ArvostelutMotorolaYleinen

Testissä Motorola Edge 30 Neo – kattavat ominaisuudet keskihintaluokassa

Motorola Edge 30 Neo

Motorola on rakentanut onnistunutta Edge 30 -tuotemallistoa tämän vuoden ajan, johon kuuluvista laitteista on testattu tähän mennessä Motorola Edge 30, Edge 30 Fusion, Edge 30 Pro sekä Edge 30 Ultra. Mallistoon kuuluu myös Edge 30 Neo, joka on kaikista edullisin jäsen. Puhelinta on testattu SuomiMobiilissa useamman viikon ajan ja nyt on aika katsoa, mihin siitä todellisuudessa onkaan.

Teknisesti Motorola Edge 30 Neo on tuttua keskihintaluokkaa, mutta mukaan on saatu myös muutamia erikoisuuksia. Motorola hyödyntää kompaktia 6,28 tuuman pOLED-näyttöpaneelia, Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriä, 64 megapikselin kaksoiskameraa sekä 68 watin tehoista pikalatausta. Puhelimen erikoisuuksia ovat LED-ilmoitusvalo kamera-alueen ympärillä, tuki langattomalle lataukselle sekä Pantonen kanssa yhteistyössä valitut väriversiot.

Suomessa Motorola Edge 30 Neo on tuotu saataville syyskuussa ja hintaa sillä on 399 euroa 8 + 128 gigatavun versiossa. Tarjolla on kaksi väriversiota, jotka ovat violetti Very Peri sekä musta Black Onyx.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Motorola Edge 30 Neo -puhelinta noin kahden viikon mittaisen aktiivisen testijakson perusteella. Tulemme tutustumaan artikkelissa laitteen rakenteeseen, näyttöön, teknisiin ominaisuuksiin, kameroihin sekä puhelimen ohjelmistoon. Testijakson aikana toteutimme puhelimelle myös tuttuja testejä, joissa selvitettiin akun latausnopeus sekä laitteen pakkaskestävyys. Alapuolella on lyhyt yhteenveto puhelimen teknisistä ominaisuuksista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Motorola Edge 30 Neo (XT2245-1)
Mitat: 152.9 x 71.2 x 7.75 mm
Paino: 155g
Rakenne: muovirakenne / lasi edessä / IP52
Näyttö: 6.28 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / pOLED / 120 Hz
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 695 (2x 2.2 GHz Kryo 660 & 6x 1.7 GHz Kryo 660)
Grafiikkasuoritin: Adreno 619
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS]
Takakamera: 64 MP pääkamera (Samsung ISOCELL GW3 / f/1.8 / 1/1.97” / 0.7 µm / AF / OIS) + 13 MP ultralaajakulmakamera (Hynix HI1336 / f/2.2 / 1/3" / 1.12 um / AF) + LED-salama
Etukamera: 32 MP etukamera (OmniVision OV32C4C / f/2.4 / 1/3.2” / 1.4 um)
Akku: 4020 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 68 watin langallinen lataus ja 5 watin langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + My UX (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 2 Android-versiota ja 3 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / stereokaiuttimet / NFC
Liitännät: USB-C / USB 3.1
Ääni: Bluetooth 5.1
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Musta (Black Onyx) ja violetti (Very Peri)
Hinta: 399 euroa (8 + 128 Gt)

Myyntipakkaus

Motorola Edge 30 Neon myyntipakkaus ja sen sisältö.

Motorola toimittaa puhelimen uudistetussa myyntipakkauksessa, joka on aikaisempaa ympäristöystävällisempi. Myyntipakkaus on kokonaan muoviton ja siinä on luonnollinen soijamustepainatus. Tätä silmällä pitäen pakkaus on pelkistettyä ruskeaa pahvia, jota koristavat Motorolan logot sekä puhelimen mallinimi. Takaosaan on painettu paljon erilaista tietoa ja yhdellä kyljellä on merkittynä laitteen mallikoodi, muistiversio, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Motorola Edge 30 Neo, jota suojaamassa on kovamuovinen suojakuori. Puhelimen alapuolella on pahvitasku, jossa on SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas sekä takuutietoja. Tämän jälkeen pakkauksen pohjalta paljastuu 68 watin pikalaturi sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-C-USB-C).

Motorola on ottanut ekologisemman lähestymistavan, mutta ei ole onneksi lähtenyt karsimaan pakkauksen sisällöstä. Itse olen tästä erittäin tyytyväinen, sillä nyt mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava. Erittäin iloinen olen tehokkaimmasta mahdollisesta laturista ja samalla suojakuori pitää laitteen hyvänä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Motorola Edge 30 Neo on rakenteellisesti kaikista karsituin versio Edge 30 -mallistossa, mutta tarjoaa silti hintaluokassaan ymmärrettävän kokonaisuuden. Puhelin on valmistettu pääasiassa muovista, mutta väriversioiden kanssa Motorola on tehnyt yhteistyötä Pantonen kanssa. Tarjolla on Suomessa kaksi väriä, jotka ovat musta Black Onyx sekä testiinkin saatu violetti Very Peri.

Puhelimessa hyödynnetään vahvasti mattapintaista viimeistelyä kaikissa väriversiossa. Kehys on maltillisesti viimeistelty, mutta takapinta on selvästi karheampi, joka tuo mukanaan myös hieman paremman pidon. Mattapintaisen viimeistelyn ansiosta Motorola Edge 30 Neon muovipinnat eivät naarmuunnu kovinkaan helposti, eikä siinä näy sormenjäljet niin selvästi.

Näyttölasina käytettävää materiaalia ei ole tällä kertaa vahvistettu, mutta ainakaan testijakson aikana lasiin ei tullut huomattavia naarmuja. Puhelin pysyi kokonaisuutena testijakson ajan hyvänä, eikä mitään merkittäviä kulumisen jälkiä ollut havaittavissa. Motorola Edge 30 Neossa ei käytetty minkäänlaisia suojakuoria, vaan laite on suunniteltu selvästi kestämään käyttöä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelin ei ole saanut merkittäviä pyöristyksiä muotoiluun, vaan muovikehys on melko tasainen. Takapinta kaartuu hieman reunoilta, mutta ei kuitenkaan kovin paljoa. Käsituntuma on tästä huolimatta mielestäni todella hyvä, sillä laite ei ole liian suuri tai painava. Motorola Edge 30 Neossa ei ole mitään teräviä kulmia, ja mattapintaisen muovin takia laite tuntuu miellyttävän ”pehmeältä”. Toki muoviselta vaikutelmalta ei päästä välttymään. Rakenteessa yksi itseäni suuresti häiritsevä yksityiskohta on näyttöä kiertävä ylimääräinen musta muovikaistale, joka tekee ylimääräisen sauman.

Kyseessä on yksi kategoriansa kompakteimmista puhelimista. Motorola on ilmoittanut puhelimen viralliseksi mitoiksi 152,9 x 71,2 x 7,75 millimetriä, joten Edge 30 Neo sopii myös pienempään käteen. Puhelin on myös mukavan ohut suhteessa muihin mittoihin. Painoa on ilmoitettu olevan 155 grammaa, joka on selvästi vähemmän kuin useissa muissa puhelimissa. Motorola Edge 30 Neo kulkee siis mukana huomaamattomasti, eikä se paina taskussa häiritsevästi. Vaikka Motorola on tällä kertaa karsinut materiaaleissa ja pyrkinyt tekemään ohuen sekä kevyen laitteen, niin jämäkkyydestä ei ole karsittu. Puhelin ei päästänyt natinoita tai antanut periksi kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.

Motorola Edge 30 Neo ei ole kokonaan vedenkestävä, vaan puhelimelle on saatu ainoastaan tuttu IP52-luokitus. Sen ansiosta puhelin tarjoaa roiskevedenkestävyyden, mutta esimerkiksi kokonaan veteen upottamista laite ei kestä. Toki kyseessä on parempi kuin ei mitään, mutta puhelinta ei silti kannata altistaa turhaan vedelle tai upottaa veteen. Todellinen vedenkestävyys saisi yleistyä keskihintaluokassa, mutta sellainen löytyy nykyisin todella harvasta tämän hintapisteen puhelimesta.

Etuosaltaan uutuuspuhelin on melko normaali, mutta tarjoaa hintaluokassaan miellyttävän kapeat näytön kehykset. Näyttö peittää pinta-alasta yli 87 prosenttia, joka on hyvä saavutus. Kehykset ovat tasapaksut kolmessa reunassa, mutta alaosaan on jätetty hieman paksumpi kaistale. Näytön yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä. Näyttölasin ja muovikehyksen väliin Motorola on asettanut lähes huomaamattomasti puheluihin käytettävän kuulokkeen sekä valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet ovat integroituna näytön yläpuolelle. Motorola on tällä kertaa integroinut sormenjälkilukijan näytön alaosaan.

Motorola Edge 30 Neon takaosaan on pyritty tuomaan muista malliston puhelimista tuttua ilmettä. Esille nousee muusta rungosta ulkoneva laatikkomainen kamera-alue, jossa on kaksi kamerasensoria, kaksois-LED-salamavalo sekä teksti ”64MP OIS”, jolla viitataan pääkameraan. Kamera-alueeseen on tuotu mukaan myös LED-ilmoitusvalo, joka kiertää kamera-aluetta. Puhelimen takaosaan on laitettu myös tuttu M-logo sekä vaadittuja tietoja pienellä präntillä. Erikoisuutena on Pantonen ”värilätkä”, joka on syystä tai toisesta haluttu tuoda laitteen takaosaan.

Puhelimen oikeassa kyljessä on perinteikkääseen tyyliin virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, mutta vasemman kyljen Motorola on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Painikkeet on valmistettu kehyksen mukaisesti muovista, mutta niiden tuntuma on siitä huolimatta hyvä. Motorola Edge 30 Neon yläreunassa on yksi mikrofoni sekä teksti ”Dolby Atmos”. Laitteen alareunaan on asetettuna kaiutin, mikrofoni, USB-C-tyypin latausliitin sekä SIM-korttiluukku. Puhelimeen on mahdollista asettaa kaksi nano-SIM-korttia, mutta muistikorttipaikkaa ei löydy.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Motorola Edge 30 Neon yksi kohokohdista on mielestäni näyttö, sillä se takaa hyvän kokemuksen omassa kategoriassaan. Motorola käyttää melko kompaktia 6,28 tuuman pOLED-näyttöpaneelia, jossa on Full HD+ -tarkkuus sekä korkea 120 hertsin virkistystaajuus. Näytössä on myös 20:9-kuvasuhde, 10-bittiset värit sekä HDR10-tuki. Kirkkaus yltää parhaimmillaan 1000 nitiin.

Näytössä ei ole siis säästelty ja ainakin itse tykkäsin paljon sen mukanaan tuomasta kokemuksesta. Mielestäni kyseessä on yksi parhaimmista näytöistä alle 400 euron puhelimissa tällä hetkellä. 419 pikseliä tuumaa kohden riittää mainiosti lähes kaikkiin tilanteisiin ja OLED-tekniikan ansiosta värit toistuvat erinomaisesti sekä musta on oikeasti mustaa. Kirkkaus tuntui riittävän hyvin, vaikka auringonvaloa ei suuresti testijakson aikana nähtykään.

120 hertsin virkistystaajuus tekee käyttökokemuksesta sulavan, eikä tällä hetkellä kaikki kilpailijatkaan pääse vastaavalle tasolle. Puhelimen asetuksista virkistystaajuutta voidaan vaihtaa kolmesta vaihtoehdosta, jotka ovat Auto, 60 Hz ja 120 Hz. Ainoastaan auto on adaptiivinen, eli näytön virkistystaajuutta voidaan vaihtaa tekoälyn avustuksella sisällön mukaan joko 48, 60, 90 tai 120 hertsin välillä. Jos tilaksi valitaan 60 tai 120 hertsiä, niin silloin näyttö on pakotettuna vain kyseiseen virkistystaajuuteen.

Motorola Edge 30 Neon näytössä on myös tuki HDR10-toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Puhelin tarjoaa Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tarjoaa toistamisen maksimissaan Full HD -tarkkuudella, mutta ainakaan kirjoitushetkellä HDR-toiminnot eivät olleet tuettuna. HDR:stä päästään kuitenkin nauttimaan muun muassa YouTubessa.

Näyttöä varten Motorola on toteuttanut joitakin ominaisuuksia, joilla pystyy personoimaan kokemusta. Esimerkiksi näytön toistamia värejä voidaan säätää kahden oletusasetuksen kautta, jotka ovat luonnollinen ja kylläinen. Lisäksi värilämpötilaa on mahdollista säätää joko viileämmäksi tai lämpimämmäksi. Näyttö on saanut myös välkkymisen eston (DC-himmennys), joka estää näytön välkkymistä pimeissä ympäristöissä. Näyttöasetuksista voidaan säätää myös yövaloa, tummaa teemaa sekä muita näytön perusasetuksia.

Itse olin jopa yllättänyt siitä, miten paljon Motorola on panostanut näyttöön keskihintaluokassa. Motorola on toki ottanut isoja harppauksia yleisellä tasolla parempaan suuntaan viimeisen vuoden aikana, joten ehkäpä näinkin hyvä näyttökokemus oli odotettavissa. Näyttö on myös kokonaan tasainen, joten kyseessä on vaihtoehto monien Edge 30 -malliston puhelimien kaartuville näytöille.

Suorituskyvystä on vastaamassa Qualcommin kehittämä Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri. Kyseessä on reilun 300 euron hintaisiin puhelimiin suunnattu piiri, joka on ymmärrettävä valinta Edge 30 Neossa. Snapdragon 7 -sarjan järjestelmäpiiri olisi nostanut hintaa varmasti hieman lisää, mutta Edge 30 Neo on myös hintansa kanssa siinä rajalla onko piiri silti alimitoitettu.

Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri on valmistettu edeltäjäänsä kehittyneemmällä 6 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen piiri. Snapdragon 695 rakentuu kahdesta 2,2 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Kryo 660 -ytimestä sekä kuudesta 1,7 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä samaisesta Kryo 660 -ytimestä. Järjestelmäpiirissä grafiikkaprosessorina toimii Adreno 619. Qualcomm on luvannut erityisesti grafiikkasuorituskyvyn parantuneen 30 prosentilla verrattuna edeltäjäversioon ja vastaavasti suorituskyvyn pitäisi olla 15 prosenttia parempi.

Motorola Edge 30 Neo on saatavilla Suomessa yhdessä muistivariantissa, joka tarjoaa 8 gigatavua RAM-muistia sekä 128 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Motorola hyödyntää LPDDR4x-RAM-muistia, joka on hyvin yleinen keskihintaluokassa. Sisäinen tallennustila perustuu UFS 2.2 -standardiin. Tallennustilaa on siis riittävästi keskihintaluokan puhelimelle, mutta valitettavasti muistikorttipaikkaa ei ole. Mielestäni tässä hintapisteessä muistikorttipaikasta olisi vielä hyötyä.

Testijakson aikana puhelimessa ajettiin läpi tutut suorituskykytestit, joiden perusteella Motorola Edge 30 Neo ei pääse ainakaan yllättämään. Tulokset ovat juuri sillä tasolla, mitä on nähty muissakin Snapdragon 695 -puhelimissa. Samassa hintapisteessä on kuitenkin myös esimerkiksi Poco X4 GT -puhelin, joka tarjoaa selvästi tehokkaamman MediaTekin kehittämän piirin. Alapuolella on verrattuna Edge 30 Neon tuloksia Nokia G60 5G- ja Poco X4 GT -puhelimien kesken.

Testitulokset
Motorola Edge 30 Neo (SD695) Nokia G60 5G (SD695) POCO X4 GT (MTK D8100)
AnTuTu (V8): 406 443 pistettä 366 061 pistettä 763 041 pistettä
Geekbench 5 (single): 669 pistettä 668 pistettä 926 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1895 pistettä 1908 pistettä 3650 pistettä
PCMark 2.0: 9405 pistettä 9056 pistettä 12 285 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2933 pistettä 2960 pistettä Ei tuloksia*
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2825 pistettä 2838 pistettä Ei tuloksia*
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3386 pistettä 3482 pistettä Ei tuloksia*
3DMark Wild Life: 1205 pistettä 1215 pistettä 3505 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Keskihintaluokassa Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin suorituskyky on siis kohtuullinen, mutta itse olisin kaivannut myös hieman enemmän suorituskykyä. Suorituskyky on mielestäni riittävä päivittäiseen käyttöön ongelmitta, eikä testijakson aikana tullut vastaan suuria hidasteluja, jotka olisivat johtuneet suorituskyvyn puutteesta. Valitettavasti Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin takia Motorola Edge 30 Neo -puhelinta ei ole tehty raskaiden mobiilipelien pelaamiseen. Perussovelluksien ja kevyiden pelien kanssa ei ollut havaittavissa ongelmia, vaan ne käynnistyivät nopeasti.

Snapdragon 695 -järjestelmäpiiriin on integroituna Snapdragon X51 -5G-modeemi, joka takaa tuen nykyisille 5G-verkoille. Puhelin tarjoaa 5G-yhteydet non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA), mutta tukea mmWave-verkoille ei ole. 5G-verkoissa modeemin avulla päästään teoreettisesti jopa 2,5 Gbps latausnopeuksiin 5G-verkoissa ja LTE-verkoissa vastaavasti 800 Mbps latausnopeuksiin. Lähetysnopeuksien pitäisi teoreettisesti yltää 5G-verkoissa 1,5 Gbps tasolle ja 4G-verkoissa vastaavasti 210 Mbps tasolle.

Motorola Edge 30 Neolla päästään nauttimaan siis tuoreimmista mobiiliverkoista. Yleisesti testijakson aikana mobiiliverkoissa ei havaittu mitään ongelmia, vaan kaikki toimi ongelmitta. Myös maaseudulla 4G-verkoissa toiminta oli varmaa, eikä puhelin kadottanut yhteyksiä. 5G-verkoissa päästiin tuttuihin korkeisiin lähetys- ja latausnopeuksiin.

Muuta tekniikasta

Edge 30 Neo on varusteltu stereokaiuttimilla, joka on jo vaatimus tässä hintapisteessä. Puhelimen pääkaiuttimena käytetään alareunassa olevaa kaiutinta, mutta toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin suunnattua kuuloketta. Kaiuttimien kanssa on tällä kertaa tehty myös yhteistyötä Dolby Atmosin kanssa, joka on virittänyt kaiuttimien äänen.

Stereoäänentoisto puhelimessa on riittävä ja mielestäni laatu on hyvä. Toki mistään markkinoiden parhaimmasta äänentoistosta ei ole kyse, mutta se ajaa asiansa. Itselle kaiuttimien laatu riitti mainiosti YouTube-videoihin, mutta musiikkia kuunnellessa kannattaa kuitenkin yhdistää kuulokkeet. Motorola Edge 30 Neon kaiuttimista tuntui lähtevän myös mukavan paljon ääntä ja kaiuttimien välillä ei ollut suurta vaihtelua.

Motorola ei tarjoile Edge 30 Neo -puhelimessakaan kuulokeliitintä, vaan käyttäjien on tyydyttävä langattomiin kuulokkeisiin. Langalliset kuulokkeet voidaan yhdistää USB-C-liittimeen erillisen adapterin avulla. Langattomia kuulokkeita varten Motorola tarjoilee uutuuspuhelimessa Bluetooth 5.1 -yhteyden ja tuettuna on monet Qualcommin laadukkaat äänitekniikat, kuten aptX Adaptive.

Puhelimessa hyödynnetään näytönalaista sormenjälkilukijaa, joka ei ole ollut itsestäänselvyys Motorolan keskihintaisissa laitteissa. Edge 30 -malliston puhelimissa näytönalaiset sormenjälkilukijat ovat yleistyneet, ja itse olen erittäin tyytyväinen sellaisen olevan päätyneen myös Edge 30 Neoon.

Kyseessä on optinen sormenjälkilukija, joka on asetettu yllättävän alas näytön reunaan. Henkilökohtaisesti suosisin enemmän korkeammalle asetettuja sormenjälkilukijoita, sillä nykyisessä sijainnissa siihen joutuu toisinaan jopa hieman kurottamaan. Sormenjälkilukija tuntui kuitenkin testijakson aikana toimivan pääosin ongelmitta ja varmasti. Lukitus aukesi mukavan nopeasti, eikä havaittavissa ollut häiritseviä viiveitä. Sormenjälkilukija tunnisti sormen myös lähes aina, mutta jos sormi oli likainen tai märkä oli havaittavissa hieman ongelmia.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa Motorola Edge 30 Neossa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus tuntui toimivan pääosin hyvin ja nopeasti, sillä lukitus avautui lähes heti näytön avaamisen jälkeen. On kuitenkin hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.

Motorola Edge 30 Neon yksi tekninen erikoisuus on LED-nauha kamera-alueen ympärillä. Aikaisemmin monissa puhelimissa oli etupuolella jonkinlainen LED-ilmaisinvalo, jonka korvaajaksi nyt LED-nauha on haluttu tuoda. LED-nauhan avulla ilmoitetaan saapuvista puheluista sekä se on päällä esimerkiksi latauksen aikana.

Valoefekti on ainoastaan vaalea, joten siihen ei voi vaihtaa värejä oman maun mukaisesti. Itse en kokenut ominaisuudesta olevan suurta hyötyä, kun puhelin oli pöydällä näyttö ylöspäin. LED-valon näkee helposti vain, jos laittaa puhelimen näyttö alaspäin pöydälle. Motorola on kuitenkin miettinyt asiaa tarkemminkin, sillä mukana tulevalla suojakuorella LED-valon saa hohtamaan myös etupuolelle.

Akunkesto ja pakkastesti

Motorola on joutunut hieman karsimaan akun suuruudesta ohuen ja kevyen rakenteen takia. Edge 30 Neon sisältä löytyy nimittäin 4020 milliampeeritunnin akku, joka on pieni verrattuna moniin saman kategorian 4500-5000 milliampeeritunnin akkuihin. Toki kokoa silti löytyy, eikä se varmasti ole liian huono. Näin myös todettiin testijakson aikana.

Testijakson aikana akku kesti yhden päivän verran, mutta ei juurikaan enempää. Usein iltaisin akkua oli enää alle 20 prosenttia. Ainakaan omalla aktiivisella käytöllä puhelimella on turha odottaa mentävän kahta päivää, mutta hyvin pienellä käytöllä sekin on ehkä saavutettavissa.

Hieman heikompaa akunkestoa Motorola on halunnut paikata normaalia tehokkaammalla pikalatauksella. Motorola Edge 30 Neo tukee tehokasta 68 watin pikalatausta. Laturi toimitetaan oletusarvoisesti myös puhelimen mukana, joten sitä ei tarvitse erikseen ostaa. Motorolan mukaan puhelimeen saadaan virtaa koko päiväksi vain 10 minuutissa. Toteutimme puhelimelle tutun lataustestin, joka paljastaa todellisen latausnopeuden.

Motorola Edge 30 Neolle toteutettu lataustesti 68 watin laturilla.

Lataustestistä nähdään, että Motorola Edge 30 Neon akku saadaan ladattua tyhjästä täyteen vain 40 minuutissa. 10 minuutissa akkua saadaan 42 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 28 minuutissa. Lataus on miellyttävän nopeaa, vaikka ei markkinoiden nopein olekaan. Lataus hidastuu jonkin verran loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 2,5 minuutissa, kun viimeiset 10 prosenttia vaativat latautuakseen 12 minuuttia.

Hintaluokan huomioon ottaen Motorola Edge 30 Neon latausnopeus on erittäin hyvällä tasolla. Puhelinta ei tarvitse ladata montaakaan minuuttia, jotta virtaa riittää useammaksi tunniksi. Motorola haastaa pahimmat kilpailijansa nopeudessa, joita löytyy muun muassa OnePlussan ja Xiaomin valikoimista. Motorolan lataus on myös selvästi nopeampi kuin esimerkiksi Samsungilla.

Motorola Edge 30 Neo erottuu joukosta myös tuella langattomalle lataukselle. Motorolan puhelimissa langaton lataus on usein harvinaisuus ja vielä harvinaisempi keskihintaluokassa. Nyt puhelimeen on haluttu tuoda enemmän latausvaihtoehtoja. Kyseessä on kuitenkin vain 5 watin langaton lataus, mutta se on parempi kuin ei mitään. Esimerkiksi yön aikana puhelin latautuu helposti langattomasti täyteen.

Testijakson aikana Motorola Edge 30 Neo laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Edge 30 Neo laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 100 prosenttia, joten akkua ei ollut kulunut ollenkaan. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Pakkasessa puhelimen kamera ja salama olivat käytettävissä. Motorola oli tällä kertaa estänyt latauksen. Puhelin ilmoitti laturin olevan yhdistetyn, mutta laitetta ei ladattu.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola Edge 30 Neon näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 6 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 94 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Motorola Edge 30 Neo pärjäsi pakkastestissä odotetulla tavalla, ja laite toimii hyvin myös Suomen kylminä pakkaspäivinä. Pakkanen ei kuluttanut akkua kummankaan testauskerran aikana liikaa, eikä pakkanen vaikuttanut käyttöön juurikaan mitenkään. Toki akun lataus oli estetty pakkasessa. Puhelin palautui muutamassa minuutissa huoneenlämmössä normaaliksi, jonka jälkeen myös lataus oli mahdollista.

Kamerat

Kameroiden osalta Motorola on halunnut tällä kertaa keskittyä vain tärkeimpiin ja ottaa hieman erilaisemman lähestymistavan keskihintaluokassa. Edge 30 Neo tarjoaa ainoastaan kaksi takakameraa, eikä mukaan ole saatu turhia syvyys- tai makrokameroita. Motorola on vihdoin kuunnellut toiveita, sillä kahdella hyödyllisellä kameralla tekee paljon enemmän kuin neljällä, joista puolet ovat turhia.

Pääkamerana käytetään 64 megapikselin tasoista Samsungin kehittämää ISOCELL GW3 -sensoria. Kyseessä on 1/1.97 tuuman kokoinen sensori, jossa on 1.4 mikronin pikselikoko. Pääkameran linssissä on f/1.8-aukko ja optinen kuvanvakautus. Luonnollisesti mukana on tuki automaattitarkennukselle.

Toinen kameroista on 13 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka perustuu Hynixin kehittämään 1.12 mikronin pikselikoolla varusteltuun sensoriin. Ultralaajakulmakamerassa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi, jonka avulla pystytään taltioimaan peräti 120 asteen kuvankentällä varusteltuja kuvia. Ultralaajakulmakamerassa on myös tuki automaattitarkennukselle, joten sitä voidaan käyttää esimerkiksi makrokuvaamiseen.

Motorola Edge 30 Neo tarjoaa etuosassa 32 megapikselin tasoisen selfiekameran, joka perustuu OmniVisionin kehittämään sensoriin. Sensori on kooltaan 1/3 tuumaa ja siinä on 1.4 mikronin pikselikoko sekä f/2.4-aukolla varusteltu linssi. Etukamerassa on kiinteä tarkennus.

Motorola Edge 30 Neon kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kaksoiskamera:
    • Pääkamera: 64 megapikseliä (Samsung ISOCELL GW3, f/1.8, 1/1.97”, 1.4 µm, AF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 13 megapikseliä (Hynix HI1336, f/2.2, 1.12 µm, 120 astetta)
  • Etukamera: 32 megapikseliä (OmniVision OV32B40, f/2.4, 1/3”, 1.4 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

Pääkamera on 64 megapikselin tasoinen, ja Motorola hyödyntää tuttua pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi suuremmaksi pikseliksi. Tämän avulla saadaan aikaiseksi 16 megapikselin kuvia, vaikka toki täyden 64 megapikselin kuvien taltioiminen on mahdollista. Testijakson aikana puhelinta käytettiin oletusasetuksilla, joten testikuvatkin ovat 16 megapikselin tasoisia.

Motorola Edge 30 Neon todettiin olevan vahvoilla erityisesti hyvässä valaistuksessa kuvattaessa. Pääkameralla otetuissa kuvissa on paljon yksityiskohtia, tarkkuutta ja dynaaminen alue on miellyttävän laaja. Yleisesti kuvat näyttävät hyvältä ja ovat juuri sillä tasolla, mitä tässä hintapisteessä voikin vaatia.

Sisätiloissa kuvattaessa valo luonnollisesti hieman vähenee, jonka takia kuvien pehmeys lisääntyy. Sisätiloissa kuvaaminen on ollut Motorolan puhelimille usein haasteellista, joka nähdään nyt myös Edge 30 Neon kohdalla. Heikossa valaistuksessa kamera ajaa asiansa, mutta ei mielestäni tarjoa yllätyksiä. Kuviin saadaan hyvät värit ja valoakin toisinaan yllättävän paljon.

Kamera tukee onneksi myös yökuvaustilaa, jolla voidaan saada enemmän valoa, yksityiskohtia sekä terävyyttä. Itse en kuitenkaan huomannut kovin merkittävää parannusta aina. Toisinaan lopputulos saattoi olla selvästi parempi ja toisinaan kuvat näyttivät aivan kuin normaalilla tilalla otettuina. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Motorola Edge 30 Neon pääkameralla.

Ultralaajakulmakameran osalta Motorola Edge 30 Neo tarjoaa saman tekniikan kun Edge 30 Fusionissa. Kyseessä on karsitumpi kamera kuin yhtiön paremmissa malleissa nähty 50 megapikselin sensori. Edullisimmassa puhelimessa on tarjolla on 13 megapikselin kamera. Yleensä tässä hintapisteessä nähdään jopa heikompiakin kameroita, mutta nyt Motorola on halunnut panostaa eri tavalla.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera tuottaa hintaluokassaan erittäin hyvää jälkeä, sillä mukaan saadaan mukavasti yksityiskohtia ja värit taltioituvat yksityiskohtaisesti. Kuvissa on myös hyvä dynaaminen alue. Toisinaan ultralaajakulmakuvista tuli tummia, mutta se ei suuresti häirinnyt. Kuvien pehmeys on kuitenkin jälleen suurempi reunoja kohden mentäessä, mutta terävyys on hyvä keskiosasta.

Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakuvat ovat yllättävän pehmeitä, joten kameraa kannattaa käyttää vain hyvässä valossa. Toki omassa kategoriassaan kuvat ovat jopa kilpailijoita parempia, mutta mitään lippulaivatasoa ei saavuteta. Ultralaajakulmakameralle ei valitettavasti tarjota minkäänlaista yökuvaustilaa.

Ultralaajakulmakameran vahvuus on mielestäni automaattitarkennus, joka pitää kuvat tarkkana. Tämän ansiosta ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää myös makrokuvaamiseen. Makrokuvia voidaan ottaa 2,5 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta. Toteutus on selvästi parempi ultralaajakulmakameran avulla kuin erillisellä epätarkalla makrokameralla.

Alapuolella on ultralaajakulmakameralla otettuja normaaleja kuvia, joiden alapuolella on vielä sen avulla otettuja makrokuvia.

Videokuvauksesta karsitaan tällä kertaa yllättävän paljon, joka johtuu jo täysin käytössä olevasta järjestelmäpiiristä. Motorola Edge 30 Neo tukee korkeintaan 1080p 60 fps -kuvausta, eikä tuettuna ole 4K-videkuvausta. Kyseessä on suuri puute tässä hintapisteessä. Motorola Edge 30 Neo ei ole siis videokuvaajan älypuhelin. Valitettavasti puhelin ei tue myöskään ultra- ja pääkameroiden välillä vaihtamista kesken kuvaamisen, vaan kamera on valittava ennen kuvauksen aloittamista.

32 megapikselin etukameralla otetaan oletusasetuksilla 8 megapikselin kuvia. Yleisellä tasolla etukamera ajaa asiansa, mutta ei tarjoa yllätyksiä. Kuvissa on luonnolliset värit ja yksityiskohdat. Valitettavasti Motorola käsittelee kuvat melko pehmeiksi, jonka takia kasvot ovat toisinaan luonnottoman ”siistit” jopa ilman kasvojen kohennustilaa. Etukameralla onnistuu korkeintaan 1080p 60 fps -videokuvaus, kuten muillakin kameroilla.

Puhelimessa hyödynnetään Motorolan uusittua kamerasovellusta, joka on saanut miellyttäviä parannuksia verrattuna aikaisempaan. Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä pika-asetukset salamalle, ajastukselle, kuvasuhteelle, HDR-kuvaukselle sekä painike asetusvalikkoon. Laajemmat pika-asetukset saadaan käyttöön myös pyyhkäisemällä kamerasovelluksesta alaspäin.

Kamerasovelluksen alareunassa on kameran laukaisinpainike, etu- ja takakameroiden välillä vaihtamisen mahdollistava painike sekä painike, josta nähdään äskettäin otetut kuvat. Näiden painikkeiden yläpuolella on karusellimainen kuvaustilojen valitsin. Motorola Edge 30 Neon kohdalla kuvaustilat ovat hidas liike, video, valokuva, muotokuva, pro sekä lisää. Lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Päänäkymässä on myös zoomivalitsin, jossa on pikavalinnat makrotilalla sekä ultralaajakulma- ja pääkameroille. Lisäksi tämän rinnalla on painikkeet Google Lensille sekä erilaisille filttereille.

Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa (2300 – 7500 K), tarkennusta, ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen ultralaajakulmakameralle, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.

Kamerasovelluksen virkistävän uusi käyttöliittymä on lyhyen ajan sisään jo toinen muutos Motorolan kameraan, mutta ainakin itse tykkään sovelluksesta nyt entistä enemmän. Kamerasovellus tuntui testijakson aikana toimivan hyvin, eikä se tuottanut päänvaivaa juurikaan koskaan.

Käyttöjärjestelmä

Motorola Edge 30 Neo tarjoaa saman ohjelmistokokemuksen kuin muutkin Motorolan puhelimet. Puhelimessa on siis puhdas Android-kokemus, joka perustuu Googlen viime vuonna esittelemään Android 12 -versioon. Puhelimessa on myös Motorolan oma My UX -käyttöliittymä, joka tuo puhtaaseen Androidiin muutamia lisätoimintoja. Testijakson aikana puhelin sai yhden päivityksen, jonka mukana tarjoiltiin Googlen 1. syyskuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Puhelimelle ei ole luvassa parasta mahdollista päivitystukea, vaan Motorola luottaa perinteiseen keskitason vähimmäisvaatimukseen. Aikaisempina vuosina Motorola ei ole kuitenkaan ollut lupauksien kanssa kovinkaan hyvä, mutta nyt tarjolla on kuitenkin edes jotain. Motorola lupaa 2 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 3 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Puhelimelle voidaan siis odottaa jatkossa Android 13- ja Android 14 -versioita sekä tietoturvakorjauksia aina syyskuuhun 2025 asti. Motorolan tuntien tietoturvapäivityksiä voidaan odottaa noin kolmen kuukauden välein.

Alle 400 euron hintaluokassa 2 + 3 vuotta on perustasoa, mutta osa kilpailijoista tarjoaa myös enemmän. Samsung lupaa jopa 4 + 5 vuoden päivitykset ja Nokia-puhelimissa lupaus on 3 vuotta Android-versioita. Keskihintaluokassa päivityslupaukset eivät ole useinkaan yhtä hyviä kuin lippulaivatason älypuhelimissa.

Android 12 on itsessään jo merkittävä uudistus Android-kokemukseen, ja henkilökohtaisesti olen erittäin tyytyväinen siitä, ettei Motorola ole lähtenyt peittämään puhdasta kokemusta. Motorolan oma My UX:n tavoitteena on tarjota mahdollisimman puhdas käyttökokemus juuri sellaisena kuin Google on sen suunnitellut. Toki Motorola on laittanut mukaan vielä muutamia omia parannuksia, mutta kunnioittaa silti Googlen näkemystä. Edge 30 Neon kohdalla mukaan on saatu oletuksena Motorolan uusi fontti ja uudet ikonit, mutta mukana on myös Very Peri -teemaan sopivaa tyyliä.

Motorola Edge 30 Neo tarjoaa tuen muun muassa Googlen tuoreelle Material You -muotokielelle ja samalla mukaan on saatu taustakuvan mukaan optimoituvat dynaamiset väriteemat. Material You itsessään antaa mahdollisuuden tehdä puhelimen käyttöliittymästä persoonallisemman, mistä ainakin itse tykkään todella paljon. Lisäksi vaihdettavat väriteemat periytyvät käyttöliittymästä myös sitä tukeviin sovelluksiin, joista tällä hetkellä suurin osa on Googlen oletussovelluksia.

Ilmoitusvalikosta Google on tehnyt aikaisempaa intuitiivisemman ja siinä on nyt vähemmän pikavalintoja, mutta paljon tuttuja säätöjä aikaisempaa suurempana. Google Payn ja älykodin toiminnot ovat nyt myös integroituna pika-asetuksiin. Asetuksien puolella Android 12 tarjoaa myös uuden yksityisyyden hallintapaneelin, joka antaa käyttäjälle yhdellä vilkaisulla tiedot käyttöoikeusasetuksista sekä siitä, mitä tietoja tietyt sovellukset käyttävät. Lisäksi Google on tehnyt muita merkittäviä parannuksia tietoturvaan.

Vaikka kyseessä on suuri päivitys Androidin ilmeeseen, niin Google on onnistunut säilyttämään tutun Android-käyttökokemuksen. Henkilökohtaisesti huomasin testijakson aikana tykkääväni todella paljon Android 12 -käyttöjärjestelmästä, ja se tuntuu aikaisempaa sulavammalta, toimivammalta sekä hiotummalta kokonaisuudelta. Motorola on toteuttanut Android 12 -versioon muutamia omia personointiominaisuuksia, mutta mukana on myös tuttu Moto-sovellus. Kyseessä on Motorolan yksi tunnetuimmista sovelluksista, sillä sen kautta pystyy säätämään muutamia lisätoimintoja puhelimessa.

Moto-sovelluksen eleet-valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.

Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Moto Play -tila, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovellukseen on tullut myös uusi mukauttamisominaisuus, jonka kautta on mahdollista säätää puhelimen tyyliä muuttamalla fonttia, korostusvärejä tai kuvakkeiden muotoja. Lisäksi on mahdollista säätää taustakuvaa sekä kuvakkeiden asettelua.

Motorola Edge 30 Neo tarjoaa tuen myös tutulle Ready For -alustalle, jolla saadaan tehtyä puhelimesta taskussa kulkeva tietokone. Puhelin voidaan liittää ulkoiseen näyttöön langattomasti, USB-liittimen tai erilaisten Ready For -lisäosien avulla ja puhelimessa saadaan niin sanottu desktop-tila auki. Kyseessä on Windowsin kaltainen kokemus, jossa voidaan työskennellä paremmin esimerkiksi liitettyjen näppäimistön ja hiiren avulla. Kyseessä on kätevä ominaisuus, jos sellaiselle on käyttöä. Erilliset Ready For -lisäosat on kuitenkin ostettava erikseen, eikä Motorola toimita niitä laitteen mukana.

Jo aikaisempien Edge-sarjan puhelimien kohdalla ohjelmistokokemus on kerännyt kiitosta, ja nyt Motorola on onnistunut tuomaan saman sulavan ja toimivan kokemuksen myös edullisempaan hintapisteeseen. Itse tykkään puhtaasta Androidista sekä Motorolan minimaalisista muutoksista. Puhelimessa pääsee kokemaan Googlen suunnittelemat ominaisuudet, joten Edge 30 Neo on loistava laite puhtaan Androidin ystäville.

Yhteenveto

Motorola Edge 30 Neo jatkaa onnistunutta Edge 30 -tuotemallistoa aikaisempaa edullisempaan hintapisteeseen. Puhelin tarjoaa jälleen hyvän kokemuksen ja kattavat ominaisuudet, joiden ansiosta Edge 30 Neo haastaa pahimmat kilpailijansa.

Tykkäsin puhelimen kevyestä ja ohuesta rakenteesta, ja puhelin on myös nykymittapuulla melko kompakti. Yksi selvä vahvuus on OLED-näyttöpaneeli, joka antaa huipputason kokemuksen sekä tuettuna on korkea 120 hertsin virkistystaajuus. Suuri vahvuus on tehokas pikalataus sekä erikoisuutena on tuki langattomalle lataukselle.

Motorola erottuu myös puhtaalla Android-kokemuksella. Puhelimeen on saatu myös nopea näytönalainen sormenjälkilukija sekä laadukkaat stereokaiuttimet. Kameroiden osalta ei ole suurta valittamista, joten ne olivat hintaluokassaan riittävät.

Puhelimessa on myös heikkouksia. Suurin on varmasti käytössä oleva järjestelmäpiiri, sillä samassa hintaluokassa on tarjolla parempaakin suorituskykyä. Snapdragon 695 -järjestelmäpiirin rajoitteiden takia Motorola Edge 30 Neo ei tue myöskään 4K-videokuvasta, jota voidaan vaatia tässä hintapisteessä. Muita pienempiä huomioita ovat muistikorttipaikan ja kuulokeliittimen puutteet.

Motorola Edge 30 Neo on tullut Suomessa myyntiin syyskuussa 2022. Hintaa puhelimella on 399 euroa ja kyseessä on 8 + 128 gigatavun muistivariantti. Puhelin on saatavilla yleisesti kahdessa väriversiossa, jotka ovat violetti Very Peri sekä musta Black Onyx. Alapuolella olevasta Hintaseurannan listauksesta löytyy puhelimen edullisimmat hinnat.

Motorola Edge 30 Neo

8

Ainoa merkittävä ongelma koskee järjestelmäpiiriä.

Hyvää
  • Miellyttävän kevyt ja ohut viimeistely + tyylikkäät Pantone-värit
  • Erinomainen OLED-näyttöpaneeli 120 hertsin virkistystaajuudella
  • Näytönalainen sormenjälkilukija, laadukkaat stereokaiuttimet ja kaksi SIM-korttipaikkaa
  • Nopea 68 watin pikalataus + laturi toimitetaan mukana
  • Tuki langattomalle lataukselle
  • Kamerat tuottavat vaadittua jälkeä hintaluokassaan
  • Puhdas Android 12 ja My UX tarjoavat hyvän ohjelmistokokemuksen
Huonoa
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
  • Snapdragon 695 ei ole parasta tässä hintapisteessä
  • Ei tukea 4K-videokuvaukselle
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut