ArvostelutMotorolaYleinen

Arvostelussa Motorola Edge 30 Ultra – 200 megapikselin kameralla varusteltu puhelin tarjoaa loistavia ominaisuuksia

Motorola Edge 30 Ultra

Motorola on viimeisen vuoden aikana päässyt useasti jopa yllättämään useiden puhelimiensa kanssa, joita ovat olleet esimerkiksi aikaisemmin testatut Motorola Edge 30 sekä Edge 30 Pro. Motorola on hiljattain laajentanut mallistoa Edge 30 Neo-, Edge 30 Fusion- ja Edge 30 Ultra -puhelimilla, joista jälkimmäisin pääsi ensimmäisenä testattavaksi. Parin viikon testailujen perusteella nyt on aika katsoa, mihin puhelimesta on.

Uutuuspuhelimessa on panostettu erityisesti teknisiin ominaisuuksiin. Esimerkiksi tehoista on vastaamassa Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri ja tarjolla on kaartuva OLED-näyttöpaneeli 144 hertsin virkistystaajuudella. Kameroiden puolella Motorola Edge 30 Ultra on täynnä megapikseleitä, sillä pääkamerana on ensimmäistä kertaa 200 megapikselin sensori. Etuosassa on 60 megapikselin sensori. Isoja lukuja nähdään myös muilta osin, sillä 4610 milliampeeritunnin akkua voidaan ladata 125 watin pikalatauksella.

Suomessa Motorola Edge 30 Ultra on tuotu myyntiin kilpailukykyiseen 899 euron hintaan 12 + 256 gigatavun muistiversiossa. Puhelimesta on kaksi väriversiota, jotka ovat valkoinen ja musta.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan uutuuspuhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme Motorola Edge 30 Ultralle tutut pakkas-, lataus- ja stressitestit, jotka käydään tässä artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Motorola Edge 30 Ultra (XT2241-2)
Mitat: 161.76 x 73.5 x 8.39 mm
Paino: 198.5 g
Rakenne: Alumiinikehys / Gorilla Glass 5 -lasi edessä / Gorilla Glass 5 -lasi takana / IP52
Näyttö: 6.67 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / pOLED / 144 Hz / HDR10+ / 1250 nitiä
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 8+ Gen 1(1x 3.19 GHz Cortex X2 & 3x 2.75 GHz Cortex-A710 & 4x 1.8 GHz Cortex-A510) + Snapdragon X65 -5G-modeemi
Grafiikkasuoritin: Adreno 730
Muisti: 12 Gt RAM-muistia [LPDDR5]/ 256 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 3.1]
Takakamera: 200 MP pääkamera (f/1.9 / 1/1.22" / 0.64 µm / PDAF / OIS) + 50 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 1/2.76" / 0.64 µm / 114 asteen kuvakenttä) + 12 MP telekamera (f/1.6 / 1.22 µm / 2x optinen zoom) + kaksois-LED-salama
Etukamera: 60 MP (f/2.2 / 1/2.8" / 0.61 µm)
Akku: 4610 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 125 watin pikalataus / 50 watin langaton lataus / 10 watin käänteinen langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 12 + My UX (sisältää Googlen palvelut)
Päivityslupaus: 3 vuotta Android-päivityksiä ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: Dual-SIM / 5G-tuki (SA ja NSA)
Liitännät: USB-C / USB 3.1 / DisplayPort 1.4
Ääni: Bluetooth 5.2 / stereokaiuttimet / Snapdragon Sound
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija näytössä
Värit: Musta (Interstellar Black) ja valkoinen (Starlight White)
Hinta: 899 €

Myyntipakkaus

Motorola Edge 30 Ultran myyntipakkaus ja sen sisältö.

Motorola toimittaa puhelimen uudistetussa myyntipakkauksessa, joka on aikaisempaa ympäristöystävällisempi. Myyntipakkaus on kokonaan muoviton ja siinä on luonnollinen soijamustepainatus. Tätä silmällä pitäen pakkaus on pelkistettyä ruskeaa pahvia, jota koristavat Motorolan logot sekä puhelimen mallinimi. Takaosaan on painettu paljon erilaista tietoa ja yhdellä kyljellä on merkittynä laitteen mallikoodi, muistiversio, väriversio sekä IMEI-tiedot.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse Motorola Edge 30 Ultra, joka on kääritty paperiin. Puhelimen alapuolella on pahvitasanne, jonka alta paljastuu kookas 125 watin pikalaturi sekä USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli (USB-C-to-USB-C). Myyntipakkauksen kansiosasta löytyy vielä myös erillinen pahvitasku, joka pitää sisällään pehmeämuovisen suojakuoren, pikakäyttöoppaan, turvallisuustietoja sekä metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun.

Henkilökohtaisesti olen Motorolan uuden pakkaustyylin ystävä, sillä mielestäni myyntipakkaukset pitäisi yleisestikin olla selvästi nykyisiä normeja pelkistetympiä. Lisäksi ympäristöystävällisyys on nyt tärkeämpää kuin koskaan ja erilaiset myyntipakkaukset tuottavat todella paljon jätettä. Itse olen myös todella tyytyväinen siitä, että Motorola ei ole lähtenyt karsimaan pakkauksen sisällöstä, vaan mukana toimitetaan kaikki käytön aloittamiseen vaadittava.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Motorola Edge 30 Ultrassa on panostetut vahvasti muotoiluun ja laatuun, ja kyseessä onkin yksi Motorolan tämän hetken vakuuttavimmista puhelimista tämän osalta. Motorola hyödyntää premium-materiaaleja, jotka ovat tässä tapauksessa alumiini sekä lasi. Muovi on saanut jäädä pois, vaikka se on ollut läsnä aikaisemmissa Edge 30 -malliston puhelimissa. Motorola tarjoaa uutuuspuhelimesta kahta väriversiota, jotka ovat valkoinen Starlight White sekä testiinkin saatu musta Interstellar Black.

Alumiinikehyksen Motorola on viimeistellyt mattapintaiseksi ja myös lasinen takapinta on viimeistelty mattapintaiseksi. Mattapinta tekee Motorola Edge 30 Ultrasta erittäin miellyttävän tuntuisen, sillä pinta on samettinen, eikä liian karhea. Mattapinnan vahvuus on erityisesti se, ettei se kerää sormenjälkiä tai muuta likaa samalla tavalla kuin kiiltäväpintaiset lasit. Lisäksi se ei kerää samalla tavalla naarmuja, sillä mattapinta pysyy paljon parempana pidemmän aikaa.

Motorola hyödyntää lasipintoina Gorilla Glass 5 -versiota, joka ei ole tuoreinta, mutta se tarjoilee tarpeeksi hyvää kestävyyttä. Ainakaan testijakson aikana lasipintoihin ei tullut merkittäviä naarmuja. Motorola on myös tehtaalla asettanut näyttölasin suojaksi erillisen muovikalvon, joka suojaa naarmuilta helposti ensimmäisien viikkojen ajan. Motorola ansaitsee kiitosta myös siitä, että suojakalvo on asetettu näytön päälle hyvin. Se ei ole niin häiritsevä, että se olisi pakko heti ottaa pois.

Käsituntumalta Motorola Edge 30 Ultra on todellinen premium-laite. Laadukkaat materiaalit tuovat mukanaan hyvän tuntuman, aivan kuten lippulaivapuhelimelta voikin odottaa. Erityisesti symmetrisesti kaartuvat lasipinnat ja ohut alumiinikehys tekevät puhelimesta myös todella miellyttävän käyttää. Toki lähes tasaiseksi viimeistelty kehys tuo mukanaan myös kulmikkuutta, mutta mielestäni puhelimessa on sopivassa suhteessa kulmikkuutta ja pyöristyksiä. Lasipinnat Motorola on onnistunut myös yhdistämään alumiinikehykseen saumattomasti, joten viimeistely on tehty todella tarkasti.

Kompaktista puhelimesta ei ole kuitenkaan kyse, vaan Motorola Edge 30 Ultra on monien muiden lippulaivapuhelimien tapaisesti kookas. Motorola on ilmoittanut mitoiksi 161,8 x 73,5 x 8,4 millimetriä ja painoksi 198,5 grammaa. Motorola on jäänyt maagisen 200 gramman alapuolelle, mutta painoa on silti yllättävän paljon. Puhelin on kuitenkin todella jämäkkä, sillä se ei anna periksi tai natise sitä kevyesti käsien välissä taivuteltaessa.

Motorola Edge 30 Ultran rakenteellinen heikkous mielestäni on todellisen vedenkestävyyden puute. Motorola ei ole saanut puhelimelle IP68-luokitusta, jota voisi lippulaivapuhelimelta odottaa. Puhelimella on kuitenkin tuttu IP52-luokitus, joka takaa suojan roiskevettä vastaan. Kyseessä on parempi kuin ei mitään, mutta puhelinta ei silti kannata altistaa turhaan vedelle tai upottaa veteen. IP67- tai IP68-luokitus antaisi mielestäni Motorola Edge 30 Ultran rakenteelle viimeisen silauksen, eikä siitä olisi ainakaan mitään haittaa.

Etuosaltaan Motorola on onnistunut luomaan lippulaivapuhelimen tuntuman, sillä tarjolla on kaartuva näyttöpaneeli. Lisäksi näytössä on kapeat kehykset, sillä se peittää etuosan pinta-alasta yli 90 prosenttia. Kaartuvuuden ansiosta näytön kehykset näyttävät erittäin kapeilta, mutta kuitenkaan kaikista kapeimmista kehyksistä ei ole kyse, sillä ylä- ja alareunoissa on hieman paksummat kaistaleet. Näytön yläreunassa on keskitetysti etukameraa varten tehty reikä. Puheluihin tarkoitettu kuuloke löytyy näyttölasin ja alumiinikehyksen välistä. Valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet löytyvät näytöstä ja samalla näytön alareunasta löytyy optinen sormenjälkilukija.

Motorola Edge 30 Ultran takaosassa katse kiinnittyy selvästi ulkonevaan kamera-alueeseen, joka rakentuu kolmesta eri tasosta. Kamera-alue on sen verran ulkona, että puhelin pääsee keikkumaan paljon sitä pöydällä käytettäessä. Kamera-alueessa on kolme kamerasensoria, kaksi LED-salamaa sekä teksti ”200MP, 1/1.22”, OIS”, jolla viitataan pääkameran ominaisuuksiin. Puhelimen takaosassa on lisäksi tuttu M-logo keskellä sekä alareunasta löytyy Motorola-logo. Puhelimen takaosa on siis melko pelkistetty, joka on lippulaivapuhelimille hyvin ominaista.

Puhelimen oikeaan kylkeen on sijoitettuna virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, jotka on valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista. Painikkeet ovat melko kapeat ja välillä niiden tuntuma oli yllättävän epämääräinen. Vasemman kyljen Motorola on jättänyt kokonaan tyhjäksi. Yläreunassa on yksi mikrofoni sekä Dolby Atmos -logo. Alareunasta löytyy kaiutin, mikrofoni, USB-C-liitin sekä SIM-korttitelakka. Motorola Edge 30 Ultra tukee korkeintaan kahta nano-SIM-korttia, mutta paikkaa muistikortille ei ole.

Näyttö

Motorola on Edge-mallistossaan panostanut myös näyttöihin, eikä Edge 30 Ultra ole tässä mikään poikkeus. Oikeastaan kyseessä on pitkästä aikaan todellinen edge-malli, sillä kaartuvat reunat ovat tehneet paluun parin vuoden tauon jälkeen. Näyttö on kooltaan 6,67 tuumaa ja se perustuu pOLED-tekniikkaan. Näytössä on tuttu Full HD+ -tarkkuus, eli 2400 x 1080 pikseliä, joka tekee 395 pikseliä tuumaa kohden. Motorola hyödyntää näytössä 20:9-kuvasuhdetta, ja lisäksi siinä on erittäin korkea 144 hertsin virkistystaajuus.

Näytössä on luvattu olevan myös 1250 nitin maksimikirkkaus sekä tuki HDR10+ -tekniikoille. Motorola Edge 30 Ultran näytössä on etukameraa varten tehty reikä keskitetysti yläreunassa. Aikaisemmin julkaistusta Edge 30 Prosta tuttua tukea stylus-kosketusnäyttökynälle ei ole Edge 30 Ultraan saatu.

Teknisien tietojen valossa Motorola Edge 30 Ultran näyttö on hyvällä tasolla, ja se ajaa asiansa erinomaisesti edullisempien lippulaivapuhelimien kategoriassa. OLED-tekniikan ansiosta näyttö toistaa värit huippupuhelimen vaatimalla tasolla ja muun muassa musta on oikeasti mustaa. Toinen selvä vahvuus on korkea 144 hertsin virkistystaajuus, jota ei monestakaan älypuhelimesta vielä löydy. Korkea virkistystaajuus tekee käyttökokemuksesta sulavan, sillä parhaimmillaan näyttö päivittää itsensä 144 kertaa sekunnissa normaalimman 60 kerran sijasta.

Puhelimen asetuksista virkistystaajuutta voidaan vaihtaa kolmesta vaihtoehdosta, jotka ovat Auto, 60 Hz ja 144 Hz. Ainoastaan auto on adaptiivinen, eli näytön virkistystaajuutta voidaan vaihtaa tekoälyn avustuksella sisällön mukaan joko 48, 60, 90, 120 tai 144 hertsin välillä. Jos tilaksi valitaan 60 tai 144 hertsiä, niin silloin näyttö on pakotettuna vain kyseiseen virkistystaajuuteen.

Full HD+ -tarkkuus on varsin perustasoa, mutta lippulaivapuhelimissa voisi kaivata myös tarkempaa QHD+ -tarkkuutta. Itselle kuitenkin Full HD+ riittää mainiosti, sillä 395 pikselitiheydellä yksittäisten pikselien havaitseminen on paljain silmin vaikeaa. Videot ja muut sisällöt ovat näytöltä katsottuna tarkkoja, mikä on aina hyvä asia. Värintoisto oli näytössä mielestäni myös hyvä oletusasetuksilla, ja todennäköisesti yksi parhaimmista mitä on Motorolan puhelimissa koskaan nähty.

Näytön kirkkaus tuntui testijakson aikana riittävältä, ja 1250 nitin maksimikirkkaus riittää monessa tilanteessa. Luettavuus esimerkiksi auringonvalossa oli edelleen hyvällä tasolla, mutta toki mistään markkinoiden kirkkaimmasta näytöstä ei ole kysymys.

Motorola Edge 30 Ultra näytössä on myös tuki HDR10- ja HDR10+ -toistolle, joten näytöltä voidaan tarkastella laadukasta HDR-sisältöä. Puhelin tarjoaa luonnollisestikin Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tarjoaa toistamisen maksimissaan Full HD -tarkkuudella, mutta ainakaan kirjoitushetkellä HDR-toiminnot eivät olleet tuettuna. HDR:stä päästään kuitenkin nauttimaan muun muassa YouTubessa.

Näyttöä varten Motorola on toteuttanut joitakin ominaisuuksia, joilla pystyy personoimaan näyttökokemusta. Esimerkiksi näytön toistamia värejä voidaan säätää kahden oletusasetuksen kautta, jotka ovat luonnollinen ja kylläinen. Lisäksi värilämpötilaa on mahdollista säätää joko viileämmäksi tai lämpimämmäksi. Näyttö on saanut myös välkkymisen eston (DC-himmennys), joka estää näytön välkkymistä pimeissä ympäristöissä. Näyttöasetuksista voidaan säätää myös yövaloa, tummaa teemaa sekä muita näytön perusasetuksia.

Motorola vakuutti jo aikaisemmin esimerkiksi Edge 30 Pron näytön kanssa ja nyt Edge 30 Ultran näyttö on pitkälti samanlainen. Toki tällä kertaa reunojen kaartuvuus tuo mukanaan enemmän premium-tuntumaa. Valitettavasti kaartuville reunoille ei ole keksitty mitään oikeaa hyödyllistä käyttöä, vaan ne ovat enemmän muotoiluelementti. Toki kaartuvat reunat näyttävät erilaisia valojuovia ilmoituksien saapuessa, jos näyttö on pöydällä alaspäin. Testijakson aikana kaartuvuus ei tuottanut häiritseviä haamukosketuksia.

Tekniikka ja suorituskyky

Motorola vahvistaa uutuuspuhelimen kanssa ajatusta siitä, että yhtiö on ottamassa tosissaan myös lippulaivapuhelimien markkinan. Motorola Edge 30 Ultra on yksi ensimmäisistä puhelimista, jossa nähdään Qualcommin tuorein Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri. Aikaisemmin samainen järjestelmäpiiri on nähty muun muassa ASUS ROG Phone 6 Pro- ja Zenfone 9 -puhelimissa, mutta myös RedMagic 7S Prossa ja OnePlus 10T -puhelimessa.

Snapdragon 8+ Gen 1 on valmistettu TSMC:n 4 nanometrin prosessilla, joka erottaa sen aikaisemmasta versiosta, joka perustui Samsungin prosessiin. Tämän ansiosta Qualcomm pystyy lupaamaan parempaa energiatehokkuutta ja päivitetyt ytimien kellotaajuudet nostavat myös suorituskykyä. Qualcommin mukaan edeltäjään verrattaessa suorituskykyä on 10 prosenttia enemmän ja grafiikkasuorituskyky on myös kasvanut 10 prosentilla. Lisäksi energiatehokkuutta on parannettu 30 prosentilla.

Järjestelmäpiiri koostuu kahdeksasta ytimestä, jotka pohjautuvat ARMv9-tekniikkaan. Tehokkain ydin on Cortex-X2-ydin, joka toimii 3,2 GHz:n kellotaajuudella. Kolme muuta tehoydintä ovat Cortex-A710-pohjaisia ja ne toimivat 2,75 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi neljä energiatehokasta ydintä perustuvat Cortex-A510-ytimiin ja ne toimivat 2,0 GHz:n kellotaajuudella. Grafiikkaprosessorina toimii edelleen tuttu Adreno 730.

Motorola Edge 30 Ultra on saatavilla Suomessa yhdessä muistiversiossa, joka pitää sisällään 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Motorola hyödyntää huippupuhelimille tuttuun tyyliin LPDDR5-RAM-muistia sekä tehokasta UFS 3.1 -tallennustilaa, joka takaa aikaisempaa tehokkaammat siirtonopeudet ja pienemmän virrankulutuksen. Valitettavasti muistikorttipaikkaa ei puhelimesta löydy, joten käyttäjien on tyydyttävä puhelimen omaan tallennustilaan tai erillisiin pilvitallennustiloihin. Tässä hintaluokassa Motorola Edge 30 Ultran tarjoamat muistit ovat kuitenkin vakuuttavalla tasolla.

Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirin tarjoama suorituskyky on tullut tutuksi jo muista puhelimista, mutta tästä huolimatta ajoimme Motorola Edge 30 Ultrassa läpi tutut suorituskykytestit. Testeissä saatiin tulokseksi erinomaisia tuloksia, joista näkyy hyvin Qualcommin saaneen suorituskykyä parannettua hieman. Alapuolelle olevasta taulukosta pystyy vertaamaan Motorola Edge 30 Ultra saamia pisteitä Snapdragon 8 Gen 1 -järjestelmäpiiriin perustuvaan Motorola Edge 30 Prohon. Lisäksi rinnalla nähdään vastaavaan järjestelmäpiiriin perustuvan OnePlus 10T -puhelimen saamat pisteet.

Testitulokset
Motorola Edge 30 Ultra (SD8+G1) Motorola Edge 30 Pro (SD8G1) OnePlus 10T (SD8+Gen1)
AnTuTu (V8): 1 078 287 pistettä 942 249 pistettä 916 599 pistettä
Geekbench 5 (single): 1329 pistettä 1188 pistettä 1044 pistettä
Geekbench 5 (multi): 4201 pistettä 3393 pistettä 3402 pistettä
PCMark 2.0: 17 111 pistettä 15 485 pistettä 10 627 pistettä
3DMark Wild Life: MAX pisteet 6597 pistettä MAX pisteet
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestit ovat ainoastaan suuntaa antava viite laitteiden suorituskyvystä, eikä ne kerro todellista kokemusta normaalissa käytössä. Testeissä puhelin laitetaan aina äärimmilleen, joka ei vastaa kovinkaan monesti puhelimen normaalia käyttöä. Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri tarjoaa kuitenkin jo oletusarvoisesti niin hyvän suorituskyvyn, että sujuvan kokemuksen tarjoaminen on itsestään selvää. Ainakin itse olin testijakson aikana tyytyväinen Edge 30 Ultran tarjoamaan suorituskykyyn, eikä se tuottanut missään kohtaa ongelmia.

Olemme SuomiMobiilissa viime aikoina toteuttaneet lippulaivapuhelimille stressitestin, jossa pyritään katsomaan kuinka hyvin suorituskyky pysyy tasaisena pidemmässä raskaassa käytössä. Erityisesti viime aikoina Snapdragon-järjestelmäpiirit ovat käyneet kuumana, eikä ongelmasta päästy eroon edes Snapdragon 8 Gen 1 -piirin kohdalla. Nyt kuitenkin odotukset Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirin kohdalla olivat korkealla, sillä muutokset valmistusprosessissa pystyvät tekemään merkittävänkin eron.

Jotta lämpiämistä ja sen vaikutusta suorituskykyyn pystyttäisiin testaamaan, toteutimme Motorola Edge 30 Ultralle tutun stressitestin. Vaikka suorituskyvyn todettiin riittävän varmasti ongelmitta monessa tilanteessa, useille on tärkeää tietää miten puhelimen suorituskyky säilyy esimerkiksi mobiilipelejä pelattaessa pitkiä aikoja. Stressitestissä ajoimme puhelimessa AnTuTu-suorituskykytestin läpi yhteensä viisi kertaa peräkkäin.

Puhelimelle toteutetun stressitestin tulokset.

Ensimmäisellä testauskerralla Motorola Edge 30 Ultralla saatiin AnTuTu-testissä kiitettävät 1 078 287 pistettä, ja toisen testauskerran jälkeen pisteet lähtivät minimaalisesti laskuun. Kolmannella testauskerralla laskua oli selvästi enemmän, mutta huonoin tulos saatiin neljännelle kerralla, jolloin lopputulos oli 855 493 pistettä. Tulokset ovat kohtuullisia, vaikka suorituskyvyn lasku on selvästi suurempaa kuin muissa testatuissa Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirin omaavissa puhelimissa.

Kokonaisuudessaan suorituskyvystä katosi jopa 222 000 pistettä, mikä tarkoittaa 20,66 prosentin laskua. Lasku on selvästi enemmän kuin useissa muissa Snapdragon 8+ Gen 1 -puhelimissa, joissa keskimääräinen lasku on vain reilut 10 prosenttia. Motorola Edge 30 Ultran tulokset stressitestissä olivat siis samalla tasolla kuin monissa aikaisemmin testatuissa Snapdragon 8 Gen 1 -puhelimissa, vaikka uutuuspiirin piti tarjota selvä ero suorituskyvyn laskussa. Todennäköisesti puhelimen jäähdytysratkaisu ei ole riittävä, jotta vältyttäisiin suuremmilta suorituskyvyn pudotuksilta.

Stressitestin aikana Motorola Edge 30 Ultran kanssa havaittiin lämpenemistä, mutta mitään ylikuumenemista ei ollut tällä kertaa tarjolla. Puhelinta pystyi pitämään kädessä, mutta lämmön kuitenkin tunsi esimerkiksi alumiinikehyksessä. Motorola ei ole suuremmin puhunut puhelimen jäähdytysjärjestelmästä, mutta sellainen kuitenkin puhelimen sisältä löytyy. Nähtävästi se ei ole kuitenkaan tarpeeksi hyvä, jotta se täyttäisi Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiirin vaatiman tarpeen. Kuumeneminen ei ole kuitenkaan merkittävä ongelma uutuuspuhelimessa, joka on positiivinen seikka.

Motorola Edge 30 Ultra tarjoaa 5G-modeemin osalta tuttuja toteutuksia, sillä siinä on integroituna Snapdragon X65. Kyseessä on Qualcommin neljännen sukupolven 5G-modeemi, jossa on parannettu vakautta, nopeuksia sekä mukana on muutamia muita tärkeitä teknisiä parannuksia. Teoreettisesti 5G-modeemi kykenee ensimmäistä kertaa 10 Gbit/s latausnopeuksiin, mutta todellisuudessa tällaisiin nopeuksiin ei päästä Motorola Edge 30 Ultra hyödyntämillä sub-6 GHz -taajuuksilla. Suomessa myytävässä puhelimessa ei ole tukea mmWave-verkoille.

Motorola on saanut modeemiin tuen useille 5G-taajuusalueille, jotka ovat n1, 2, 3, 5, 7, 8, 20, 28, 38, 40, 41, 66, 77 ja 78. Suomessa 5G-verkot pohjautuvat tällä hetkellä pääosin sub-6 GHz:n n78-taajuusalueeseen, mutta käytössä on myös n28-taajuusaluetta. Lyhyesti todettakaan Motorola Edge 30 Ultran pitävän sisällään kaikki Suomessa käytössä olevat taajuusalueet.

Testijakson aikana puhelinta käytettiin vain satunnaisesti 5G-verkkojen ulottuvilla, sillä yleisesti testaus tapahtui 4G-verkkojen ulottuvilla. Ainakaan itse en havainnut puhelimen mobiiliverkkojen kanssa mitään ongelmaa, vaan yhteydet toimivat pääosin erinomaisesti.

Motorola Edge 30 Ultrassa on kaksi nano-SIM-korttipaikkaa ja puhelin tukee samanaikaisesti kahta 5G-yhteyttä. Pienenä miinuksena puhelimessa voidaan pitää eSIM-tuen puutetta, joka on yleistynyt ja kasvattanut suosiotaan ympäri maailmaa.

Muuta tekniikasta

Dolby Atmos -logo löytyy yläreunasta.

Motorola on panostanut äänentoistoon uudessa Edge 30 Ultrassa ja tarjolla on pitkälti samanlainen stereototeutus kuin Edge 30 Prossa. Puhelimen pääkaiuttimena käytetään alareunassa olevaa kaiutinta, mutta toisena kaiuttimena hyödynnetään puheluihin käytettävää kuuloketta. Kaiuttimien kanssa on tällä kertaa tehty myös yhteistyötä Dolby Atmosin kanssa, joka on virittänyt kaiuttimien äänenlaadun.

Stereoäänentoisto puhelimessa on hyvä ja se takaa parhaimman äänikokemuksen kuin muut Motorolan puhelimet. Toki mistään markkinoiden parhaimmasta äänentoistosta ei ole kyse, mutta se ajaa asiansa. Itselle kaiuttimien laatu riitti mainiosti YouTube-videoihin, mutta musiikkia kuunnellessa kannattaa kuitenkin yhdistää kuulokkeet. Motorola Edge 30 Ultran kaiuttimista tuntui lähtevän myös mukavan paljon ääntä. Stereokaiuttimet ovat kuitenkin hyvä lisä, ja jopa vaadittu ominaisuus tässä hintapisteessä.

Motorola ei tarjoile Edge 30 Ultrassa kuulokeliitintä, vaan käyttäjien on tyydyttävä langattomiin kuulokkeisiin. Toki langalliset kuulokkeet voidaan yhdistää USB-C-liittimeen erillisen adapterin avulla. Langattomia kuulokkeita varten Motorola tarjoilee uutuuspuhelimessa Bluetooth 5.2 -yhteyden ja tuettuna on monet Qualcommin laadukkaat äänitekniikat.

Motorola mainostaa puhelinta Snapdragon Sound -tuella, joka kaikessa lyhykäisyydessä tarkoittaa Motorola Edge 30 Ultran tukevan aptX-, aptX HD- ja aptX Adaptive -tekniikoita. Lisäksi mukana on myös muita parannuksia, jotka tekevät äänikokemuksesta paremman langattomien kuulokkeiden kanssa. Testijakson aikana puhelimessa ei havaittu ongelmia langattomien kuulokkeiden kanssa, vaan yhteys oli vakaa.

Motorola Edge 30 Ultrassa hyödynnetään lippulaivoille tuttuun tapaan näytönalaista sormenjälkilukijaa, jota ei vielä Edge 30 Prosta löytynyt. Motorolan puhelimissa on viime vuosina nähty vain harvoin näytönalaisia sormenjälkilukijoita, mutta esimerkiksi Edge 30 -mallista sellainen löytyi.

Kyseessä on optinen sormenjälkilukija, joka on asetettu yllättävän alas näytön reunaan. Henkilökohtaisesti suosisin enemmän korkeammalle asetettuja sormenjälkilukijoita, sillä nykyisessä sijainnissa siihen joutuu toisinaan jopa hieman kurottamaan. Sormenjälkilukija tuntui kuitenkin testijakson aikana toimivan pääosin ongelmitta ja varmasti. Lukitus aukesi mukavan nopeasti, eikä havaittavissa ollut häiritseviä viiveitä. Sormenjälkilukija tunnisti sormen myös lähes aina, mutta jos sormi oli likainen tai märkä oli havaittavissa hieman ongelmia.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa Motorola Edge 30 Ultrassa on etukameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus tuntui toimivan pääosin hyvin ja nopeasti, sillä lukitus avautui lähes heti näytön avaamisen jälkeen. On kuitenkin hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.

Motorola hyödyntää puhelimessa lineaarista x-akselista värinämoottoria, jonka todettiin tarjoavan hyvän värinäpalautteen. Kyseessä ei ole kaikista parasta, mitä olen kokeillut, mutta se ajaa mainiosti asiansa. Edge 30 Ultra on varusteltu lisäksi NFC:llä, joka mahdollistaa esimerkiksi mobiilimaksamisen kaupan kassalla.

Akunkesto ja lataus

Akunkestoa tai latausta ei Motorola ole uutuuspuhelimessaan unohtanut, vaan yhtiö on halunnut lähteä viemään erityisesti lataustekniikoitaan parempaan suuntaan. Motorola Edge 30 Ultrassa on kookas 4610 milliampeeritunnin kokoinen akku, jonka luvataan takaavan yli päivän akunkeston. Testijakson aikana akunkeston ei koettu olevan ainakaan ongelma.

Motorola Edge 30 Ultran akku on vähintään yhden päivän mittainen omassa aktiivisessa käytössäni. Yleisesti akkua oli illalla jäljellä 20-30 prosenttia, mutta kerran sain akun kulutettua alle 15 prosenttiin. Oma käyttöni on hyvin aktiivista, mutta selvästi vähemmällä käytöllä akku kestää varmasti paremmin.

Aktiivisen päivän aikana puhelinta käytettiin monesti kuvaamiseen, sosiaalisen median selaamiseen, viestittelyyn, videoiden katseluun sekä muutamiin puheluihin. Puhelin oli myös monesti yhdistettynä Bluetooth-laitteisiin, kuten kuulokkeisiin tai kaiuttimeen, joiden kautta musiikkia kuunneltiin päivän aikana parhaimmillaan useita tunteja. Itse käytin puhelimessa myös näytön korkeaa virkistystaajuutta. Aktiivinen käyttäminen ei kuitenkaan pitänyt sisällään raskaiden mobiilipelien pelaamista.

Akunkesto on siis edelleen hyvällä tasolla, eikä Motorola ole sen osalta lähtenyt suuremmin karsimaan. Akku on toki pienempi kuin Edge 30 Prossa, mutta tällä kertaa sitä koitetaan paikata aikaisempaa tehokkaammalla pikalatauksella. Motorola Edge 30 Ultra tukee ensimmäistä kertaa 125 watin tehoista langallista pikalatausta. Motorola toimittaa laturin oletusarvoisesti myös puhelimen mukana, jonka ansiosta pystyimme toteuttamaan laitteelle tutun alapuolella olevan lataustestin.

Lataustesti toteutettuna kahteen kertaan mukana toimitettavalla 125 watin laturilla.

Toteutimme testijakson aikana lataustestin kahdesti Motorola Edge 30 Ultralle, joka paljasti erikoisia piirteitä 125 watin latauksesta. Motorola itse on luvannut akun latautuvan tyhjästä täyteen 19 minuutissa ja päivän virrat pitäisi saada vain 7 minuutissa. Kummankaan testauskerran aikana ei kuitenkaan päästy Motorolan lupauksiin, vaan latausaika oli yllättäen selvästi pidempi.

Ensimmäisellä testauskerralla latausaika oli 29 minuuttia ja toisella kerralla lataus onnistui 28 minuutissa tyhjästä täyteen. Erikoisen tilanteesta tekee se, että molemmat lataustestit olivat tulokseltaan pitkälti erilaisia, vaikka toteutustapa oli täysin samanlainen. Molemmat on toteutettu yhden minuutin mittausvälillä.

Ensimmäisellä kerralla lataus oli alusta alkaen odotettua hitaampaa, mutta lataus hidastui odotetusti loppua kohden. Toisella testauskerralla puhelin latautui todella nopeasti aina 60 prosenttiin asti, sillä siihen kului vain 10 minuuttia. Tämän jälkeen lataus notkahti ja hidastui merkittävästi. Puhelin oli myös erittäin kuuma tässä tilanteessa, joten latauksen hidastuminen todennäköisesti johtui puhelimen kuumenemisesta. Kun puhelin oli hieman jäähtynyt, niin lataus alkoi taas nopeutumaan, joka on hyvin epätyypillistä verrattuna moniin muihin testattuihin latausratkaisuihin.

Motorola Edge 30 Ultran kohdalla lataus on siis noin 10 minuuttia hitaampaa kuin luvattu, ja syystä tai toisesta meidän testissämme ei päästy luvattuun latausaikaan. 29 minuutin latausaika on kuitenkin myös hyvä ja erityisesti oli hienoa nähdä, että alussa akkua ladataan todella nopeasti. Virtaa saadaan siis muutamassa minuutissa jo pitkäksi ajaksi.

Motorolan pikalatausratkaisussa suurin valttikortti on se, että se perustuu 125 watin USB Power Delivery -standardiin. Laturi on itsessään melkoinen möhkäle ja painaa lähes puhelimen verran. Samalla laturilla pystytään puhelimen ohella lataamaan nopeasti myös useita muita laitteita, kuten tietokoneita tai tabletteja, jotka tukevat Power Delivery -standardia. Motorolan tehokas pikalaturi on siis monikäyttöinen, eikä se rajoitu ainoastaan Edge 30 Ultraan.

Langallisen latauksen ohella Motorola Edge 30 Ultra tukee myös 50 watin tehoista langatonta latausta. Jos haluaa käyttää kyseistä latausta, niin sitä varten täytyy ostaa erillinen latausalusta. Motorola ei kuitenkaan toimittanut langatonta latausalustaa testattavaksi, jonka takia lataustestiä langattomasti ei toteutettu. Motorola Edge 30 Ultrasta löytyy tuki myös käänteiselle langattomalle lataukselle 10 watin teholla. Puhelimella voidaan ladata esimerkiksi langaton latausta tukevia kuulokkeita tai älykelloja ilman erillisiä latureita.

Pakkastesti

Testijakson aikana Motorola Edge 30 Ultra laitettiin SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin. Testissä on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa sammutettu sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Edge 30 Ultra laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvarausta oli jäljellä 99 prosenttia, joten akkua oli kulunut vain prosentin verran. OLED-tekniikan ansiosta näyttö ei ottanut itseensä pakkasessa, vaan toimi hyvin. Myös näyttöön integroitu sormenjälkilukija toimi ongelmitta. Pakkasessa puhelimen kamera ja salama olivat käytettävissä, eikä Motorola ollut estänyt akun latausta.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola Edge 30 Ultra näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 7 prosenttia, eli varausta oli jäljellä 93 prosenttia. Akun kuluminen oli testissä normaalilla tasolla, sillä yleisesti tässä testissä kuluu akkua 5-15 prosenttia. Myöskään tämän toisen testauskerran aikana ei havaittu muita ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisessä testissä.

Pakkastesti osoitti, että Motorola Edge 30 Ultra tulee toimimaan hyvin myös Suomen kylminä pakkaspäivinä. Pakkanen ei tuottanut ongelmia puhelimen käytölle mitenkään radikaalisesti, eikä myöskään akun kuluminen ollut huolestuttavalla tasolla. Motorola oli mahdollistanut akun latauksen kylmänä, vaikka se on useilla valmistajilla ollut tapana estää turvallisuussyistä.

Kamerat

Kamerat ovat Motorola Edge 30 Ultra -puhelimen keskiössä ja kyseessä onkin paperilla yksi vakuuttavimmista kamerapuhelimista, joita Motorola on koskaan tuonut markkinoille. Puhelimessa ei ole lähdetty säästelemään megapikselien määrässä, vaan kyseessä on maailman ensimmäinen laite 200 megapikselin kamerasensorilla. Pääkameran rinnalla puhelimeen on saatu myös ultralaajakulma- ja telekamerat, joten tarjolla on huippupuhelimen vaativa kamerakokonaisuus.

200 megapikselin pääkamera perustuu Samsungin kehittämään ISOCELL HP1 -sensoriin, joka on kooltaan 1/1.22 tuumaa ja siinä on 0,64 mikronin pikselikoko. Pääkamerassa on kerrottu olevan f/1.9-aukolla varusteltu linssi, vaiheentunnistava automaattitarkennus sekä optinen kuvanvakain. Kamerasensorilla pystytään kuvaamaan 200 megapikselin kuvia, mutta oletusarvoisesti lopputuloksena on 12,5 megapikselin kuvat 2,56 mikronin pikselikoolla. Kyseessä on ensimmäinen 200 megapikselin kamerasensori, sillä aikaisemmin puhelimissa on nähty korkeintaan 108 megapikselin kameroita.

Toinen kameroista on 50 megapikselin tasoinen, joka toimii ultralaajakulmakamerana. Kamerasensorina toimii Samsungin kehittämä ISOCELL JN1, joka on kooltaan 1/2,76 tuumaa ja siinä on 0,64 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakameraan on laitettu f/2.2-aukolla varusteltu linssi, joka takaa muun muassa 114 asteen kuvakentän. Kamerassa on automaattitarkennus, joka mahdollistaa ultralaajakulmakameran käyttämisen myös makrokuvaamiseen.

Motorola Edge 30 Ultra on myös varusteltu 12 megapikselin tasoisella telekameralla. Kamerasensorina on Sony IMX663, joka on kooltaan 1/2.76 tuumaa ja siinä on 1.22 mikronin pikselikoko. Telekamerassa on myös f/1.6-aukolla varusteltu linssi sekä vaiheentunnistava automaattitarkennus. Optista kuvanvakautusta ei ole saatu. Telekamera kykenee korkeintaan 2x optiseen zoomaukseen, jonka takia Motorola nimittää kameraa ennemmin muotokuvakameraksi. Mitään yhtä korkeita zoomaustasoja ei siis päästä kokemaan kuin muutamissa kilpailijoissa.

Jos megapikselit eivät vielä riittäneet, niin niitä löytyy reilusti lisää myös Motorola Edge 30 Ultran etuosasta. Puhelimessa on erittäin tarkka 60 megapikselin selfiekamera, jollainen nähtiin aikaisemmin myös Motorola Edge 30 Prossa. Kyseessä on OmniVisionin kehittämä OV60A-sensori, joka on kooltaan 1/2,8 tuumaa ja siinä on 0,61 µm pikselikoko. Etukamerassa on f/2.25-aukolla varusteltu linssi.

Motorola Edge 30 Ultran kamerat lyhyesti:

 • Takaosan kolmoiskamera:
  • Pääkamera: 200 megapikseliä (ISOCELL HP1, f/1.9, 1/1,22”, 0,64 µm, PDAF, OIS)
  • Ultralaajakulma: 50 megapikseliä (Samsung S5KJN1, f/2.2, 1/2,76”, 0,64 µm, 114 asteen näkökenttä)
  • Telekamera: 12 megapikseliä (Sony IMX663, f/1.6, 1,22 µm, 1/2.76”, PDAF, 2x optinen zoom)
 • Etukamera: 60 megapikseliä (OmniVision OV60A, f/2.2, 1/2,8”, 0,61 µm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

200 megapikselin kameralla taltioidaan oletusarvoisesti 12,5 megapikselin kuvia, sillä ratkaisussa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa. 16 pikseliä yhdistetään yhdeksi, jolloin lopputuloksena pitäisi olla parempi ja yksityiskohtaisempi kuvausjälki monessa tilanteessa, erityisesti heikossa valaistuksessa. Kameralla onnistuu myös 50 megapikselin kuvien ottaminen, mutta testijakson aikana testattiin ainoastaan perusasetuksilla sekä katsottiin, millaisia ovat täyden 200 megapikselin tasoiset kuvat.

12,5 megapikselin kuvat ovat erittäin hyviä, mutta kuitenkaan mitään suurta mullistusta mobiilikuvaukseen ei saada uudella sensorilla. Kuviin taltioituu värit hyvin ainakin hyvässä valaistuksessa. Esimerkiksi sisätiloissa kuvattaessa oli kuitenkin havaittavissa yllättävän kuolleet värit, joka on toki aika yleistä Motorolan puhelimilla. Kuviin saadaan myös paljon yksityiskohtia ja tarkkuus on hyvä. Dynaaminen alue on myös laaja. Ylimääräistä melua kuvissa ei ollut havaittavissa.

Heikossa valaistuksessa Motorola Edge 30 Ultran pääkamera tuottaa myös hyvää jälkeä. Puhelin tukee automaattista yökuvaustilaa, jonka avulla kuvista tulee miellyttävän tarkkoja ja yksityiskohtaisia. Kuvissa on myös hyvin valoa ja värit näyttävät luonnolliselta. Kuvat eivät kuitenkaan ole heikossa valaistuksessa mitenkään mullistavia, vaan oikeastaan sitä samaa kuin monilla muillakin edullisemmilla huippupuhelimilla.

Erillisessä yökuvaustilassa kuvausajasta saadaan selvästi pidempi, jolloin kuviin saadaan vielä enemmän valoa sekä myös dynaaminen alue kuvissa on parempi. Yökuvaustilasta saadaan selvästi enemmän irti todella heikossa valaistuksessa, mutta automaattinen yökuvaustila riittää jos ei puhuta liian hämärästä. Yleisesti heikossa valaistuksessa pääkameran kuvissa on kuitenkin jonkin verran pehmeyttä sekä melua, mutta kokonaisuus on kuitenkin ihan hyvällä tasolla.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka on otettuna Motorola Edge 30 Ultran pääkameralla 12,5 megapikselin tarkkuudella.

200 megapikselin kuvaustilassa saadaan erittäin tarkkoja kuvia, mutta samalla myös kuvien koko on aina yli 50 megatavua. Suuret tiedostot vievät puhelimesta paljon tilaa ja samalla kuvien ottaminen kestää parin sekunnin ajan, eli selvästi pidempään kuin 12,5 megapikselin kuvissa. 200 megapikselin kuvien ottaminen ei ole suunnattu päivittäiseen käyttöön, vaan Motorolan mukaan sitä kannattaa käyttää vain hyvässä valaistuksessa.

200 ja 12,5 megapikselin kuvien välillä nähdään selviä eroja, jotka ovat samanlaisia kuin esimerkiksi 108 megapikselin kameroissa on nähty. 200 megapikselin kuvissa varjokohdat ovat selvästi tummempia ja toisinaan kirkkaat kohdat palavat puhki. Lopputulos ei ole siis kaikessa tilanteessa kovinkaan hyvä, mutta tarkkuutta ja yksityiskohtia löytyy erittäin paljon. 200 megapikselin kuvia kun ottaa esimerkiksi maisemista hyvässä valaistuksessa, niin silloin kuvaa voidaan rajata suuremman tarkkuuden ansiosta.

Alapuolella on muutamia verrokkikuvia, joista vasemmanpuoleinen on 200 megapikselin tasoinen ja oikeanpuoleinen vastaavasti 12,5 megapikseliä. Lisäksi kuvien alapuolella on vielä pienempi rajaus, joka paljastaa 200 megapikselin kuvien selvästi paremman tarkkuuden.

Ultralaajakulmakamera on Motorola Edge 30 Ultrassa identtinen verrattuna Edge 30 Prohon, jolloin kameran todettiin jo tuottavan hyvää jälkeä. Kamera on tarkkuudeltaan 50 megapikseliä. Motorola käyttää ultralaajakulmakamerassakin pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputuloksena on 12,5 megapikselin tasoiset kuvat. Ultralaajakulmakameralla voi kuvata 50 megapikselin tasoisia kuvia omassa kuvaustilassaan. Testijakson aikana kameraa käytettiin tuttuun tapaan oletusasetuksilla.

Ultralaajakulmakamerat ovat usein olleet älypuhelimissa selvästi heikompia kuin pääkamerat, ja nyt Motorola pyrkii korjaamaan sitä nostamalla megapikselien määrää. Motorola Edge 30 Ultralla pystyy taltioimaan laadukkaita ultralaajakulmakuvia, mutta mielestäni mitään merkittävää eroa ei Motorola ole onnistunut toteuttamaan.

Kameroiden kuvanlaadussa paljon on ohjelmistojen ja käsittelyn varassa, eikä yksistään tarkat sensorit takaa hyvää tulosta. Motorola Edge 30 Ultralla ultralaajakulmakameralla saadaan hyvää jälkeä, jos valoa on tarpeeksi. Toisinaan ultralaajakulmakamera tekee kuvista selvästi tummempia kuin pääkamera, mutta suurimmassa osassa tilanteista merkittäviä eroja kuvien välillä ei onneksi nähdä. Ultralaajakulmakamera taltioi värit hieman haaleammiksi.

Mistään tarkoista kuvista ei voi puhua, kun niitä tarkastellaan lähempää. Kuvien varjokohdat ovat yllättävän pehmeitä. Motorola on onnistunut kuitenkin minimoimaan vääristyksien korjauksen tuottaman pehmeyden. Toki ultralaajakulmakamera ei ole yhtä laaja kuin monissa muissa puhelimissa, minkä vuoksi se helpottaa kuvien käsittelyä. Yökuvaukseen ultralaajakulmakameraa ei ole suunniteltu, sillä rajat tulevat nopeasti vastaan.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Motorola Edge 30 Ultran ultralaajakulmakameralla.

Ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää myös makrokuvaamiseen, ja testijakson aikana toteutus todettiin hyväksi. Käytännössä ultralaajakulmakameran avulla voidaan ottaa kuvia 2,5 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta. Alapuolella on muutamia makrokuvia, jotka ovat otettuna Motorola Edge 30 Ultran ultralaajakulmakameralla.

Telekameralla pystytään Motorola Edge 30 Ultralla taltioimaan myös hyvää jälkeä, vaikka tarkkuus ei olekaan kaikista parhaimmalla tasolla. Kuvat ovat kuitenkin yksityiskohtaisia ja värit taltioituvat hyvin. Dynaaminen alue on myös tarpeeksi laaja. Hyvässä valaistuksessa telekameran todettiin siis ajavan asiansa. Telekameralla saadaan kohtuullista jälkeä myös heikommassa valossa, mutta kuvat ovat hieman tummempia kuin esimerkiksi pääkameralla. Kuvissa on myös hieman enemmän melua.

2x optinen zoomaus ei ole yleisesti kovinkaan kummoinen, vaan jopa todella vähäinen verrattuna monissa puhelimissa nähtyihin 5x ja 10x optisiin zoomauksiin. Motorola Edge 30 Ultra ei ole mikään zoomaajan kamerapuhelin, mutta 2x zoomilla päästään hieman lähemmäksi kuvattavaa kohdella. Telekameraa käytetään myös muotokuvien ottamiseen, jossa se ajaa asiansa. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna telekameralla.

Kamerat tarjoavat myös hyvän tuen videokuvaukselle. Pääkameralla voidaan kuvata korkeintaan 8K 30 fps -videokuvaa, mutta tuettuna ovat myös 4K 60- ja 30 fps -videokuvaustarkkuudet. Ultralaajakulma- ja telekameroita voi käyttää ainoastaan Full HD 30 fps -tilasta alaspäin. Videokuvaus oli ainakin 4K-tasoisena mielestäni hyvää, mutta 8K-tarkkuudelle en ainakaan itse keksi mitään järkevää käyttöä.

Erikoista oli, ettei Motorola ollut saanut ultralaajakulmakameraan tukea 4K-videokavaukselle, vaikka muutamat puhelimet sitä tukevatkin. Pääkameran kuvanvakautus itsessään jo hieman vakauttaa videota. Yhdessä elektronisen kuvanvakautuksen kanssa videokuvasta saadaan vieläkin vakaampaa. Full HD 30 fps -laadulla kuvattaessa voidaan myös vaihdella kameroiden välillä, mikä ei ole itsestäänselvyys monissakaan puhelimissa.

Etukameran osalta Motorola Edge 30 Ultra on samanlainen kuin Edge 30 Pro. Kyseessä on siis tuttu 60 megapikselin tasoinen kamera, joka ei nytkään päässyt suuremmin tarjoamaan yllätyksiä. Etukamerassa käytetään pikseleiden yhdistämistä, jolloin lopputuloksena on 15 megapikselin kuvat. Kuvat eivät ole kuitenkaan millään tavalla tarkempia tai parempia kuin muissa saman kategorian puhelimissa.

Kuvat ovat yleiseltä laadultaan kuitenkin hyviä ja selfiekuvat ovat miellyttäviä. Kameralla pystyy ottamaan myös 60 megapikselin tasoisia kuvia, mutta oman kokemukseni mukaan laatu vaikuttaa tällöin paljon huonommalta kuin 15 megapikselin tilassa. Kuvat ovat yksityiskohtaisia sekä laadukkaita, mutta 60 megapikseliä itsessään ei tarjoa merkittävää parannusta. Etukameran avulla voidaan kuvata myös 4K-tasoista videokuvaa.

Motorola Edge 30 Ultrassa hyödynnetään Motorolan uusittua kamerasovellusta, joka on saanut miellyttäviä parannuksia verrattuna edeltäjäversioon. Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä pika-asetukset salamalle, ajastukselle, kuvasuhteelle, HDR-kuvaukselle sekä painike asetusvalikkoon. Laajemmat pika-asetukset saadaan käyttöön myös pyyhkäisemällä kamerasovelluksesta alaspäin.

Kamerasovelluksen alareunassa on kameran laukaisinpainike, etu- ja takakameroiden välillä vaihtamisen mahdollistava painike sekä painike, josta nähdään äskettäin otetut kuvat. Näiden painikkeiden yläpuolella on karusellimainen kuvaustilojen valitsin. Motorola Edge 30 Ultran kohdalla kuvaustilat ovat hidas liike, video, valokuva, muotokuva, pro sekä lisää. Lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Päänäkymässä on myös zoomivalitsin, jossa on pikavalinnat makro-, ultralaajakulma-, pää- ja telekameralla. Lisäksi tämän rinnalla on painikkeet Google Lensille sekä erilaisille filttereille.

Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa (2300 – 7500 K), tarkennusta, ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen ultralaajakulma- ja telekameroille, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.

Kamerasovelluksen virkistävän uusi käyttöliittymä on lyhyen ajan sisään jo toinen muutos Motorolan kameraan, mutta ainakin itse tykkään sovelluksesta nyt entistä enemmän. Kamerasovellus tuntui testijakson aikana toimivan hyvin, eikä se tuottanut päänvaivaa juurikaan koskaan. Toki kuvaustilojen välillä vaihtelu tuntui välillä hitaalta, mutta se ei ollut liian häiritsevää.

Käyttöjärjestelmä

Motorola Edge 30 Ultra jatkaa käyttöjärjestelmän osalta tuttua strategiaa, joka on nähty yhtiön muissakin puhelimissa. Tarjolla on puhdas Android-kokemus, joka perustuu Googlen viime vuonna esittelemään Android 12 -versioon. Puhelimessa on myös Motorolan oma My UX -käyttöliittymä, joka tuo puhtaaseen Androidiin muutamia lisätoimintoja. Testijakson aikana puhelin sai yhden päivityksen, jonka mukana tarjoiltiin Googlen 1. syyskuuta 2022 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Motorola ei ole ollut aikaisemmin tunnettu kovinkaan erikoisista päivityslupauksistaan, mutta se on nyt vihdoin muuttunut Motorola Edge 30 Ultran kohdalla. Puhelimelle luvataan 3 vuotta Android-versiopäivityksiä sekä 4 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Puhelimelle voidaan siis odottaa jatkossa Android 13-, Android 14- ja Android 15 -versioita sekä tietoturvakorjauksia aina syyskuuhun 2026 asti. Motorolan tuntien tietoturvapäivityksiä voidaan odottaa noin kolmen kuukauden välein.

Koska kyseessä on lippulaivapuhelin, niin 3 + 4 vuoden päivityslupaus on hyvällä tasolla. Motorola päihittää nyt muutamat kilpailijansa, mutta samalla jää esimerkiksi Samsungin vielä vuoden pidemmän päivityslupauksen jälkeen. Motorola on kuitenkin menossa oikeaan suuntaan ja päivityslupaus on nyt jo todella hyvällä tasolla.

Android 12 on itsessään jo merkittävä uudistus Android-kokemukseen, ja henkilökohtaisesti olen erittäin tyytyväinen siitä, ettei Motorola ole lähtenyt peittämään puhdasta kokemusta. Motorolan oma My UX:n tavoitteena on tarjota mahdollisimman puhdas käyttökokemus juuri sellaisena kuin Google on sen suunnitellut. Toki Motorola on laittanut mukaan vielä muutamia omia parannuksia, mutta kunnioittaa silti Googlen näkemystä.

Motorola Edge 30 Ultra tarjoaa tuen muun muassa Googlen tuoreelle Material You -muotokielelle ja samalla mukaan on saatu taustakuvan mukaan optimoituvat dynaamiset väriteemat. Material You itsessään antaa mahdollisuuden tehdä puhelimen käyttöliittymästä persoonallisemman, mistä ainakin itse tykkään todella paljon. Lisäksi vaihdettavat väriteemat periytyvät käyttöliittymästä myös sitä tukeviin sovelluksiin, joista tällä hetkellä suurin osa on Googlen oletussovelluksia.

Ilmoitusvalikosta Google on tehnyt aikaisempaa intuitiivisemman ja siinä on nyt vähemmän pikavalintoja, mutta paljon tuttuja säätöjä aikaisempaa suurempana. Google Payn ja älykodin toiminnot ovat nyt myös integroituna pika-asetuksiin. Asetuksien puolella Android 12 tarjoaa myös uuden yksityisyyden hallintapaneelin, joka antaa käyttäjälle yhdellä vilkaisulla tiedot käyttöoikeusasetuksista sekä siitä, mitä tietoja tietyt sovellukset käyttävät. Lisäksi Google on tehnyt muita merkittäviä parannuksia tietoturvaan.

Vaikka kyseessä on suuri päivitys Androidin ilmeeseen, niin Google on onnistunut säilyttämään tutun Android-käyttökokemuksen. Henkilökohtaisesti huomasin testijakson aikana tykkääväni todella paljon Android 12 -käyttöjärjestelmästä, ja se tuntuu aikaisempaa sulavammalta, toimivammalta sekä hiotummalta kokonaisuudelta. Motorola on toteuttanut Android 12 -versioon muutamia omia personointiominaisuuksia, mutta mukana on myös tuttu Moto-sovellus. Kyseessä on Motorolan yksi tunnetuimmista sovelluksista, sillä sen kautta pystyy säätämään muutamia lisätoimintoja puhelimessa.

Moto-sovelluksen eleet-valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.

Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Moto Play -tila, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovellukseen on tullut myös uusi mukauttamisominaisuus, jonka kautta on mahdollista säätää puhelimen tyyliä muuttamalla fonttia, korostusvärejä tai kuvakkeiden muotoja. Lisäksi on mahdollista säätää taustakuvaa sekä kuvakkeiden asettelua.

Motorola Edge 30 Ultra tarjoaa tuen myös tutulle Ready For -alustalle, jolla saadaan tehtyä puhelimesta taskussa kulkeva tietokone. Puhelin voidaan liittää ulkoiseen näyttöön langattomasti, USB-liittimen tai erilaisten Ready For -lisäosien avulla ja puhelimessa saadaan niin sanottu desktop-tila auki. Kyseessä on Windowsin kaltainen kokemus, jossa voidaan työskennellä paremmin esimerkiksi liitettyjen näppäimistön ja hiiren avulla. Kyseessä on kätevä ominaisuus, jos sellaiselle on käyttöä. Erilliset Ready For -lisäosat on kuitenkin ostettava erikseen, eikä Motorola toimita niitä laitteen mukana.

Ohjelmistokokemus on Motorola Edge 30 Ultrassa siis tutulla Motorolan tasolla. Vastaan ei tullut mitään suurempia bugeja, jotka olisivat häirinneet käyttökokemusta. Motorolan lähestymistapa Androidiin on erinomainen ja kyseessä on loistava vaihtoehto puhdasta Androidia arvostaville käyttäjille. Ohjelmistokokonaisuuden kruunaa vielä lupaus pitkästä päivitettävyydestä, joten puhelinta voi huoletta käyttää vuosia.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Motorola Edge 30 Ultra -puhelinta.

Motorola Edge 30 Ultra on yksinkertaisesti loistava puhelin. Motorola on onnistunut tällä kertaa erinomaisesti, ja kyseessä on jopa voittamaton laite omassa hintapisteessään. Motorola on tuonut puhelimeen miellyttävästi lippulaivatason ominaisuuksia, mutta hinta ei kuitenkaan ole Samsungin tai Applen tasolla. Tämän takia Motorola Edge 30 Ultraa on erittäin helppo lähteä suosittelemaan.

Itse tykkäsin puhelimen rakenteesta, joka on epätyypillinen Motorolalta. Laadukkaat materiaalit tekevät puhelimesta miellyttävän ja samalla laite on viimeistelty huolella. Motorola Edge 30 Ultran yksi suurista vahvuuksista on upea 144 hertsin OLED-näyttöpaneeli, joka takaa miellyttävän kokemuksen. Snapdragon 8+ Gen 1 -järjestelmäpiiri tuo mukanaan markkinoiden yhden parhaimmista suorituskyvyistä ja Motorola on yhdistänyt siihen vielä suuret muistit.

125 watin pikalataus on myös miellyttävän nopea, jonka lisäksi akunkesto oli riittävä. Myös langatonta latausta voidaan pitää hyvänä lisäominaisuutena. Kameroiden osalta kyseessä on pätevä laite moneen tilanteeseen, kunhan ei anna 200 megapikselin kamerasensorin antaa tuottaa mielikuvaa jostain mullistavasta kamerasta. Kokonaisuus on kunnossa. Muita vahvuuksia ovat puhdas Android-kokemus sekä Motorolan pitkä päivityslupaus.

Suurin rakenteellinen heikkous Edge 30 Ultrassa on IP68-luokituksen puute, jonka itse haluaisin nähdä tässä hintapisteessä. Testijakson aikana jäätiin kaipaamaan myös eSIM-tukea, joka on yleistynyt muutamien valmistajien toimesta. Edge 30 Ultran todettiin myös kuumenevan tietyissä tilanteissa, mutta sitä voi odottaa vain raskaassa käytössä. Kameroiden osalta puutteena on 4K-videokuvauksen puute tele- ja ultralaajakulmakameroilla. Kuulokeliittimen sekä muistikorttipaikan puutteet kannattaa myös huomioida.

Hinnoittelua voidaan pitää Motorola Edge 30 Ultran vahvuutena nykymarkkinassa. Alle 900 euron hinnoittelu on vakuuttava suhteutettuna ominaisuuksiin. Esimerkiksi pahimpina kilpailijoina voidaan pitää 799 euron hintaisia OnePlus 10T– ja ASUS Zenfone 9 -puhelimia, jotka eivät kuitenkaan tarjoa yhtä kattavia ominaisuuksia.

Motorola Edge 30 Ultra on tullut Suomessa myyntiin syyskuussa 2022. Hintaa puhelimella on 899 euroa ja kyseessä on 12 + 256 gigatavun muistivariantti. Puhelin on saatavilla kahdessa väriversiossa, jotka ovat musta Interstellar Black sekä valkoinen Starlight White. Alapuolella olevasta Hintaseurannan listauksesta löytyy puhelimen edullisimmat hinnat.

Motorola Edge 30 Ultra

9.6

Motorola Edge 30 Ultra on upea puhelin, joka tarjoaa monipuoliset huipputason ominaisuudet kilpailukykyisellä hinnalla.

Hyvää
 • Laadukas rakenne ja miellyttävä käyttää
 • OLED-näyttö takaa loistavan katselukokemuksen ja 144 hertsin virkistystaajuuden
 • Snapdragon 8+ Gen 1 tarjoilee huipputason suorituskyvyn
 • Puhelimessa 12 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa
 • Näytönalainen sormenjälkilukija, laadukkaat stereokaiuttimet ja kaksi SIM-korttipaikkaa
 • Akunkesto on riittävä
 • Nopea 125 watin langallinen lataus, 50 watin langaton lataus ja käänteinen langaton lataus
 • Kamerat tuottavat hyvää jälkeä monessa tilanteessa
 • Puhdas Android 12, ja My UX tarjoaa hieman lisätoimintoja
 • 3 vuotta Android-päivityksiä ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
 • Kilpailukykyinen hinnoittelu vrt. kilpailijoihin
Huonoa
 • Ei ole rakenteellisesti täysin vedenkestävä
 • Puhelimessa ei ole eSIM-tukea
 • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
 • Tele- ja ultralaajakulmakamerat eivät tue 4K-videokuvausta
 • Puhelin kuumeni tietyissä tilanteissa
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut