ArvostelutHuaweiYleinen

Testissä Huawei Watch GT 4 – Pitää käyttäjän tyylikkäänä ja fittinä

Huawei Watch GT 4 (46 mm)

Huawei on julkistanut uudet Huawei Watch GT 4 -sarjan älykellot, jotka ovat naisille suunnattu 41 mm versio sekä miehille suunnattu 46 mm versio. Huawei toimitti testattavaksi 46 mm version, jota on käytetty parin viikon ajan. Nyt on aika katsoa, mihin uutuudesta todellisuudessa onkaan.

Muoti on yksi tärkeimmistä osa-alueista, joihin on tänä vuonna Watch GT 4 -kelloissa panostettu. Huawei on halunnut tuoda tutut tekniset ominaisuudet saataville tyylikkyydestä tinkimättä. Tietyissä ominaisuuksissa on myös karsittu verrattuna kalliimpiin älykelloihin, mutta perusidea on pysynyt ennallaan. Huawei Watch GT 4 tuo mukanaan myös tutun kahden viikon akunkeston, Suomessa kehitettyjä terveysalgoritmeja sekä päivitetyn HarmonyOS 4.0 -käyttöjärjestelmän.

Huawei Watch GT 4 (46 mm) on saatavilla Suomessa edullisimmillaan 249 euron hintaan mustassa versiossa muovirannekkeella ja harmaana metallirannekkeella 369 euron hintaan. 41 mm version on pitkälti samanlainen, mutta pienempi. Se on saatavilla valkoisena nahkarannekkeella 249 euron hintaan, kultaisena metallirannekkeella 299 euron hintaan sekä hopeisena metallirannekkeella 399 euron hintaan.

Artikkelissa tarkastelemme Watch GT 4:n 46 mm version ominaisuuksia, rakennetta sekä yleistä käyttökokemusta. Alapuolella on vielä listattuna älykellon tärkeimmät ominaisuudet.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei Watch GT 4 (46mm)

  • Näyttö: 1,43 tuumaa, AMOLED (466 x 466), tukee kosketusta
  • RAM-muisti: 32 megatavua
  • Tallennustila: 4 gigatavua
  • Yhteydet: Bluetooth 5.2
  • Akku: 524 milliampeerituntia (ei irrotettava)
  • Lataus: 10 watin langaton lataus (laturi toimitetaan mukana)
  • Käyttöjärjestelmä: HarmonyOS 4.0 (LiteOS)
  • Sensorit: GPS, kiihtyvyysanturi, gyroskooppi, valoanturi, ilmanpaineanturi, lämpösensori, sykeanturi, SpO2
  • Mitat: 46 x 46 x 10,9 millimetriä
  • Paino: 48 grammaa (ilman ranneketta)
  • Valmistusmateriaalit: Ruostumaton teräs, Polymeerikuitu ja lasi
  • Vedenkestävyys: 5 ATM ja IP68
  • Värit: Ruskea, musta ja hopea
  • Tuetut laitteet: HarmonyOS, Android 6.0+ tai iOS 9.0+
  • Hinta: alk. 249 euroa

Tyylistä tinkimättä 

Huawei on tunnettu laadukkaista älykelloistaan, vaikkakin Watch GT -sarjan edullisemmissa jäsenissä on karsittu materiaaleista hinnan pitämiseksi kurissa. Kellon kehys on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, joka on muovattu hopean väriseksi. Kellossa on ruskeanahkainen ranneke, jotka yhdessä luovat ajatonta tyyliä.

