AndroidArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawein 10,8 tuumainen MediaPad M5 – Paras tabletti viihdekäyttöön?

Huawei MediaPad M5 10.

Tällä kertaa otetaan hieman irti älypuhelimista ja tarkastellaan Huawein tuoretta MediaPad M5 10,8 -tablettia. Kyseessä on Huawein ”lippulaivatabletti”, joka tarjoaa varsin hyviä ominaisuuksia ja edullisen hintalapun. Suomessa Huawei myy tablettiaan kahdessa versiossa, joista halvemmassa on ainoastaan Wi-Fi-yhteydet sekä toisesta löytyy myös 4G LTE -tuki. Näistä jälkimmäinen saapui testattavaksi.

Huawei MediaPad M5:ssä yhdistyy laadukas, jämäkkä sekä ennen kaikkea toimiva kokonaisuus yhdeksi isoksi tabletiksi, jollaista on vaikea saada, varsinkin Suomen markkinoilla. Lisäksi omassa hintaluokassaan MediaPad M5 on pitkälti ainoa vaihtoehto, jos haluaa laadukkaan ja monipuolisen laitteen, joka toimii parhaiten viihdekäytössä, mutta taipuu sulavasti myös työpöytätilan, erikseen myytävän näppäimistökannen sekä hiiren ansiosta työkäyttöön.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme käymään Huawein tuoreimman MediaPad M5 10 -tabletin tarkemmin läpi. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset laitteesta.

Tekniset tiedot
Huawei MediaPad M5 10.8 (CMR-AL09)
Mitat: 258.7 x 171.8 x 7.3 mm
Paino: 498g
Rakenne: Täysalumiinirunko
Näyttö: 10.8 tuumaa Full HD (2560 x 1600) / 16:10-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Kirin 960s (Mali-G71)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka)
Kamera: 13 megapikselin (PDAF) pääkamera ja 8 megapikselin etukamera
Akku: 7500 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 8.0 Oreo (1. kesäkuuta 2018 tietoturva)
Muuta: 4G LTE / Pikalataus
Liitännät: ei 3.5 mm kuulokeliitäntää / USB-C / USB 2.0 / näppäimistöliitin
Ääni: Neljä kaiutinta (harman/kardon)
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija
Värit: Harmaa (kultainen ei saatavilla Suomessa)
Hinta: Wi-Fi-versio 449 euroa ja 4G LTE -versio 499 euroa

Alumiini tekee tabletista laadukkaan

MediaPad M5 on yksi markkinoiden tämän hetken laadukkaimmista tableteista, sillä se rakentuu kokonaan alumiinista sekä lasisesta näyttöpinnasta. Alumiini tekee tabletin käytöstä miellyttävää, sillä kyseessä on laadukas materiaali, joka takaa jykevän otteen sekä varsin kevyen tuntuman.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei ilmoittaa tabletin mitoiksi 258.7 x 171.8 x 7.3 millimetriä ja painoa on 498 grammaa. Erityisesti laite tuntuu kädessä kevyehköltä, vaikka painoa onkin puoli kiloa. Kädessä laite tuntuu hyvältä, mikä on pyöristettyjen reunojen ansiota. Tabletissa ei ole lisäksi yhtään häiritsevää saumakohtaa näkyvillä, sillä muun muassa alumiinin ja lasin väliin ei ole laitettu puhelimista tuttua ylimääräistä muovikaistaletta. Lisäksi MediaPad M5:n näyttölasi on sanottua 2.5D-lasia, joka kaartuu jokaisesta reunasta, minkä ansiosta laitteeseen tulee ”saumaton” rakenne.

Tabletin etupuolella valtaa pitää suuri näyttö, joka peittää noin 76 prosenttia koko laitteen etupinta-alasta. Näytön jokaiseen reunaan on jätetty noin sentin mittainen kaistale, joka on varsin tyypillinen tablet-laitteelle. Laitteen etupuolella on myös Huawein logo sekä sormenjälkilukija näytön oikeassa reunassa. Näytön yläpuolelta on havaittavissa varsin pieni etukamera sekä ilmoitusvalo. Huawei on tehnyt MediaPad M5:n takaosasta varsin pelkistetyn. Laitteen takaosan yläreunassa on havaittavissa muovinen antennijuova, johon on samalla upotettu myös kaksi kaiutinta. Takaosan oikeassa yläkulmassa on huomattavasti muusta rungosta ulkoneva kamera. MediaPad 5:n takaosasta löytyy näiden lisäksi myös Huawein ja Harman Kardonin logot, kaksi muuta kaiutinta sekä näppäimistökannen liittimet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tabletin oikeassa reunassa on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä käynnistyspainike, joiden tuntuma on hyvä. Valitettavasti painikkeet ovat pyöristetyn reunan takia hieman vaikeassa paikassa, jos laitetta pidetään tasaisella alustalla. Painikkeisiin ei tällöin pääse käsiksi, vaan laitetta täytyy nostaa, jotta esimerkiksi äänenvoimakkuutta saisi kovemmalle. MediaPad M5:n oikeassa reunassa on lisäksi SIM-korttitelakka, johon on mahdollista asettaa yksi SIM-kortti ja yksi muistikortti. Oikeassa reunassa on myös laitteen ainoa liitäntä, eli USB-C-tyypin liitin. Tabletin loput kolme reunaa on päätetty jättää kokonaan tyhjiksi.

Näyttö on miellyttävä Netflixin katseluun

MediaPad M5:n näyttö on yksi laitteen parhaimmista ominaisuuksista, sillä se on myös yksi tablettimarkkinoiden parhaimmistoa. Näytön koko on 10,8 tuumaa ja sen tarkkuus on 2560 x 1600 pikseliä. Näyttö perustuu IPS LCD -tekniikkaan ja siinä on tablettimainen 16:10-kuvasuhde.

Näytöstä löytyy hyvä katselukulmat ja se toistaa värit loistavasti. Jos värintoisto ei kuitenkaan miellytä silmää, niin Huawei tarjoaa asetuksista mahdollisuuden vaihdella näytön värilämpötilaa lämpimän ja viileän välillä tai sitten lämpötilan voi valita manuaalisesti asetuksista löytyvän väriympyrän avulla. Näytön kirkkaus on myös tabletille hyvällä tasolla. Näytöstä saa hyvin selvää päivänvalossa ja sisätiloissa, mutta auringonpaisteessa näyttö on heikoimmillaan.

Tabletin tarjoama suuri näyttö on hyvä muun muassa Netflixin tai YouTube-videoiden katseluun. Lisäksi näytön kuvasuhde on optimaalinen muun muassa netin selaamiseen laitteen ollessa pystyssä tai vaakatasossa.

Teknisesti kuin viime vuoden huippupuhelimet

Tabletissa ei hyödynnetä markkinoiden huipputekniikkaa, vaan on tyytyminen kohtuulliseen suorituskykyyn. MediaPad M5 pohjautuu Huawein viime vuonna yleisesti käyttämään Kirin 960 -järjestelmäpiiriin, joka on Kirin 970 -piirin edeltäjä. Kyseinen järjestelmäpiiri löytyy muun muassa Huawei P10 ja Mate 9 -puhelimesta, mutta MediaPad M5 -tabletissa myös hieman vanhempi tekniikka toimii mainiosti. Yleisesti markkinoilla ei ole tänä päivänä Android-tabletteja, joissa hyödynnettäisiin puhelimista tuttuja huippupiirejä, vaan valmistajat tyytyvät yleisesti keskiluokan Android-tabletteihin.

MediaPad M5:n tehoista vastaa siis kahdeksanytiminen Kirin 960 -piiri, joka rakentuu neljästä 1.8 GHz:n taajuudella hyrräävästä Cortex-A53-ytimestä sekä neljästä 2,1 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A73-ytimestä. Grafiikkasuorittimen virkaa tabletissa hoitaa Mali-G71 MP8. RAM-muistia laitteeseen on pakattu 4 gigatavua, joka riittää hienosti päivittäisessä käytössä, mutta myös enemmänkin voisi olla, sillä puhelimissa RAM-muistia on tällä hetkellä parhaimmillaan jopa 10 gigatavua. Sisäistä tallennustilaa molemmat Suomessa myytävät MediaPad M5 -versiot tarjoavat 64 gigatavua, mutta tätä on kuitenkin mahdollista tarvittaessa laajentaa muistikortin avustuksella jopa 256 gigatavuun asti. Kirin 960 -piiri tekee Huawein MediaPad M5 -tabletista yhden markkinoiden tehokkaimmista, jonka ansiosta laitteen suorituskyky on riittävä erityisesti viihdekäyttöön.

Tabletille on ostettavissa erikseen myös 40 euroa maksava suojakuori.

Akunkeston osalta Huawei MediaPad M5 on hyvällä pohjalla. Laitteesta löytyy suuri 7500 milliampeeritunnin akku, joka takaa loistavan akunkeston. Testijakson aikana MediaPad M5 ei ollut jatkuvasti käytössä niin kuin puhelimet yleisesti ovat, sillä tabletin käyttö ei ainakaan allekirjoittaneella ole yhtä aktiivista kuin puhelimen. Tablettia tuli käytettyä pari tuntia päivissä, jonka ansiosta laitteen akku saattoi kestää useammankin päivän ilman latausta. Koska tabletissa on suuri akku, niin sen lataamiseenkin kuluu jonkin verran aikaa, vaikka Huawei hyödyntää pikalatausteknologiaansa. Tablettia ladataan hyödyntäen USB-C-tyypin latausliitintä.

Äänentoistossa ei valittamista

Äänentoistosta vastaa laitteen neljä kaiutinta.

Koska MediaPad M5 on loistava valinta viihdekäyttöä varten, niin Huawei on tehnyt selviä panostuksia äänentoistoon. Tabletin äänentoistosta vastaavat neljä kaiutinta, jotka on sijoitettuna laitteen jokaiseen kulmaan. Kaiuttimet luovat tyylikkään ja korkealaatuisen äänentoiston, jonka varassa on hyvä katsella muun muassa musiikkivideoita tai Netflix-elokuvia. MediaPad M5:n kaiuttimet ovat myös Harman Kardon -sertifioidut.

Vaikka MediaPad M5 on varusteltu loistavilla kaiuttimilla, niin yhdessä asiassa Huawei on ottanut suunnan huonompaan. Tabletista ei nimittäin löydy perinteistä kuulokeliitintä. Laitteesta löytyy tasan yksi liitin — USB-C. Huawei toimittaa tabletin myyntipakkauksessa kuitenkin myös USB-C to 3,5 mm -kuulokeliitäntäadapterin, jonka avulla normaalit kuulokkeet on mahdollista saada yhdistettyä laitteen USB-C-tyypin liittimeen, jollei käytössä ole Bluetooth- tai USB-C-kuulokkeita.

Äänentoiston osalta tabletti saa kehuja myös Huawein Histen -ääniteknologian osalta. Histen-teknologiaa käytettiin jo muun muassa Honor 9 -puhelimen kohdalla. Huawei Histen -ääniteknologia tuo live-musiikin tunteen kuuntelijan korviin kuulokkeiden välityksellä. Histen mahdollistaa muun muassa studiokuulokemaisen, kotiteatterimaisen sekä livemusiikkimaisen konserttihalliefektin. Huawei MediaPad M5 kykenee myös Hi-Res Audio -äänentoistoon.

Tabletista löytyy myös kohtuulliset kamerat

Kamerat eivät ole kovin suuressa roolissa tablettilaitteessa. MediaPad M5:stä löytyy kuitenkin kohtuulliset kamerat niin taka- kuin etupuoleltakin. Pääkamerana tabletissa toimii 13 megapikselin sensori, josta löytyy automaattitarkennus. Erillistä salamavaloa tabletista ei löydy, mikä on täysin ymmärrettävissä. Tabletissa on myös 8 megapikselin etukamera, joka on tarpeeksi hyvä muun muassa videopuheluihin.

Pääkameralla otetut kuvat ovat kohtuullisia, mutta eivät mitenkään erikoisia. Kuvista tulee hyviä päivänvalossa, mutta mihinkään huippupuhelimien kameroiden tasolle ei päästä. MediaPad M5:n pääkamera on hyvä satunnaiseen kuvaamiseen, mutta ainakin testijakson aikana kameran käyttö jäi todella vähälle, sillä onhan kyseessä tabletti eikä puhelin. Alla on muutama testikuva, jotka on taltioitu MediaPad M5:n pääkameralla ja joista jokainen saa tehdä omat johtopäätöksensä kameran suhteen.

MediaPad M5 on loistava viihdekäyttöön, mutta näppäimistöllä taipuu myös työkäyttöön

Sillä kyseessä on Android-pohjainen laite, niin työkäyttöön myöskään MediaPad M5 ei kovin sujuvasti taivu samalla tavalla kuin Windows-tabletit. Huawei hyödyntää tabletissa Android 8.0 Oreo -versiota, jonka päällä on Huawein itse kehittämä EMUI 8.0 -käyttöliittymäversio. EMUI 8.0:ssa Huawei on tuonut mukaan muutamia työkäyttöön sopivia ominaisuuksia, joista tärkein on esimerkiksi työpöytätila, joka tarjoaa ”Windowsin kaltaisen” kokemuksen. Tässä tilassa MediaPad M5:lle suunniteltu näppäimistökuori olisi kätevä, sillä työpöytätila on suunniteltu käytettäväksi hiiren ja näppäimistön kanssa. Huawei ei lähettänyt testilaitteen kaveriksi näppäimistökuorta, minkä takia muun muassa 99 euroa maksavan kuoren testaaminen ei ollut mahdollista.

Koska tabletin perustana on Android, niin laitteelle on ladattavissa lukuisia sovelluksia, jotka toimivat myös Android-puhelimissa. Valitettavasti kaikkia sovelluksia ei ole optimoitu suuremmille näytöille, mikä toisinaan häiritsee käyttökokemusta. EMUI-käyttöliittymä sekä Huawein omat sovellukset on pääosin optimoitu tabletille, joka on mielestäni erinomaista. Testissä on vuosien varrella käynyt myös tabletteja, joissa Androidia ei ole kunnolla optimoitu laitteelle.

On kuitenkin hieman valitettavaa, että Huawei hyödyntää MediaPad M5 -tabletissa jo varsin vanhaa Android 8.0 Oreota, eikä esimerkiksi tuoreempaa Android 8.1 Oreo -versiota. Testijakson aikana tabletti sai kaksi päivitystä, mutta silti esimerkiksi Androidin tietoturvakorjaukset laahaavat perässä. Artikkelin kirjoitushetkellä tabletin tuorein saatavilla ollut päivitys sisälsi tietoturvakorjaukset kesäkuulta. Koska Huawei ei ole ollut kovin innokas päivittämään tablettia muun muassa uudempaan Androidiin, niin myös tuoreimman Android 9.0 Pien kohtalo MediaPad M5:n kohdalla on mielenkiintoinen. Huawei ei ole virallisesti ilmoittanut onko päivitys tulossa tabletille.

EMUI 8.0 tablettitilassa:

EMUI 8.0 työpöytätilassa:

Yhteenveto

Huawei MediaPad M5:n mukana tulee kaikki tarpeellinen.

Huawein uusin ja tehokkain MediaPad M5 10 -tabletti on tällä hetkellä yksi Suomen markkinoiden parhaimmista Android-tableteista ja syy tähän on selvä: suurta kilpailua Android-tablettien kesken ei ole. Suurin osa tableteista on varusteltu varsin alimitoitetulla tekniikalla, mutta eritysiesti MediaPad M5 tekee tässä suhteessa poikkeuksen. Testijakson aikana tykästyin tabletissa ulkoiseen toteutukseen, sillä alumiini tarjoaa loistavan premium-tuntuman. Lisäksi myös näyttö tuntui olevan Android-tablettien parhaimmistoa eikä akunkestossa ollut valittamista.

Suomessa MediaPad M5 maksaa halvimmillaan 449 euroa. Kyseessä on tällöin Wi-Fi-yhteyksillä varusteltu versio, mutta jos haluaa netin toimivan matkallakin, jolla ei ole aina Wi-Fiä käytettävissä, niin 50 euron lisäpanostuksella saa 4G LTE -yhteyksillä varustellun version (499 euroa). Mielestäni MediaPad M5 on onnistunut Android-tablet kokonaisuus, josta löytyy hyviä ominaisuuksia sekä varsin edullinen hinnoittelu.

Yhteenveto

8.5

Hyvää
 • Laadukas kokoalumiinirakenne
 • 4G LTE -yhteydet
 • Tuki erilliselle näppäimistökannelle
 • Riittävän tehokas Android-tabletti
 • Äänentoistoltaan markkinoiden parhaimmistoa
 • Erinomainen näyttö
 • Hyvä akunkesto
Huonoa
 • Painikkeiden sijainti ei ole aina otollinen
 • Ei 3.5 mm kuulokeliitintä
 • Kamerat eivät ole kovin erikoiset
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

1 Kommentti

 1. M5 Lite on ilmeisesti ihan hyvä laite, lähtee 200e nyt hintaan. 2017 ostamani T3 10 oli hieman alitehoinen pettymys mutta eipä se maksanut silloinkaan hirmuisesti ja pakko oli joku edullinen saada siihen taloustilanteeseen. Harmi että Elisalla ei ole enää M5 mallia myynnissä mut Lite löytyy. Huawein laitteet on hyviä hinta/laatu suhteessa. Harmi myös se, että valmistajat järjestää harvoin ja nuivasti ohjelmisto & tietoturvapäivityksiä tableteilleen ja yleensä tableteissa on huonot, selfietason kamerat vaikka ymmärrän, että tällä valinnalla tabletin hintaa painetaan kilpailukykyisemmäksi koska puhelimilla kuvat (ennen kameroilla). Jotain uutta 2020 kyllä odottanut tabletmarkinoille erit. Huaweilta. Tablet on mulle reissun päälöä se laite jolla selaan nettiä ja asioita, ei puhelin. Kotona nurkassa möllöttää se perinteinen pc mutta aika vähällä käytöllä enää. Hyvät arvostelut teillä aina eri laitteista. Hyvää pohjaa aina ennen kun tekee kauppoja.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android