatu ohitettua kuvalla ja kasvojentunnistus oli myös mukavan nopea.

Äänentoistosta Galaxy A34 5G -puhelimessa vastaa stereokaiuttimet, jotka ovat pitkälti samanlaiset kuin edeltäjämallissa. Samsung hyödyntää stereoäänentoiston toteuttamiseen laitteen alareunassa olevaa pääkaiutinta sekä toisena kaiuttimena käytetään puheluihin tarkoitettua kuuloketta. Äänenlaatu on hyvä omassa kategoriassaan, mutta ei kuitenkaan mikään maata mullistava. Kaiuttimien kautta on mukava kuunnella esimerkiksi puhepainotteista ääntä, mutta musiikin kuuntelu ei ole kovin miellyttävää pidempiä aikoja.

Galaxy A34 5G -puhelimessa ei ole kuulokeliitintä, joka ei varmasti ole suuri yllätys. Henkilökohtaisesti haluaisin nähdä kuulokeliittimen vielä keskihintaluokassa, mutta myös langattomat vaihtoehdot ovat parantuneet. Galaxy A34 5G -puhelimessa on Bluetooth 5.2 -yhteys, joka takaa langattomille kuulokkeille vakaan yhteyden. Itse en huomannut yhteyden vakaudessa suurempia ongelmia. Samsung on saanut mukaan tuen Dolby Atmos -tekniikalle.

Akku ja pakkastesti

Galaxy A34 5G -puhelimeen on laitettu kookas 5000 milliampeeritunnin akku, jonka voidaan olettaa takaavan myös hyvän käyttöajan. Myös testijakson aikana todettiin, että puhelimen akku riittää helposti yhdeksi päiväksi ja tarvittaessa myös vähemmällä käytöllä kahdeksi päiväksi. Akku ei ole siis puhelimen ongelma, vaan yksi suurimmista vahvuuksista.

Usein aktiivisenkin päivän jälkeen akkua oli jäljellä jopa 40 prosentin verran, mutta pienemmällä käytöllä usein myös yli 50 prosenttia. Vain kerran saavutettiin alle 25 prosentin varaustaso päivän aikana, joten akku on erinomainen.

Päivän aikana puhelimella selattiin sosiaalista mediaa, viestiteltiin, puhuttiin muutamia puheluita sekä kuvattiin. Lisäksi puhelinta käytettiin videoiden katseluun sekä erityisesti musiikin kuunteluun Bluetooth-kuulokkeiden kautta useita tunteja päivässä. Pelaamista ei testijakson aikana aktiivisesti puhelimella suoritettu.

Latauksen osalta Samsung ei ole mennyt eteenpäin, vaan Galaxy A34 5G tukee 25 watin langallista pikalatausta. Kovinkaan tehokkaasta pikalatauksesta ei ole kyse, kun verrataan monien kilpailijoiden jopa 60 tai 120 watin latauksiin samassa hintaluokassa. Samsung ei ole antanut tällä kertaa mitään varsinaista lupausta siitä, kuinka nopeasti akku latautuu 25 watin latauksella.

Samsung ei myöskään toimita pikalaturia puhelimen mukana, vaan sellainen on ostettava erikseen. Laturin puuttuminen tämän hintapisteen puhelimen myyntipakkauksesta voi tulla monille yllätyksenä. Puhelin tukee myös Power Delivery -standardia, joten pikalataus onnistuu kolmannen osapuolen latureillakin. Pystyimme toteuttamana Galaxy A34 5G:lle lataustestin Samsungin erikseen ostettavalla 25 watin pikalaturilla.

Samsung Galaxy A34 5G -puhelimen akun latusnopeus.

Lataustestin perusteella Galaxy A34 5G latautuu tyhjästä täyteen 85 minuutissa, joten Samsung ei pääse lähellekään alle tunnin latausaikaa. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua 48 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 66 minuutin kohdalla. Kuvaajasta nähdään akun latautuvan varsin tasaisesti aina 90 prosenttiin asti, minkä jälkeen latausnopeus hidastuu todella paljon. Esimerkiksi ensimmäiset 10 prosenttia akusta latautuu vain 6 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia 19 minuutissa.

Verrattuna edeltäjään lataus on jopa hidastunut, joka voi johtua monen tekijän summasta. Siinä missä Galaxy A34 5G latautuu nyt 85 minuutissa, niin Galaxy A33 5G latautui 75 minuutissa. Samsung jää kilpailijoiden jälkeen, ja mielestäni 400 euron puhelimessa voi odottaa olevan jopa nopeampikin pikalataus. Tätä on turha odottaa Samsungilta, sillä yhtiön monet huippupuhelimetkin ovat jämähtäneet latausaikojensa kanssa kivikaudelle.

