Valikko

  • Etusivu
  • Arvostelut
  • Kategoriat
    • Kamerat
    • OnePlus
    • Huawei
    • Nokia
    • Xiaomi
    • Samsung
    • Apple
  • Tietoa
    • Uutisvinkit
    • Mediakortti

logo

  • Etusivu
  • Arvostelut
  • Kategoriat
    • Vuoto: Motorola Moto G50 tulee olemaan edullinen 5G-puhelin, luvassa myös edullinen puhelin ...

      2.3.2021
      1
    • ASUS ROG Phone 5 -pelipuhelin saamassa huimat 18 gigatavua RAM-muistia

      2.3.2021
      0
    • OnePlus 9 -puhelimista paljastui uutta tietoa – ennakkomyynti alkaa 23. maaliskuuta ja ...

      2.3.2021
      0
    • Saksalaisvalmistajan Carbon 1 MK II -puhelin myyntiin 799 euron hintaan – kevyt ...

      1.3.2021
      0
    • Huaweilta tulossa lisää 4G-puhelimia – uutuuslaite paljastui TENAA:n tietokannasta

      1.3.2021
      0
    • OnePlus Nord sai Android 11- ja OxygenOS 11 -päivityksen

      1.3.2021
      0
    • Vuotanut video paljastaa yksityiskohtia julkaisemattoman Xiaomi Mi 11 Pron takaosasta

      1.3.2021
      3
    • OnePlus 9 -puhelimien julkaisu lähenee – "Horisontissa häämöttää jotain uutta"

      1.3.2021
      0
    • Luksusbrändi Vertu julkaisi taittuvanäyttöisen Ayxta Fold 5G -puhelimen Kiinassa – hintaa löytyy ...

      28.2.2021
      0
    • Kamerat
    • OnePlus
    • Huawei
    • Nokia
    • Xiaomi
    • Samsung
    • Apple
  • Tietoa
    • Uutisvinkit
    • Mediakortti
ArvostelutMotorolaYleinen
Home›Arvostelut›Testissä Motorola Moto G9 Plus – perushyvä puhelin alle 300 eurolla

Testissä Motorola Moto G9 Plus – perushyvä puhelin alle 300 eurolla

Kirjoittanut Eero Salminen
18.1.2021
200
0

Motorola Moto G9 Plus

Motorola julkaisi vuoden 2020 loppupuolella valtavan määrän keskihintaluokan ja edullisemman hintapisteen älypuhelimia, joista yksi oli Moto G9 Plus. Suomessa puhelin on jäänyt varsin vähälle huomiolle, ja laitteen saatavuuskin on varsin rajallinen. Moto G9 Plus on seuraaja viime vuonna testatulle Moto G8 Plus -puhelimelle.

Puhelimen suurimpia kohokohtia ovat massiivinen 6,81 tuuman näyttöpaneeli, 64 megapikselin neloiskamera, suuri 5000 milliampeeritunnin akku sekä tehokas 30 watin pikalataus. Motorola Moto G9 Plus tarjoaa keskihintaluokan puhelimiin suunnatun Snapdragon 730G -järjestelmäpiirin, joten kyseessä ei ole valitettavasti 5G-yhteyksillä varusteltu puhelin. Suomessa puhelimen suositushinta on 299 euroa.

Moto G9 Plus ei ole enää mikään täysin uusi laite, mutta se testattiin silti SuomiMobiilissa huolellisesti. Tässä arvostelussa tulemme tutustumaan puhelimen ulkoiseen toteutukseen, teknisiin ratkaisuihin, kameroihin sekä muihin oleellisiin asioihin. Käymme myös läpi testijakson aikana toteutetut pakkastestit- ja latausnopeustesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Motorola Moto G9 Plus (XT2087-2)
Mitat: 170 x 78.1 x 9.7 mm
Paino: 223 g
Rakenne: Muovinen rakenne / lasi edessä
Näyttö: 6.81 tuumaa / Full HD+ (2400 x 1080) / 20:9-kuvasuhde / IPS LCD / 60 Hz / HDR10
Järjestelmäpiiri: 8-ytiminen Snapdragon 730G (2x 2.2 GHz Kryo 470 & 6x 1.8 GHz Kryo 470)
Grafiikkasuoritin: Adreno 618
Muisti: 4 Gt RAM-muistia [LPDDR4x] / 128 Gt sisäistä tallennustilaa [UFS 2.1]
Takakamera: 64 MP pääkamera (f/1.8 / 26 mm / 1/1.73" / 0.8 µm / PDAF) + 8 MP ultralajaakulmakamera (f/2.2 / 1/4.0" / 1.12 µm / 118 asteen kuvakenttä) + 2 MP makrokamera (f/2.2) + 2 MP syvyyskamera (f/2.2) + LED-salama
Etukamera: 16 MP etukamera (f/2.0 / 29 mm)
Akku: 5000 mAh (ei irrotettava)
Käyttöjärjestelmä: Android 10 + My UX (sisältää Googlen palvelut)
Muuta: Dual-SIM / 30 watin pikalataus / OTG
Liitännät: USB-C / USB 2.0 / Kuulokeliitin / NFC
Ääni: Bluetooth 5.0 ja yksi kaiutin
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Rose Gold / Indigo Blue
Hinta: 299 €

Myyntipakkaus

Motorola Moto G9 Plussan myyntipakkaus ja sen sisältö.

Motorola Moto G9 Plus toimitetaan Motorolalle hyvin perinteikkäässä sinertävässä myyntipakkauksessa, jota koristavat vihreät ja valkoiset korostusvärit. Pakkauksen päälipuolella on iso Motorolan logo sekä laitteen mallinimi, kun taasen takaosaan on laitettu osittainen kuva puhelimesta sekä listattuna laitteen tärkeimpiä kohokohtia. Pakkauksen yhteen kylkeen on sijoitettuna tarra, johon on listattu laitteen mallikoodi, väriversio, muistivariantti sekä IMEI-tiedot.

