ArvostelutOnePlusYleinen

Arvostelussa OnePlus Nord 3 – Ylivertainen ja täydellinen

OnePlus Nord 3

OnePlus on päivittänyt Nord-mallistonsa kärkeä, sillä uusin Nord 3 on tuotu nyt saataville. Kyseessä on seuraaja viime vuoden OnePlus Nord 2T -puhelimelle, ja tällä kertaa uutuuspuhelimen kanssa on kerrottu panostetun tuttuihin vahvuuksiin tarjoten hyvää tekniikkaa kohtuullisella hinnalla. SuomiMobiilissa puhelinta on testattu parin viikon ajan, joten nyt on aika katsoa, mihin siitä todellisuudessa onkaan.

Puhelimessa uudistettu muotoilu, joka on myös aikaisempaa suurempi. OnePlus Nord 3:n tekniikassa kohokohtia ovat 6,74 tuuman AMOLED-näyttöpaneeli, MediaTekin kehittämä Dimensity 9000 -järjestelmäpiiri, 16 gigatavun RAM-muisti sekä 50 megapikselin kolmoiskamera. Puhelimessa on lisäksi 5000 milliampeeritunnin akku 80 watin pikalatauksen kera.

OnePlus Nord 3 on tullut ennakkomyyntiin Suomessa 5. heinäkuuta kahdessa väriversiossa, jotka ovat Usva (Misty Green) sekä Myrsky (Tempest Grey). Puhelimen 8 + 128 gigatavun muistiversio maksaa 449 euroa, 16 + 256 gigatavun muistiversio maksaa 549 euroa.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan OnePlus Nord 3 -puhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut pakkas-, lataus- ja stressitestit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
OnePlus Nord 3 (CPH2493)
Mitat: 162 x 75.1 x 8.15 mm
Paino: 193.5 g
Rakenne: Muovinen kehys / lasipinnat
Näyttö: 6.74 tuumaa / QHD+ (2772 x 1240) / 20:9-kuvasuhde / Fluid AMOLED / 120 Hz
Järjestelmäpiiri: 4nm MediaTek Dimensity 9000 (1x 3.05 GHz Cortex-X2 & 3x 2.85 GHz Cortex-A710 & 4x Cortex-A510)
Grafiikkasuoritin: Mali-G710 MC10
Muisti: 8 tai 16 Gt RAM-muistia [LPDDR5X] / 128 tai 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 50 MP pääkamera (Sony IMX890 / f/1.9 / 24 mm / 1/1.56" / 1.0 µm / OIS / PDAF) + 8 MP ultralajaakulmakamera (Sony IMX355 / f/2.2 / 16 mm / 112 asteen kuvakenttä) + 2 MP makrokamera (f/2.4) + LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (ISOCELL 3P9 / f/2.4 / 1.0 µm / 1/3" / FF)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 13 + OxygenOS 13.1 (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 3 vuotta Android-versioita ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki sub-6-Ghz / 80 watin pikalataus / OTG
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: Bluetooth 5.3 ja stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Tempest Gray sekä Misty Green
Hinta: 449 € (8 + 128 Gt) / 549 € (16 + 256 Gt)

Myyntipakkaus

Puhelimen myyntipakkaus ja sen sisältö.

Puhelin toimitetaan hieman uudistetussa myyntipakkauksessa. Pakkaus on väritykseltään musta ja sen päälipuolta koristaa monesti Nord-teksti sinisellä taustalla. Myyntipakkauksen sivuilla on esillä OnePlussan logo tai puhelimen mallinimi. Pakkauksen takaosassa on merkittynä laitteen mallikoodi, muisti- ja väriversio sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avatessa heti ensimmäisenä esille tulee musta pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, pikakäyttöoppaan, turvallisuustietoja sekä Red Cable Club -kortin. Tämän jälkeen paljastuu itse OnePlus Nord 3 -puhelin, joka on kääritty paperiin. Myyntipakkauksen pohjalta löytyy vielä 80 watin tehoinen SuperVOOC-laturi sekä lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-A > USB-C).

OnePlus on tällä kertaa siis karsinut myyntipakkauksesta, sillä mukana ei toimiteta suojakuorta. OnePlus Nord 3:n ostajat saavat kuitenkin mukana laturin, joka ei ole itsestäänselvyys enää tänä päivänä. Mukana on siis edelleen kaikki käytön aloittamiseen vaadittava.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

OnePlus on tällä kertaa uudistanut huomattavasti Nord 3 -puhelimen muotoilua verrattuna edeltäjään. Kyseessä on aikaisempaa suurempi laite, mutta tuo mukanaan myös OnePlus Nord CE 3 Lite 5G -puhelimessa nähdyn muotokielen. Käytetyt materiaalit eivät keskihintaluokassa juuri yllätä, sillä OnePlus käyttää muovia sekä lasia. Puhelimesta on kaksi väriversiota, jotka ovat vihreä Usva sekä harmaa Myrsky.

Testiin saatiin vihreä väriversio on puhelimen niin sanottu pääväri. Vihreässä värissä luotetaan kiiltävään takapintaan, kun taas harmaassa värissä on OnePlussalle tyypillinen mattapinta. Henkilökohtaisesti olen mattapintaisten puhelimien ystävä, mutta onneksi Nord 3:n takaosa on valmistettu lasista. Lasi ei naarmuunnu yhtä herkästi kuin muovi, joten kiiltäväkin pinta on ihan miellyttävä. Kiiltävä takaosa on kuitenkin sormenjälkimagneetti ja sitä saa olla jatkuvasti pyyhkimässä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Takapinta on valmistettu Gorilla Glass 5 -lasista, joka on kestävä. Lasin pitäisi kestää tiputus 1,2 metrin korkeudelta kovalle pinnalle, mutta tätä ei testijakson aikana testattu. OnePlus Nord 3:n pitäisi kuitenkin kestää hyvin vahinkopudotuksia, mutta toki kannattaa pitää mielessä, että lasi on aina lasia. Takapintaan ei saatu testijakson aikana suuria naarmuja aikaiseksi, vaikka pieniä hiusnaarmuja olikin havaittavissa.

OnePlus Nord 3:n etuosassa on hieman karsittu, sillä käyttöön on otettu yleisesti heikkolaatuisemmaksi tituleerattu Dragontrail-lasi. OnePlus on suojannut lasin oletusarvoisesti muovisella suojakalvolla, joka suojaa näyttöä varmasti useita viikkoja. Itse kuitenkin otin suojan pois heti, ja parin viikon käytön jälkeen näytössä oli muutamia pieniä naarmuja. Lasi kuitenkin tuntui kestävän hyvin käyttöä. OnePlus on saanut puhelimen lasipintoihin likaa hylkivän pinnoitteen, joten sormenjäljet saa helposti yhdellä pyyhkäisyllä pois.