Kellon etuosassa hyödynnetään normaalia lasia, joten tarjolla ei ole safiirilasia, joka on nähty kalliimmissa Huawein kelloissa. Takaosassa on polymeerikuitukomposiitista valmistettu pinta, joka on yksinkertaisesti kiiltävää muovia. Yleisesti laatuvaikutelma on kellossa kohdallaan, joten siihen ei ainakaan testijakson aikana tarvinnut pettyä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huawei Watch GT 4 painaa 46 mm versiossa 48 grammaa, joten se on pysynyt myös aisoissa. Itse asiassa kello tuntuu kädessä jopa kevyemmältä, ja sitä oli todella miellyttävää pitää kädessä. Huawei kertoo virallisiksi mitoiksi 46 x 46 x 10,9 millimetriä, joten mittojen kanssa ollaan perinteisissä älykellon mitoissa.

Ulkoisesti kello muistuttaa paljon edeltäjäänsä, mutta myös eroavaisuuksia on havaittavissa. Suurin uudistus nähdään rungossa, joka on hieman kulmikkaampi. Kellon sivuilla on tasaiset pinnat, joten laite ei ole täysin pyöreä. Muotoilussa yksi kohokohta on pyöreä kruunupainike, joka nähtiin myös edeltäjämalleissa. Kruunupainike nimensäkin mukaisesti kruunaa mielestäni laitteen tyylikkään ja klassisen muotoilun.

Kruunupainike löytyy kellon oikeasta reunasta, jossa on myös kellon ohjelmoitava pikapainike. Oletusarvoisesti painikkeesta päästään käsiksi urheilutiloihin ja aloittamaan nopeasti harjoituksen. Kellon oikeaan kylkeen on asetettuna myös kaiutin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vasemmassa kyljessä on ainoastaan reikä mikrofonia varten. Takaosaltaan kello on pääsiassa tuttua polymeerikuitua, mutta keskiosassa on ergonomisesti suunniteltu hieman ulkoneva ”2,5D-kupoli”, joka on päällystetty kiillotetulla kaarevalla muovilla. Ulkonevassa alueessa on syke- ja lämpötilasensorit. Takaosaan on laitettu tuttuun tyyliin myös vaadittavia sertifiointitietoja pienellä präntillä.

Huawei Watch GT 4 -kellosta on tehty 5 ATM- ja IP68-luokituksien mukaisesti vedenkestävä. Kellon kanssa voi mennä ilman pelkoa hajoamisesta esimerkiksi suihkuun tai uimaan, sillä se kestää vettä aina 50 metrin syvyyteen asti. Myöskään hien ei pitäisi vaikuttaa millään tavalla älykellon toimintaan. Testijakson aikana kelloa pidettiin ranteessa lähes jatkuvasti ja se altistui vedelle päivittäin, eikä se vaikuttanut käyttöön.

Laadukkaiden materiaalien ansiosta Watch GT 4 pysyy hyvänä myös käytössä. Ainakaan testijakson aikana kellon runkoon ei tullut mitään naarmuja tai kolhuja, jonka lisäksi näyttölasi tuntui hyvin pitävän naarmut loitolla. Mukana toimitettava nahkaranneke kesti myös käyttöä, vaikka todennäköisesti esimerkiksi vuodessa kerääkin kulumisen jälkiä. Tätä ei tietysti testijakson aikana pystytty todentamaan.

Nahkaranneke tuntui olevan hyvä myös käytössä. Toki nahka hieman hiostaa, eikä ole paras rannekevaihtoehto esimerkiksi urheillessa. Ranneke oli kuitenkin mukavan joustava, eikä liian kankea, jonka ansiosta se asettui ongelmitta ranteeseen. Huawei on suunnitellut myös Watch GT 4 -kellon niin, että ranneke on itse vaihdettavissa. Jos ei halua käyttää mukana tulevaa ranneketta, niin kelloon voi asettaa monia muita 22 millimetrin levyisiä rannekkeita.

Tekniikassa ei yllätyksiä

Teknisesti Huawei Watch GT 4 ei tarjoile yllätyksiä, vaan Huawei luottaa tuttuihin toteutuksiin. Toki Huawei pyrkii aina parantamaan laitteitaan, mutta tämän kategorian älykellossa ei tarvita mitään ihmeellistä suorituskykyä tai muutakaan huippuluokan tekniikkaa.