Myyntipakkausta avattaessa ensimmäisenä esille tulee itse Moto G9 Plus, joka on päällystetty muovilla ja mukana toimitettavalla pehmeämuovisella suojakuorella. Puhelimen alapuolella on ohut pahvitasku, joka pitää sisällään metallisen SIM-korttiluukun avaustyökalun, pikakäyttöoppaan ja turvallisuustietoja. Myyntipakkauksen pohjalle Motorola on vielä asettanut 30 watin pikalaturin sekä USB-C-tyypin lataus- ja tiedonsiirtokaapelin.

Myyntipakkaus on monella tavalla hyvin perinteikästä Motorolaa, eikä tarjoaa suurempia yllätyksiä. Mukana on kaikki käytön aloittamiseen vaadittava sekä hieman enemmän, kuten suojakuori. Lisäksi on hienoa nähdä, että Moto G9 Plussan mukana toimitetaan oletusarvoisesti tehokas pikalaturi.

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Rakenteen osalta Motorola on ottanut hieman takapakkia verrattuna edeltäjään, eli Moto G8 Plussaan. Nyt Moto G9 Plus on valmistettu yhdestä kiiltävästä muovipalasta, kun vielä vuotta aikaisemmin materiaalit olivat muovi ja lasi. Motorola Moto G9 Plussan kiiltävä muovirakenne ei ole millään tavalla paras mahdollinen vaihtoehto, sillä nykyisellään laatuvaikutelma on kuin alle 200 euron puhelimesta.

Moto G9 Plussan muotoilua ja käsituntumaa voisi hyvin kuvailla yhdeksi suureksi saippuapalaksi, sillä yhdestä kiiltävästä muovipalasta toteutettu rakenne on liukas. Liukkauden ohella muovipinta on myös melkoinen sormenjälkimagneetti, sillä kaikki lika näkyy kiiltävässä pinnassa. Lika on myös haastava saada pois, eikä se lähde aivan samalla tavalla yhdellä pyyhkäisyllä kuin lasipinnoista. Kiiltävän muovipinnan yksi selvä ongelma on myös naarmuuntuvuus, sillä testijakson aikana Moto G9 Plussan takapintaan saatiin aikaiseksi monen monta näkyvää naarmua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puhelimen viralliset mitat ovat 169,98 x 78,1 x 9,69 millimetriä, joten kyseessä on hyvin kookas älypuhelin. Joka suhteessa Moto G9 Plus on suurempi kuin monet saman hintaluokan puhelimet, joten kyseessä ei ole paras valinta, jos hakusessa on hieman kompaktimpi laite. Puhelimella on myös huimasti painoa, sillä yhteensä sitä löytyy 223,3 grammaa. Toki hieman normaalia painavampaan toteutukseen tottuu hyvin nopeasti. Vaikka rakenne on muovia, niin jämäkkyyttä ei silti puutu ollenkaan. Moto G9 Plussaa taivuteltaessa käsien välissä ei ollut havaittavissa mitään natinoita tai periksi antamista.

Käteen Moto G9 Plus istuu kohtalaisen hyvin, vaikka iso laite onkin. Puhelimen takaosa on pyöristetty mukavasti niin, ettei mitään teräviä kulmia ole havaittavissa. Motorola on kuitenkin toteuttanut näyttölasin ja muovirungon väliin vielä erillisen muovikaistaleen, joka ei mielestäni sovi laitteen muuhun rakenteeseen. Lisäksi muovinen kaistale tuottaa ylimääräisen saumakohdan ja se on havaittavissa hieman terävämpänä kohtana laitetta käytettäessä.

Virallista IP-luokitusta ei Moto G9 Plussassa ole, mutta Motorola on mainostanut laitteessa olevan vettähylkivä rakenne, joten tiettyyn pisteeseen laite kestää myös vettä. Motorolan mukaan vettä hylkivä rakenne muodostaa esteen, joka auttaa suojaamaan kohtuulliselta vesialtistukselta, kuten roiskeilta tai vähäiseltä sateelta. Moto G9 Plussaa ei ole kuitenkaan suunniteltu upotettavaksi veteen, eikä myöskään takuu kata mitään nesteen aiheuttamia ongelmia.

Motorola on toteuttanut Moto G9 Plussan etuosaan suuren näyttöpaneelin, joka vie pinta-alasta noin 84 prosenttia. Näyttöä kiertää edelleen varsin paksut mustat kaistaleet, ja näytön alareunassa on vieläkin hieman paksumpi kaistale. Näytön vasempaan yläkulmaan on toteutettuna etukameraa varten tehty reikä, joka on suhteutettuna varsin kookas. Näyttölasin ja muovikehyksen väliin on asetettu puheluihin käytettävä kuuloke, ja näytön yläpuolella on myös laiteen valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet. Etuosa on varsin geneerinen omassa hintapisteessään, ja nopeasti katsottuna kyseessä voisi olla myös Nokia 8.3 5G -puhelin, sillä Motorola hyödyntää täysin samaa näyttöpaneelia.

Puhelimen takaosaan Motorola on tällä kertaa toteuttanut laatikkomaisen kamera-alueen, joka ulkonee hieman muusta rungosta. Kamera-alueessa on neljä kamerasensoria sekä LED-salama. Kameroiden välissä on myös teksti “64 MP 1.6 µm Quad Pixel,” jolla viitataan pääkameran ominaisuuksiin. Motorola on laittanut Moto G9 Plussan takaosaan myös tutun M-logon sekä vaadittavia tietoja pienellä präntillä alaosaan. Muilta osin laitteen takaosa on varsin pelkistetty.