Puhelimessa on mattapintainen muovinen kehys, joka on aikaisempaa tasaisempi. Kehys antaa mattapinnan ansiosta pientä pehmeyttä, mutta samalla kulmikkuutta. Vaikka OnePlus on uudistanut puhelimen aikaisempaa kulmikkaammaksi, niin mielestäni käsituntuma on edelleen hyvä. Kyseessä ei ole liian kulmikas laite, sillä takapinta kaartuu hieman muovikehystä kohden. OnePlus on poistanut rakenteesta myös yhden itseäni usein häiritsevän seikan, nimittäin näyttöä kiertävän mustan muovikehyksen. Nyt näyttölasi yhdistyy ilman saumoja kehykseen, joka tuo mukanaan kalliimpien puhelimien tuntumaa ja näköä.

Jos on aikaisemmin käyttänyt esimerkiksi Nord 2- tai 2T -puhelimia, niin yksi huomattava muutos on koko. OnePlus Nord 3 on selvästi suurempi, sillä myös näyttöpaneelin koko on kasvanut. OnePlussan mukaan kuluttajat haluavat nykyään suurempia laitteita, joilla on miellyttävämpi katsoa esimerkiksi Netflixiä tai pelata. Puhelimen mitoiksi on kerrottu 162 x 75,1 x 8,15 millimetriä, joten korkeutta on noin 3 mm enemmän ja leveyttä vastaavasti 2 mm enemmän. Painoa on 193,5 grammaa, joka on pysynyt lähes samassa edeltäjän kanssa.

Suurempi rakenne on todennäköisesti myös puhelimen pienien natinoiden taustalla. Puhelin nimittäin päästää hieman ääntä sitä käsien välissä taivuteltaessa. Tätä ei kuitenkaan huomaa peruskäytössä ja yleisesti laatutuntuma on vakuuttava.

OnePlus on tällä kertaa tuonut Nord 3 -puhelimeen IP54-luokituksen mukaisen roiskevedenkestävyyden. Täydellistä IP68-luokitusta ei ole, joten puhelinta ei ole tarkoitettu upotettavaksi veteen. OnePlus Nord 3:n pitäisi kuitenkin selvitä sateesta sekä muusta pienestä määrästä vettä. IP54-luokitus on hyvä lisäys tässä hintapisteessä, vaikka toki parempaakin olisi voinut kaivata.

Etuosaltaan OnePlus Nord 3 on aikaisempaa viimeistellympi. Näyttö peittää enemmän etuosan pinta-alasta, sillä kehykset ovat selvästi kapeammat. Näytön kehykset ovat myös miellyttävän symmetriset, vaikkakin ylä- ja alareunat ovat minimaalisesti pienemmät. Näytön yläreunassa on etukameraa varten tehty reikä keskitetysti sekä näyttölasin ja muovikehyksen välissä on puheluita varten kaiutin. Näyttöön on integroituna valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet, joiden ohella näytön alareunassa integroituna sormenjälkilukija.

Yksi selvistä uudistuksista nähdään laitteen takaosassa, jossa on uusi kameroiden muotoilu. Mukana on kaksi erillistä pyöreää kamera-aluetta. Ylemmässä on yksi kamerasensori ja alemmassa on kaksi kamerasensoria sekä teksti ”Triple-Cam”. Kamerat ulkonevat hieman muusta rungosta, jonka takia puhelin keikkuu sitä pöydällä käytettäessä. Takaosassa on lisäksi LED-salamavalo sekä ympäristön valoanturi. OnePlus on laittanut puhelimen takaosaan lisäksi logonsa sekä alaosassa on esillä logoja ja vaadittuja tietoja pienellä präntillä.

OnePlus Nord 3:n oikeassa kyljessä on virtapainike sekä OnePlussalle hyvin perinteinen Alert Slider -kytkin. Vasemmassa kyljessä on ainoastaan esillä äänenvoimakkuuspainikkeet. Painikkeet on valmistettu rungon tapaisesti muovista, mutta niiden tuntuma ja vaste ovat silti hyvät. Puhelimen yläreunassa on yksi mikrofoni, infrapunalähetin sekä kaiuttimen reikä. Alareunassa on yksi kaiutin, yksi mikrofoni, USB-C-tyypin liitin sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista asettaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.

Näyttö

Näyttö on kokenut OnePlus Nord 3 -puhelimessa merkittäviä parannuksia, jos verrataan edeltäjämalliin. Näyttö on kooltaan 6,7 tuumaa ja se perustuu Fluid AMOLED -tekniikkaan. Näytössä on niin sanottu 1.5K-tarkkuus, eli 2772 x 1240 pikseliä, joka takaa kiitettävät 450 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on myös 20:9-kuvasuhde, 10-bittiset värit sekä HDR10+ -tuki.

Suuri muutos on saatu myös virkistystaajuuteen, joka on nostettu 120 hertsiin. Kyseessä on adaptiivinen toteutus, jossa virkistystaajuus voidaan tiputtaa 40 hertsiin asti tietyissä käyttötilanteissa. OnePlussan mukaan tuettuna ovat kiinteät 120, 90, 60, 45 sekä 40 hertsiä, joiden välillä vaihdellaan. Käyttäjät voivat valita itse vakion (60 Hz), korkean (120 Hz) sekä adaptiivisen välillä.

Itse käytin jatkuvasti 120 hertsiä, joka teki näytöstä sulavan. Virkistystaajuuden osalta ei ollut valittamisen aihetta, ja mielestäni kyseessä on erinomainen päivitys verrattuna edeltäjään. Värintoistoltaan näyttöpaneeli on oletusasetuksilla miellyttävä. AMOLED-tekniikan ansiosta tummat sävyt ovat todella syviä, jonka lisäksi musta on mustaa. Testijakson aikana en kokenut tarvetta säätää näytön väriasetuksia millään tavalla. Näytössä on myös natiivi tuki 10-bittisille väreille ja tuettuna on HDR10+

OnePlus lupaa näytölle jopa 1450 nitin maksimikirkkauden, ja luettavuus ainakin kirkkaana päivänä oli erittäin hyvä. Toki kalliimmille lippulaivapuhelimille jäädään hieman jälkeen, mutta keskihintaluokassa kirkkaus on erinomainen.

