AndroidArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei Mate 10 Lite – tyylikäs puhelin neljällä kameralla

Huawei Mate 10 Lite

Huawei Mate 10 Pro käväisi SuomiMobiilin testissä aikaisemmin ja nyt vuorossa on pikkuvelimalli Huawei Mate 10 Lite, joka pakkaa sisuksiinsa monet isoveljensä ominaisuudet. Mate 10 Litessä on esimerkiksi 18:9-kuvasuhteen näyttö sekä kaksoiskamera. Ei ole yllätys, että Huawei esitteli Mate 10 -puhelimesta Lite -version, sillä Lite-puhelimet ovat osa Huawein tuoteperheitä. Suomessa Mate 10 Lite on kuitenkin Huawein ensimmäinen Mate-mallistoon kuuluva keskihintaluokan puhelin.

Huawein Lite-puhelimet ovat olleet Suomessa hyvin suosittuja ja myöskään Mate 10 Lite ei tule pettämään hyvää puhelinta keskihintaluokassa etsivää. Kyseessä on siis karsitumpi versio Mate 10 Prosta, mutta se on siltä täysin pätevä älypuhelin jokapäiväiseen käyttöön.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Huawei Mate 10 Lite -puhelimeen sekä sen tarjoamiin ominaisuuksiin. Artikkelissa mainitut mielipiteet ovat henkilökohtaisia. Suomessa Huawei toi puhelimen myyntiin marraskuussa 399 euron hintaan ja tarjolla ovat värit musta, kultainen ja sininen. Artikkelissa nähtävä puhelin on väritykseltään kultainen. Arvostelumme lippulaivatason Mate 10 Prosta löydät täältä.

Tekniset tiedot
Huawei Mate 10 Lite (RNE-L21)
Mitat: 156.2 x 75.2 x 7.5 mm
Paino: 167 g
Näyttö: 5.9 tuumaa Full HD+ (1080 x 2160)
Suoritin: 8-ytiminen Kirin 659 (CPU: Mali-T830)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia; 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa
Kamerat: 16 + 2 MP (taka) kaksoiskamera ja 13 + 2 MP (etu) kaksoiskamera
Akku: 3240 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 7.0 Nougat & EMUI 5.1 (1. syyskuuta 2017 tietoturvapäivitys)
Muuta: sormenjälkilukija ja Dual-SIM/muistikortti
4G LTE -taajuudet: B1 / B3 / B7 / B8 / B20
Hinta: 349 euroa

Myyntipakkaus

Huawei toimittaa Mate 10 Lite -puhelimen perinteisessä myytinpakkauksessa, joka on väritykseltään valkoinen. Paketin päällä on Huawein logo sekä puhelimen mallinimi. Pakkauksen pohjassa on tuttuun tapaan laitteen IMEI-tiedot sekä paketista löytyvän puhelimen versiotiedot. Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee kolmeen osiaan jaettu yksinkertainen sisältö. Kahden pienemmän pahvilaatikon välistä löytyy itse puhelin, joka on kääritty suojamuoveihin. Pakkauksen pienempi laatikko pitää sisällänsä kovamuovisen läpinäkyvän suojakuoren, eikä muuta. Isompi laatikko kätkee sisuksiinsa SIM-korttiluukun avaustyökalun, Huawein perinteiset nappikuulokkeet, laturin sekä microUSB-kaapelin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Testiin saapunut Mate 10 Lite ei pitänyt sisällänsä minkäänlaisia käyttöohjeita tai muita lappuja, sillä kyseessä on testilaite ja myyntipakkaukset ovat harvoin varusteltu samalla tavalla kuin kaupasta ostettaessa. Erityisesti miellyttävää on, että Huawei on laittanut myyntipakkaukseen suojakuoren, joka toimii loistavasti puhelimen suojaamiseen. Testijakson aikana kävi kuitenkin ilmi, että suojakuori on itsessään hyvin herkkä naarmuuntumaan. Suojakuori ei siis pitkällä tähtäimellä pysy kovin siistinä.

Muotoilu ja ulkoiset huomiot

Mate 10 Lite rakentuu metallisen rungon ympärille, eli kyseessä on jälleen laadukas uutuuspuhelin keskihintaluokassa. Huawei ei ole kuitenkaan tuonut puhelimeen lasirakennetta Mate 10 Pro -puhelimen tapaisesti, mutta parempi varmasti näin. Lasinen rakenne on useasti helpommin hajoava kuin metallinen, minkä takia metallinen runko sopii monille paremmin.