Puhelimen oikea reuna
Puhelimen oikea reuna
Puhelimen vasen reuna
Puhelimen vasen reuna
Puhelimen yläreuna
Puhelimen yläreuna
Puhelimen alareuna
Puhelimen alareuna

Moto G9 Plussan oikeaan kylkeen Motorola on sijoittanut äänenvoimakkuuspainikkeiden ohella virtapainikkeen, johon on yhdistettynä sormenjälkilukija. Painikkeiden tuntuma tai vaste eivät ole kovin erikoisia, vaan esimerkiksi virtapainikettakin joutuu etsimään ja keskittymään todella, jotta painiketta pystyy painamaan. Puhelimen vasemmassa kyljessä on SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa joko kaksi nano-SIM-korttia tai vaihtoehtoisesti nano-SIM-kortti ja microSD-muistikortti. Vasemmassa kyljessä on myös erillinen Google Assistant -painike. Laitteen yläreunaan on asetettuna yksi mikrofoni sekä perinteikäs 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Moto G9 Plussan alareunassa on USB-C-tyypin latausliitin, yksi mikrofoni sekä kaiutin.

Näyttö, tekniikka ja suorituskyky

Yksi Moto G9 Plussan valttikorteista on massiivinen näyttöpaneeli, joka on kooltaan 6,81 tuumaa. Näyttö on myös muilta osin varsin mielenkiintoinen, sillä se tarjoaa Full HD+ -tarkkuuden (2400 x 1080), 20:9-kuvasuhteen sekä se perustuu IPS LCD -tekniikkaan. Näytössä on myös tuki HDR10-toistolle, ja näytön vasempaan yläkulmaan on toteutettuna etukameraa varten tehty reikä. Kokonaisuutena Moto G9 Plussan näyttö on paperilla teknisesti hyvä.

Näyttö on myös päivittäisessä käytössä varmasti monille täysin riittävä. Tarkkuutta on tarpeeksi ja kirkkaus riittää hyvin lähes jokaisessa tilanteessa. Toki 400-500 nitin kirkkaus ei ole täysin riittävä kirkkaassa auringonvalossa, mutta peruskäyttötilanteissa näytöstä saa aina tarpeeksi selvää. Näytössä on myös perushyvät katselukulmat sekä hyvä väritoisto. Suurelta näytöltä on myös miellyttävää katsoa videoita, eikä kulmassa oleva kamerareikäkään suuremmin haittaa katselukokemusta. Motorola on saanut Moto G9 Plussalle myös Widevine L1 -sertifikaatin, joten puhelimella voidaan katsoa laadukasta sisältöä ja mahdollisesti HDR10-toistolla monista suoratoistopalveluista.

Motorola antaa myös mahdollisuuden suoraan käyttäjälle muokata näytön värejä asetuksista kolmesta oletusarvosta, jotka ovat luonnollinen, tehostettu ja kylläinen. Kovin paljoa ylimääräisiä asetuksia ei Moto G9 Plussasta kuitenkaan näytölle löydy, vaan Motorola luottaa pääasiassa Androidin omiin asetuksiin. Toki Moto G9 Plus tukee Motorolalle tuttuja ominaisuuksia, kuten huomioivaa näyttöä. Puhelimessa on myös tuki yövalolle, joka lisää näyttöön keltaista sävyä, joka vähentää silmiä rasittavaa sinistä valoa.

Suorituskyvystä Moto G9 Plussassa on vastaamassa Qualcommin kehittämä keskihintaluokan puhelimiin suunnattu Snapdragon 730G -järjestelmäpiiri, joka ei ole siis 5G-modeemilla varusteltu. Motorola luottaa vielä 4G-modeemilla varusteltuun järjestelmäpiiriin, eikä se mielestäni ole vielä tällä hetkellä suuri ongelma. Suorituskyvyltään Snapdragon 730G on kuitenkin hyvä, ja ajaa asiansa alle 300 euron älypuhelimessa.

Snapdragon 730G on valmistettu jälleen 8 nm tekniikalla ja siinä on kaksi 2,2 GHz:n kellotaajuudella hyrräävää Kryo 470 -ydintä sekä kuusi 1,8 GHz:n taajuudella hyrräävää samanlaista ydintä. Grafiikkapiirinä toimii Adreno 618. Kyseessä on hieman vanhempi vuonna 2019 julkaistu järjestelmäpiiri kuin esimerkiksi aikaisemmin POCO X3 NFC -puhelimessa nähty Snapdragon 732G -järjestelmäpiiri, mutta silti Snapdragon 730G on mielestäni edelleen kyvykäs.

RAM-muistia Moto G9 Plus -puhelimeen on saatu yllättävän vähän, sillä sitä on vain 4 gigatavua ja se perustuu LPDDR4x-standardiin. Sisäistä tallennustilaa Suomessa myyntiin saapuneessa versiossa on 128 gigatavua ja se perustuu UFS 2.1 -standardiin. Puhelimesta on olemassa myös 6 gigatavun RAM-muistilla varusteltu versio, mutta sitä ei myydä Suomessa. Motorola on laittanut puhelimeen myös microSD-muistikorttipaikan, joten tallennustilaa saadaan tarvittaessa laajennettua jopa 512 gigatavulla. Huomionarvoista kuitenkin on, että muistikortti vie toisen SIM-korttipaikan.