Näytön osalta Huawei luottaa kookkaaseen 1,43 tuuman pyöreään AMOLED-näyttöön. Näytön tarkkuus yltää 466 x 466 pikselin tasolle, joten tarjolla on kiitettävät 326 pikseliä tuumaa kohden. AMOLED-tekniikan ansiosta näyttö toistaa värit laadukkaasti ja samalla näytössä musta näyttää oikeasti mustalta.

Näytön kirkkautta Huawei ei ole erikseen ilmoittanut, mutta testijakson aikana näytöstä sai kiitettävästi selvää myös auringonvalossa. Älykello tukee myös automaattista kirkkautta. Näytön kirkkaus vaihtuu automaattisesti olosuhteiden mukaan sisäänrakennetun ympäristövalosensorin avulla. Huawei Watch GT 4:n käyttäjä pystyy lisäksi säätämään näytön kirkkautta oman mielensä mukaan kellon asetuksien kautta.

Huawei Watch GT 4 tukee lisäksi always-on-display-toimintoa. Ominaisuuden avulla kellonaika saadaan näkyviin sammutetulle näytölle jatkuvasti. Kaikissa esiasennetuissa kellotauluissa on omat Always-on-display-kellotaulunsa, joten käyttäjän ei tarvitse sitä aina erikseen päättää.

Huawei ei ole kertonut kovin tarkasti älykellon teknisistä ominaisuuksista. Odotettavasti kellon sisältä löytyy virtapihi ARM Core-M -järjestelmäpiiri, joka on nähty monissa muissakin Huawein kelloissa. Vaikka markkinoiden parhaimmasta älykellopiiristä ei ole kyse, niin Huawei on onnistunut optimoimaan ohjelmiston toimimaan sulavasti ilman hidasteluja.

Kellossa on tuki Bluetooth 5.2 -yhteydelle, jolla kello voidaan yhdistää puhelimeen. Valitettavasti mitään verkkoyhteyksiä, kuten mobiili- tai Wi-Fi-verkkoja ei kellosta löydy, vaan ne Huawei on säästänyt kalliimpiin todellisiin älykelloihin. Kellossa on kuitenkin NFC-yhteys, jonka käyttö on aika rajallista. Suomessa kello ei nimittäin tue minkäänlaista mobiilimaksamista.

Huawei tarjoilee uutuuskellossa myös sisäänrakennetun GPS-yhteyden. Testijakson aikana juurikin GPS:n osalta havaittiin merkittävää parannusta. Esimerkiksi urheilusuoritusta aloittaessa kello löysi GPS:n 2-5 sekunnissa, kun joissakin Huawein kelloissa se on saattanut kestää jopa kymmeniä sekunteja. Huawei Watch GT 4:n kohdalla ei tarvinnut siis kauaa odottaa, jotta urheilusuorituksen sai käyntiin.

Kellossa antennit on Huawein mukaan sijoitettu niin, että GPS-yhteys saadaan aikaiseksi nopeammin ilman häiriötekijöitä. Huawein mukaan GPS:n paikannustarkkuutta on parannettu 30 prosentilla, joten yhteyden pitäisi pysyä myös vakaana. Tämä parannus on kuitenkin vain kellon 46 mm versiossa.

Huawei Watch GT 4 -kelloon on laitettu 32 megatavua RAM-muistia sekä 4 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Kelloon on mahdollista siirtää musiikkia tai kuvia, mutta kovin paljoa ei 4 gigatavuun mahdu.

Mukaan on saatu edelleen tutki Bluetooth-puheluille. Huawei Watch GT 4:n sisäänrakennettu kaiutin sekä mikrofoni mahdollistavat puhumisen suoraan kellosta puhelimen sijasta. Tällä kertaa parannusta on saatu, sillä Bluetooth-puheluominaisuus toimii jopa 100 metrin etäisyydeltä puhelimesta. Käyttäjät voivat liikkua siis vapaammin puhuen kellon kautta, eikä esimerkiksi kotona huoneesta toiseen liikkuessa tarvitse pitää puhelinta mukana.

Huawei Watch GT 4 -kellolla on kerrottavanaan täysin sama tarina akunkeston osalta kuin Huawein muillakin kelloilla. Huawei on saanut ahdettua kellon sisälle 524 milliampeeritunnin kokoisen akun. Akunkeston on luvattu olevan tyypillisessä käytössä 14 päivää, eli kaksi viikkoa. Akunkesto voi kuitenkin vaihdella selvästi käytön mukaan, sillä raskaassa käytössä Huawei lupaa 7 päivän mittaisen akunkeston.

Huawein mukaan raskaaksi käytöksi lasketaan, jos kelloa käytetään viikossa Bluetooth-puheluihin 30 minuutin ajan, toistetaan musiikkia 30 minuutin ajan, GPS on päällä harjoituksissa 270 minuuttia ja kaikki muut seurantaominaisuudet käytössä. Huawein mukaan GPS:n yhtäjaksoisen päällä olon aikana akku kestää noin 20 tuntia.

Huawei Watch GT 4:n yksi vahvuuksista on siis akunkesto. Kelloa ei tarvitse jatkuvasti olla lataamassa, vaan parikin viikkoa pitäisi onnistua ilman latausta. Itsellä akku kesti noin kymmenen päivän ajan, kun kello oli satunnaisessa käytössä. Joinain päivinä käyttö saattoi olla raskaampaa ja joinakin vähän vähempää.

Huawei Watch GT 4 -kelloa ladataan mukana toimitettavalla langattomalla latausalustalla. Tuettuna on 10 watin tehoinen lataus, joka on ollut aikaisemmissakin Huawein älykelloissa. Lataus tuntui olevan perustasolla, eli se ei ollut mitenkään nopea, eikä myöskään liian hidas. Huawei itse lupaa akun latautuvan tyhjästä täyteen noin 100 minuutissa.

Pitää käyttäjänsä fittinä 

Uudet aktiivisuusrinkulat

Huawei Watch GT 4 ei ole Huawein mallistossa se monipuolisin älykello urheilu- ja terveysominaisuuksien suhteen, mutta yhtiö on saanut uutuuteen silti tasapainoisen kokonaisuuden ominaisuuksia. Kellon sisällä on päivitettyjä algoritmeja, joita on kehitetty Huawein tutkimus- ja tuotekehityskeskuksissa Suomessa.

Esimerkiksi kellossa oleva TruSport-algoritmi on kehitetty Suomessa ja se vastaa muun muassa käyttäjän fyysisen aktiivisuuden ja harjoittelun seurannasta. Harjoittelun seurannan ohella TruSport-algoritmi määrittelee yksilölliset, käyttäjän kuntoon perustuvat dynaamiset harjoittelualueet, ja laskee harjoittelun aiheuttaman kuormituksen ja harjoitusvaikutuksen sekä reaaliaikaisen suorituskyvyn ja palautumisajan erilaisista harjoitustyypeistä.

Huawei on laittanut kelloon lisäksi päivitetyn TruSeen 5.5+ -tekniikan, jonka ansiosta kehittyneempien sensoreiden avulla pystytään mittaamaan sykettä ja sen tarkkuutta aikaisempaa paremmin. Sykkeen mittaamista on kerrottu parannetun erityisesti harjoituksen aikana, ja Huawei kertoi ainakin sykkeen mittauksen tarkkuuden olevan nyt parempi.

TruSeen 5.5+ on varusteltu paremmilla tekoälyalgoritmeilla, joka parantaa anturin lukemaa dataa. Uusi lähestymistapa parantaa valmistajan mukaan tietojen tarkkuutta. Harjoituksen aikana tarkempi dynaaminen sykemittaus tallennetaan dynaamisissa toimissa, kuten juoksussa tai köysihypyssä. Terveyden seurannan kannalta se tuo etua paremmasta tarkkuudesta matalissa lämpötiloissa sekä nopeammat veren happilukemat ja parannetun unen mittaamisen.

