AndroidXiaomiYleinen

Ensituntumat Xiaomi Mi A2- ja Mi A2 Lite -puhelimista – Alle 300 eurolla saa puhtaan Androidin ja toimivia kokonaisuuksia

Xiaomi Mi A2 Lite ja Xiaomi Mi A2.

Xiaomi julkaisi uudet Mi A2 ja Mi A2 Lite -puhelimet heinäkuussa Euroopassa. Kyseessä on Xiaomin toisen sukupolven Android One -pohjaiset älypuhelimet, joiden pääominaisuus on pitkälti puhdas Android-kokemus. Viime vuonna julkaistiin vain yksi Xiaomi Mi A1 -puhelin, joka käväisi aikoinaan myös testattavana. Tänä vuonna yhden laitteen sijasta on kaksi vaihtoehtoa, toinen halvempi ja toinen hieman arvokkaampi.

Suomessa tuoreita Mi A2 -puhelimia myy tällä hetkellä Verkkokauppa.com sekä Jimm’s, joiden valikoimasta Xiaomi Mi A2:n voi napata itselleen 299 euron hintaan ja Mi A2 Liten halvimmillaan 199 euron hintaan. Molemmat puhelimet löytyvät myös Xiaomi Suomen omasta verkkokaupasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Selvä päivitys edeltäjään

Molemmat puhelimet tarjoavat hintaisikseen varsin hyvät tekniset ominaisuudet, jotka riittävät puhtaan Androidin pyörittämiseen ilman ongelmia. Siinä missä Mi A2 on varusteltu selvästi tehokkaammalla suorittimella, niin Mi A2 Lite on teknisesti pitkälti kuin viime vuoden Mi A1 -malli.

Viime vuonna Xiaomi esitteli omassa hintaluokassaan varsin pätevän Mi A1 -puhelimen, joka oli varusteltu Android Onella. Nyt Mi A2 jatkaa samaa rataa. Ulkoisessa toteutuksessa on paljon yhtäläisyyksiä, mutta myös opiksi on otettu edeltäjän hieman kulmikkaasta muotoilusta. Xiaomi Mi A2:n alumiinirakenne tuntuu käsissä pideltäessä hyvältä ja pyöristetyt reunat takaavat hyvän otteen laitteesta. Mi A2 Litessä Xiaomi luottaa enemmän muoviseen rakenteeseen. Puhelimen kehykset ovat muoviset, mutta laitteen takaosa on kuitenkin pääosin alumiinia, joka antaa miellyttävän metallisen vivahteen laitteelle. Ensisilmäyksellä on heti havaittavissa, että Mi A2 Lite on yllättävän paksu puhelin, mikä johtuu suurimmaksi osaksi massiivisesta akusta. Mi A2 Liten paksuus on lähes 9 millimetriä, kun taasen Mi A2 -puhelimen paksuus on lähempänä 7 millimetriä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tehoista Mi A2 -mallissa on vastaamassa myös Nokia 7 Plussasta tuttu keskiluokan kyvykäs Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri, jonka kaverina on mukavat 4 gigatavua RAM-muistia. Suurin mielenkiinto Mi A2:sta löytyy kameraosasta, joka rakentuu 12 ja 20 megapikselin sensoreista. Myös laitteen etukamera on huimat 20 megapikseliä, joka on selvä päivitys viime vuoden Mi A1 -puhelimeen, jossa oli 5 megapikselin etukamera. Kameroihin tullaan tutustumaan kuitenkin paremmin laajemmassa arvostelussa, joka tullaan julkaisemaan syyskuun aikana. Näytön osalta Mi A2 on ottanut askelia nykyaikaan. Viime vuonna Xiaomi hyödynsi 5,5 tuuman 16:9-kuvasuhteen näyttö, mutta tänä vuonna Mi A2:sta löytyy suuri 5,99 tuuman 18:9-kuvasuhteen kosketusnäyttö.

Xiaomi Mi A2 Lite on kuin uudelleen valmistettu Mi A1 -puhelin, mutta muutamilla muutoksilla. Järjestelmäpiirin osalta tyydytään samaan tuttuun Snapdragon 625 -versioon, jonka parhaimpia puolia on kohtalainen suorituskyky sekä pienehkö virrankulutus. Lisäksi puhelimesta löytyy kaksoiskamera ja osittain alumiininen rakenne. Alle 200 eurolla Mi A2 Lite tarjoaa kuitenkin nykyaikaisia toteutuksia. Näyttö on tyylikkään suuri, 5,86 tuumaa, ja siinä on uudenlainen 19:9-kuvasuhde sekä näyttölovi.

Paras ominaisuus on todennäköisesti Mi A2 Liten kohdalla suurikokoinen akku. Puhelimen sisuksiin on saatu pakattua massiivinen 4000 milliampeeritunnin akku, jonka voi olettaa tarjoavan aktiivisessakin käytössä reilun päivän käyttöajan. Tämä tulee kuitenkin selviämään vasta parin viikon testijakson aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Android One ei petä taaskaan

Molemmissa puhelimissa on puhdas Android One, josta löytyy kourallinen Xiaomin sovelluksia.

Suurin myyntivaltti testiin saaduissa puhelimissa on Googlen puhdas Android One -käyttöjärjestelmäversio. Kyseessä on Android-versio, jossa ei ole juurikaan valmistajan omia muutoksia, joten käyttöjärjestelmä on jätetty pitkälti sellaiseksi kuin Google on sen suunnitellut. Android One on tuttu jo muun muassa Nokian uusista Android-puhelimista. Xiaomi on lisännyt molempiin puhelimiin ainoastaan viisi yhtiön omaa sovellusta, jotka ovat kamera, palaute, Mi Remote, Mi Drop sekä tiedostonhallinta.

Android One tuntui toimivan molemmissa puhelimissa ensisilmäyksellä sulavasti. Lisäksi puhelimien käyttöönoton yhteydessä oli heti jo tarjolla elokuun tietoturvapäivitykset, mikä antaa hyvän kuvan ainakin heti alkuun Xiaomin nopeista päivitysaikatauluista. Koska kyseessä on yhdet markkinoiden tuoreimmat Android One -puhelimet, niin molemmissa malleissa on käytössä Android 8.1 Oreo -versio, joka tullaan todennäköisesti tulevina kuukausina päivittämään Googlen tuoreimpaan Android 9.0 Pie -versioon.

Tuttuja Xiaomi-puhelimia hyvällä hinnalla

Lopuksi on hyvä todeta, että Mi A2- ja Mi A2 Lite -ovat tunnistettavaksi tutuiksi Xiaomi-puhelimiksi, joista vain erikoisuutena löytyy Android One -käyttöjärjestelmä. Xiaomi on esitellyt molemmat puhelimet jo Kiinassa kuluvan vuoden aikana eri nimillä. Xiaomi Mi A2 tunnetaan myös Mi 6X -nimellä ja Mi A2 Lite tunnetaan Redmi 6 Prona. Euroopassa julkaistut Mi A2 -puhelimet eroavat käytännössä vain käyttöjärjestelmän osalta, sillä MIUI on saanut vaihtua puhtaaseen Androidiin. Tämä on mielestäni looginen ratkaisu, sillä MIUI on hieman liian erikoinen globaaleille markkinoille, joissa on totuttu puhtaampaan Android-käyttökokemukseen.

Erityinen vahvuus Mi A2 -puhelimilla on hinta. Suomessa Xiaomi Mi A2 -puhelimen saa kaupasta halvimmillaan 299 eurolla, joka on 100 euroa vähemmän kuin muun muassa vastaavilla ominaisuuksilla varusteltu Nokia 7 Plus. Xiaomi Mi A2 Lite on tarjolla Suomessa tällä hetkellä kahdessa versiossa, joista halvimman hinta on 199 euroa, mikä tekee siitä todella mielenkiintoisen puhelimen. Suomessa puhelimien hinnoittelu on 20 euroa muun muassa Espanjan hintoja korkeampi, mutta Suomen markkinoilla molempien Mi A2 -puhelimien hintojen voidaan katsoa olevan kilpailevia puhelimia edullisempia.

Uutuuspuhelimiin tullaan tutustumaan SuomiMobiilissa tulevien viikkojen aikana ja arviot puhelimista julkaistaan syyskuun aikana.

Puhelimien hinnat Suomessa:

  • Xiaomi Mi A2 (4 + 64 Gt) 299 euroa
  • Xiaomi Mi A2 Lite (4 + 64 Gt) 249 euroa
  • Xiaomi Mi A2 Lite (3 + 32 Gt) 199 euroa.

Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android