Testijakson aikana ajoimme myös Moto G9 Plussassa läpi hyvin tutut suorituskykytestit, joissa puhelin pärjäsi hyvin. Suorituskykytesteissä puhelin sai odotuksien mukaisia tuloksia, mutta toisinaan tulokset olivat korkeampia kuin mitä voisi ajatellakaan. Usein pisteet ylittivät selvästi uudempaan järjestelmäpiiriin perustuvan POCO X3 NFC -puhelimen saamat pisteytykset. Alapuolella olevasta taulukosta on mahdollista verrata Moto G9 Plussan saamia pisteytyksiä Snapdragon 732G -piiriin perustuvan POCO X3 NFC:n pisteisiin sekä edeltäjämalli Moto G8 Plussaan.

Testitulokset
Motorola Moto G9 Plus (SD730G) POCO X3 NFC (SD732G) Motorola Moto G8 Plus (SD665)
AnTuTu (V8): 273 769 pistettä 209 237 pistettä 168 510 pistettä
Geekbench 4 (single): 2550 pistettä 1441 pistettä 1516 pistettä
Geekbench 4 (multi): 7005 pistettä 5599pistettä 5605 pistettä
Geekbench 5 (single): 549 pistettä 290 pistettä 314 pistettä
Geekbench 5 (multi): 1763 pistettä 1405  pistettä 1397 pistettä
PCMark 2.0: 7794 pistettä 6130 pistettä 6506 pistettä
3DMark Slingshot Extreme: 2471 pistettä 2561pistettä 1070 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (graphics): 2305 pistettä 2549pistettä 925 pistettä
3DMark Slingshot Extreme (physics): 3302 pistettä 2603 pistettä 2372 pistettä

Suorituskyky Moto G9 Plus -puhelimessa riittää mielestäni mukavasti aktiiviseen päivittäiseenkin käyttöön. Toki raskaissa peleissä ja joissakin sovelluksissa on toisinaan havaittavissa tökkimistä ja hidastelua, mutta mitään radikaalia ongelmaa ei tullut vastaan. Puhelin ei päässyt myöskään suuremmin lämpenemään testijakson aikana, joten Motorola oli suunnitellut lämmön poispääsyn rakenteessa hyvin.

Motorola on toteuttanut puhelimeen muutamia muitakin hyviä teknisiä ratkaisuja, joista yksi on kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija. Vielä edeltäjämallissa sormenjälkilukija oli takaosassa, ja nyt kylkeen sijoittelu hieman virkistää myös keskihintaluokassa. Sormenjälkilukija tuntui testijakson aikana hyvinkin nopealta toimimaan ja se oli myös yllättävän varma. Sormenjälkilukija toimi siis moitteetta, mikä ei tosin ollut kovin suuri yllätys perinteisen toteutuksen takia.

Äänentoistosta puhelimessa vastaa yksi kaiutin, joka löytyy alareunasta. Äänenlaatu ei ole kovin erikoinen, mutta se riittää hyvin esimerkiksi YouTube-videoiden katseluun. Pidempää kuuntelua varten Moto G9 Plussaan kannattaa liittää jonkinlaiset kuulokkeet. Puhelimessa on myös kuulokeliitin, joten perinteisien langallisien kuulokkeiden käyttäminen on laitteella mahdollista. Myös Bluetooth-kuulokkeet toimivat pääasiassa aina vakaasti laitteessa olevan Bluetooth 5.0 -yhteyden ansiosta.

Akunkesto ja pakkastesti

Moto G9 Plussassa on panostettu myös erittäin suuresti akunkestoon, sillä puhelimen sisuksista löytyy massiivinen 5000 milliampeeritunnin akku. Motorola on itse luvannut akun kestävän muun muassa kahden päivän verran, mutta testijakson aikana kestossa päästiin kuitenkin helposti yhteen päivään. Toista päivää tuskin olisi aktiivisella käytöllä pystynyt laitetta käyttämään, mutta kevyemmässä käytössä akku kestänee helposti kaksi päivää.

Testijakson aikana iltaisin akkua oli usein 30-40 prosenttia, mikä on hieman enemmän kuin mitä keskimäärin testatuissa laitteissa on ollut. Testijakson aikana puhelinta käytettiin aktiivisesti sosiaalisen median ja netin selaamiseen, hieman kuvaamiseen sekä videoiden katseluun. Toki myös viestejä ja puheluita laitteella lähettiin ja soitettiin. Moto G9 Plussan kautta toistettiin usein myös musiikkia Bluetooth-yhteydellä kuulokkeisiin tai kaiuttimeen useita tunteja päivän aikana. Eli lyhykäisyydessään aktiivisessa käytössä akku kestää helposti vaaditun yhden päivän ajan.

Puhelinta ladataan Motorolan 30 watin TurboPower-pikalatauksella, joka toimitetaan puhelimen mukana. Motorolan mukaan pikalatauksen avulla saadaan 12 tunnin akunkesto alle 10 minuutin latauksessa. Koska 30 watin laturi toimitettiin puhelimen mukana, niin pystyimme toteuttamaan testijakson aikana lataustestin, jonka tulokset ovat nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Motorola Moto G9 Plussan akun latautumisnopeus mukana toimitettavalla 30 watin laturilla.

Kuvaajasta nähdään, että Moto G9 Plussan akku latautuu tyhjästä täyteen 75 minuutissa, mikä on hyvä tulos alle 300 euron älypuhelimelta. Harvoin näin hyvää pikalatausta nähdään halvemmissa puhelimissa, joten pisteet siitä kuuluvat Motorolalle. Puolessa tunnissa akkua on saatu ladattua 51 prosenttia ja 90 prosentin varaustaso saavutetaan 57 minuutissa. Loppua kohden latausnopeus kuitenkin hidastuu niin, että viimeiset 10 prosenttia latautuvat 18 minuutissa, kun ensimmäiset 10 prosenttia latautuivat noin 7 minuutissa.

USB-C-liittimen kautta tapahtuva lataus on ainoa, jota Moto G9 Plus tukee. Puhelimessa ei ole siis langatonta latausta, mikä ei ole myöskään mikään yllätys. Moto G9 Plussan valttikortteja ovat siis selvästi hyvä akunkesto ja hintaluokassaan tarpeeksi nopea pikalataus.

Motorola Moto G9 Plus pääsi myös SuomiMobiilin tuttuun pakkastestiin, jossa on tarkoitus testata kuinka hyvin älypuhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.

Ensimmäisellä testauskerralla Moto G9 Plus laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen puhelimesta oli kulunut 2 prosenttia akkua, eli akunvaraus oli 98 prosenttia. Pakkasessa puhelimen näytössä oli havaittavissa tuttua näytön hyytelöytymistä, joka on LCD-paneeleille tunnusomaista. Kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija toimi moitteettomasti, minkä lisäksi salamaa oli mahdollista käyttää kuvaustilanteissa. Motorola ei ollut myöskään estänyt akun lataamista, jonka monet valmistajat yleensä estävät turvallisuussyistä.

Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla Motorola Moto G9 Plussan näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti Full HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 11 prosenttia, eli akunvaraus oli 89 prosenttia. Akun kuluminen oli vielä keskivertaisella tasolla, joten mitään huolestuttavaa ei tullut havaittua. Toisella testauskerralla ei tullut vastaan ongelmia, joita ei olisi havaittu jo ensimmäisellä kerralla.

Pakkastestin perusteella Motorola Moto G9 Plus ei ole parhaimmillaan Suomen kylminä pakkaspäivinä, mutta kestävyys ei myöskään ole huonoimmasta päästä. Akun kuluminen oli molemmilla testauskerroilla vielä kohtuullisella tasolla, mutta suurin ongelma oli jälleen LCD-näyttöpaneelin hyytelöityminen kylmässä. Näyttö palautui kuitenkin ennalleen nopeasti huoneenlämmössä. Erikoista oli havaita myös, että Motorola ei ollut estänyt akun lataamista laitteen ollessa jääkylmänä, vaikka monet valmistajat niin tekevätkin turvallisuussyistä.

Kamerat

Kameroiden osalta Moto G9 Plus tarjoaa tuttuja ominaisuuksia kuin monet muutkin saman hintapisteen laitteet. Puhelimen takaosassa on neloiskamerajärjestelmä, joka koostuu 64 megapikselin pääkameran ohella myös ultralaajakulmakamerasta sekä makro- ja syvyysterävyyskameroista. Moto G9 Plus ei tarjoile siis mitään erikoisuuksia kameroissa alle 300 euron hinnallaan. Puhelimessa ei ole esimerkiksi parempaa zoomausta tarjoavaa telekameraa, eikä myöskään pääkameraan ole saatu optista kuvanvakainta.

64 megapikselin pääkamera tarjoaa f/1.8-aukon, 1/1,73” kennokoon, 26 mm polttovälin, 0,8 µm pikselikoon sekä vaiheentunnistavan automaattitarkennuksen. Toinen kameroista on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, jossa on f/2.2-aukko, 1/4,0” sensorikoko sekä 1,12 µm pikselikoko. Ultralaajakulmakameralla taltioidaan peräti 118 asteen näkökentällä varusteltuja kuvia. Moto G9 Plussassa on myös kaksi 2 megapikselin kameraa, joissa on f/2.2-aukko sekä 1,75 µm pikselikoko. Toinen kameroista on makrokamera, joka pystyy tarkentamaan jopa 2,5 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta. Toinen on syvyysterävyyskamera, jolla pystytään tuottamaan pääkameran kaverina tyylikkäitä syvyysterävyyskuvia.

Motorola Moto G9 Plussan neloiskamera lyhyesti:

  • 64 MP pääkamera (f/1.8, 1/1,73”, 26 mm, 0,8 µm, PDAF)
  • 8 MP ultralaajakulmakamera (f/2.2, 1/4,0”, 1,12 µm, 118 asteen näkökenttä)
  • 2 MP makrokamera (f/2.2, 1,75 μm, tarkennus 2,5 cm)
  • 2 MP syvyysterävyyskamera (f/2.2, 1,75 μm)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.

Motorola hyödyntää pääkamerassa tuttuun tyyliinsä pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jossa siis neljä pikseliä yhdistetään yhdeksi paremmaksi pikseliksi. Tällöin oletusasetuksilla saadaan taltioitua 16 megapikselin kuvia, vaikka toki myös 64 megapikselin kuvien ottaminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan. Testijakson aikana Moto G9 Plussan kamera käytettiin ainoastaan oletusasetuksilla, joten kaikki kuvatkin ovat 16 megapikselin tasoisia.

Hyvässä valaistuksessa Moto G9 Plussan pääkameralla saadaan mielestäni taltioitua tässä hintaluokassa hyviä kuvia. Kuviin saadaan mukavasti yksityiskohtia ja myös tarkkuus on vaikuttavalla tasolla. Motorola on onnistunut myös optimoimaan värien taltioimisen luonnolliseksi ja dynaaminen alue kuvissa on varsin hyvä. Kuvat ovat kokonaisuudessaan hyviä, eikä pääkameran kuviin ainakaan kovin helposti voi pettyä, jos kuvausolosuhteet ovat otolliset.

Heikossa valaistuksessa Moto G9 Plus ei pääse kuitenkaan samalla tavalla vakuuttamaan, vaan suoriutuminen on hintaluokassa varsin tuttua. Kuvat ovat monessa tilanteessa varsin tummia ja yksityiskohtia on vähemmän kuin hyvässä valaistuksessa. Onneksi puhelimessa on tuki myös erilliselle yökuvaustilalle, joka avustaa hieman parempien kuvien saamisessa. Kuvista saadaan tarkempia ja yksityiskohtaisempia hieman pidemmän valotusajan ansiosta. Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna Moto G9 Plussan pääkameralla.

IMG_20210115_140938617_HDR
IMG_20210115_142205532_HDR
IMG_20210115_141812801
IMG_20210115_141643233_HDR
IMG_20210115_141206031_HDR
IMG_20210115_141610338_HDR

Moto G9 Plussan toinen tärkeämpi kamera on 8 megapikselin tasoinen ultralaajakulmakamera, joka ei ole hintaluokassaan mikään kovin erikoinen. Ultralaajakulmakameroiden kuvien laatu on aina järjestäen selvästi heikompi kuin pääkameroiden, ja tämä on todettavissa myös Moto G9 Plussan kohdalla. Monesti oli havaittavissa, että ultralaajakulmakamera tuotti pääkameraa selvästi sinertävämpiä kuvia, minkä lisäksi myös yksityiskohdat eivät olleet aivan odotuksien tasolla. Kuvat ovat pehmeitä sekä rakeisia, mutta onneksi Motorola on onnistunut ainakin hyvin vääristyksien korjauksen suhteen. Alapuolella on muutamia ultralaajakulmakuvia, jotka ovat otettuna Moto G9 Plussalla.

IMG_20210115_141734619_HDR
IMG_20210115_140935672_HDR

2 megapikselin makrokamera ei pääse nyt myöskään Moto G9 Plussan kohdalla suuremmin yllättämään. Kameralla pystytään kuvaamaan hyvin läheltä kohdetta tarkkoja kuvia, mutta kamerasensorin heikko laatu ei anna kovin paljoa varaa hyvien kuvien taltioimiseen. Hyvässä valaistuksessa on mahdollista saada aikaiseksi kohtuullisia kuvia, mutta heikommassa valaistuksessa kamerasensorin kyvykkyys tulee nopeasti vastaan. Alapuolella on muutamia makrokuvia, joista voi katsoa millaista jälkeä kamera tuottaa.

IMG_20210115_141122624
IMG_20210115_203131965
IMG_20210116_165915930

Toinen 2 megapikselin kamerasensori avustaa syvyysterävyyden taltioimisessa. Moto G9 Plussan kohdalla syvyyskameran toiminta on lähes samalla tasolla kuin monissa muissakin puhelimissa, ja siitä saada suurin hyödy irti hyvässä valaistuksessa kuvattaessa. Kamera tunnistaa yksinkertaisen kuvattavan kohteen ääriviivat mielestäni hyvin, jolloin saadaan aikaiseksi myös varsin tasavahva taustasumennus. Jos kuvattavia kohteita on useampi tai kuvataan heikossa valaistuksessa, niin usein tällöin taustasumennus ei usein onnistu kovin hyvin. Alapuolella on yksi kuva, jossa taustasumennus on käytetty.

IMG_20210115_141306499_PORTRAIT

Videokuvauksen osalta Moto G9 Plus ei pääse tarjoamaan hintaluokastaan mitään poikkeavaa. Pääkameralla pystytään kuvamaan 4K 30 fps -videokuvaa elektronisen kuvanvakautuksen avustuksella, jolloin videoista saadaan mukavan vakaita. Videot ovat mielestäni myös varsin tarkkoja sekä laadultaan hyvän tasoisia. Ultralaajakulmakamera tukee videoiden kuvaamista ainoastaan Full HD 30 fps -tasoisena, ja ultralaajakulmavideot ovat erittäin heikkolaatuisia sekä täynnä rakeisuutta. Kokonaisuutena Moto G9 Plussan kamerat eivät tarjoa videokuvauspuolella mitään erikoista, vaan ainoa oikeasti käyttökelpoinen kamera videokuvaukseen on pääkamera.

Motorola luottaa puhelimessa 16 megapikselin tasoiseen etukameraan, jonka avulla saadaan kuvattua pääasiassa aina hyviä kuvia. Selfiekuvat ovat yksityiskohtaisia ja värimaailmaltaan luonnollisia. Etukamera tukee myös muotokuvatilaa, jolloin saadaan toteutettua varsin vakuuttava taustasumennus. Moto G9 Plussan etukameralla on myös mahdollista kuvata heikossa valaistuksella varsin hyviä kuvia näyttösalaman avustuksella.

Screenshot_20210116-164943
Screenshot_20210116-164948
Screenshot_20210116-164957
Screenshot_20210116-165003
Screenshot_20210116-165011

Kamerasovellus on Moto G9 Plussassa tyyliltään hyvin samanlainen kuin muissakin vanhemmissa Motorolan älypuhelimissa. Kamerasovellus on yleisilmeeltään hieman vanhahtava, eikä aivan odotetulla tasolla. Sovelluksen päänäkymässä pääsee käsiksi lähes kaikkiin tarvittaviin kuvaustiloihin helposti ja samalla mukana on laajasti säätömahdollisuuksia. Päänäkymässä pyyhkäisemällä oikealle tai vasemmalle voidaan helposti vaihtaa kuvaustiloja, joita ovat muun muassa valokuvaus, video, muotokuvatila sekä valikko, jossa on vieläkin enemmän tiloja (leikkaa, makro, spottiväri, pimeänäkö, cinemagraph, panoraama, livesuodatin, makrovideo, hidas liike, intervallikuvaus).

Puhelimen takakameroiden välillä voidaan vaihdella sovelluksen vasemmassa reunassa olevasta zoomauspainikkeesta, jossa voidaan helposti vaihtaa pääkameran (1x) ja ultralaajakulmakamera (0,5x) välillä. Kamerasovelluksen päänäkymässä on myös helppo vaihdella HDR-asetuksia, salaman asetuksia, ajastusta tai jopa päästä kätevästi käsiksi Google Lens -sovellukseen.

Manuaalitilaan päästään kamerasovelluksen oikeassa yläkulmassa olevasta painikkeesta. Manuaalikuvaustila tuo vahvasti edelleen mieleen Nokia Pro Camera -tilan. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa, tarkennusta, ISO-arvoa (100-3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen ultralaajakulmakameralle, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.

Käyttöjärjestelmä

Käyttöjärjestelmänä Motorola hyödyntää Moto G9 Plus -puhelimessaan vielä Android 10 -versiota, jonka päällä hyrrää Motorolan oma My UX -käyttöliittymä. Testijakson aikana Moto G9 Plus sai muutamia päivityksiä, joista viimeisin toi mukanaan Googlen 1. marraskuuta 2020 julkaisemat tietoturvakorjaukset. Aivan tuoreimmissa tietoturvapäivityksissä ei siis toistaiseksi puhelimessa mennä.

Android 11 -päivitystä Motorola on luvannut Moto G9 Plus -puhelimelle vuoden 2021 aikana, joten ainakin tuorein Android-versio on matkalla puhelimeen. Tarkkaa aikataulua päivitykselle ei ole annettu, eikä sitä todennäköisesti kannata odottaa kovin pian. Android 11 on kuitenkin puhelimen ainoa suurempi versiopäivitys, sillä laitteelle on luvattu vain yksi Android-versiopäivitys. Moto G9 Plus tulee kuitenkin saamaan kaksi vuotta tietoturvapäivityksiä ja todennäköisesti niitä julkaistaan noin vuosineljänneksittäin.

Screenshot_20210116-165018
Screenshot_20210116-165024
Screenshot_20210116-165029
Screenshot_20210116-165040
Screenshot_20210116-165044

Vaikka puhelimessa on Motorolan kustomoima My UX -käyttöliittymä, niin yleisilme on hyvin vastaava kuin millainen se Androidissa pitäisikin olla. Motorola on asentanut puhelimeen muutamia omia sovelluksia sekä tuonut mukaan muutamia asetuksia, jotka parantavat käyttökokemusta. Lisäksi Motorola antaa My UX -käyttöliittymässä normaalia Androidia enemmän kustomointimahdollisuuksia. Käyttökokemukseltaan ohjelmiston on Moto G9 Plussassa mukavan viimeistelty, eikä vastaan tullut häiritseviä ongelmia.

Puhelimen yksi tärkeimmistä esiannetuista sovelluksista kantaa nimeä Moto. Moto Toiminnot -valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä Always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.

Screenshot_20210116-165054
Screenshot_20210116-165057
Screenshot_20210116-165106
Screenshot_20210116-165112

Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Moto Gametime, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovellukseen on tullut myös uusi mukauttamisominaisuus, jonka kautta on mahdollista säätää puhelimen tyyliä muuttamalla fonttia, korostusvärejä tai kuvakkeiden muotoja. Lisäksi on mahdollista säätää taustakuvaa sekä kuvakkeiden asettelua. My UX pitää sisällään myös Power Touch -ominaisuuden, joka on siis pikavalikko, jonka saa helposti avattua napauttamalla kevyesti sormenjälkilukijaa.

Yhteenveto

Motorola Moto G9 Plussaa voisi luonnehtia perushyväksi alle 300 euron älypuhelimeksi, joka tarjoaa kaiken tarvittavan. Mikään täydellinen laite ei ole kyseessä, vaan Moto G9 Plus on tällä hetkellä enemmänkin hieman myöhässä markkinoille tuotu 4G-puhelin. Samaan aikaan tarjolla on lukuisia 5G-älypuhelimia 300-400 euron hintapisteessä, joten Moto G9 Plus on hieman joutunut väliinputoajan asemaan.

Testijakson aikana itse tykästyin puhelimen suureen näyttöpaneeliin, joka on mukavan tarkka ja lisäksi tarpeeksi hyvä varmasti monien peruskäyttäjien tarpeisiin. Toinen Moto G9 Plussa selvä valttikortti on loistava akunkesto suuren 5000 milliampeeritunnin akun ansiosta, jonka lisäksi Motorola on tuonut mukaan tehokkaan 30 watin pikalaturin. Laitteessa oleva Snapdragon 730G -järjestelmäpiiri tarjoilee edelleen hyvää suorituskykyä, jonka lisäksi hyvin lähellä puhdasta Android 10 -käyttökokemusta oleva My UX -käyttöliittymä on yksinkertaisuudessaan erinomainen. Myös Moto G9 Plussan pääkamera on hyvällä tasolla monelta kantilta katsottuna.

Mikään 300 euron hintainen älypuhelin ei ole täydellinen, sillä kompromisseja on jouduttu tekemään. Suurin heikkous on mielestäni Motorolan hyödyntämä kiiltävä muovirakenne, joka ei sovi edes 300 euron hintaiseen puhelimeen. Puhelimessa on myös vain 4 gigatavua RAM-muistia, vaikka monissa kilpailijoissa on jo enemmänkin. Vaikka Moto G9 Plussan pääkamera oli hyvällä tasolla, niin valitettavasti muut puhelimen kamerat olivat huonoja tai tarpeettomia. Yksi Moto G9 Plussan heikkous on myös rajallinen ohjelmistotuki, sillä Motorola on luvannut puhelimeen ainoastaan Android 11 -päivityksen.

Suomessa Motorola Moto G9 Plus on ollut myynnissä syksystä lähtien valikoitujen jälleenmyyjien kautta 299 euron suositushintaan. Tarjolla on ainoastaan 4 + 128 gigatavun muistivariantti sekä tarjolla on myös vain yksi väriversio, joka on sininen Navy Blue. Motorola Moto G9 Plus -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.

Laatu
5
Käytettävyys
7
Akku
9
Näyttö
7
Kamerat
6
Suorituskyky
6
Hinta-laatusuhde
6
6.6

Hyvää

  • Suuri 6,81 tuuman näyttöpaneeli
  • Loistava akunkesto ja tehokas 30 watin pikalataus
  • Snapdragon 730G tarjoaa edelleen hyvän suorituskyvyn
  • Puhdas Android 10 -käyttökokemus
  • Pääkameran kuvien laatu hyvä
  • Kuulokeliitin, muistikorttipaikka ja USB-C-liitin
  • Toimiva kylkeen sijoitettu sormenjälkilukija

Huonoa

  • Kiiltävämuovinen rakenne ei kovin miellyttävä
  • Vain 4 gigatavua RAM-muistia
  • Heikko ultralaajakulmakamera, ja kaksi turhaa 2 MP kameraa
  • Heikko yhden kaiuttimen äänentoisto
  • Luvattu vain yksi suuri Android-versiopäivitys
Avainsanat4GAndroid 10ArvostelutLenovoMoto G9 PlusMotorolaTestit

Kommentoi Peruuta vastaus

Edellinen artikkeli

Huawei uudisti AppGallery-sovelluskaupan käyttöliittymän

Seuraava artikkeli

Raportti: Googlen palvelut palaavat Honorin älypuhelimiin – ...

Tilaa SuomiMobiilin uutiskirje!

SuomiMobiili perustettiin intohimosta uusiin mobiilialan innovaatioihin ja sivusto on toiminut vuodesta 2015 lähtien. Uutissivuston lähtökohtana ovat helposti löydettävät ja helppolukuiset mobiiliuutiset.

SuomiMobiilin uutiset ja laitearvostelut tavoittavat kuukausittain reilut 100 000 suomalaista.

Yhteystiedot

[email protected]
[email protected]
  • VIIMEISIMMÄT ARVOSTELUT

  • Arvostelussa Motorola Razr 5G – Taittuvanäyttöinen simpukkapuhelin yllättää käytännöllisyydellään

    7
  • Testissä Motorola Moto G9 Power – valttikorttina erinomainen akunkesto

    6.1
  • Testissä Redmi Note 9T – hyvä 5G-puhelin 249 eurolla

    8
  • Testissä Motorola Moto G9 Play – kohtuullinen 199 euron puhelin suurella akulla

    5.9
  • Testissä Samsung Galaxy A42 5G – edullisessa 5G-puhelimessa karsittu liian monessa kohdassa

    6.1

Tuoreimpia uutisia

  • MotorolaYleinen

    Vuoto: Motorola Moto G50 tulee olemaan edullinen 5G-puhelin, luvassa myös edullinen puhelin 108 MP kameralla

    Motorola esitteli globaalisti jo helmikuussa ensimmäiset uudistetun Moto G -malliston älypuhelimet, eli Moto G10- ja Moto G30 -mallit. Malliston tiedetään laajenevan pian uusilla jäsenillä ja yksi tulevista puhelimista on huippuluokkainen ...
  • ASUSYleinen

    ASUS ROG Phone 5 -pelipuhelin saamassa huimat 18 gigatavua RAM-muistia

    Asus on kertonut julkaisevansa uuden ROG Phone 5 -pelipuhelimen globaalisti ensi viikolla 10. maaliskuuta ja viime aikoina puhelimesta on paljastunut myös muutamia mielenkiintoisia yksityiskohtia. Tällä kertaa suorituskykytesti Geekbenchin tietokannasta on ...
  • OnePlusYleinen

    OnePlus 9 -puhelimista paljastui uutta tietoa – ennakkomyynti alkaa 23. maaliskuuta ja nämä väriversiot ovat ...

    OnePlus kertoi eilen paljastavansa jotain uutta ensi viikolla 8. maaliskuuta, mutta kyseessä ei ole tiettävästi OnePlus 9 -puhelimien julkaisu. Ensi viikolla OnePlus tulee paljastamaan uutuuspuhelimiensa julkaisupäivämäärän sekä todennäköisesti yhteistyönsä kameravalmistaja ...
  • Yleinen

    Saksalaisvalmistajan Carbon 1 MK II -puhelin myyntiin 799 euron hintaan – kevyt ja ohut puhelin ...

    Saksalainen Carbon Mobile on kertonut tänään uutta tietoa yhtiön jo vuoden 2020 alussa julkaisemasta puhelimesta. Uutuuspuhelin kantaa nimeä Carbon 1 Mark II ja sen on vihdoin kerrottu tulevan saataville. Alun ...
  • HuaweiYleinen

    Huaweilta tulossa lisää 4G-puhelimia – uutuuslaite paljastui TENAA:n tietokannasta

    Huawei julkaisi Kiinassa jo viime viikolla Huawei P40 -puhelimesta uuden 4G-yhteyksiin rajoittuvan version, mutta nähtävästi kyseessä ei ole valmistajan ainoa uusi 4G-puhelin. Tänään Kiinan televiranomainen Tenaa on julkaissut tietokannassaan kuvia ...
  • Etusivu
  • Arvostelut
  • Kategoriat
  • Tietoa
Copyright © SuomiMobiili 2015-2021
Sivustomme käyttää evästeitä palveluiden toimittamisessa, mainosten personoinnissa ja liikenteen analysoinnissa. Käyttämällä sivustoa hyväksyt evästeiden käytön. HYVÄKSY Lisätietoja
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Välttämätön
Aina käytössä

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Ei-välttämätön

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.