Vaikka Mate 10 Litessä on suuri 5,9 tuuman näyttö, niin fyysiseltä kooltaan se on kuitenkin pitkälti saman kokoinen kuin lukuisat 5,5 tuuman näytön puhelimet. Mate 10 Liten mitat ovat 156,2 x 75,2 x 7,5 millimetriä. Painoa puhelimella on kohtuulliset 164 grammaa, eli kyseessä on varsin sopusuhtainen puhelin joka mittapuulla. Käsituntumalta Mate 10 Lite on erinomainen ja se istuukin käteen hienosti pyöristettyjen reunojen ansiosta. Laitteen metallinen pinta tuntuu myös pehmeältä, minkä ansiosta myös pito on hyvä. Kuivilla käsillä puhelin tuntuu kuitenkin liukkaalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka Mate 10 Lite näyttää ulkoisesti premium-puhelimelta vaikka läsnä on kuitenkin yksi halvemmista puhelimista tuttu seikka. Kyse on siis näyttöä kiertävästä kapeasta muovikaistaleesta, joka ei ainakaan omaan silmääni näytä kovin hyvältä missään puhelimessa.

Puhelimen etupuolta on peittämässä 76,5-prosenttisesti 5,9 tuuman 18:9-kuvasuhteen kosketusnäyttö. Uudenlaisen näytön takia puhelimessa on varsin kapeat reunat. Näytön alaosaan on jätetty paikka Huawein logolle ja yläosassa on etukameran salamavalo, valoisuudentunnistin, kuuloke sekä kaksoiskamera. Mate 10 Liten takaosassa on hieman muusta rungosta ulkoneva kaksoiskamera, jonka yläpuolella on yksi LED-salama ja alapuolella on sormenjälkilukija. Takaosassa on lisäksi Huawein logo sekä puhelimen sertifiointitietoja. Puhelimen takana on nähtävissä myös kaksi muovista antennijuovaa.

Huawei Mate 10 Liten oikeassa reunassa on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä käynnistyspainike, kun taasen vasemmassa reunassa on yksi luukku, jonka takaa löytyy paikka muistikortille sekä kahdelle nano-SIM-kortille. Puhelimessa on tosin hybridi-korttipaikka, mikä tarkoittaa sitä, että laitteeseen voi laittaa joko kaksi SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti yhden SIM-kortin ja muistikortin. Puhelimen oikeasta kyljestä löytyvien painikkeiden tuntuma on jämäkkä, mutta Huawei ei ole kuitenkaan tällä kertaa kuvioinut virtapainiketta ollenkaan. Jos virtapainike olisi kuvioitu, niin se olisi helpompi erottaa äänenvoimakkuuspainikkeesta.

Mate 10 Liten yläreunassa on yksi mikrofoni ja alareunaan on sijoitettuna tavallinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, micro-USB-liitin, mikrofoni sekä kaiutin.

Näyttö

Mate 10 Lite on Huawein ensimmäinen 18:9-kuvasuhteen kosketusnäytöllä varusteltu keskihintaluokan älypuhelin Suomessa. Huawei on siis onnistunut tuomaan uuden kuvasuhteen kosketusnäytön entistä halvempaan hintaluokkaan ja kilpailu Suomessa on ainakin tällä hetkellä todella minimaalista. Mate 10 Liten näyttö on kooltaan 5,9 tuumaa ja sen tarkkuus on 1080 x 2160 pikseliä, mikä on markkinointitermein Full HD+ -tasoa. Huawei on suojannut näyttöpaneelin monista puhelimista tutulla 2.5D-lasilla, joka kaartuu hieman joka reunalta. Puhelimen mukana toimitetaan lisäksi esiasennettu muovinen suojakalvo, joka on suojaamassa lasia naarmuilta. Erillinen suojakalvo on tarpeellinen, sillä Huawei ei käytä yleistä Gorilla Glass -lasia. Testijakson aikana puhelimessa oli koko ajan käytössä suojakalvo, joten lasin naarmuuntuvuutta ei tullut testattua normaalissa käytössä.

Puhelimen näyttö perustuu IPS-teknologiaan ja yleisellä tasolla näyttö tuntuu olevan varsin hyvä. Näyttö on tarpeeksi kirkas, eikä siitä voi erottaa yksittäisiä pikseleitä paljain silmin. Lisäksi näytössä erinomaiset katselukulmat, mutta kirkkauteen auringonvalossa voisi olla nykyistä vielä hieman parempi. Lisäksi värintoistossa olisi hieman petrattavaa vakioasetuksilla, sillä omasta mielestäni värit tuntuivat hieman liian haaleilta. Onneksi Huawei antaa mahdollisuuden muokata näytön värilämpötilaa asetuksista.

Tekniikka ja akunkesto

Teknisesti Mate 10 Lite on tuttua Huaweita keskihintaluokassa ja puhelin pakkaa sisuksiinsa pitkälti Huawei P10 Liten kaltaista tekniikkaa. Puhelimen sisällä pyörii Huawein itse kehittämä kahdeksanytiminen Kirin 659 -järjestelmäpiiri, joka koostuu neljästä 2,36 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimestä sekä 1,7 GHz:n taajuudella hyrräävästä samaisesta Cortex-A53-ytimestä. Järjestelmäpiirin tukena on Suomessa myytävän Mate 10 Liten kanssa 4 gigatavua RAM-muistia. Sisäistä tallennustilaa puhelimessa on mukavat 64 gigatavua, joka on jo varsin paljon. Mate 10 Lite tukee suuren muistin lisäksi myös microSD-muistikorttia aina 256 gigatavuun asti.

Testijakson aikana ei tullut vastaan mitään ongelmia tekniikan suhteen, vaikka hieman varovaisin mielin lähdin puhelinta testaamaan. Esimerkiksi Huawein Honor 8 Lite oli viime vuonna varsin kehno, mutta nyt Mate 10 Lite pystyi lunastamaan odotukset. Toki joitakin hidasteluja oli havaittavissa sovelluksien aukeamisnopeuksissa ja käytettävyydessä verrattuna esimerkiksi Mate 10 Prohon, mutta se on luonnollista verrattaessa tuplasti kalliimpaan laitteeseen. Ajoimme Mate 10 Litessä tuttuun tapaan yleiset suorituskykytestit, joissa puhelin sai varsin perinteisiä keskitason lukemia. Mitään yllätyksiä testit eivät päässeet tuottamaan. Alla olevassa taulukossa on verrattavissa Mate 10 Liten saamia pisteitä Snapdragon 625 -piiriin perustuvaan Xiaomi Mi A1 -puhelimeen sekä Snapdragon 430 -piiriin perustuvaan Nokia 6 -puhelimeen.

Testitulokset
Huawei Mate 10 Lite Xiaomi Mi A1 Nokia 6
AnTuTu: 63 757 pistettä 63 354 pistettä 46 941 pistettä
Geekbench 4 (single): 909 pistettä 874 pistettä 683 pistettä
Geekbench 4 (multi): 3530 pistettä 4264 pistettä 2832 pistettä
PCMark 2.0: 5009 pistettä 4912 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 10 635 pistettä 13 742 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 9884 pistettä 13 217 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 14 485 pistettä 15 964 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 407 pistettä 464 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 335 pistettä 380 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 1635 pistettä 2048 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Huawei tyytyy Mate 10 Litessä isovelimalleista poiketen perinteisempään 3340 milliampeeritunnin akkuun. Muun muassa Mate 10 Prossa oli suuri 4000 milliampeeritunnin akku, josta puhtia riitti miltei kahdeksi päiväksi, mutta Mate 10 Litessä vastaavia tuloksia on turha kuvitella. Testijakson aikana puhelimen akku kesti korkeintaan yhden päivän, joten Mate 10 Liten akunkesto on tuttua perustasoa, jollainen on lähes jokaisessa nykyaikaisessa puhelimessa.

Suurin heikkous on kuitenkin pikalatauksen puuttuminen. Vielä Mate 10 Prossa hyödynnettiin Huawei omaa SuperCharge-pikalatausta, mutta nyt Mate 10 Litessä saadaan tyytyä hitaaseen peruslataukseen. Akun tyhjästä täyteen lataamisessa kestää yli 2 tuntia, mikä on huomattavasti enemmän kuin Mate 10 Pron latausaika, joka oli reilun tunnin. Mielestäni Huawein tulisi jatkossa tuoda pikalataus myös halvempiin älypuhelimiinsa.

Kamerat

Huawei on tehnyt Mate 10 Lite -puhelimesta varsin erikoisen, siinä on nimittäin neljä kameraa – kaksi edessä, kaksi takana. Kameroita on siis enemmän kuin esimerkiksi Mate 10 Prossa, jossa on vain kolme kameraa. Mate 10 Liten takaosassa on 16 megapikselin f/2.2-aukon pääkamera, jonka kaveriksi on liitetty 2 megapikselin sensori, jonka avulla kuviin voi halutessaan saada syvyysefektin. Takakameran tukena on myös yksi LED-salama. Etukamera koostuu hieman heikommasta 13 megapikselin f/2.0-aukon sensorista, jonka kaverina on myös 2 megapikselin kamera, jonka tarkoituksena on takakameran tapaisesti luoda syvyysefekti myös selfie-kuviin. Huawei on päätynyt laittamaan myös etukameroiden tueksi yhden pehmeän LED-salaman, jonka pitäisi avustaa selfie-kuvaamista hämärässä.

Yleisesti Mate 10 Liten 16 megapikselin pääkameralla otetut kuvat ovat hyvää keskitasoa, mutta mitään yllätyksiä se ei pääse kamerallakaan tuottamaan. Kuvat ovat väritykseltään luonnollisia, mutta ehkä hieman suttuisia, eikä kovin tarkkoja edes hyvässä valaistuksessa. Hämärässä Mate 10 Lite ei pääse kovasti loistamaan vaan kuvista katoaa huomattavasti yksityiskohtia ja kohina lisääntyy. Katso muutama testikuva alta.

En ole kovin vakuuttunut puhelimen bokeh-efektistä ja kahden kameran tarpeellisuudesta. Olen testannut lukuisia Android-puhelimia, joissa on ollut vastaavia bokeh-ominaisuuksia. Mate 10 Litellä otetut kuvat eivät pääse antamaan parasta kuvaa Huawein kaksoiskameraosaamisesta, koska kohteen erottaminen muusta kuvasta oli varsin kehnoa, minkä takia kuvista tuli hieman erikoisia. Sama ongelma vaivaa myös Mate 10 Liten edessä olevan kaksoiskameran bokeh-ominaisuutta.

Etu- ja takakameroissa on siis kahden kameran ansiosta bokeh-tila, mutta vain takakamerassa on mahdollista muokata aukon kokoa. Koska kyseessä on Huawein puhelin, niin Mate 10 Litessä on Huawein tuttu ja turvallinen kamerasovellus, jonka olen monesti todennut hyväksi. Sovellus on helppokäyttöinen ja siinä on laajasti erilaisia asetuksia, jotka helpottavat kuvaamista. Lisäksi sovelluksessa on monille hyödyllinen pro-kuvaustila, jossa on mahdollista säätää laajasti muun muassa ISO-arvoa, valotusaikaa, tarkennusta tai valkotasapainoa. On todella positiivista, että Huawei on tuonut laajat säätömahdollisuudet myös keskihintaluokan puhelimelle. Mate 10 Litellä on myös mahdollista taltioida RAW-muotoisia kuvia.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä Huawei hyödyntää jo hieman vanhaa Android 7.0 Nougatia, eikä jo Mate 10 Prossa nähtyä Android 8.0 Oreo -versiota. Koska Mate 10 Litessä hyrrää vielä vanha käyttöjärjestelmä, niin luonnollisesti puhelimessa on myös vanha EMUI 5.1 -käyttöliittymä. Mate 10 Prossa käytetty EMUI 8.0 -käyttöliittymä ei ole kuitenkaan radikaalisti erilainen kuin EMUI 5.1 -versio, joten tuoreempi versio ei ole kovin suuri puute.

Toistaiseksi ei ole tiedossa onko Huawei aikeissa päivittää Mate 10 Liteä ollenkaan Android 8.0 Oreo -versioon, mutta päivittäminen olisi kuitenkin loogista. Testijakson aikana Mate 10 Lite sai tasan yhden päivityksen ja uusin tietoturvapäivityskin on syyskuulta, joten kovin usein Huawei ei puhelinta tunnu päivittävän. Testijakson aikana ei tullut vastaan yhtään ongelmaa itse puhelimen käyttöjärjestelmän kanssa, vaan kaikki tuntui toimivan niin kuin pitääkin.

Yhteenveto

Mate 10 Lite on loistava puhelin, mutta siinä on kuitenkin muutama kipupiste, joihin Huawein olisi kannattanut kiinnittää enemmän huomiota. Itse tykästyin Mate 10 Litessä erityisesti laadukkaaseen ulkoiseen toteutukseen, uudenlaiseen kosketusnäyttöön sekä nopeaan sormenjälkilukijaan. Huawein täytyisi tulevissa keskihintaluokan puhelimissa panostaa erityisesti kameroihin. Nykyiset Mate 10 Liten kaksoiskamerat ovat mielestäni hieman turhat, sillä vastaavaan tulokseen olisi päästy myös yhdellä kameralla.

Suomessa Mate 10 Lite tuli marraskuussa myyntiin 399 euron hintaisena, mutta nykyisin sen hinta on jo laskenut 349 euron tietämille monien jälleenmyyjien kautta. Peruskäyttöön Mate 10 Lite on mielestäni loistava vaihtoehto varsinkin, jos bokeh-kuvat ei ole tärkein ominaisuus, jota puhelimelta vaatii. Hieman enemmän vaativien kannattaa tutustua esimerkiksi Mate 10 Prohon, jonka arvostelun löydät täältä.


Yhteenveto

7.6

Hyvää
  • Laadukas rakenne
  • Nopea sormenjälkilukija
  • Tyylikäs 18:9-kuvasuhteen näyttö
  • Kuulokeliitin
Huonoa
  • Kaksoiskameroiden tarpeellisuus (varauksin)
  • Vanha microUSB
  • Ei tuoretta Android 8.0 Oreota
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android