Galaxy A34 5G:n kohdalla USB-C-liittimen kautta tapahtuva langallinen lataus on ainoa lataustapa, sillä Samsung ei ole tuonut puhelimeen tukea langattomalle lataukselle. Langaton lataus ei ole kovinkaan yleinen 400 euron hintapisteessä, joten sitä tuskin voidaan pitää kovinkaan suurena miinuksena.

Testijakson aikana Galaxy A34 5G laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Galaxy A34 5G laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akun varausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Pakkasessa puhelimen kamera oli käytettävissä, mutta salaman käyttöä oli rajoitettu. Samsung oli myös estänyt akun latauksen, ja puhelin ilmoitti liian alhaisesta lämpötilasta.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akun varauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Galaxy A34 5G:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 6 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 94 prosenttia. Akun kuluminen oli normaalilla tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Galaxy A34 5G pärjäsi pakkastestissä odotetulla tavalla, eikä vastaan tullut yllätyksiä. Akun kuluminen kummankaan testauskerran aikana ei ollut huolestuttavalla tasolla. Pakkanen ei aiheuttanut mitään merkittäviä ongelmia, mutta se rajoitti esimerkiksi salaman käyttöä kuvattaessa sekä latausta. Puhelin palautui normaalisti toimimaan muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Kamerat

Kameroiden osalta Samsung tarjoilee Galaxy A34 5G -puhelimessa tuttuja ratkaisuja, eikä tarjolla ole mitään ihmeitä keskihintaluokkaan. Verrattuna edeltäjään on Samsung kuitenkin karsinut kameroita, sillä mukana ei ole enää turhaa syvyyskameraa. Nyt puhelimessa on pääkameran ohella ultralaajakulmakamera sekä makrokamera.

Galaxy A34 5G:ssä käytetään 48 megapikselin tasoista pääkameraa, joka perustuu Sony IMX582 -sensoriin. Kamerasensori on kooltaan 1/2.0 tuumaa ja siinä on 0.8 mikronin pikselikoko. Pääkameran linssissä on f/1.8-aukko sekä 26 mm polttoväli. Pääkamera tukee vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta sekä Samsung on vakauttanut sen optisesti.

Toinen kameroista on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka perustuu mallista riippuen Samsungin omaa S5K4HAYX-sensoriin tai Siliconfile SR846D-sensoriin. Kyseessä on 1/4 tuuman kokoinen sensori, jossa on 1.12 mikronin pikselikoko. Ultralaajakulmakamerassa on f/2.2-aukolla sekä 13 mm polttovälillä varusteltu linssi, jonka avulla kyetään peräti 123 asteen kuvakenttään.

Samsung on laittanut mukaan myös 5 megapikselin tasoisen makrokameran, jossa on f/2.4-aukolla varusteltu linssi. Galaxy A34 5G -puhelimen etuosassa on 13 megapikselin selfiekamera, joka perustuu Sony IMX258 -sensoriin. Sensori on kooltaan 1/3.1 tuumaa ja siinä on 1.12 mikronin pikselikoko.

Samsung Galaxy A34 5G:n kamerat lyhyesti:

 • Takaosan kolmoiskamera:
  • Pääkamera: 48 megapikseliä (Sony IMX582, f/1.8, 26 mm, 1/2.0”, 0.8 µm, PDAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 8 megapikseliä (Samsung S5K4HAYX, Siliconfile SR846D, f/2.2, 13 mm, 1/4”, 1.12 µm, 123 asteen näkökenttä)
  • Makrokamera: 5 megapikseliä (GalaxyCore GC5035, f/2.4, 25 mm, 3-5 cm tarkennus)
 • Etukamera: 13 megapikseliä (Sony IMX258, f/2.2, 1/3.1”, 1.12 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Samsung hyödyntää pääkamerassa tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin saadaan oletusarvoisesti taltioitua 12 megapikselin tasoisia kuvia. Kyseessä on sama kamera kuin viime vuoden Galaxy A33 5G -puhelimessa, joten merkittävää uudistusta ei ole saatu.

Pääkameran todettiin tuottavan hyvää perustason jälkeä keskihintaluokassa. Kamera ei suoranaisesti yllätä, mutta se ei ole silti mikään liian huono. Kuvissa on mukavasti yksityiskohtia, jonka lisäksi tarkkuus on riittävä. Tarkkuus on miellyttävä erityisesti lähikuvia ottaessa, mutta kauempaa esimerkiksi maisemia kuvattaessa havaitaan ylimääräistä pehmeyttä.

Värit taltioituvat Samsungille tyypillisesti melko korostetusti, joka voi jakaa mielipiteitä. Dynaaminen alue kuviin taltioituu myös hyvin. Heikossa valaistuksessa Galaxy A34 5G tuottaa hyvää jälkeä, ja ainakin itse tykkään väritaltioinnista enemmän kuin päivänvalossa. Yksityiskohtia saadan myös paljon ja varjokohdissa on kiitettävästi valoa.

Mielestäni pääkameran kuvanlaatu on tasapainossa niin hyvässä kuin heikossakin valaistuksessa. Heikossa valaistuksessa on avustamassa myös yökuvaustila, jolla saadaan aikaiseksi parempia kuvia hämärässä. Alapuolella on muutamia testikuvia, jotka ovat otettuna Galaxy A34 5G:n pääkameralla perusasetuksilla.

Toinen Galaxy A34 5G -puhelimen tärkeistä kameroista on ultralaajakulmainen. Kuvilta ei kannata odottaa ihmeitä, sillä ne ovat ainoastaan kohtalaisia. Ultralaajakulmakamera on erittäin laaja, mutta automaattinen vääristyksien korjaus tekee hyvää jälkeä. Kuvien reunoista tulee hieman keskiosaa pehmeämpiä, mutta yleinen terävyys on riittävä.

Värien osalta tarjolla on edelleen Samsungille perinteinen värien korostus, mutta tietyissä tilanteissa oli myös havaittavissa selvästi haaleammat värit kuin pääkameralla.

Ultralaajakulmakamera ei ole vahvimmillaan heikossa valaistuksessa, joka oli myös odotettavissa. Kuvista tulee todella nopeasti pehmeitä sekä melu lisääntyy merkittävästi. Ultralaajakulmakamera tukee myös yökuvaustilaa, mutta ainakaan omasta mielestäni se ei juurikaan parantanut lopputulosta.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Galaxy A34 5G:n ultralaajakulmakameralla.

Samsung on säästänyt puhelimessa edelleen 5 megapikselin makrokameran. Makrokamerat on usein syystäkin tituleerattu turhiksi kameroiksi, eikä nyt myöskään Galaxy A34 5G:n makrokameraa voi sanoa kovin tarpeelliseksi. Toki 5 megapikselin makrokuvat ovat hieman parempia kuin monissa puhelimissa tavatut 2 megapikselin makrokuvat.

Puhelimella taltioidut makrokuvat ovat kohtuullisia, mutta kameralla on myös omat rajoitteensa. Makrokuvissa on mukavasti yksityiskohtia ja värit ovat hyvinkin luonnollisia. Valitettavasti makrokamerassa ei kuitenkaan ole automaattitarkennusta, ja kuvista tulee tarkkoja vain, jos etäisyys kuvattavaan kohteeseen on minimissään 3 senttimetriä.

Mielestäni Samsung olisi voinut tiputtaa makrokameran puhelimesta pois ja panostaa kunnolliseen ultralaajakulmakameraan. Jos ultralaajakulmakamerassa olisi automaattitarkennus, niin sillä usein saisi parempia makrokuvia kuin erillisellä heikkolaatuisella kameralla. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu makrokameran avustuksella.

Galaxy A34 5G tarjoilee 4K 30 fps -videokuvauksen pääkameralla. Ultralaajakulmakameran videotarkkuus jää vain 1080p 30 fps -tasolle. Yleisesti videokuvaus on puhelimessa riittävällä tasolla ja vakautus tuntui tuottavan hyvää jälkeä. Mitään yllätyksiä laite ei kuitenkaan tarjoa omassa hintaluokassaan. Samsung on mahdollistanut kameroiden välillä vaihtamisen kesken kuvaamisen, kun käytössä on 1080p 30 fps -tarkkuus.

Etukamera on Galaxy A34 5G -puhelimessa tarkkuudeltaan 13 megapikseliä ja sen avulla saadaan taltioitua hyviä selfiekuvia. Kuvat ovat hyvässä valaistuksessa tarkkoja, mutta toisinaan kuviin tulee näkyviin selvästi liikaa pehmeyttä. Etukamera riittää monille puhelimen ostajille, ja ainakin itselle satunnaiseen kuvaamiseen se oli enemmän kuin tarpeeksi hyvä. Etukameralla onnistuu tällä kertaa 4K 30 fps -tasoinen videokuvaus.

Galaxy A34 5G käyttää samaa kamerasovellusta kuin muutkin Samsungin puhelimet. Sovelluksen päänäkymässä on karusellimainen ominaisuusvalitsin, jossa on mahdollista vaihdella muun muassa valo- ja videokuvauksen välillä. Samsung antaa mahdollisuuden myös muokata tarvittaessa ominaisuusvalitsimen järjestystä ja näkyviä kuvaustiloja.

Sovelluksen yläreunassa on mahdollisuus muokata perusasetuksia, kuten salamaa, ajastusta tai kuvasuhdetta. Sovelluksen päänäkymässä on myös mahdollista vaihdella laitteen eri kameroiden välillä, joita ovat ultralaajakulma (0,5x) ja pääkamera (1x). Mukana on myös zoomauspainike (2x), vaikka Galaxy A34 5G ei tarjoa erillistä telekameraa. Samsung on myös tuonut puhelimeen zoomivalikon, jossa on mahdollista valita zoomitasoa monesta oletusarvoisesta painikkeesta (0,5x, 1x, 2x, 4x, 10x).

Samsung on varustellut Galaxy A34 5G -puhelimen manuaalikuvaustilalla, jossa on mahdollisuus säätää ISO-arvoa (50 – 3200), valotusaikaa (1/6000 – 10 s), tarkennusta, värisävyjä, valkotasapainoa sekä valoisuuden korjausta (-2.0 … +2.0). Samsung antaa manuaalitilassa siis varsin mukavasti asetuksia suoraan käyttäjälle, jotta kuvista saisi hieman parempia kuin automaattiasetuksilla. Valitettavasti manuaalitila on käytettävissä vain puhelimen pääkameralla. RAW-kuvien kuvaaminen ei ole mahdollista.

Kamerasovellus todettiin testijakson aikana tutun monipuoliseksi ja käyttökokemukseltaan hyväksi. Keskihintaluokan tyyliin kuvaustilojen tai kameroiden välillä vaihtaminen ei ollut mitenkään erikoisen nopeaa, vaan perustasoa.

Käyttöjärjestelmä

Samsung jatkaa Galaxy A34 5G -puhelimen kohdalla tuttua tyyliään ohjelmiston osalta, eli luotetaan uusimpaan Androidiin ja pitkään päivitystukeen. Puhelimessa on oletusarvoisesti Android 13 -käyttöjärjestelmä, jonka päällä hyrrää Samsungin oma One UI 5.1 -käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelimelle saatiin muutama päivitys, joista tuorein toi mukanaan Googlen 1. toukokuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Galaxy A34 5G tulee saamaan kalliimpien puhelimien tavoin 4 suurta Android-versiopäivitystä sekä 5 vuotta tietoturvapäivityksiä. Tämä tarkoittaa, että puhelimelle on luvassa Android 14-, 15-, 16- ja 17 -versiot ja tietoturvaa korjaillaan vielä vuonna 2028. Toki kyseessä on vain lupaus, ja vasta 5 vuoden päästä nähdään miten lupaus on pitänyt. Yleisesti Samsung on pitänyt lupauksensa erinomaisesti sekä päivittänyt puhelimiaan uusimpiin versioihin selvästi nopeammin kuin kilpailijat.

Päivityslupaus on nykyään tärkeämpi kuin koskaan ennen, ja vain harvat muut valmistajat pääsevät Samsungin tasolle varsinkaan tässä hintapisteessä. Yleisesti keskihintaluokassa nähdään 2 tai 3 vuoden ajan Android-päivityksiä, joten Samsungin neljän vuoden päivitystuki on selvästi parempi. Pitkä päivityslupaus takaa sen, että puhelin toimii vielä vuosienkin päästä, ja puhelin saa uusimmat ominaisuudet ohjelmiston osalta.

One UI 5.1 on pieni päivitys verrattuina One UI 5.0 -versioon. Yleisesti käyttöliittymä on pysynyt ennallaan verrattuna useisiin muihin One UI -versioihin, joten Samsung ei ole lähtenyt tekemään merkittäviä uudistuksia. Samsung on päivittänyt One UI 5.1 -versiossa muun muassa sää-sovellusta ja sen widgettiä. Mukana on myös paljon erilaisia kustomointiominaisuuksia, sillä taustakuva voidaan asettaa muuttumaan tilan mukaisesti ja paljon muuta.

Mukana on kuitenkin myös monet Android 13 -version mukana tulleet uudistukset, vaikka One UI 5.1 piilottaakin Googlen kehittämän käyttöliittymän alleen. Android 13 -versiossa sovellukset joutuvat erikseen pyytämään käyttäjää sallimaan ilmoituksien lähetys. Aikaisemmin ilmoituksien lähetys oli oletusarvoisesti käytössä.

Google on vienyt myös yksityisyyttä selvästi parempaan suuntaan. Android 13:n jälkeen käyttäjien ei tarvitse antaa sovelluksille lupaa käyttää koko mediakirjastoa vain yhden kohteen jakamista varten. Google kertoo myös leikepöydän historian tyhjentyvän automaattisesti jonkin ajan kuluttua, jos käyttäjä kopioi arkaluontoisia tietoja, kuten sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita tai salasanoja.

Galaxy A34 5G -puhelimessa havaittiin testien aluksi pientä tahmaisuutta sekä tökkimistä käyttöliittymässä. Myöhemmissä päivityksissä Samsung korjasi monet hidastelut, ja ainakin toukokuun päivityksen jälkeen puhelin toimi sulavasti. Toki sovelluksien avausajat eivät ole huippupuhelimien tasolla, mutta tämä ymmärretään jo täysin heikomman järjestelmäpiirin myötä. On kuitenkin ollut ilo huomata, että Samsung on parantanut kokemusta päivityksien avulla.

Yhteenveto

Samsung Galaxy A34 5G on tuttua Samsungia, joka on looginen päivitys viime vuoden Galaxy A33 5G -puhelimeen verrattuna. Kyseessä on miellyttävä puhelin, jos hakusessa on vedenkestävä uutuus keskihintaluokasta. Toki kaikilta osin kyse ei ole täydellisestä laitteesta, kun otetaan huomioon yllättävän korkea suositushinta.

Galaxy A34 5G -puhelimessa itse tykkäsin tyylikkäästä muotoilusta ja näyttävät värit ovat aina plussaa. Lisäksi IP67-luokituksen mukainen vedenkestävyys on selvä vahvuus, jota eivät monet muut saman hintapisteen puhelimet tarjoa. Teknisesti näyttö on laadukas, sillä Samsung käyttää OLED-tekniikkaa sekä 120 hertsin korkeaa virkistystaajuutta. Akunkeston todettiin olevan erinomainen, jonka lisäksi yksi suurista valttikorteista on Samsungin pitkä päivityslupaus.

Mitään merkittäviä mokia Samsung ei ole puhelimeen tällä kertaa saanut. Toki on hyvä huomata, että Galaxy A34 5G ei tarjoa kuulokeliitintä, eikä laturia toimiteta enää mukana. Pienenä pettymyksenä voidaan pitää Samsungin hidasta pikalatausta, joka on jäänyt kilpailijoiden jalkoihin.

Hinnoittelu on myös korkea, sillä tekniikka on enemmän alle 350 euron hintapisteessä. Todennäköisesti alennuksista puhelimen pystyy ostamaan 50-100 euroa edullisemmin, jolloin Galaxy A34 5G on paljon mielenkiintoisempi laite. Suurimmat kilpailijat Galaxy A34 5G -puhelimelle ovat 369 euron hintainen Redmi Note 12 Pro 5G, 329 euron hintainen OnePlus Nord CE 3 Lite 5G sekä 369 euron hintainen Honor Magic5 Lite 5G.

Samsung on tuonut Galaxy A34 5G -puhelimesta Suomessa myyntiin kaksi muistivarianttia, jotka ovat 8 + 128 gigatavua sekä 8 + 256 gigatavua. Hintaa puhelimella on edullisimmillaan 399 euroa ja kalliimpi versio maksaa 469 euroa. Suomessa tarjolla olevat väriversiot ovat vihreä Awesome Lime, violetti Awesome Violet, hopea Awesome Silver sekä harmaa Awesome Graphite.

Samsung Galaxy A34 5G

7.8

Samsung Galaxy A34 5G on monella tavalla hyvä älypuhelin, mutta virallinen suositushinta on hieman liian korkea.

Hyvää
 • Tyylikäs muotoilu ja näyttävät värit
 • IP67-luokituksen mukaisesti vedenkestävä
 • Laadukas AMOLED-näyttö 120 hertsin virkistystaajuudella
 • Erinomainen akunkesto
 • Muistikorttipaikka ja stereokaiuttimet
 • Pitkä päivityslupaus (4 + 5 vuotta)
Huonoa
 • Kuulokeliitin puuttuu
 • Pääosin turha makrokamera
 • Kilpailuun suhteutettuna hidas lataus
 • Ei laturia myyntipakkauksessa
 • Korkea hinnoittelu
 • Ei tue eSIM-ratkaisua
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

 1. Toimiiko läheisyystunnistin puhelimessa eli ei aukaise ohjelmia kun puhuu puhelimessa jos hipaisee vahingossa näyttöä?

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut