AndroidArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei P20 Lite – Huippupuhelimien pikkuveli tarjoaa kohtuullisia ominaisuuksia

Huawei P20 Lite

Huawei P20 Lite on pikkuvelimalli Huawei P20 -puhelimesta, joka kävisi myös SuomiMobiilin testattavana. Huawei tuonut Huawei P20 Lite -malliin paljon vaikutteita isoveljestään, mikä on luonnollista. Puhelimessa on lasinen rakenne sekä lovinäyttö. Kyseessä on lisäksi yksi Huawein kehittyneimmistä lite-malleista, sillä siinä on paljon yksityiskohtia päivitetty verrattuna esimerkiksi viime vuoden Huawei P10 Lite -puhelimeen.

Suomessa Huawei P20 Lite maksaa 349 euroa, eli 200 euroa vähemmän kuin Huawei P20 -puhelimen halvempi versio. Puhelin tarjoaa tällä hetkellä Suomen markkinoilla kohtalaisia ominaisuuksia hintaansa nähden, vaikka suorituskyky ei pääse aivan kilpailijoiden saman hintaluokan puhelimien tasolle. Huawei P20 Litessä on paljon positiivista. Siinä on USB-C-tyypin latausliitäntä, mutta kuitenkin erillinen 3,5 millimetrin kuulokeliitin, jota ei isovelimallista enää löydy, on päätetty säästää. Huawei P20 Litessä nähdään edeltäjänsä Huawei P10 Liten tapaan metallinen kehys ja lasinen takakuori, joten suuria muutoksia ulkoiseen rakenteeseen ei ole tullut, vaikka Huawei on laittanut muotoilun täysin uusiksi erityisesti uuden suuntauksen mukaisen kosketusnäytön takia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tässä artikkelissa tulemme käymään Huawei P20 Liten tarkemmin läpi. Artikkelissa tulen kertomaan henkilökohtaisen mielipiteeni sekä kokemukset laitteesta.

Tekniset tiedot
Huawei P20 Lite (ANE-LX1)
Mitat: 148.6 x 71.2 x 7.4 mm
Paino: 145 g
Näyttö: 5.84 tuumaa Full HD+ (2280 x 1080) / 19:9-kuvasuhde
Suoritin: 8-ytiminen Kirin 659 (Mali-T830 MP2)
Muisti: 4 gigatavua RAM-muistia 64 gigatavua sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka)
Kamera: 16 megapikselin (f/2.2 / 1.0µm / PDAF) + 2 megapikselin syvyysterävyyssensori / led-salama ja 16 megapikselin etukamera (f/2.0 / 1.12µm)
Akku: 3000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 8.0 Oreo (EMUI 8.0)
Muuta: Dual-SIM / Pikalataus
Liitännät: 3.5 mm kuulokeliitäntä / USB-C / USB 2.0 / NFC
Ääni: yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija
Värit: Musta / sininen / pinkki
Hinta: 349 €

Myyntipakkaus

Huawei P20 Lite -puhelimen myyntipakkauksesta löytyy kaikki tarvittava.

Huawei P20 Lite toimitetaan isoveljensä tapaan vaaleassa myyntipakkauksessa, jota ulkopuolella koristavat ainoastaan kultaiset tekstit puhelimen mallista sekä kultainen Huawei-logo. Myyntipakkauksen sisällä on ensimmäisenä itse Huawei P20 Lite, jonka alapuolella ovat USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapeli, SIM-korttiluukun avaustyökalu, 3,5 millimetrin päällä varustellut nappikuulokkeet sekä pikalataukseen kykenevä laturi.

Myös Huawei P20 Liten myyntipakkaus on sisällöltään varsin tyypillinen. Mukana ei ole mitään turhaa, vaan kaikki käytön aloittamiseen vaadittavat tarvikkeet. Olisin itse kuitenkin halunnut nähdä myyntipaketista löytyvän erillinen suojakuori puhelimelle, koska laite on rakennettu pääosin lasista. Suojakuorella pystyisi helposti välttämään puhelimen hajoamisen tai takalasin naarmuuntumisen. Jos siis haluaa pitää puhelimen priimakunnossa on suositeltavaa ostaa erikseen suojakuori.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Huawei P20 Liten tunnistaa ensisilmäyksellä P20-malliston jäseneksi, sillä siinä on paljon samoja piirteitä kuin Huawei P20 -puhelimessa. Myöskin Huawei P20 Lite rakentuu muiden malliston puhelimien tapaisesti alumiinisesta kehyksestä sekä lasisesta etu- ja takapinnoista.

Kädessä Huawei P20 Lite tuntuu hyvältä, vaikka samaan laatutuntumaan ei päästä kuin isovelimallissa. Kädessä laite ei tunnu liukkaalta mattapintaisen alumiinikehyksen ansiosta, mutta esimerkiksi pöydältä Huawei P20 Lite voi liukua pois liukkaan lasipinnan takia. Puhelinta väännellessä ei ollut havaittavissa minkäänlaista natinaa, mikä ei ole yllätys jämäkän rakenteen takia. Kuten monet muutkaan Huawein puhelimista eivät ole vedenkestäviä, niin myöskään Huawei P20 Lite ei ole IP-sertifioitu. Puhelinta ei kannata siis edes vahingossa tiputtaa vessanpönttöön.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös Huawei P20 Lite mallissa käytetään samaa rakennustyyliä kuin isoveljessään. Alumiinirungon ja lasisien pintojen väliin on jätetty muovinen kaistale. Tällä kertaa kaistale on huomattavasti kapeampi kuin Huawei P20 -mallissa, mutta toisaalta toteutus on paljon halvemman oloinen. Muovikaistaleen tuntee selvästi kädessä, eikä se tuo saumatonta rakennetta. Lisäksi alumiinikehyksessä on neljä kehyksen katkaisevaa muovista viivaa, joita ei ole pystytty saumattomasti yhdistämään metallin kanssa. Vastaava ongelma oli myös viime vuoden Huawei P10 Lite -mallissa.

Ulkoisesti Huawei P20 Litessä ei ole juurikaan mitään erikoista, vaan kyseessä on tuttu keskiluokan puhelin. Mielestäni puhelin ei pääse kuitenkaan monien kilpailijoiden alle 300 euron puhelimienkaan tasolle, sillä tuntuma kädessä on selvästi halvempi kuin muun muassa Nokia 6 -puhelinta käsiteltäessä. Huawei olisi voinut kiinnittää Huawei P20 Liten suunnittelussa hieman enemmän huomiota ulkoiseen tuntumaan, sillä se on nyt 200 euron puhelimen tasolla. On toki ymmärrettävää, että kyseessä on ”pikkuvelimalli”, eikä sen ole tarkoituskaan olla laadultaan huippupuhelimien tasolla.

Puhelimen etuosa on hieman isoveljestään poikkeava, sillä sormenjälkilukija löytyy puhelimen takaosasta. Huawei P20 Liten etuosassa valtaa pitää isoveljien tapaisesti suurehko kosketusnäyttö, joka vie noin 80 prosenttia koko etualasta. Näyttö on siis pyritty viemään aivan puhelimen yläreunaan asti, minkä takia myös lovi löytyy tästä puhelimesta. Loveen Huawei on joutunut sijoittamaan LED-ilmoitusvalon, etukameran, puheluihin käytettävän kuulokkeen sekä valoisuuden- ja etäisyydentunnistimen. Näytön alapuolella on Huawein logo. Puhelimen takaosassa on paljon yhtäläisyyksiä Huawei P20 -malliin. Puhelimesta löytyy vasempaan yläkulmaan asetettu hieman ulkoneva kaksoiskamera, yksi LED-salama sekä teksti ”Dual Lens, 1:2 2/26 ASPH”. Huawei P20 Liten takaosassa on myös Huawein logo sekä sormenjälkilukija keskitettynä takaosan yläreunaan. Laitteen takaosa on siis lasia, vaikka sormenjälkilukijan pinnoite on muovia.

Huawei P20 Liten oikeassa reunassa on äänenvoimakkuuspainikkeet sekä käynnistyspainike, kun taasen vasemmassa reunassa on ainoastaan paikka kahdelle nano-SIM-kortille tai vaihtoehtoisesti yhdelle SIM-kortille ja muistikortille. Huawei P20 Liten yläreunasta löytyy ainoastaan yksi mikrofoni. Alareunaan on sijoitettuna USB-C-tyypin liitäntä, perinteinen 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä sekä kaiutinritilä.

Tekniikka, näyttö ja akunkesto

Teknisesti Huawei P20 Lite on kuin mikä tahansa Huawein yli 250 euron puhelin. Tehoista pitää huolen Huawein oma Kirin 659 -järjestelmäpiiri, joka tarjoaa kohtuullista tehoa, mutta ei pärjää valitettavasti Qualcommin tuoreille Snapdragon 636- tai Snapdragon 660 -piireille. Vastaava Kirin 659 -järjestelmäpiiri nähtiin muun muassa viime vuonna Huawei Mate 10 Lite -puhelimessa. Kyseinen piiri tarjoaa tehoja normaaliin peruskäyttöön, mutta raskaaseen pelaamiseen siitä ei ole.

Kirin 659 -järjestelmäpiiri koostuu neljästä 2,36 GHz:n taajuudella toimivasta Cortex-A53-ytimestä sekä 1,7 GHz:n taajuudella hyrräävästä samaisesta Cortex-A53-ytimestä. Järjestelmäpiirin tukena on Suomessa myytävän Huawei P20 Liten kanssa 4 gigatavua RAM-muistia. Sisäistä tallennustilaa puhelimessa on mukavat 64 gigatavua. Vaikka muisti löytyy mukavasti, niin Huawei on säilyttänyt muistikorttipaikan, jota ei enää isovelimallista löytynyt. Puhelin tukee microSD-muistikortteja aina 256 gigatavuun asti.

Ajoimme testijakson aikana puhelimessa läpi perinteiset suorituskykytestit. Alla olevasta taulukosta on mahdollista verrata, kuinka Huawei P20 Liten Kirin 659 -piiri vertautuu Qualcommin tuoreiden piirien kanssa. Suomessa Huawei P20 Lite maksaa 349 euroa ja taulukosta löytyvät Xiaomi Redmi Note 5 maksaa 299 euroa ja Nokia 7 Plus taasen 399 euroa. Vertailtavat puhelimet asettuvat hinnaltaan siis Huawei P20 Liten molemmille puolille, vaikka tehojen mukaan molemmat puhelimista ovat selvästi tehokkaampia kuin Huawei P20 Lite.

Testitulokset
Huawei P20 Lite (K659) Xiaomi Redmi Note 5 AI (SD636) Nokia 7 Plus (SD660)
AnTuTu: 87 405 pistettä 114 964 pistettä 140 399 pistettä
Geekbench 4 (single): 929 pistettä 1327 pistettä 1642 pistettä
Geekbench 4 (multi): 3730 pistettä 4904 pistettä 5254 pistettä
PCMark 2.0: 4932 pistettä 5845 pistettä 6620 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited: 11 903 pistettä 19 784 pistettä 25 972 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): 11 583 pistettä 20 724 pistettä 28 885 pistettä
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): 13 177 pistettä 17 075 pistettä 19 196 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 224 pistettä 931 pistettä 1326 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 179 pistettä 794 pistettä 1156 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 1757 pistettä 2358 pistettä 2740 pistettä

Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite.

Vaikka Huawei P20 Lite ei pärjää suorituskykytesteissä pahimmille kilpailijoilleen, niin peruskäytössä heikompaa suorituskykyä tuskin edes huomaa. Testijakson aikana puhelimen käytössä oli toisinaan havaittavissa pieniä hidasteluja sekä viiveitä sovelluksien avauksessa, mutta mitään vakavaa ongelmaa ei tullut vastaan. Mihinkään raskaiden pelien palaamiseen Huawei P20 Lite ei ole paras vaihtoehto, vaan peruskäyttöön puhelin on loistava. Sillä pyörivät sosiaaliset mediat sulavasti, viestittely ja puhuminen onnistuu sekä kuvaaminen on mielekästä.

Näyttö on Huawei P20 Litessä lähes samanlainen kuin Huawei P20 -mallissa. Näyttö on hieman suurempi, 5,84 tuumaa, ja sen tarkkuus on Full HD+ -tasoa, eli 1080 x 2280 pikseliä. Kosketusnäytön kuvasuhde on 19:9, joka on hyvin yleinen lovinäytöllisessä puhelimissa. Näyttö on yksi Huawei P20 Liten parhaimmista puolista, sillä se on pitkälti samalla tasolla isoveljensä kanssa. Näyttö perustuu IPS LCD -teknologiaan, joka takaa hyvän katselukokemuksen niin sisätiloissa kuin auringonpaisteessakin. Auringonpaisteessa kirkkaus ei kuitenkaan riitä aivan täydelliseen kokemukseen, mutta se on perustasolla noin 300 euron puhelimissa.

Huawei P20 Liten näyttö toistaa mielestäni värit vakioasetuksella tyydyttävästä, mutta tarvittaessa omaan silmään sopivammaksi näytön värejä voi säätä asetuksista. Asetuksista löytyy väriympyrä, josta on mahdollista valita itseään miellyttävin väri niin sanotusti kylmän ja lämpimän väliltä. Puhelimen näytössä on myös isovelimallista tutut loistavat katselukulmat.

Huawei P20 -malliston yksi huomattavimmista uudistuksista on lovinäyttö, joka siis löytyy myös Huawei P20 Lite -mallista. Henkilökohtaisesti en edelleenkään ole innostunut lovinäytöistä, minkä takia myös Huawei P20 Lite saa hieman negatiivistä palautetta tämän osalta. Lovinäytön kanssa kuitenkin oppii elämään ja onneksi myös tästä puhelimesta löytyy mahdollisuus piilottaa lovi tekemällä lovea ympäröivät alueet mustiksi.

Puhelinta ladataan USB-C-tyypin latausliittimellä.

Puhelimen sisuksista löytyy kohtuullinen 3000 milliampeeritunnin akku, joka on varsin perinteisen kokoinen Huawei P20 Liten kaltaisessa puhelimessa. Akunkestoltaan puhelin tarjoaa reilun päivän käyttöajan normaalissa aktiivisessa käytössä, johon lukeutuvat muutamat puhelut päivän aikana, viestittely, kuvaaminen, netin selaaminen ja sosiaalisen media käyttö. Testijakson aikana illalla oli yleisesti alle 20 prosenttia akkua jäljellä, joten Huawei P20 Lite on suositeltavaa laittaa joka yö laturiin.

Puhelinta ladataan hyödyntäen USB-C-tyypin latausliitintä ja laite tukee pikalatausta, vaikka ei kuitenkaan Huawein supernopeaa SuperCharge-teknologiaa. Huawei P20 Lite tukee siis hieman hitaampaa pikalatausta, jonka avulla puhelimen 3000 milliampeeritunnin akun saa ladattua nollasta täyteen reilussa kahdessa tunnissa.

Kamerat

Myöskin Huawei P20 Litestä löytyy kaksoiskamera, niin kuin viimeksi testaamastani Huawei P20 -mallista. Valitettavasti Huawei on tehnyt suuria muutoksia ja kameran toimintaidea on huomattavasti erilainen. Kaksoiskamera rakentuu kahdesta värillisestä RGB-sensorista, joista pääkamerana toimii 16 megapikselin f/2.2-aukolla sekä 1.0um pikselikoolla varusteltu sensori. Toinen kameroista on kooltaan 2 megapikseliä, joka on tarkoitettu ainoastaan syvyysefektin luomiseksi kuviin. Huawei P20 Litestä ei siis löydy minkäänlaista 2x häviämätöntä zoomausta saatikka optista kuvanvakautusta. Nämä ovat täysin ymmärrettävissä, sillä kyseessä ei ole lippulaivaluokan puhelin.

Puhelimen 16 megapikselin pääkamera taltioi yllättävän hyviä kuvia hyvässä päivänvalossa, joissa on havaittavissa paljon yksityiskohtia ja kuvissa on ainakin allekirjoittaneen mielestä miellyttävät värit. Huawei P20 Litellä kuvatut kuvat ovat pitkälti samalla tasolla kuin millä tahansa 300 euron puhelimella otetut kuvat, eikä puhelimen kamerasta löydy mitään merkittäviä etuja. Alla on muutamia kuvia, jotka on taltioitu Huawei P20 Liten 16 megapikselin pääkameralla.

Koska bokeh-kuvaus on ainoa puhelimen kaksoiskameran mahdollistama hyöty, niin testijakson aikana oli myös pakko testata tätä ominaisuutta. Oikeastaan Huawei ei kutsu ominaisuutta bokeh-kuvaukseksi tai syvyysterävyydeksi, vaan käyttää omaa termiään ”laaja aukko”. Tässä tilassa otetaan käyttöön myös 2 megapikselin toinen kamera, jonka avulla kuvattavan kohteen tausta saadaan tehtyä sumeaksi. Puhelimesta löytyvä kamerasovellus antaa säätää aukon kokoa f/0.95 ja f/16 välillä, joten taustan sumennukseen pystyy käyttäjä itse vaikuttamaan.

Koska kyseessä on 350 euroa maksava älypuhelin ja toinen kamera on ainoastaan 2 megapikseliä, niin bokeh-kuvat eivät ole täydellisiä. Kamera tunnistaa kohteen reunat kohtuullisesti, mutta toisinaan on huomattavissa myös huonosti havaittuja kohtia, minkä takia kuvat näyttävät hieman erikoisilta. Alla on muutamia Huawei P20 Lite -puhelimella taltioituja bokeh-kuvia.

Etukamera on Huawei P20 Litessä 16 megapikseliä, joka tuottaa mielestäni hyvää jälkeä. Kuvissa on paljon yksityiskohtia ja ne ovat väritykseltään miellyttäviä. Selfie-kuvauksessa Huawei P20 Lite on yksi parhaimmista testaamistani 200-400 euron puhelimista.

Itse kamerasovellus on jo tuttu muista alemman hintaluokan Huawei-puhelimista. Esimerkiksi Huawei Mate 10 Lite -puhelimissa on pitkälti identtinen kamerasovellus. Sovellus on helppokäyttöinen ja siinä on laajasti erilaisia asetuksia, jotka helpottavat kuvaamista. Lisäksi sovelluksessa on monille hyödyllinen pro-kuvaustila, jossa on mahdollista säätää laajasti muun muassa ISO-arvoa, valotusaikaa, tarkennusta tai valkotasapainoa. Mielestäni on mahtavaa, että Huawei tuo myös halvemmissa puhelimissa tarjolle laajoja manuaalisäätöjä, jotka puuttuvat monesti kilpailijoiden puhelimista. Alla on muutama kuva kamerasovelluksesta.

Käyttöjärjestelmä

Huawei P20 Litestä löytyy Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmä.

Huawei P20 Litessä käytetään muista malliston puhelimista poiketen vanhempaa Android 8.0 Oreo -käyttöjärjestelmäversiota, jonka päällä toimii Huawein kehittämä EMUI 8.0 -käyttöliittymä. Testijakson aikana puhelin ei saanut päivityksiä, mutta tuoreimman version Android tietoturvakorjauksen taso on toukokuulta. Myöskään Huawei P20 Liten kohdalla Huawei ei ole pystynyt pitämään Googlen julkaisemia tietoturvakorjauksia ajan tasolla, mutta tämä ei ole suuri yllätys, koska onhan kyseessä alemman hintaluokan puhelin.

Kuten myös isovelimallissa, niin myöskään Huawei P20 Liten kohdalla EMUI 8 -käyttöliittymään ei ole tehty mitään suuria muutoksia verrattuna aikaisemmin testattuihin Huawei-puhelimiin. Myös Huawei P20 Litestä löytyy asetukset lovinäytölle sekä kasvojentunnistukselle. Testijakson aikana ei tullut vastaan suuria ongelmia käyttöliittymän kanssa, mikä ei ole yllättävää, sillä EMUI on ollut pitkään jo todella toimiva Android-versio. Verrattuna kuitenkin Huawei P20 -puhelimeen, niin yleinen käyttökokemus on Huawei P20 Litessä hieman hitaampi, mikä johtuu heikommasta järjestelmäpiiristä.

Yhteenveto

Huawei P20 Lite jätti testijakson jälkeen hieman ristiriitaiset mielipiteet. Kyseessä on idealtaan todella hyvä älypuhelin, mutta Huawei on jättänyt tällä kertaa toteutuksen hieman puolitiehen. Puhelin tarjoaa Huawei P20 -mallin kaltaisen kokemuksen, muun muassa muotoilu on vastaava ja näyttö on lähes identtinen. Valitettavasti puhelimen laatu ei yltä aivan vaaditulle tasolle, eikä Huawei P20 Liten suorituskyky pärjää kilpaileville älypuhelimille.

Puhelimessa on kuitenkin paljon hyvää. Siinä on nopea sormenjälkilukija, uusi USB-C-tyypin liitäntä sekä 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Myöskin näyttö on yksi parhaimmista omassa hintaluokassaan, mutta näyttölovi jakaa mielipiteet. Suomessa puhelimen hinta on yleisesti 349 euroa, mutta jos hinta olisi esimerkiksi 249 euroa, niin puhelin olisi paljon houkuttelevampi. Tällä hetkellä näen Huawei P20 Liten olevan hieman liian kallis, sillä jopa Huawein omasta Honor-mallistosta löytyy vastaavilla teknisillä ominaisuuksilla varusteltuja puhelimia huomattavasti edullisemmin.

Yhteenveto

6.6

Hyvää
  • Tyylikäs näyttö
  • Isovelimallia myötäilevä muotoilu
  • Nopea sormenjälkilukija
  • USB-C-tyypin liitäntä ja 3.5 mm kuulokeliitin
Huonoa
  • Suorituskyky ei kilpailijoiden tasolla
  • Näyttölovi (varauksin)
  • Ei tuoretta Androidia
  • Ulkoinen laatutuntuma
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Android