OnePlus Nord 3 -puhelimessa on myös Widevine L1 -sertifikaatti, joka takaa HDR-toiston monissa suoratoistopalveluissa, kuten YouTubessa ja Netflixissä. Esimerkiksi Netflix ilmoitti puhelimella olevan mahdollista katsoa korkeintaan Full HD -tasoista videota sekä HDR10-sisältöä.

Itse tykkään OnePlus Nord 3 -puhelimen näytön tasaisesta toteutuksesta sekä selvästi normaalia kapeammista näytön kehyksistä. Näyttö on parasta mitä 500 euron hintapisteessä voi kuvitella saavansa. Näyttö on siis puhelimen yksi suurimmista valttikorteista.

Näyttöä varten OnePlus on toteuttanut tuttuja asetuksia, joilla näytöstä saadaan juuri oman mielen mukainen. Asetuksista on mahdollista vaihtaa näytön väritilaa, eli värimaailmaa voidaan muuttaa oletusasetuksista (elävä, luonnollinen ja pro-tila). Lisäksi käyttäjät voivat säätää näytön värilämpötilaa kolmesta vaihtoehdosta, jotka ovat viileämpi, oletus ja lämpimämpi. OnePlus Nord 3 -puhelimesta löytyy myös tuki silmäystävälliselle sekä tummalle tilalle.

Asetuksissa on myös kohta ”videon tehostusmoottori”, jossa on kolme asetusta. Käyttäjät voivat aktivoida asetuksia, jotka terävöittävät heikkolaatuista kuvaa, muuttaa SDR-laadun HDR-tasoiseksi tai lisää näytön kirkkautta toistettaessa HDR-videota. OnePlus Nord 3 tukee AMOLED-näyttönsä ansiosta myös Always-on-display-toimintoa, jonka avulla sammutetulle näytölle saadaan näkyviin kellonaika, ilmoituksia sekä muita tietoja. OnePlus antaa mahdollisuuden Always-on-display-toiminnossa muokata kelloa muutamasta erilaisesta toteutuksesta ja ominaisuus tukee myös Canvas-toimintoa.

Tekniikka ja suorituskyky

OnePlus on päättänyt viedä Nord 3 -puhelimen suorituskykyä vielä aikaisempaakin paremmalle tasolle, sillä nyt mukana on yksi MediaTekin tehokkaimmista huipputason piireistä. Käytössä on Dimensity 9000 -järjestelmäpiiri, joka nähtiin aikaisemmin esimerkiksi OnePlus Pad -tabletissa. Kyseessä on pian parin vuoden takainen piiri, joka ei ole edelleenkään yhtään hullumpi, kun katsotaan puhelimen hintaa.

Dimensity 9000 on valmistettu TSMC:n 4 nanometrin prosessilla ja siinä on kahdeksan ydintä. Tehokkain ydin toimii 3,05 GHz:n kellotaajuudella ja kyseessä on Cortex-X2. Lisäksi mukana on kolme Cortex-A710-ydintä, jotka toimivat 2,85 GHz:n kellotaajuudella sekä neljä 1,8 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Cortex-A510-ydintä. Grafiikkaprosessorina toimii ARM Mali-G710 MC10.

OnePlus on maininnut, että Nord 3:n suorituskyky on 58,6 prosenttia parempi sekä grafiikkasuorituskyky on 42,9 prosenttia parempi kuin Nord 2T -puhelimessa. Kyseessä on vakuuttavia lukuja parempaan, joka näkyy myös käytössä. Dimensity 9000 onkin huippuluokan piiri, kun edeltäjän Dimensity 1300 oli suunnattu enemmän alempaan keskihintaluokkaan.

OnePlus on tuonut puhelimesta myyntiin Suomessa edullisemman 8 + 128 gigatavun muistiversion, mutta saatavilla on myös 16 + 256 gigatavun huippuversio. 16 gigatavua tässä hintapisteessä on melko paljon, ja ainakin itse näen sen olevan jopa turhan paljon. Puhelimessa ei ole muistikorttipaikkaa, joka kannattaa pitää mielessä.

OnePlus Nord 3:n RAM-muisti perustuu LPDDR5X-standardiin ja tallennustila vastaavasti UFS 3.1 -standardiin. LPDDR5X:n luvataan mahdollistavan tiedon siirtämisen 75 prosenttia nopeammin kuin LPDDR4X-version. Lisäksi sen pitäisi kuluttaa 20 prosenttia vähemmän virtaa.

Suorituskyvyn osalta Dimensity 9000 on erinomainen tässä hintapisteessä. Ajoimme puhelimessa läpi tutu suorituskykytestit, joissa saatiin tuloksiksi hyviä pisteitä. Suorituskyvyltään OnePlus Nord 3 ylittää reilusti edeltäjänsä, jonka lisäksi se päihittää monet kilpailijansa. Esimerkiksi Snapdragon 7 Gen 1 -järjestelmäpiiriin perustuvalla Xiaomi 13 Litellä tai Exynos 1380 -piiriin perustuvalla Samsung Galaxy A54 5G -puhelimella ei ole mitään saumaa kilpailla OnePlussan kanssa. Alapuolella olevasta taulukosta voi vertailla puhelimien saamia pisteytyksiä.

Testitulokset
OnePlus Nord 3 (MTK D9000) OnePlus Nord 2T (MTK D1300) Xiaomi 13 Lite (SG7G1) Samsung Galaxy A54 5G (E1380)
AnTuTu: 854 748 pistettä 596 735 pistettä 581 024 pistettä 513 610 pistettä
Geekbench 6 (single): 1120 pistettä Ei tuloksia* 928 pistettä 910 pistettä
Geekbench 6 (multi): 3293 pistettä Ei tuloksia* 2558 pistettä 2712 pistettä
PCMark: 10 567 pistettä 9378 pistettä 11 693 pistettä 12 524 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 2307 pistettä Ei tuloksia* 825 pistettä 812 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskyky on siis erinomainen ainakin suorituskykytestien tuloksien perusteella. Suorituskykytestit ovat ainoastaan suuntaa antava viite laitteiden suorituskyvystä, eikä ne kerro todellista kokemusta normaalissa käytössä. Testeissä puhelin laitetaan aina äärimmilleen, joka ei vastaa kovinkaan monesti puhelimen normaalia käyttöä.

Testijakson aikana itse en havainnut puhelimessa mitään ongelmia, jotka olisi voinut paikantaa suorituskykyyn. Mitään merkittävää eroa esimerkiksi OnePlussan kalliimpiin huippupuhelimiin ei ollut havaittavissa. MediaTek on pystynyt viime vuosina tekemään hyviä järjestelmäpiirejä, jotka todella haastavat Qualcommin.

Oli myös hyvä havaita, että OnePlus Nord 3 ei tuntunut suuremmin ylikuumenevan edes suorituskykytestien aikana. Pientä lämpenemistä oli havaittavissa, mutta Dimensity 9000 vaikuttaa olevan tasapainoinen kokonaisuus tällä osa-alueella. OnePlus on myös itse panostanut vahvasti jäähdytysjärjestelmään. Puhelimen sisuksissa on kookas 4129 mm² höyrykammio, jonka lisäksi sisällä on paljon lämpöä johtavia materiaaleja, kuten kuparia sekä grafiittia.

Dimensity 9000 -järjestelmäpiirissä on integroituna 5G-modeemi, joten puhelimen käyttäjät voivat nauttia nopeista uuden sukupolven yhteyksistä. Puhelimessa on mukana tuki SA- ja NSA-5G-tekniikoille (standalone ja non-standalone), mutta tukea mmWave-verkoille ei löydy. Puhelimessa olevan 5G-modeemin pitäisi teoreettisesti yltää jopa 7 Gbps latausnopeuksiin. Suomessa vastaaviin tasoihin ei päästä liittymien nopeuksien rajoittuessa korkeintaan reilun yhden gigabitin tasolle.

Testijakson aikana 5G-yhteydet ja mobiiliyhteydet yleisestikin tuntuivat toimivan Nord 3 -puhelimessa ongelmitta. Puhelinta testattiin pääasiassa Elisan verkoissa, ja myös 5G-verkoissa päästiin hyviin latausnopeuksiin. Puhelimessa on kaksi nano-SIM-korttipaikkaa, mutta valitettavasti mukaan ei ole saatu tukea eSIM-kortille. Kyseessä on mielestäni jo ikävä puute näin vuonna 2023, mutta nähtävästi rajoite tulee MediaTekin puolelta.

Wi-Fi 6 on tuettuna ja samalla myös NFC-löytyy. Puhelimeen on saatu miellyttävä X-akselinen värinämoottori, joka ajaa asiansa. Kyseessä ei ole samanlainen halvalta vaikuttava värinäpalaute kuin useissa muissa alle 500 euron hintapisteen puhelimissa.

Muuta tekniikasta

OnePlus Nord 3 -puhelimessa on näytönalainen sormenjälkilukija, joka sijaitsee melko lähellä näytön alareunaa. Itse olen tykästynyt sormenjälkilukijoihin hieman korkeammalla, minkä vuoksi alareunan lukija tuntuu aluksi hieman luonnottomalta. Alareunassa olevan lukijan käyttäminen ei ole aina miellyttävää ja jos se olisi ylempänä, niin siihen ei tarvitsisi kurottaa. Tämä muutos olisi ollut kiva, sillä nyt myös näyttö on suurempi.

Näytönalainen sormenjälkilukija on nopea ja varma. Lukija tunnistaa sormen hyvin nopeasti ja avaa lukituksen viiveettä. Jos sormi oli likainen tai märkä, niin sitä ei aina tunnisteta, mutta puhtaalla sormella se toimi erinomaisesti. OnePlus on toteuttanut sormenjälkilukijaan myös muutamia animaatioita, joista käyttäjät voivat valita mieleisensä. Vaihtoehtoisesti animaation voi myös poistaa käytöstä.

Puhelimessa on myös kasvojentunnistus, joka perustuu etukameraan. Etukameraan perustuvan kasvojentunnistuksen ongelmana on kuitenkin se, että toteutus ei ole yhtä luotettava kuin sormenjälkilukija tai PIN-koodi. Kasvojentunnistus saatetaan pystyä ohittamaan esimerkiksi kuvalla, mutta tätä ei onneksi pystytty todentamaan testijakson aikana. Kasvojentunnistus tuntui testijakson aikana toimivan puhelimessa kohtalaisen hyvin.

Äänentoistosta on vastaamassa stereokaiuttimet, jotka ovat hyvällä tasolla. Pääkaiutin löytyy perinteiseen tyyliin puhelimen alareunasta ja toisena käytetään puheluihin tarkoitettua kaiutinta. Stereokaiuttimet tuottavat hyvän äänenlaadun muun muassa videoiden katselua ajatellen, ja musiikkia niiden kautta kuuntelee jonkin verran. Mistään markkinoiden parhaimmasta äänentoistosta ei ole kyse, mutta ratkaisu on mielestäni hyvä hintaluokassaan.

Perinteinen kuulokeliitin ei ole tehnyt paluuta OnePlus Nord 3 -puhelimessa, mutta OnePlus on panostanut Bluetooth-tukeen. Puhelimessa on tuki Bluetooth 5.3 -yhteydelle, jonka avulla pystytään takamaan vakaa yhteys Bluetooth-kuulokkeisiin. OnePlus on tuonut puhelimeen tuen myös aptX-, aptX HD-, LDAC-, LHDC-, SBC- ja AAC-tekniikoille, joten äänenlaadun pitäisi olla langattomien kuulokkeiden kautta hyvä. Ainakaan testijakson aikana langattomien kuulokkeiden kanssa ei havaittu mitään ongelmia.

Yksi OnePlus-puhelimille olennainen ominaisuus, eli Alert Silder -kytkin, löytyy myös OnePlus Nord 3 -mallista. Ominaisuuden löytyminen puhelimesta ei ole yllättävää, sillä se löytyi alkuperäisestäkin Nordista. Kuitenkaan edullisemmissa Nord-malliston laitteissa sitä ei ole nähty.

Alert Slider on fyysinen kytkin puhelimen oikeassa kyljessä, jonka kautta voidaan vaihtaa kolmen eri ääniprofiilin välillä. Yläasennossa käytössä on ääneton-tila, jossa puhelut ja ilmoitukset mykistyvät lukuun ottamatta hälytyksiä. Keskiasennossa on käytössä värinä-tila, jossa puhelut ja ilmoitukset mykistyvät ja ne pelkästään värisevät. Ala-asennossa on käytössä soitto-tila, jossa kaikki puhelimen äänet ovat käytettävissä.

Alert Slider on yksi OnePlus-puhelimien erinomaisimmista ominaisuuksista ja valttikorteista verrattuna kilpailijoihin. Ainakin itse tykkään sen käyttämisestä, ja olenkin iloinen, että siitä ei ole luovuttu.

OnePlus Nord 3 on hieman erikoinen OnePlussan mallistossa, sillä mukaan on saatu ensimmäistä kertaa infrapunalähetin. Lähetin sijaitsee puhelimen yläreunassa. Infrapunalähettimen avulla puhelinta voidaan käyttää lähes kaikkien kodin laitteiden kaukosäätimenä, ja hommaa on helpottamassa puhelimeen esiasennettu IR Remote -sovellus.

Puhelimella voi siis ohjata esimerkiksi televisiota, suoratoistolaitteita, ilmastointilaitteita, lamppuja, kameroita tai vaikkapa robottipölynimureita. IR Remote -sovellus tukee kymmeniä eri brändejä, joten käytännössä Nord 3 pystyy korvaamaan minkä tahansa laitteen kaukosäätimen. Kyseessä on kätevä ominaisuus, jonka käytännöllisyyden huomaa vasta sitä tarvittaessa.

Akunkesto ja lataus

OnePlus on mahduttanut puhelimeen aikaisempaa suuremman akun, joka on nyt 5000 milliampeerituntia. Kyseessä on 500 milliampeerituntia suurempi kuin edeltäjässä, josta voidaan kiittää erityisesti kasvanutta laitteen kokoa. OnePlussan mukaan suuri akku on täydellinen koko päivän käyttöä varten, ja ainakin testijakson aikana akunkeston todettiin olevan yksi valttikorteista.

Iltaisin akkua oli monesti jäljellä 25-30 prosentin verran, ja parin viikon testijakson aikana ainoastaan kahtena päivänä akunvaraus tippui alle 20 prosenttiin. Akku riittää siis aktiivisessakin käytössä erinomaisesti, mutta vähäisemmällä käytöllä uskoisin kahdenkin päivän mittaisen akun olevan mahdollinen.

Latauksen osalta Nord 3 on samalla tasolla kuin edeltäjämalli, sillä tuettuna on 80 watin tehoinen SuperVOOC-lataus. Samainen lataus on nähty monissa OnePlussan puhelimissa, joten suuria yllätyksiä ei ole tarjolla. Puhelimen on luvattu latautuvan 60 prosenttiin 15 minuutissa ja täyteen 32 minuutissa. OnePlus toimittaa laturin puhelimen mukana, joten pystyimme testaamaan akun latausnopeuden tutulla lataustestillä, joka on nähtävillä alapuolella.

OnePlus Nord 3:n akun latausnopeus 80 watin teholla.

Suuri akku latautuu 80 watin laturilla tyhjästä täyteen 5 minuutin mittausvälillä 35 minuutissa. Todellinen latausaika oli testissä 31,5 minuuttia, joka on jopa paremmin kuin ilmoitettu. Puhelin latautuu 15 minuutissa 58 prosentin varaustasoon ja 90 prosentin taso saavutetaan vain 27 minuutissa. Lataus on mukavan nopeaa koko ajan, vaikka toki nopeus hieman hidastuu loppua kohden. Mitään merkittävää eroa ei kuitenkaan päästä havaitsemaan, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat vain 2,5 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 4,5 minuuttia.

Kyseessä on hyvä saavutus keskihintaluokan älypuhelimelle, ja OnePlus Nord 3 on yksi kategoriansa nopeimmista latauksen osalta. OnePlussalla olisi vielä tekemistä puhelimen pikalatauksen osalta, sillä parhaimmat nopeudet saadaan vain yhtiön omalla standardilla.

Mukana toimitettavan laturin ongelma on se, että tuettuna ei ole tehokasta tukea USB Power Delivery -standardille, sillä tuki yltää vain 18 wattiin. Paras hyöty laturista saadaan erityisesti OnePlussan puhelimissa, mutta esimerkiksi muita laitteita ei pystytä enää lataamaan nopeammalla teholla. Lisäksi puhelimen mukana toimitettavassa kaapelissa on USB-A-liitin toisessa päässä, vaikka yleiseksi standardiksi on jo muodostunut USB-C-liitin molemmissa päissä.

OnePlus Nord 3 -puhelinta pystytään lataamaan ainoastaan USB-C-liittimen kautta langallisesti, eikä mukaan ole saatu tukea langattomalle lataukselle. Tämä ei ole merkittävä puute tässä hintapisteessä.

Pakkastesti

Testijakson aikana OnePlus Nord 3 laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla OnePlus Nord 3 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen varausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. AMOLED-tekniikkaan perustuva näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi ongelmitta. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi hyvin sekä salamaa oli mahdollista käyttää kamerassa. OnePlus oli kuitenkin perinteiseen tyyliinsä estänyt akun lataamisen laitteen ollessa jääkylmänä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla OnePlus Nord 3:n näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut vain 6 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 94 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä vähäistä, sillä yleensä tämän testin aikana akkua kuluu 5-15 prosenttia. Myöskään toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

OnePlus Nord 3 pärjäsi pakkastestissä odotetulla tavalla, joka on OnePlussan puhelimille hyvin tyypillistä. Akun kuluminen kummankaan testauskerran aikana ei ollut huolestuttavalla tasolla, ja AMOLED-näyttöpaneeli ei ottanut itseensä pakkasesta. Lisäksi OnePlus oli estänyt akun latauksen turvallisuussyistä puhelimen ollessa jääkylmänä, mutta laite toki palautui normaaliksi muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.

Kamerat

Kameroiden osalta OnePlus keskittyy tällä kertaa vahvasti pääkameraan, jossa hyödynnetään täysin samaa sensoria kuin kalliimmassa OnePlus 11 -puhelimessa. OnePlus Nord 3:n muut kamerat ovatkin keskihintaluokassa hyvin tuttuja, sillä puhelimessa on ultralaajakulmakamera sekä makrokamera.

50 megapikselin pääkamera perustuu Sony IMX890 -sensoriin. Kyseessä on sensori, jonka koko on 1/1,56 tuumaa ja siinä on 1.0 mikronin pikselikoko. Pääkamerassa on kerrottu olevan f/1.9-aukko, 24 mm polttoväli, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakautus.

Toinen kameroista on 8 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka perustuu Sony IMX355 -sensoriin. Kamera on varusteltuna linssillä, jossa on f/2.2-aukko ja sen avulla voidaan taltioida 112 asteen kuvia. Kyseessä on aikaisempaa kapeampi näkökenttä, sillä edeltäjä kykeni 120 asteen kuvakenttään.

Kolmas kameroista on vain 2 megapikselin tasoinen makrokamera, jolla voidaan ottaa kuvia läheltä kohdetta. OnePlus Nord 3 tarjoaa lisäksi 16 megapikselin selfiekameran, joka perustuu Samsungin valmistamaan ISOCELL 3P9 -sensoriin ja siinä on f/2.4-aukolla varusteltu linssi.