Huawei Watch GT 4:n pitäisi siis tarjota aikaisempaa parempi sykkeen mittaus, happisaturaation mittaus, unen seuranta sekä stressin mittaus. Uusien algoritmien parannuksia on testiolosuhteissa hyvin vaikea lähteä todentamaan, mutta ainakin kellon antamat tiedot olivat itselleni tarpeeksi luotettavia. Erityisesti unen seuranta on itselle tärkeää ja Huawei on aina ollut vahvoilla sen kanssa.

Kellossa onkin nyt TruSleep 3.0 -algoritmi, jonka luvataan mittaavan unta aikaisempaa tarkemmin. Unen laadun ohella kello pystyy havaitsemaan automaattisesti unen keston ja myös tunnistaa päiväunet. Algoritmi analysoi käyttäjän fysiologisia parametreja, kuten kehon liikkeitä, sykettä sekä sykevälivaihtelua.

Lisäksi Huawei Watch GT 4 -kello tukee uutta unenaikaisen hengityksen seurantaa. Huawein mukaan se auttaa käyttäjää tunnistamaan uniapnean oireita, mikä voi auttaa käyttäjiä seuraamaan unen aikaisia hengitystottumuksia.

Aktiivisuutta ajatellen Huawei on tuonut kelloon myös uudet aktiivisuusrinkulat, joka auttaa seuraamaan ja saavuttamaan päivittäiset aktiivisuustavoitteet. Aktiivisuusrinkulat näyttävät ulommaisessa rinkulassa päivittäisen kaloritavoitteen, keskimmäisessä rinkulassa päivittäisen harjoitustavoitteen sekä sisimmässä rinkulassa aktiiviset tunnit. Käyttäjät voivat itse muokata tavoitteita.

Aivan uutena ominaisuutena mukana on myös Stay Fit, eli Pysy kunnossa -ominaisuus. Huawein mukaan kyseessä on työkalu kalorien hallintaan. Watch GT 4 -kellon avulla pystyy aikaisempaa helpommin laskemaan kaloreita, seuraamaan kalorivajetta sekä luomaan painonpudotus- tai painonnoususuunnitelmia. Kello auttaa ohjaamaan käyttäjää kohti painotavoitetta kannustamalla tasapainoon terveellisen ruokailun ja oikeanlaisen liikunnan välillä.

Kello tarjoaa jopa kalorivaroituksen, joka pitää ajan tasalla kaloritavoitteista. Kello näyttää nykyisen kalorimäärän suhteessa asetettuun tavoitteeseen yhdellä silmäyksellä. Analysoimalla kaloritrendejä kulutuksen, aineenvaihdunnan ja harjoittelun kulumisen suhteen kello luo henkilökohtaisia suunnitelmia, jotka ohjaavat edistystä ja asettavat tavoitteita.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan kelloon määritetään Huawei Health -sovelluksen avulla tavoitepaino sekä aika, jossa tavoitteeseen haluaa päästä. Lisäksi sovelluksesta laitetaan päivittäin syötyjen kalorien määrä aamupalalle, lounaalle, päivälliselle sekä iltapalalle. Tämän jälkeen kello pystyy näyttämään aktiivisuuden ja jo kulutettujen kalorien perusteella kalorivajeen.

Testijakson aikana ominaisuus jäi vain kokeilujen tasolle, vaikka ideana se onkin kiinnostava. Todennäköisesti pidemmässä käytössä siitä voisi olla enemmän hyötyä ja erityisesti silloin kun tavoitteena on esimerkiksi pudottaa painoa. Mielestäni ominaisuus on mukava lisä Huawein jo entuudestaan kattavaan terveyden hallintakokonaisuuteen.

Huawei Watch GT 4 tarjoaa urheiluominaisuuksien osalta samat tutut tilat kuin aikaisemminkin. Urheilutiloihin päästään painamalla kellon oikean kyljen alimmaista painiketta. Mukana on monenlaisia kävely-, juoksu-, pyöräily- ja uintitiloja. Urheilutiloja on tarjolla satoja, joten kaikille löytyy varmasti jotakin. Kellosta on siis varmasti iloa aktiivisille urheilijoille, mutta myös peruskäyttäjille, jotka haluavat seurata omia saavutuksiaan.

HarmonyOS 4.0 ja Huawei Health

Huawei käyttää nyt ensimmäistä kertaa HarmonyOS 4.0 -versiota älykellossa. Mitään mullistuksia ei mukaan ole saatu, mutta Huawei on ottanut nyt käyttöön toisen sukupolven käynnistysohjelman. Kyseessä on edelleen niin sanottu karsittu älykello-ohjelmisto, jossa on tutut ominaisuudet aktiivisuusrannekkeista. Mitään kovin laajoja todellisia älykellojen ominaisuuksia ei Watch GT 4 edelleenkään tarjoa.

Käynnistysohjelmassa on kerrottu olevan uusi käyttöliittymän animaatio sekä päivitetty sovellusruudukko. Sovellukset esitellään nyt niin sanotulla ”shakkilaudalla”, jossa korostetaan yhdeksän sovellusta ja muut ovat pienempänä näiden rinnalla.

Uudessa käyttöliittymässä on myös parannetut widgetit käyttökokemuksen tehostamiseksi. Kellotaulun poikki pyyhkäisemällä saadaan widgetit auki. Niissä on Huawein mukaan nopeita tietoja yhdellä vilkaisulla sekä niistä päästään nopeasti myös sovelluksiin. Watch GT 4 -kelloissa voi valita yhteensä 7 widgettiä näkyviin, joissa on jopa 140 mukautettavaa komponenttia. Health Dashboard -widgetti voi näyttää samaan aikaan sykkeen, unen määrän ja veren happipitoisuuden. Lisäksi Sporty-widget kokoaa yhteen kalorit, askeleet ja käytetyimmät urheilutilat. Nyt ei siis jokaiselle tiedolle tarvitse omaa widgettiä, vaan niitä voi yhdistellä.

Toinen uudistus on sovellusten moniajon hallinta, josta auki olevia sovelluksia voidaan hallita paremmin. Moniajonäkymä saadaan auki painamalla kruunupainiketta kahdesti. Lisäksi näkymässä voidaan sulkea käynnissä olevat sovellukset helposti yhdellä painalluksella. Muilta osin käyttöliittymässä ei ole merkittävämpi muutoksia.

HarmonyOS tarjoaa käyttöliittymän, joka on monipuolinen sekä yhtenevämpi älypuhelimien käyttökokemuksen kanssa. Kellotaulusta vasemmalla pyyhkäistäessä saadaan auki widgettien näkymä, joka voidaan kustomoida aikaisemmin mainitun mukaisesti käyttäjän tottumuksien mukaan. Kun kellotaulusta pyyhkäistään oikealle, saadaan esille näkymä, josta nähdään nopeasti sää sekä voidaan hallita musiikkia.

Kun kellotaulusta pyyhkäistään ylöspäin, saadaan esille ilmoitusnäkymä. Kelloon saadaan puhelimen ilmoitukset esille, ja mukana on myös tuki viesteihin vastaamiseen suoraan kellosta. Toki tarjolla on ainoastaan pikavastaukset suosituissa pikaviestipalveluissa, joita ovat mm. WhatsApp, Facebook Messenger sekä Telegram.

Kellotaulusta alaspäin pyyhkäistäessä esille saadaan pikavalintanäkymä, jossa on yhdeksän pikavalintaa, akun tila sekä päivämäärä. Sovellusvalikko saadaan auki kellon ylemmästä painikkeesta, jossa on esillä pyöreät sovelluskuvakkeet. Asetuksista voidaan hallita Bluetooth-yhteyttä, kellotauluja, näytön kirkkautta, ääniä, PIN-koodia, treeniasetuksia sekä paljon muuta.

Huawei on asentanut kelloon monta omaa sovellusta, kuten musiikki, sää, sekuntikello, kompassi sekä taskulamppu. Jos on älykellon tehokäyttäjä, niin silloin sovelluksista on varmasti hyötyä, mutta itselleni monestakaan sovelluksesta ei ollut suuremmin iloa. Huawei on saanut kelloon myös tuen kolmannen osapuolen sovelluksille, sillä puhelimen kautta kelloon voidaan asentaa eri sovelluksia AppGallery-sovelluskaupasta. Sovellusvalikoima ei ole kuitenkaan kovin laaja, ja monet sovellukset ovat turhia.

Yleisesti ohjelmisto oli kellossa hyvin toimiva, eikä vastaan tullut hidasteluja tai bugeja. Toki itse jäin edelleen kaipaamaan laajempia älyominaisuuksia, sillä nyt kyse on enemmän aktiivisuusrannekkeesta älykellon muodossa.

Huawei Health on avainroolissa myös Watch GT 4 -älykellon kanssa, kuten kaikkien muidenkin Huawein puettavien laitteiden kohdalla viime vuosina. Itse olen aina tykännyt Huawei Health -sovelluksesta, sillä se on monipuolinen ja kokoaa kellon keräämät tiedot loogisesti yhteen. Huawei on viime aikoina tehnyt pieniä päivityksiä sovellukseen.

Sovellus on ladattavissa kaikille Android-puhelimille, joissa on Android 6.0 tai uudempi sekä Applen laitteille, joissa on iOS 9.0 tai uudempi. Lisäksi sovellus on ladattavissa luonnollisesti Huawein omalle Androidiin perustuvalle HarmonyOS -käyttöjärjestelmälle, mutta siihen perustuvia puhelimia ei virallisesti ole Suomessa myynnissä. Huawei Health toimii siis monissa älypuhelimissa, joten yhteensopivuus tuskin koituu ongelmaksi.

Google Play -sovelluskaupasta ei Huawei Healthia löydy, vaan käyttäjien on ladattava se suoraan Huawein sivuilta tai kellon paketissa olevan QR-koodin kautta.

Health on sovellus, johon saadaan koottua yhteen paikkaan kaikki älykelloista kerätyt tiedot, kuten syke, uni, harjoitushistoria, askeleet sekä kaikki muut tiedot, mitä kello ikinä kerääkään. Sovelluksen kautta voidaan hallita myös Huawei Watch GT 4 -kelloa, muun muassa ottamalla käyttöön tiettyjä seurantatiloja, vaihtamalla kellotaulua sekä muokkaamalla asetuksia. Sovelluksen kautta onnistuu myös kellon päivittäminen ja asetuksien hallinta.

Huawei on päivittänyt sovelluksen alkunäyttöä, jossa on nyt aikaisempaa monipuolisempi yhteenvetonäkymä. Yhteenveto näyttää pienessä tilassa kulutetut kalorit, treenin pituudet sekä aktiiviset tunnit. Lisäksi mukana on myös terveysapilat, jotka kertovat otetut askeleet, unen määrä sekä stressin. Muilta osin sovellus on pysynyt pitkälti ennallaan.

Watch GT 4 -kellojen myötä mukaan on saatu kalorivajeen seurantaominaisuus, johon pystyy tallentamaan päivän aikana syömänsä kalorit. Tämä ominaisuus käytiinkin jo aikaisemman tässä artikkelissa läpi, mutta sen kautta näkee samat tiedot kuin kellosta.

Huawei Health -sovelluksen yksi uusimmista ominaisuuksista on ”terveysyhteisö”, joka mahdollistaa esimerkiksi perheenjäsenten lisäämisen yhteisöön. Käyttäjien välillä voidaan jakaa toistensa terveystietoja, kuten liikuttua matkaa, sykettä, verenhappipitoisuutta, unen määrää tai stressitasoa. Huawei Health mahdollistaa nykyisin myös tietojen synkronoinnin esimerkiksi Stravan kanssa.

Testijakson aikana itse huomasin ongelmia kellon ilmoitusasetuksien kanssa. Google on asettanut Huawei Healthin jollekin epämääräisten sovelluksien listalle, jonka takia sovelluksen ilmoitusasetukset ovat rajoitettu Android 13 ja sitä uudemmissa käyttöjärjestelmissä. Nämä rajoitukset pystyy kuitenkin itse ottamaan pois menemällä puhelimen asetuksien kautta Huawei Health -sovelluksen asetuksiin, josta pystyy poistamaan rajoitukset. Tähän ohjeet löytyvät esimerkiksi SuomiMobiilin vinkkiartikkelista tämän linkin takaa.

Yhteenveto

Huawei Watch GT 4 vakuutti jälleen kerran parin viikon testijakson aikana. Kello ei ole merkittävä päivitys edeltäjämalleihin verrattuna, mutta tarjolla on jälleen muutama uusi toiminto sekä päivitettyjä terveyden seurannan ohjelmistoja.

Uutuuskello on suunnattu erityisesti kuluttajille, jotka arvostavat tyyliä ja laadukkuutta. Huawei on onnistunut erinomaisesti peittämään älykellon klassisen tyylin alle. Huawei vakuutti myös vedenkestävällä rakenteella, tarkalla AMOLED-näytöllä sekä erinomaisella akunkestolla. Huawei Watch GT 4:n vahvuuksia ovat myös parantanut tuki Bluetooth-puheluille sekä uusi Stay Fit -ominaisuus. Mukana on myös kattava valikoima terveys- ja urheilutoimintoja.

Kellon ongelmana on kuitenkin pitkälti samat kipupisteet kuin aikaisemminkin. Huawein AppGallery-sovelluskaupan valikoima on todella suppea, eikä mitään suosittuja sovelluksia ole tarjolla. Huawei Watch GT 4 ei tarjoa myöskään tukea mobiilimaksamiselle. Kyseessä on lisäksi kevennetty älykello, joten tarjolla ei ole tukea todellisille älytoiminnoille.

Suomessa Huawei Watch GT 4 (46mm) tulee myyntiin syyskuun aikana. Hintaa laitteella on 249 euroa muovirannekkeella ja metallirannekkeella 369 euroa.

Hyvää

  • Tyylikäs ja laadukas
  • 5 ATM- ja IP68-luokituksien mukaisesti vedenkestävä
  • Tarkka AMOLED-näyttö
  • Erinomainen akunkesto + langaton lataus
  • Tuki Bluetooth-puheluille nyt jopa 100 metrin päästä puhelimesta
  • Stay Fit -ominaisuus mahdollistaa kalorien seurannan aikaisempaa tarkemmin
  • Monipuoliset urheilu- ja terveystoiminnot
  • Toimii Android- ja iOS-puhelimien kanssa

Huonoa

  • AppGallery-kaupan sovellustarjonta on edelleen heikko
  • Mobiilimaksut eivät toimi Suomessa
  • Todelliset älyominaisuudet puuttuvat
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

2 Kommenttia

  1. ”Hintaa laitteella on 249 euroa muovirannekkeella ja metallirannekkeella 369 euroa.” Testikellossa oli nahkaranneke?

    1. Testiin tosiaan toimitettiin versio, joka ei ole toistaiseksi saatavilla Suomessa. Kyseessä on kuitenkin täysin sama laite lukuun ottamatta ranneketta.

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut