AndroidArvostelutHonorYleinen

Testissä Honor Play – ”tehokas ja toimiva”

Honor Play

Huawein tytärbrändi Honorin yksi erikoisimmista älypuhelimista, joka kantaa nimeä Honor Play, on varsin edullinen, mutta varusteltu silti samalla järjestelmäpiirillä kuin Huawein huippupuhelimet. Honor haluaa keskittyä Honor Playssä erityisesti mobiilipelaajiin, sillä kyseessä on ensimmäinen puhelin GPU Turbo -ominaisuudella, joka on sittemmin tuotu päivityksenä myös vanhempiin älypuhelimiin.

Honor Play maksaa Suomessa 349 euroa, joten kyseessä on yksi edullisimmista ”huippupuhelimista”. Katsomalla ainoastaan puhelimen kyvykästä Kirin 970 -järjestelmäpiiriä ja hinnoittelua, niin Honor Play vaikuttaa loistavalta älypuhelimelta hintaisekseen. Honor on kuitenkin joutunut hieman karsimaan muista ominaisuuksista, kuten kamerasta, mikä on varmasti yksi puhelimen heikoista kohdista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Honor Play -älypuhelimeen ja tulen kertomaan oman henkilökohtaisen mielipiteeni laitteesta noin viikon testijakson perusteella. Artikkeli tulee rakentumaan tutustumisella laitteen ulkoisiin seikkoihin, ominaisuuksiin, tekniseen toteutukseen sekä kameroihin. Lisäksi testaamme laitteen pakkaskestävyyttä, sillä talvi tuo tullessaan myös kylmemmän kelit, minkä vuoksi on hyvä myös katsoa kestävätkö puhelimet sitä todella.

Tekniset tiedot
Honor Play (COR-L29)
Mitat: 157.9 x 74.3 x 7.5 mm
Paino: 176 g
Rakenne: Alumiinirakenne
Näyttö: 6.3 tuumaa Full HD+ (1080 x 2340) / 19.5:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Kirin 970 (Mali-G72 MP12)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia / 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka max 256 Gt)
Kamera: 16 MP (f/2.2 / PDAF) + 2 MP (f/2.4 / syvyyssensori) kaksoiskamera/ LED-salama ja 16 MP (f/2.0 / 1.0um) etukamera
Akku: 3750 mAh (ei irrotettava) / Pikalataus 18W
Käyttöjärjestelmä: Android 8.1 Oreo (EMUI 8.2 ja 1. lokakuuta 2018 tietoturva)
Muuta: Dual-SIM / kasvojentunnistus
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: Yksi kaiutin / Bluetooth 4.2 / aptX HD -tuki
Tunnistimet: etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija
Värit: Sininen / Musta / Violetti
Hinta: 349 euroa

Myyntipakkaus

Honor Playn myyntipakkaus.

Honor Play toimitetaan valkoisessa myyntipakkauksessa, jossa on puhelimen mallinimi kirjoitettuna sinertävällä tekstillä. Pakkaus on hieman erilainen kuin Honor-puhelimissa yleisesti. Honor-puhelimien kanssa on totuttu turkooseihin myyntipakkauksiin, minkä takia valkoinen väritys on jotain hieman uutta.

Myyntipakkausta avatessa esille tulee ensimmäisenä muoveihin kääritty puhelin, jonka alapuolella on pahvitasku, jossa on silikoninen suojakuori sekä SIM-korttiluukun avaustyökalu. Koska kyseessä on testilaite, niin myyntipakkaus ei ole aivan samanlainen kuin suoraan kaupasta ostettaessa. Mukana tulisi oletuksena myös takuukortti sekä ohjekirja. Myyntipakkauksen pohjalla on Huawein pikalaturi sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Honor Playn myyntipakkaus on sisällöltään siis hyvin perinteinen ja mukana on kaikki tarvittava. Lisäksi erillinen suojakuori on aina plussaa, vaikka se ei ole mielestäni välttämättömyys kokonaan alumiinirakenteisessa puhelimessa.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Laatutuntumaltaan Honor Play on varmasti yksi parhaimmista puhelimista, joita Honor on tuonut Suomen markkinoille vuoden 2018 aikana. Tällä kertaa puhelimen rakenteessa ei käytetä takalasia, vaan Honor Playn runko on muovattu kokonaan yhdestä alumiinipalasta. Vaikka Honor Play ei siis noudata tuoreimpia premium-suuntauksia, niin mielestäni kokoalumiinirunko on pitkällä tähtäimellä yksi parhaimmista vaoista tehdä puhelimia. Siinä missä lasiset puhelimet ovat herkempiä hajoamiselle ja naarmuille, niin alumiini pysyy selvästi pidempään paremman näköisenä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käsituntumalta Honor Play on todella hyvä, vaikka tietynlaista kulmikkuutta laitteessa on. Honor on mukavasti pyöristänyt puhelimen jokaisen reunan, mikä parantaa käyttömukavuutta selvästi. Puhelinta käännellessä tai väännellessä käsissä ei ollut havaittavissa ollenkaan natinaa, mikä oli tosin oletettu alumiinirakenteen ansiosta. Kokonaan alumiininen rakenne takaa hyvän tuntuman puhelimeen, mutta kuivissa käsissä laite tuntuu liukkaalta. Yksi huomioitava seikka mielestäni erityisesti mustassa Honor Play -versiossa on se, että takaosa on herkästi täynnä rasvaisia sormenjälkiä, eikä niitä ole mahdollista kovin helposti saada pois.

Puhelimen näyttölasia kiertää kapea muovikaistale.

Varmasti Honor Playn rakenteessa itseäni eniten häiritsevä seikka on näyttölasia kiertävä muovinen kehys, joka luo rakenteeseen tietynlaisen saumakohdan. Muovikehys näyttölasin ympärillä on tyypillinen ratkaisu keskihintaluokan Honor- ja Huawei-puhelimissa, joten tämän oleminen myöskään Honor Playssa ei ole mitenkään ihmeellistä. Jos kuitenkin jotain positiivista muovikehyksestä on mainittava, niin Honor on onnistunut tekemään muovikehyksestä varsin huomaamattoman ainakin Honor Playn mustassa väriversiossa.

Honor on ilmoittanut puhelimen mitoiksi 157,9 x 74,3 x 7,5 millimetriä ja painoa löytyy 176 grammaa. Honor Playstä on onnistuttu luomaan siis varsin kapea ja kompakti puhelin verrattuna näytön suuruuteen. On kuitenkin totta, että Honor Playn näyttö on jo itsessään niin suuri, että käyttö yhdellä kädellä on haastavaa. Puhelimessa ei kuitenkaan onneksi ole kovin paljoa ylimääräistä näytön ympärillä, mikä takaa paremman käyttökokemuksen. Myöskin laitteen paino on pystytty pitämään mielestäni hyvänä, sillä Honor Play ei ole liian painava tai liian kevyt.

Myöskään Honor Play ei ole millään tasolla IP-luokituksen mukaisesti pölyn- tai vedenkestävä, mikä tosin ei ollut mikään suuri yllätys. Henkilökohtaisesti toivoisin vedenkestävyyden lisääntyvän keskihintaluokan puhelimissa, sillä ominaisuus on varsin hyödyllinen. Esimerkiksi vesisateessa ei tarvitsisi pelätä puhelimen hajoamista. Honor Playn kohdalla kannattaa siis olla varuillaan vesisissä ympäristöissä.

Puhelimen etupuoli on hyvin geneerisen näköinen, sillä alaa valtaa suuri näyttö, joka peittää etuosasta noin 83 prosenttia. Etupuolella näyttö on pyritty viemään aivan laitteen yläreunaan asti, mutta myös tämän takia Honor on joutunut tuomaan puhelimen mielipiteitä jakavan loven. Lovesta Honor Playssä löytyy varsin perinteiset komponentit, kuten etukamera, puheluihin käytettävä kuuloke sekä valoisuuden- ja etäisyydentunnistin. Ilmoitusvalo on piilotettu kuulokeritilän vasempaan reunaan. Laitteen etupuolella näytön alapuolella on myös Honor-logo.

Takaosa Honor Play -puhelimessa myötäilee monia muita kuluvan vuoden aikana julkaistuja Honor- ja Huawei-puhelimia, mutta tällä kertaa takaosa on lasin sijasta alumiinia. Takaosasta löytyy hieman ulkoneva kaksoiskamera vasemmasta yläkulmasta, jonka alapuolella on yksi LED-salama sekä teksti ”AI Camera”, mikä antaa vihiä siitä, että puhelimen kamerassa on hyödynnetty tekoälyä. Honor Playn takaosassa on myös sormenjälkilukija sekä Honor-logo. Lisäksi takaosassa on nähtävissä alumiinisissa puhelimissa varsin yleiset runkoa myötäilevät muoviset antennijuovat.

Honor Play oikeassa reunassa on varsin yleiseen tyyliin äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike. Vasemmasta reunasta löytyy ainoastaan SIM-korttiluukku, johon on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yksi nano-SIM-kortti ja yksi microSD-muistikortti. Puhelimen yläreunassa on yksi mikrofoni ja alareunassa on perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, USB-C-tyypin latausliitin, yksi mikrofoni sekä yksi kaiutin.

Näyttö

Näyttö on varmasti yksi parhaimmista Honor Playn puolista. Näytön koko on 6,3 tuumaa ja se perustuu IPS LCD -teknologiaan. Näyttö on Full HD+ -tasoa, eli tarkkuutta on 1080 x 2340 pikseliä, mikä tarkoittaa myös uudenlaista 19,5:9-kuvasuhdetta. Tuumaa kohden pikseleitä näytössä on mukavat 409 pikseliä, mikä on mielestäni riittävästi ja yksittäisiä pikseleitä on mahdotonta havaita paljain silmin.

Honor ei ole tyypilliseen tapaansa paljastanut, mitä lasia näytön suojaamisessa käytetään, mutta todennäköisesti kyseessä on älypuhelimissa hyvin yleinen Gorilla Glass. Testijakson aikana näyttölasiin syntyi vain muutamia naarmuja, joten lasi ei ole ainakaan heti täynnä pieniä naarmuja.

Henkilökohtaisesti tykkäsin testijakson aikana Honor Playn näytöstä, sillä se on tarpeeksi suuri ja siinä on hyvät katselukulmat sekä värintoisto. Kirkkaus näytössä on kohtuullinen, mutta ei vielä tarpeeksi erinomaiseen luettavuuteen auringonvalossa, missä Honor Play ei siis ole kovin vahvoilla. Näyttö ei ole LCD-paneelinsa takia yhtä vaikuttava tummien värien toistamisessa kuin OLED-näyttöiset puhelimet. Keskihintaluokkaan Honor Playn näyttö on kuitenkin erittäin hyvä. Koska kyseessä on Honor-puhelin, niin näytön väritiloille löytyy paljon asetuksia. Väritilaa voi vaihdella normaalin ja eloisan välillä, minkä lisäksi värilämpötilaa voi vaihtaa kolmen valmiiksi muokatun säätömahdollisuuden välillä (oletus, lämmin, kylmä) tai vaihtoehtoisesti valita omaa silmää miellyttävän lämpötilan varsin laajasta väriympyrästä.

Näytössä oleva lovi on varsin leveä jo se on peittää hieman yli kolmasosan näytön yläosasta. Loven oikealle puolelle mahtuu kellonaika sekä akun tiedot, kun taasen vasemmalla puolella on yhteyskuvakkeet, minkä takia tilapalkkiin ei mahdu enää juurikaan perinteisiä ilmoituskuvakkeita. Jos ei kuitenkaan välitä lovinäytöistä juurikaan, niin Honor antaa mahdollisuuden sen piilottamiseen asetuksista. Lovelle löytyy omat asetuksensa, joista se on mahdollista antaa olla normaalina tai vaihtoehtoisesti piilottaa niin, että lovea ympäröivät alueet muuttuvat mustiksi. Loven ympärillä näkyy kuitenkin tilapalkin kuvakkeet, vaikka lovi olisi piilotettu.

Tekniikka ja suorituskyky

Teknisen toteutuksen ja suorituskyvyn osalta Honor Play on vahva vastus Huawei Nova 3 -puhelimelle, joka on tuotu myös Suomen markkinoille. Vaikka Honor Play maksaa vain 349 euroa Suomessa, niin puhelimen tehoista on vastaamassa Huawein alkuvuoden huippupuhelimista tuttu järjestelmäpiiri, eli Huawei HiSilicon Kirin 970. Vastaava järjestelmäpiiri on nähty jo muun muassa Huawei P20 Pro- ja Mate 10 Pro -puhelimissa, jotka ovat olleet hinnoittelultaan selvästi kalliimpia.

Kirin 970 -järjestelmäpiiri rakentuu neljästä 1.8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A53-ytimestä sekä neljästä 2.4 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A73-ytimestä. Grafiikkasuorittimena puhelimessa hyrrää Mali-G72 MP12. Järjestelmäpiirin tueksi Honor on laittanut Suomessa myytävään versioon RAM-muistia perinteiset 4 gigatavua, mikä on tarpeeksi nykyaikaisille Android-puhelimille.

Honor Play on tarjolla Suomessa ainoastaan 64 gigatavun tallennustilalla varusteltuna versiona. Jos kuitenkin tämä ei tunnu riittävän, niin puhelin tukee muistikorttia aina 256 gigatavuun asti. Muistikortti käyttää kuitenkin puhelimen toisen nano-SIM-korttipaikan.

Kirin 970 -järjestelmäpiiri on suorituskykynsä osalta edelleen loistava ja nyt varsinkin 349 euroa maksavassa puhelimessa se on erinomainen. Testijakson aikana puhelimessa ajettiin läpi perinteisimmät suorituskykytestit, joissa Honor Play pärjäsi todella hyvin ja jopa ylivoimaisesti omassa hintaluokassaan. Pahimmat kilpailijat puhelimelle ovat muut Kirin 970 -piiriin perustuvat puhelimet, sillä kuitenkaan markkinoiden tehokkaimpien Snapdragon 845 -järjestelmäpiiriin perustuvien Android-puhelimien tasolle ei Kirin 970:n tehot riitä. Alla olevassa taulukossa on nähtävissä Honor Playn saamat pisteet suorituskykytesteissä sekä samaan järjestelmäpiiriin perustuvan Huawei Nova 3:n vastaavat pisteet. Lisäksi taulukossa on Huawei Mate 20 Liten saamat pisteet, joka perustuu keskihintaluokan puhelimille tarkoitettuun Kirin 710 -järjestelmäpiiriin.

Testitulokset
Honor Play (K970) Huawei Nova 3 (K970) Huawei Mate 20 Lite (K710)
AnTuTu: 195 044 pistettä 202 146 pistettä 138 871 pistettä
Geekbench 4 (single): 1887 pistettä 1878 pistettä 1606 pistettä
Geekbench 4 (multi): 6604 pistettä 6469 pistettä 5606 pistettä
PCMark 2.0: 7441 pistettä 7560 pistettä 7415 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 30 109 pistettä 30 391 pistettä 20 944 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 34 328 pistettä 35 401 pistettä 22 094 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 21 052 pistettä 20 325 pistettä 17 717 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2956 pistettä 2718 pistettä 945 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 3018 pistettä 2806 pistettä 798 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 2757 pistettä 2450 pistettä 2647 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Suorituskyvyn osalta Honor Play on siis hyvällä tasolla, eikä sen kanssa pitäisi suuria ongelmia tulla pidemmällä tähtäimellä. Suorituskyky riittää mainiosti päivittäiseen käyttöön, minkä lisäksi myös vaativammat pelit toimivat sulavasti. Testijakson aikana ei tullut vastaan suorituskykyyn liitettäviä ongelmia.

Honor on laittanut puhelimen alumiinirakenteen alle kohtuullisen suuren 3750 milliampeeritunnin akun, joka takaa helposti yhden päivän akunkeston. Testijakson aikana iltaisin akkua oli puhelimessa jäljellä noin 20-30 prosenttia, kun puhelinta oli käytetty päivän aikana varsin aktiivisesti muun muassa viestittelyyn, kuvaamiseen sekä sosiaalisen median käyttämiseen. Kahta päivää yhdellä akulla ei aktiivisella käytöllä pystynyt menemään, vaan puhelin piti ladata joka yö.

Puhelinta ladataan hyödyntämällä USB-C-tyypin latausliitintä sekä mukana toimitettavaa Huawein QuickCharge 18W -pikalaturia. Tämän avulla puhelimen akku voidaan ladata nopeasti, mutta ei kuitenkaan yhtä nopeasti kuin voisi kuvitella. Akun täyteen latautumiseen kuluu kuitenkin alle kaksi tuntia. Langatonta latausta Honor Playssa ei ole, sillä alumiininen rakenne ei mahdollista ominaisuutta.

Pakkastesti

Toteutimme pakkastestin tällä kertaa myös luonnollisesti Honor Play -älypuhelimelle. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme Honor Playn pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin olo -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla puhelin laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta ei kulunut akkua lainkaan, vaan akunvaraus oli pysynyt 100 prosentissa. Myöskin tämän puhelimen kohdalla LCD-näyttö muuttui hyytelömäiseksi, mutta ei kuitenkaan huomattavasti. Huoneenlämmössä Honor Playn näyttö palautui hetkessä normaaliksi.

Toisella testauskerralla Honor Play laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videoiden toistosovelluksen kautta Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 14 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 86 prosenttia. Tulos on siis hieman huonompi kuin aikaisemmin testatussa Honor 8X -puhelimessa, jonka akkua kului testin aikana vain 8 prosenttia. Myöskin toisella testauskerralla Honor Playn näyttö muuttui hyytelömäiseksi.

Pakkastestin perusteella Honor Play pärjää hyvin kovemmassa pakkasessa, eikä akkua kulu merkittävästi. Toinen huomionarvoinen seikka testin lopputuloksessa oli, ettei puhelin sammunut pakkasessa, vaan jatkoi toimintaansa epänormaalista lämpötilasta huolimatta. Ainoa asia, johon pakkanen näkyvästi vaikutti oli näyttö, joka muuttui hieman hyytelömäiseksi, mutta palautui kuitenkin nopeasti normaaliksi.

Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus

Sormenjälkilukija sijaitsee Honor Playn takakuoressa.

Honor Playssä mukaan on tuotu etukameralla toteutettu kasvojentunnistus, mutta mukana on myös tuttu ja turvallinen sormenjälkilukija, joka sijaitsee puhelimen takaosassa. Sormenjälkilukijan sijainti on luonnollinen, sillä puhelinta otettaessa taskusta etusormi on lukijalla ja avaa lukituksen nopeasti. Koska Honor Playssä käytettään samaa sormenjälkilukijasensoria kuin lukuisissa muissa Honor- ja Huawei-puhelimissa, niin myöskin tällä kertaa sormenjälkilukija on nopea sekä luotettava. Puhelimen lukitus avautuu käytännössä välittömästi, kun sormi osuu lukijaan. Testijakson aikana ei ollut havaittavissa virhelukuja.

Kasvojentunnistus on yksi älypuhelinmarkkinoiden tuoreimmista tulokkaista ja myöskin Honor Playstä se löytyy. Puhelimessa ei ole luotettavampaa infrapunakameraan perustuvaa kasvojentunnistusta, vaan Honor hyödyntää ainoastaan etukameraa, joten kasvojentunnistus ei ole yhtä turvallinen vaihtoehto kuin sormenjälkilukija. Kasvojentunnistus on mahdollista asettaa päälle puhelimen asetuksista, mutta jo asennusprosessin yhteydessä Honor huomauttaa, että jotkin käyttäjää muistuttavat ihmiset ja objektit voivat onnistua avaamaan laitteen lukituksen.

Testijakson aika itse käytin jatkuvasti niin sormenjälkilukijaa kuin kasvojentunnistusta aktivoituna, sillä ne toimivat yhdessä todella hyvin. Molemmat lukituksen avausmahdollisuudet ovat itsessään jo nopeita, mutta yhdessä niistä saa selvästi paremmin käyttökokemuksen.

Kamerat

Kameroissa Honor luottaa jälleen tuttuihin keskihintaluokan ratkaisuihin. Puhelimen takaosasta löytyy kaksoiskamera ja etuosassa on yksi selfie-kamera. Takakameran kaverina on myös yksi LED-salama. Honor Playn kamerat ovat siis melkein samanlaiset kuin aikaisemmin testatussa Honor 8X -älypuhelimessa.

Honor Playssä kaksoiskamera rakentuu 16 megapikselin pääkamerasta sekä 2 megapikselin toisesta kamerasensorista, joka on ainoastaan bokeh-kuvaamista varten. Pääkamerassa on f/2.2-aukko sekä automaattitarkennus. Toisessa kamerassa on f/2.4-aukko, mutta tarkkoja tietoja siitä ei ole. Teknisesti kaksoiskamera on siis varsin tuttua keskihintaluokassa.

Puhelimen pääkameran kuvanlaatu on varsin tuttua keskihintaluokassa. Hyvässä päivänvalossa kuvat ovat tarkkoja, laadukkaita sekä ne on taltioitu hyvin luonnollisilla väreillä. Hämärässä kamerassa on kuitenkin samat ongelmat kuin lukuisissa muissa keskihintaluokan älypuhelimissa, vaikka puhelin tekeekin varsin kohtalaista jälkeä hämärässä. Kuvista katoaa huomattavasti yksityiskohtia, mutta värit ovat kohtalaisia. Alla on muutamia testikuvia, jotka on taltioitu Honor Playn 16 megapikselin pääkameralla.

Voit katsoa kuvia tarvittaessa tarkemmin Google Drive -kansiosta.

Bokeh-kuvaus on ainoa todellinen ominaisuus, jonka kaksoiskameran mahdollistaa. Kamerasovelluksesta löytyy oma Aukko-kuvaustila, jossa kameran aukon kokoa on mahdollista säätää f/0.95:n ja f/16:n välillä. Vaikka kyseessä on keskihintaluokan älypuhelin, niin bokeh-kuvaus onnistuu puhelimella varsin hyvin. Alla on yksi Honor Playn kaksoiskameralla taltioitu, josta nähdään kuinka hyvin kamera todellisuudessa onnistuu bokeh-kuvaamisen kanssa. Kuvassa nähdään, kuinka kamera kykenee tunnistamaan varsin hyvin kuvattavan kohteen ääriviivat ja sumentaa taustan mielekkäästi.

Honor Play on varusteltu lukuisien Honor- ja Huawei -puhelimien tapaan AI-kameraominaisuudella. Puhelimen pääkamera osaa tunnistaa 200 kuvaustilannetta ja optimoi kameran asetukset sen mukaan. Tekoälyominaisuus on puhelimessa valinnainen ja sen voi ottaa pois käytöstä milloin tahansa. Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on AI-kuvake, josta kuvaustilan saa päälle. Alla on kaksi kuvaa, joista vasemmanpuoleinen on otettu AI-kameratilan ollessa päällä ja oikeanpuoleinen kuva on otettu AI-kameratilan ollessa pois päältä. Kuvista nähdään kuinka AI-kameratila muokkaa varsin paljon kuvan väritystä.

Kamerasovellus on edelleen samanlainen kuin missä tahansa keskihintaisessa Huawei- tai Honor -puhelimessa. Eri kuvaustilat ovat karusellimaisessa muodostelmassa ja mukana on tuttuun Honor- tai Huawei-tyyliin lukuisia erilaisia kuvaustiloja. Kameran manuaalisäädöt löytyvät hieman erikoisesti Lisää-välilehden takaa, mikä on ainakin mielestäni hieman vaikeasti löydettävissä sekä monen mutkan takana. Manuaalitilassa on mahdollista esimerkiksi säätää ISO-arvoa (50–3200), valotusaikaa (1/4000 s – 30 s), valotuksen korjausta (-4.0…+4.0), tarkennusta sekä valkotasapainoa. Alla on muutamia kuvakaappauksia puhelimen kamerasovelluksen ulkoasusta.

Käyttöjärjestelmä

Honor Playssä on tällä hetkellä Android 8.1 Oreo -versio.

Honor Playssä hyödynnetään toistaiseksi Android 8.1 Oreo -käyttöjärjestelmäversiota, jonka päällä hyrrää Huawein kehittämä EMUI 8.2 käyttöliittymä. Tuoreimman päivityksen mukana puhelin sai Googlen 1. lokakuuta 2018 julkaisemat tietoturvakorjaukset, joten tuoreinta korjausversiota ei löydy, mutta lokakuun päivitys ei ole ainakaan toistaiseksi kovin vanha.

Testijakson lopussa Honor Play sai pienen päivityksen, jonka mukana tuli muutamia uusia ominaisuuksia. Yksi näistä on eleohjattavuus, joka on tuttu jo muun muassa Mate 20 Pro -älypuhelimesta. Eleohjaus on mahdollista käydä laittamassa päälle puhelimen asetuksista. Pikaisien testien perusteella uusi eleohjattavuus ei toimi kovinkaan sulavasti ja niissä on vielä hieman optimoimista paremman toimivuuden takaamiseksi. Eleohjattavuus on kuitenkin idealtaan hyvä.

Eleohjauksella takaisin edelliseen näyttöön päästään pyyhkäisemällä näytön vasemmasta tai oikeasta reunasta sisäänpäin. Takaisin aloitusnäytölle päästään pyyhkäisemällä ylös näytön alareunasta ja viimeisimpiin sovelluksiin päästään pyyhkäisemällä ylös näytön alareunasta ja pysäyttämällä ele näytöllä hetkeksi.

Testijakson aikana ei käyttöjärjestelmän kanssa ollut ongelmia, vaan se tuntui toimivan varsin hyvin. Honor Play tulee todennäköisesti lähiviikkoina saamaan Android 9.0 Pie -version yhdessä EMUI 9.0 -käyttöliittymän kanssa, sillä Honor on aloittanut sen beta-testaamisen jo muutamissa maissa. Alla on kuvakaappauksia Honor Playn käyttöliittymästä.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Honor Play -puhelinta.

Honor Play on varsin vaikuttava älypuhelin 349 eurolla, sillä se on tehokas ja toimiva. Harvoin tässä hintaluokassa nähdään huippuluokan järjestelmäpiirillä varusteltuja puhelimia, jotka on tehty myös laadukkaiksi. Paljoa kilpailijoita puhelimelle ei löydy, mutta pahimmat vaihtoehdot ovat varmasti Huawein oma Nova 3 sekä Xiaomin valmistama muovirakenteinen Pocophone F1.

Testijakso osoitti erinomaisesti, että Honor Play on yksi parhaimmista testaamistani keskihintaluokan älypuhelimista. Tehokas Kirin 970 -järjestelmäpiiri riittää loistavasti päivittäiseen käyttöön, suurelta näytöltä on miellyttävää katsella elokuvia ja erityisesti puhelimen kokonaan alumiininen rakenne on miellyttävää vaihtelua lasisille puhelimille. Honor Playssä on myös tuttu ja turvallinen sormenjälkilukija tai vaihtoehtoisesti kasvojentunnistus. Lisäksi puhelimessa arvostan sitä, että mukana on 3,5 millimetrin kuulokeliitin sekä tuore USB-C-tyypin latausliitin, joka puuttui muun muassa 299 euroa maksavasta Honor 8X -puhelimesta.

Honor Playstä oli varsin vaikea löytyy todellisia puutteita tai ongelmia. Yksi ongelma rakenteessa oli alumiinirungon herkkä likaantuminen sekä näyttöä kiertävä muovikehys. Lisäksi en tykännyt juurikaan puhelimen leveästä näyttölovesta.

Suomessa Honor on tuonut puhelimen myyntiin 349 euron hintaisena, mutta tarjouksista puhelimen on voinut saada myös hieman edullisemmin. Honor Play on tarjolla kolmessa värissä, jotka ovat musta, sininen ja violetti. SuomiMobiili suosittelee Honor Play -puhelinta, sillä se tarjoaa hintaansa nähden loistavaa vastinetta.

Yhteenveto

8.1

Hyvää
  • Tyylikäs ja laadukas alumiinirakenne
  • Tehokas Kirin 970 -järjestelmäpiiri
  • Suuri ja hyvä näyttö
  • Nopea sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus
  • Erinomainen hinta-laatusuhde
  • 3,5 mm kuulokeliitin
  • Hyvä pakkaskestävyys
Huonoa
  • Ei vedenkestävä
  • Näyttöä kiertää muovikehys
  • Alumiinirakenne herkkä sormenjäljille
  • Leveä näyttölovi
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android