OnePlus Nord 3:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kolmoiskamera:
    • Pääkamera: 50 megapikseliä (Sony IMX890, f/1.9, 24 mm, 1/1,56”, 1,0 µm, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 8 megapikseliä (Sony IMX355, f/2.2, 16 mm, 112 asteen näkökenttä)
    • Makrokamera: 2 megapikseliä (f/2.4)
  • Etukamera: 16 megapikseliä (ISOCELL 3P9, f/2.4, 1.0 µm, 1/3”, FF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

50 megapikselin pääkameralla taltioidaan oletusarvoisesti 12,6 megapikselin tasoisia kuvia, sillä käytössä on tuttu pikseleiden yhdistämistekniikka. Neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi, jolla pitäisi olla vaikutusta erityisesti kuvien yksityiskohtiin sekä tasalaatuisempaan lopputulokseen eri kuvaustilanteissa. Testijakson aikana puhelinta käytettiin pääasiassa oletusasetuksilla, jonka takia myös testikuvat ovat 12,6 megapikselin tasoisia.

Pääkameran kuvanlaadun osalta Nord 3 on hintaluokkansa parhaimmistoa. Hyvässä valaistuksessa kuvattaessa saadaan aikaiseksi erinomaista jälkeä, sillä yksityiskohtia on paljon ja tarkkuus on hyvä. Kuvissa on laaja dynaaminen alue ja värit ovat miellyttävät. Joissakin tilanteissa kamera kuitenkin taltioi siniset ja vihreät sävyt liiaksi korostaen, mutta ongelma ei ollut aina havaittavissa.

Parhaimmat kuvat saadaan valaistuksen ollessa kunnossa, mutta esimerkiksi sisätiloissa otetuissa kuvissa on havaittavissa enemmän pehmeyttä. Sitä ei ole liikaa, mutta eron huomaa. Heikossa valaistuksessa pääkameralla saadaan aikaiseksi myös hyvää jälkeä, sillä esimerkiksi automaattinen yökuvaustila antaa kuville enemmän valoa sekä yksityiskohtia.

Heikossa valaistuksessa pehmeyttä on havaittavissa enemmän, mutta ei kuitenkaan liikaa. Ainakin itse olin erittäin tyytyväinen kameran tuottamaan jälkeen ottaen huomioon puhelimen hintapisteen. Pääkamera tukee myös erillistä yökuvaustilaa, mutta siinä ei erikoisesti pysty itse vaihtamaan kuvauksen pituutta. Pituus päätetään jälleen automaattisesti valaistuksen mukaan.

OnePlus Nord 3:n pääkamera on siis laadukas ja mielestäni se riittää mainiosti suurimmalle osalle käyttäjistä. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettu pääkameralla.

Ultralaajakulmakamera on pysynyt teknisesti lähes ennallaan, mutta aikaisempaa kapeampi kuvakenttä voi olla käyttäjästä riippuen joko positiivinen tai negatiivinen muutos. Itse ainakin jäin kaipaamaan hieman laajempaa kuvakenttää, sillä ero pääkameraan ei ole yhtä merkittävä kuin aikaisemmin. Yleisesti 8 megapikselin ultralaajakulmakameroilta ei kannata odottaa ihmeitä, mutta OnePlus Nord 3 tuottaa vähintäänkin kohtuullista jälkeä.

Yleiseltä laadultaan ultralaajakulmakuvat ovat tarpeeksi hyviä jaettavaksi esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Kuvien tarkin kohta löytyy edelleen keskeltä ja reunat sekä kulmat ovat pehmeämpiä. Hyvässä valaistuksessa yksityiskohtia on hyvin ja värit taltioituvat luonnollisesti. Kuvissa on havaittavissa kuitenkin pääkameran kuviin verrattuna enemmän tummuutta ja värit eivät ole aivan samanlaiset.

Heikossa valaistuksessa kuvista tulee tummia ilman erillistä yötilaa, mutta kuvissa on mukavasti yksityiskohtia. Ultralaajakulmakuvista saadaan heikossakin valaistuksessa kohtuullisen hyviä erillisellä yötilalla, jonka avulla kuvista tulee valoisempia, terävämpiä sekä hieman yksityiskohtaisempia.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna ultralaajakulmakameralla.

Kiinalaisvalmistajat rakastavat erillisiä makrokameroita, jollainen löytyy myös OnePlus Nord 3 -puhelimesta. OnePlus on laittanut mukaan 2 megapikselin tasoisen kameran, jolla voidaan ottaa kuvia läheltä kuvattavaa kohdetta. Makrokameraa voidaan luonnehtia todella turhaksi, sillä henkilökohtaisesti en tiedä kuka kameraa tulee koskaan edes käyttämään. Kuvista tulee hyvässäkin valaistuksessa heikkoja, sillä tarkkuus ei riitä. Heikossa valaistuksessa kameralta ei kannata odottaa mitään.

Hyvä vinkki olisi myös OnePlussalle panostaa enemmän ultralaajakulmakameraan, jolla voitaisiin ottaa makrokuvia. Tällöin ei tarvitsisi turhaa kameraa laittaa puhelimeen. Alapuolella on muutamia makrokameralla taltioituja kuvia.

Videokuvauksen osalta mukaan on saatu pientä päivitystä, sillä Nord 3 tukee nyt korkeintaan 4K 60 fps -kuvausta pääkameralla. Ultralaajakulmakameran tarkkuus yltää edelleen 1080p 30 fps -tasolle. OnePlus hyödyntää videokuvauksessa elektronista kuvanvakautusta kaikilla kameroilla, mutta pääkamerassa päästään nauttimaan myös optisen kuvanvakaimen tuomista hyödyistä. Yksi erikoinen puute kamerassa on se, että kuvauksen aikana ei pysty vaihtamaan pää- ja ultralaajakulmakameroiden välillä, vaan kamera on aina valittava ennen kuvaamista.

4K-videoiden laatu on puhelimessa riittävän hyvällä tasolla. Yksityiskohtia videosta löytyy paljon ja tarkkuus on hyvä. Videoissa on myös pääkameralla kuvattaessa hyvät värit. Ultralaajakulmakameran videot tuntuivat olevan melko pehmeitä. Kokonaisuus videokuvauksen osalta on hintaluokkansa kärkipäätä.

OnePlus Nord 3 -puhelimeen on tehty erikoinen uudistus etukameraan, sillä edeltäjän 32 megapikselin sensori on tippunut 16 megapikselin tasoiseen. Tästä huolimatta etukameran kuvanlaatu tuntui olevan jopa odotettua paremmalla tasolla. Kuvista saatiin teräviä ja yksityiskohtia oli paljon. Värit taltioituivat myöskin hyvin. Kamera riittää varmasti monille, vaikka ottaisikin selfiekuvia enemmänkin. Puhelimesta löytyy tuki myös muotokuvatilalle ja videokuvaa etukameralla voidaan taltioida korkeintaan 1080p 30 fps -tasoisena.

OnePlus seilaa erikoisesti kamerasovelluksien käyttöliittymän kanssa aina eri suuntaan, ja nyt Nord 3 tarjoaa pitkälti saman kokemuksen kuin brändin huippupuhelimetkin. Oppon kehittämän sovelluksen kokemus on hyvä, vaikka ei mielestäni enää tutulla OnePlussan tasolla. Uusi kamerasovellus pitää sisällään liikaa kiinalaisvalmistajille tuttuja turhia toimintoja sekä muutamat asetukset ovat monen mutkan takana piilossa.

Kamerasovelluksen päänäkymässä ominaisuudet ovat pääasiassa vain yhden painalluksen päässä. Sovelluksen yläreunassa on muun muassa pikapainikkeet salamalle, ajatukselle, AI-tilalle, kuvasuhteelle sekä lisävalikolle. Lisäksi korkean laadun (50MP) tilaan päästään lisävalikon kautta, jossa on myös HDR-asetukset.

Sovelluksen alareunassa on mahdollista vaihtaa etu- ja takakameran välillä, avata Google Lens sekä vaihtaa karusellimaisessa valitsimessa eri kuvaustilojen välillä, jotka ovat yö, video, valokuva tai muotokuva sekä lisää-valikossa pro-tila, extra-HD, panoraama, makro, video, hidastus, intervallikuvaus tai kaksoisnäkymävideo. Kamerasovelluksen päänäkymässä on esillä myös zoomivalikko, jossa on pikavalinnat 0,6x, 1x ja 2x. Kamerasovellus tukee korkeintaan 20x digitaalista zoomia.

Tärkein ominaisuus monelle kamerasovelluksessa on toimiva pro-tila. Pro-tila on jälleen monipuolinen ja luonnollisesti käytettävissä vain pääkameralla. Tilassa on mahdollista säätää esimerkiksi ISO-arvoa (100 – 6400), valkotasapainoa (2000 – 8000K), suljinaikaa (1/8000 – 30 s), tarkennusta sekä valotuksen korjausta. Pro-tilassa on myös mahdollista kuvata RAW-kuvia, mutta kuvaus 50 megapikselin tasolla ei ole mahdollista.

OnePlus Nord 3 -puhelimessa kamerasovellus tuntui toimivan hyvin, eikä suurempia hidasteluja ollut havaittavissa.

Käyttöjärjestelmä

OnePlus Nord 3 jatkaa ohjelmiston osalta ”uutta OnePlussaa”, jossa käytössä on Oppon kehittämään ColorOS-ohjelmistoon perustuva OxygenOS-versio. Puhelimessa on Googlen tämän hetken uusin Android 13 -versio, jonka päällä hyrrää OxygenOS 13.1 -käyttöliittymä. Ohjelmiston osalta puhelin ei tarjoa yllätyksiä, ja nyt OxygenOS 13.1 on vain hyvin minimaalinen päivitys muissa puhelimissa nähtyyn OxygenOS 13 -versioon.

Puhelimessa oli testijakson lopuksi tuorein saatavilla ollut ohjelmistoversio, jonka mukana oli Googlen 5. toukokuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Päivityslupauksen osalta OnePlus ei tarjoa samaa kokemusta kuin yhtiön lippulaivapuhelimille, mutta OnePlus Nord 3:lle on luvattu 3 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 4 vuotta tietoturvapäivityksiä.

Kyseessä on paras lupaus Nord-mallistossa. Odotettavasti OnePlus tulee tarjoamaan puhelimelle siis Android 14-, Android 15 ja Android 16 -päivitykset, mutta myös tietoturvapäivityksiä vuoden 2027 heinäkuuhun asti. OnePlus ei ole antanut mitään lupausta päivitysnopeudesta.

OxygenOS 13.1 on itsessään niin paljon Oppoa kuin olla voikaan. Tämä ei ole yllätys, sillä Oppo ja OnePlus jakavat saman koodipohjan. OxygenOS 13 -versiossa on panostettu Aquamorphic-ideologiaan. Käyttöliittymän on luvattu olevan tyyliltään rauhoittava ja monipuolinen.

Kyseessä on raskaasti kustomoitu Android-versio, joka piilottaa alleen Googlen suunnitteleman puhtaan Androidin. OnePlus on pyrkinyt tuomaan ohjelmistoon paljon erilaisia toimintoja, mutta kokemus ei ole lähelläkään sitä OxygenOS-versiota, joka varmasti monien vanhempien OnePlus-käyttäjien mielissä on.

Ainakin itse näen, että OxygenOS 13 on käyttökelpoinen ohjelmisto, mutta se voisi silti olla parempikin. OnePlus Nord 3:n kohdalla ohjelmisto toimi sulavasti ja miellyttävän nopeasti. Kokemus oli nopeuden osalta jopa parempi kuin monissa muissa saman kategorian puhelimissa. Vastaan ei tullut myöskään mitään ylimääräistä hidastelua, vaan kokemus oli pitkälti samanlainen kuin OnePlussan lippulaivapuhelimillakin.

OxygenOS 13.1 tuo puhelimeen yhtenä uutena ominaisuutena pelioptimointeja, mutta erot OxygenOS 13 -versioon ovat minimaaliset. OxygenOS 13 jakaa varmasti mielipiteitä, mutta uudet OnePlus-käyttäjät ovat varmasti tyytyväisiä kokemukseen. Vanhat käyttäjät jäävät kuitenkin kaipaamaan puhtaampaa OxygenOS-kokemusta.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee OnePlus Nord 3 -puhelinta.

OnePlus Nord 3 on keskihintaluokassa parasta, mitä OnePlussalta on tällä hetkellä tarjolla. Nord-malliston kärkimallit ovat olleet järjestäen vakuuttavia laitteita, ja OnePlus teki sen taas Nord 3:n kanssa. Tämän takia OnePlus Nord 3 -puhelinta onkin helppo suositella, jos hakusessa on uusi puhelin 500 euron hintapisteestä.

Testijakson aikana tykkäsin OnePlus Nord 3 -puhelimesta paljon, sillä siinä on paljon hyviä asioita keskihintaluokassa. Uudistettu muotoilu on mielestäni tyylikäs sekä laadukas. Roiskevedenkestävyys on myös pieni plussa. Puhelimen suuri AMOLED-näyttöpaneeli on tarkka sekä sulava, jonka lisäksi kapeista näytön kehyksistä OnePlus ansaitsee vielä erillisen plussan. Dimensity 9000 on myös edelleen suorituskykyinen järjestelmäpiiri, ainakin kun otetaan huomioon hintaluokka.

Akunkeston todettiin olevan myös hyvä ja 80 watin pikalataus on yksi markkinoiden nopeimmista. Olin myös tyytyväinen sormenjälkilukijan toimintaan sekä stereoäänentoistoon. OnePlus on myös säästänyt tutun Alert Slider -tilakytkimen, joka on erittäin kätevä sekä erottaa puhelimen muista. OnePlus Nord 3 on vahvoilla myös pääkameransa osalta. OnePlus on lähtenyt myös parantamaan päivityslupausta, joka vastaa nykymarkkinan vaatimuksia.

Kokonaisuutta ajatellessa OnePlus Nord 3 on yllättävän tasapainoinen laite, ja siitä jäi käteen positiivinen kokemus. Pieniä heikkouksia on, mutta ne eivät ole mitenkään liian häiritseviä. Esimerkiksi todellinen vedenkestävyys olisi voinut olla vielä mukava lisä. OnePlus olisi voinut heittää puhelimen turhan makrokameran suoraan roskakoriin, sillä en ymmärrä sen käyttötarkoitusta. Pieni puute ainakin omasta mielestäni on eSIM-tuki, jota ei ole. On myös hyvä huomata, että puhelimeen ei ole saatu muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä.

Hinnoittelun osalta OnePlus Nord 3 on kalliimpi kuin edeltäjänsä. Lähtöhinta on 449 euroa edeltäjän 399 euroon verrattuna. 50 euron hinnankorotus on mielestäni perusteltavissa yleisellä hintojen nostolla, mutta myös aikaisempaa parempien teknisien ominaisuuksien myötä. OnePlus Nord 3:n suurimpia haastajia tällä hetkellä ovat 499 euron hintaiset Xiaomi 13 Lite sekä Samsung Galaxy A54 5G.

OnePlus Nord 3 on arvostelun kirjoitushetkellä vasta julkaistu ja tullu ennakkotilattavaksi, mutta se tulee varsinaisesti myyntiin 12. heinäkuuta 2023. Puhelin on saatavilla 8 + 128 gigatavun sekä 16 + 256 gigatavun muistiversioissa. Saatavilla on myös kaksi väriversiota, jotka ovat Myrsky (Tempest Gray / harmaa) sekä Usva (Misty Green / vihreä). Hintaa puhelimella on edullisimmallaan 449 euroa ja suuremmista muisteista saa pulittaa 549 euroa.

OnePlus Nord 3

9.5

OnePlus Nord 3 on täydellisyyttä keskihintaluokassa, eikä puhelimelle ole ainakaan teknisien tietojen osalta haastajia.

Hyvää
  • Tyylikäs ja laadukas rakenne (+IP54)
  • Tarkka ja sulava AMOLED-näyttöpaneeli kapeilla kehyksillä
  • Dimensity 9000 on suorituskykyinen hintaluokassaan
  • Suuret muisti- ja tallennusversiot
  • Hyvä akunkesto ja nopea pikalataus
  • Toimiva sormenjälkilukija ja hyvät stereokaiuttimet
  • Alert Slider- kytkin on säästetty
  • Uutena ominaisuutena kätevä infrapunalähetin
  • Pääkamera tuottaa hyvää jälkeä monessa tilanteessa
  • Riittävä päivityslupaus (3 + 4 vuotta)
Huonoa
  • Ei täydellistä vedenkestävyyttä
  • Täysin turha makrokamera
  • eSIM-tuki puuttuu
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

5 Kommenttia

  1. Kiinalaista oppoa ei pidä suomalaisten ostaa koska vänkäävät suomen Nokiaa vastaan patenttimaksuissa. Joutui jo vetäytymään Saksasta ja Intiassa oikeus päätti Nokian puolesta. Eiköhän kommunistikapulan myynti lopu Kiinan ulkopuolella jos maksuja ei tule.

    1. Asiatonta kommentointia taas yhdeltä kiina-foobikolta joita tuntuu sikisevän kuin kärpässieniä sateella tänä vihan aikakautena. Patenttikiistoja on koko ajan maailmassa vaikka kuinka monia meneillään ja taatusti Oppo pääsee siitä sopimukseen piakkoin. Ostakaa vain Nord 3 ja saatte parasta mitä on alle 700€ vasta tuon hinnan yli voi alkaa löytyä sitä parempaa.

      1. Ostin viikko sitten OnePlus Nord 2T:n. Se on ylivertainen ja täydellinen 290 euron hintaansa nähden. Kahden vuoden kuluttua saan tuon kolmosen samaan kolmeen sataan.

  2. Täysin samaa mieltä arvostelun kanssa. Vuosi sitten oli selvä välivuosi kun julkaisivat vain Nord 2T mallin joka ei ainakaan minussa herättänyt mitään kiinnostusta. Tämä Nord 3 lyö aikalailla kaikki kilpailijat jopa helposti kuin maan rakoon. Kuvat ovat jo nyt hyviä pääkameralla, mutta aina kun lukee kamera-arvosteluja pitää myöskin muistaa että ajan myötä ohjelmistopäivitykset tuovat parannuksia myös kameraan, etenkin nyt kun on tuo uusi piiri Dimensity 9000 niin parannuksia tulee taatusti jopa hyvinkin pian. OnePlus 11 on Snapdragon 8 Gen 2 piiri ja siinä on sama 50mp Sonyn sensori. Jos Nord 3 tuntuu liian kalliilta vaikka siitä löytyy jo nyt 100€ pois hinnasta tutun firman piikotarjouksena, niin sama kamera on tulevassa edullisemmassa OnePlus Nord CE 3 (5g) mallissa jossa vain hiukan vaatimattomampi piiri Snapdragon 782 ja sama näyttö taitaa olla sekä yhtä nopea lataus ja sterokaiuttimet ym.

  3. Makrokamerat täysin turhia. Voisivat korvata sen telezoom kameralla esim 5x zoomilla. Tosin se on ehkä kalliimpi toteuttaa…

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut