ArvostelutMotorolaYleinen

Testissä Motorola Razr 40 – Edullisin taittuvanäyttöinen puhelin on tyylikäs ja pätevä

Motorola Razr 40

Motorola päivitti taittuvanäyttöisten puhelimiensa valikoimaan tänä vuonna mielenkiintoisella tavalla. Aikaisemmin testattu Motorola Razr 40 Ultra tarjosi upean huipputason kokemuksen haastaen kilpailijansa, mutta samalla julkaistiin edullisempi Razr 40.

Pohjimmiltaan kyseessä on samankaltainen puhelin, mutta tekniikkaa on karsittu. Tämä on kuitenkin luonnollista, sillä Motorolan tavoitteena on ollut tarjota markkinoiden edullisin taittuvanäyttöinen puhelin. Tähän on myös pystytty, eikä kilpailijoilta ole nähty haastajaa. SuomiMobiilissa Motorola Razr 40 -puhelinta on testattu muutaman viikon ajan, joten nyt on aika katsoa, millaisesta laitteesta on kyse.

Motorola Razr 40 -puhelimessa on teknisesti paljon mielenkiintoista. Motorola hyödyntää 6,9 tuuman taittuvaa 144 hertsin näyttöpaneelia, Snapdragon 7 Gen 1 -järjestelmäpiiriä, 64 megapikselin kaksoiskameraa sekä 4200 milliampeeritunnin akkua. Lisäksi Motorola jatkaa puhtaan Android-kokemuksensa tarjoamista.

Suomessa Motorola Razr 40 on ollut myynnissä heinäkuun puolivälistä lähtien. Hintaa puhelimen 8 + 256 gigatavun versiolla on uutena 899 euroa. Kyseessä on siis selvästi edullisempi vaihtoehto kuin esimerkiksi Motorola Razr 40 Ultra 1199 euron hinnalla tai Samsung Galaxy Z Flip 5 1249 euron hinnalla.

Tässä arvostelussa tulemme tarkastelemaan Motorola Razr 40 -puhelinta kattavasti rakenteen, teknisien ominaisuuksien, kameroiden sekä käyttökokemuksen kannalta. Lisäksi testijakson aikana toteutimme puhelimelle tutut testit, jotka käydään artikkelissa läpi. Alapuolella on vielä listaus puhelimen tärkeimmistä teknisistä tiedoista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tekniset tiedot
Motorola Razr 40 (XT2323-1)
Mitat [suljettuna]: 73.95 x 88.24 x 15.8 mm
Mitat [avattuna]: 73.95 x 170.82 x 7.35 mm
Paino: 188.6 g
Rakenne: Alumiinikehys / Gorilla Glass Victus-lasi / Tekonahka / IP52
Päänäyttö [taipuva]: 6.9 tuumaa / LTPO OLED / 2640 x 1080 / 22:9-kuvasuhde / 144 Hz / HDR10+ / 1400 nitiä
Ulkonäyttö: 1.5 tuumaa / 194 x 368 / OLED / 60 Hz / 2:1-kuvasuhde / HDR10+ / 144 Hz / 1000 nitiä
Suoritin: 8-ytiminen Qualcomm Snapdragon 7 Gen 1 (Adreno 644)
Muisti: 8 Gt RAM-muistia [LPDDR4X]
Tallennustila: 256 Gt sisäistä tallennustilaa (UFS 2.2)
Takakamera: 64 MP pääkamera (f/1.7 / 1/2" / 0.7 µm / PDAF / LAF / OIS) + 13 MP ultralaajakulma (f/2.2 / 1.12 µm / AF / 120 astetta) + LED-salama
Etukamera [sisäpuolella]: 32 MP etukamera (f/2.4 / 0.7 µm)
Akku: 4200 mAh (ei irrotettava)
Lataus: 30 watin langallinen lataus / 5 watin langaton lataus
Käyttöjärjestelmä: Android 13 / My UX
Päivityslupaus: 3 vuotta Android-versioita ja 4 vuotta tietoturvapäivityksiä
Muuta: NFC / Dual-SIM (nano-SIM + eSIM)
Liitännät: USB-C (USB 2.0)
Ääni: Bluetooth 5.3 / stereokaiuttimet
Tunnistimet: valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin / E-kompassi / gyroskooppi / sormenjälkilukija kyljessä
Värit: Vihreä (Sage Green) / Violetti (Summer Lilac) / Vaalea (Vanilla Cream)
Hinta: 899 €

Myyntipakkaus

Motorola Razr 40:n myyntipakkaus ja sen sisältö.

Motorola toimittaa puhelin perinteikkäässä myyntipakkauksessa, jollainen on nähty aikaisemmissakin Motorolan puhelimissa. Väritykseltään paketti on ruskea ja siinä on Motorolan logo sekä puhelimen mallinimi. Myyntipakkaus edustaa myös uusittua ekologisempaa toteutusta, jossa ei ole käytetty muovia ja käytössä on soijamuste. Pakkauksen takana on paljon erilaista tekstiä ja yhdellä sivulla on ilmoitettuna laitteen malliversio, muistiversio sekä IMEI-tiedot.

Pakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse puhelin paperiin käärittynä. Puhelimen alapuolella on oma pahvitasanne, jonka alapuolelta paljastuu 33 watin pikalaturi sekä USB-A>USB-C-lataus- ja tiedonsiirtokaapeli. Myyntipakkauksen kannesta löytyy erillinen pahvitasku, jossa on kovamuovinen suojakuori, metallinen SIM-korttiluukun avaustyökalu, pikakäyttöopas sekä turvallisuustietoja.

Motorola on toteuttanut myyntipakkauksesta hieman erilaisen kuin monet muut valmistajat. Motorola Razr 40:n ostajat saavat mukana kaiken käytön aloittamiseen vaadittava. Henkilökohtaisesti olen tyytyväinen pikalaturista sekä suojakuoresta. Näistä usein karsitaan monissa muissa saman kategorian puhelimissa.

Paketissa on myös Motorolan ”brändituoksu”, joka on yllättävän vahva. Kyseessä on kuitenkin miellyttävä tuoksu, mutta hajuherkille se ei ole varmasti mieleen. Haju ei myöskään haihdu paketista kovin helposti, vaan se tulee vahvasti esille aina kun paketin joutuu avaamaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laatutuntuma ja ulkoiset huomiot

Motorola Razr 40 on ulkoisesti pitkälti sama laite kuin Razr 40 Ultra, sillä pohjana on täysin sama toteutus. Motorola on pyrkinyt tuomaan premium-tuntumaa ja näyttävyyttä myös edullisempaan hintapisteeseen. Puhelimesta on kolme tyylikästä väriversiota, jotka ovat vihreä Sage Green, vaalea Vanilla Cream sekä testiinkin saatu violetti Summer Lilac.

Lähestymistapa muotoiluun on enemmän Samsungin kaltainen, mutta onneksi myös hieman erilainen. Verrattuna aikaisempiin taittuviin, on Motorola onnistunut saamaan Razr 40 -puhelimesta kapeamman sekä yleisesti kompaktimman. Motorola hyödyntää kehyksessä 7000-sarjan kestävää alumiinia, joka on viimeistelty mattapintaiseksi. Lasipintana on Gorilla Glass Victus, joka antaa hyvän suojan ulkonäytölle ja kameroille kolhuja ajatellen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Motorola hyödyntää puhelimessa tuttua vegaaninahkaista ratkaisua, joka on tuotu nyt laitteen taka- ja etuosaan kauttaaltaan. Kyse on yksinkertaisesti tekonahkasta, joka on muovia. Tästä huolimatta pinta on erittäin miellyttävä, sillä se on pehmeä ja tuntuu kädessä hyvältä. Testijakson aikana tekonahka ei kulunut tai kerännyt likaa, vaan se pysyi hyvänä ainakin kahden viikon aktiivisen testijakson aikana.

Käsituntuma puhelimessa on hyvä ja kapeampi toteutus on selvä parannus. Motorola Razr 40 ei ole liian leveä, vaan puhelimesta saa hyvän otteen. Pyöristetty kehys on myös avainasemassa mukavassa käsituntumassa. Lisäksi tekonahkainen takapinta on erittäin miellyttävä tuoden mukanaan pehmeyttä, mutta samalla myös lisää pitoa. Lisäksi tykkäsin paljon tekonahkan sekä mattapintaisen alumiinikehyksen yhdistelmästä.

Motorola Razr 40 -puhelimelle on luvattu yhtiön muistakin puhelimista tuttu IP52-luokituksen mukainen roiskevedenkestävyys, eikä puhelin ole täysin vedenkestävä. Kyseessä on selvä heikkous verrattuna Samsungin vastaaviin puhelimiin, jotka kestävät kokonaan vettä. Toki roiskevedenkestävyys on parempi kuin ei mitään, mutta myös enemmän voisi vaatia. Taittuvanäyttöisissä puhelimissa vedenkestävyyden toteuttaminen on haastavaa, joka on myös ymmärrettävissä. On myös hyvä huomata, että kyseessä on edullisin taittuvanäyttöinen puhelin, joten vedenkestävyys ei ole yhtä pakollinen kuin kalliimmissa.

Puhelimen mitoiksi on ilmoitettu avattuna 73,95 x 170,82 x 7,35 millimetriä ja suljettuna 73,95 x 88,24 x 15,8 millimetriä. Puhelin taittuu siis mukavan kompaktiksi, mutta avattuna se on melko korkea suhteutettuna leveyteen. Paksuutta on hieman enemmän kuin isovelimallilla. Painoa Motorola Razr 40 -puhelimella on 188,6 grammaa, joka on saatu mielestäni hyvin pidettyä kurissa.

Mukana tuleva suojakuori.

Laadukkaat materiaalit yhdessä huolellisesti viimeistellyn rakenteen kanssa antavat vakuuttavan laatuvaikutelman. Puhelinta taivuteltaessa kevyesti käsien välissä ei ollut havaittavissa merkittävää natinaa tai periksi antamista. Sarana ei myöskään pitänyt mitään häiritseviä ääniä. Avattuna puhelin tuntuu, että se ei avaudu aivan suoraksi, mutta se ei itseäni suuremmin haitannut. Lisäksi suljettuna saranassa tuntuu olevan hieman väljyyttä, mutta ei onneksi liiaksi.

Suurimmat uudistukset nähdäänkin juuri saranassa, joka on selvästi vakuuttavampi. Saranan ansiosta puhelin taittuu saumattomasti, eikä näytön väliin jää mitään ylimääräistä rakoa. Kyseessä on niin sanottu pisaramainen sarana, joka tuottaa samalla aikaisempaa pienemmän taitoskohdan näyttöön. Uudistetun saranan ansiosta puhelimen voi asettaa mihin kulmaan tahansa, kun aikaisemmin Motorolan taittuvat puhelimet olivat pääasiassa vain auki tai kiinni.

Sarana on melko jämäkkä, joten puhelimen avaamiseen tarvitaan lähes aina kaksi kättä. Toki avaus yhdelläkin kädellä on mahdollista, mutta se vie aikaa. Sulkeminen yhdellä kädellä on kuitenkin selvästi helpompaa. Kokonaisuus on kunnossa ja Motorola on tehnyt miellyttäviä parannuksia saranaan.

Suljettuna Motorola Razr 40 -puhelimen etuosassa on pieni näyttöpaneeli, jonka rinnalla on kaksi kamerasensoria, LED-salamavalo sekä lasertarkennuksen sensori. Kameroiden ja näytön kokonaisuus ulkonee hieman muusta rungosta, mutta ei kuitenkaan paljoa. Puhelimen takaosassa on suljettuna ainoastaan perinteikäs M-logo sekä teksti ”Razr”.

Kun puhelin avataan, sisältä paljastuu taittuva näyttöpaneeli. Näyttö peittää pinta-alasta reilut 85 prosenttia, joten Motorola on tällä kertaa lähtenyt kutistamaan kehyksiä. Näytön kehykset ovat tasapaksut, eikä ne ole liian suuret. Yläreunassa on etukameraa varten tehty reikä, jonka rinnalla on näytön alapuolelle asetettuna valo- ja etäisyysanturit. Puheluihin käytettävä kuuloke on sijoitettu näytön yläpuolelle muovikehykseen. Motorola on loogisesti asettanut taittuvan näytön hieman omaan syvennykseensä ja ympärillä on pieni muovista tehty korotus.

Puhelimen ollessa avattuna, on oikeassa reunassa mikrofoni äänenvoimakkuuspainikkeet sekä virtapainike, johon on yhdistetty sormenjälkilukija. Painikkeet jäävät puhelimen yläreunaan, josta ne ovat varsin haastavasti saavutettavissa, mutta niiden sijaintiin tottui käytössä. Painikkeet ovat valmistettu kehyksen tapaisesti alumiinista ja niiden tuntuma on todella hyvä.

Motorola Razr 40:n vasemmassa reunassa on vain SIM-korttiluukku, jonne on mahdollista asettaa yksi nano-SIM-kortti. Toinen SIM-korttipaikka on toteutettu eSIM-ratkaisulla, mutta muistikorttipaikkaa ei ole. Laitteen yläreunassa on yksi mikrofoni sekä alareunasta löytyy kaiutin, USB-C-liitin sekä yksi mikrofoni lisää.

Näytöt

Motorola hyödyntää täysin samaa taittuvaa näyttöpaneelia kuin Razr 40 Ultrassa, joten siitä ei ole karsittu juurikaan. Motorola on kuitenkin tehnyt merkittävän muutoksen ulkopuolen näyttöön, joka on nyt selvästi pienempi.

Sisänäyttö on 6,9 tuuman kokoinen ja se perustuu pOLED-tekniikkaan. Näytössä on Full HD+ -tarkkuus, eli 2640 x 1080 pikseliä. Lisäksi näyttöön on saatu 22:9-kuvasuhde, erittäin korkea 144 hertsin virkistystaajuus, 1400 nitin kirkkaus sekä HDR10+ -tuki. Verrattuna aikaisempiin puhelimiin on Motorola tehnyt näytöstä kapeamman sekä korkeamman, joten se on nyt lähempänä Samsungin ratkaisua.

Testijakson aikana tykkäsin Motorola Razr 40:n sisänäytön tarjoamasta kokemuksesta, sillä se ei poikkea ollenkaan isovelimallista. Esimerkiksi 413 pikselin tarkkuus tuumaa kohden on tarpeeksi hyvä, eikä yksittäisien pikseleiden havaitseminen paljain silmin ole helppoa. Aikaisempaa korkeampi kirkkaus on myös hyvä, sillä 1400 nitiä riittää kirkkaassakin valaistuksessa. Suorassa auringonvalossa luettavuus hieman heikkenee, mutta kyllä näytöstä silti saa hyvin selvää.

Pieni muutos on saatu näytön virkistystaajuuteen, joka on Razr 40:n kohdalla tiputettu 165 hertsistä 144 hertsiin. Tämä johtuu järjestelmäpiirin tarjoamasta tuesta. Tästä huolimatta Motorola hyödyntää LTPO-paneelia, jonka ansiosta virkistystaajuus voi vaihdella 1-144 hertsin välillä. Oletusarvoisesti näyttö pysyy melko yleisesti 90 tai 120 hertsissä näytettävän sisällön perusteella, sillä 144 hertsiä voidaan hyödyntää ainoastaan Gametime-tilassa pelattaessa tuettuja pelejä.

Kokonaisuus on kuitenkin jatkuvasti erittäin sulava, enkä ainakaan itse näe suurta eroa 120 ja 144 hertsin välillä. 1 hertsin virkistystaajuus voidaan saavuttaa vähäisen käytön tilanteissa, joka säästää akkua. Käyttäjät voivat pakottaa näytön myös 60 hertsiin, mutta itse käytin testijakson aikana korkeaa dynaamista tilaa.

AMOLED-tekniikka takaa näytölle loistavan värintoiston, sillä musta on oikeasti mustaa. Ainakaan itsellä ei tullut tarvetta haluta säätää näytön väritoistoa itse. Puhelin tarjoaa luonnollisestikin Widevine L1 -sertifikaatin, joten laadukkaan sisällön toistaminen on mahdollista myös monissa suoratoistopalveluissa. Esimerkiksi Netflix tarjoaa toistamisen maksimissaan Full HD -tarkkuudella, mutta ainakaan kirjoitushetkellä HDR-toiminnot eivät olleet tuettuna. HDR:stä päästään nauttimaan muun muassa YouTubessa.

Motorola on vienyt myös parempaan suuntaan näytön kehyksiä. Kehykset ovat nyt kauttaaltaan symmetriset, joka miellyttää ainakin itseäni. Lisäksi kehykset ovat selvästi pienemmät kuin aikaisemmin. Näytön yläreunassa on etukameraa varten tehty reikä, joka ei ole pienimmästä päästä. Se vie hieman ylimääräistä tilaa näytöltä, mutta onneksi ei kuitenkaan liiaksi.

Näyttöä varten Motorola on toteuttanut joitakin ominaisuuksia, joilla pystyy personoimaan kokemusta. Esimerkiksi näytön toistamia värejä voidaan säätää kahden oletusasetuksen kautta, jotka ovat luonnollinen ja kylläinen. Lisäksi värilämpötilaa on mahdollista säätää joko viileämmäksi tai lämpimämmäksi. Näyttö on saanut myös välkkymisen eston (DC-himmennys), joka estää näytön välkkymistä pimeissä ympäristöissä. Näyttöasetuksista voidaan säätää myös yövaloa, tummaa teemaa sekä muita näytön perusasetuksia.

Saranan ansiosta näytön taitoskohtaan on saatu myös muutoksia. Kyseessä on niin sanottu pisarasarana, eli näyttö ei taitu aivan kokonaan, vaan se jää pisaramaiseen muotoon saranan suojaan. Motorola on onnistunut saamaan taitoskohdasta selvästi pienemmän kuin aikaisemmin. Taitos ei ole jyrkkä, vaan miellyttävän huomaamaton. Sen kyllä huomaa kun puhelinta katsotaan pienestä kulmasta, mutta suoraan katsottuna sitä ei havaitse. Sen myös tuntee sormella, mutta se ei ole liian selvästi läsnä.

Näytön Motorola on suojannut muun muassa Samsungin puhelimista tutuksi tulleella Ultra Thin Glass -tekniikalla, jonka luvataan parantavan kestävyyttä. Näytön päällä on kuitenkin muovinen suojakalvo ja näyttö itsessään on edelleen melkoisen pehmeää materiaalia. Puhelinta ei kannata käyttää terävien kynsien kanssa tai muutenkaan altistaa teräville asioille. Näyttö on herkkä naarmuuntumaan, tai ainakin painaumat näkyvät siinä hyvin. Testijakson aikana näyttöön ei saatu merkittäviä jälkiä, vaan tarkkaan katsoen esillä oli vain pari pientä pintanaarmua.

Verrattuna isovelimalliin merkittävä muutos on esillä ulkonäytössä. Motorolalle tuttua suurta näyttöpaneelia ei enää tarjota, vaan Razr 40:n kohdalla siitä on säästetty. Nyt tarjolla on vain 1,5 tuuman kokoinen näyttö, jollainen nähtiin esimerkiksi Samsungin ensimmäisen sukupolven taittuvissa simpukkapuhelimissa.

Näytössä hyödynnetään OLED-tekniikkaa ja siinä on 2:1-kuvasuhde. Näytön tarkkuus yltää 194 x 368 pikseliin, joka takaa 282 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on kerrottu olevan tuki 8-bittisille väreille, 60 hertsin virkistystaajuudelle, 120 hertsin kosketusherkkyydelle sekä 1000 nitin kirkkaudelle. Näyttö on siis teknisesti myös kohtuullinen, joka ajaa asiansa ottaen huomioon 1,5 tuuman kokoluokan.

Razr 40:n kohdalla puhelinta ei pysty hallitsemaan kokonaan ulkonäytöltä, vaan toimintaa on tietysti rajoitettu. Motorola on kuitenkin saanut mukaan yllättävän paljon toimintoja, jotka tekevät näytöstä tarpeellisen. Ulkonäyttö on tarkoitettu erityisesti ilmoituksien sekä kellonajan tarkastelua varten. Kellon rinnalla on esillä myös päivämäärä sekä akun varaustaso.

Ulkonäytölle on kustomoitu erilaisia paneeleita, joista käyttäjät voivat valita mieluisansa sekä vaihdella järjestystä. Paneeleja ovat muun muassa ajastin, kalenteri, media, sää, yhteystiedot sekä ääninauhuri. Ulkonäytöltä onnistuu siis musiikin hallinta, kalenterin tarkastelu sekä esimerkiksi pikainen sään tutkailu.

Näytössä paneeleiden välillä voidaan vaihdella pyyhkäisemällä sivulle. Ilmoituksiin päästään pyyhkäisemällä ylös ja pika-asetukset saadaan näkyviin pyyhkäisemällä alaspäin. Ulkonäytöltä voi hallita yhdeksää pika-asetusta, jotka ovat Wi-Fi, näytön kirkkaus, Bluetooth, lentotila, äänitila, taskulamppu, älä häiritse, hotspot sekä virransäästötila. Pika-asetuksia ei erikoisesti pysty itse määrittämään tai muokkaamaan. Ulkonäytöllä voidaan myös hallita kameraa sekä ottaa selfiekuvia pääkameroilla.

Testijakson aikana huomasin ulkonäytön olevan miellyttävä ja tarjoavan kattavasti erilaisia perustoimintoja. Pääasiassa itsellä ulkonäytön käyttäminen oli ilmoituksien tutkailua sekä musiikin hallintaa, mutta tietysti suurimmassa osassa tapauksissa on otettava käyttöön laitteen suurempi näyttö.

Tekniikka ja suorituskyky

Suorituskyvystä Motorola on karsinut, jotta hinta on saatu painettua alaspäin. Motorola Razr 40 pitää sisällään Qualcommin kehittämän Snapdragon 7 Gen 1 -järjestelmäpiirin, joka on suunnattu keskihintaluokan puhelimiin. Isovelimallin huippusuorituskykyä ei ole siis tarjolla, mutta Snapdragon 7 Gen 1 on melko järkevä valinta, vaikka mitään mullistavaa se ei tarjoakaan.

Snapdragon 7 Gen 1 -järjestelmäpiiri on valmistettu kehittyneemmällä 4 nm prosessilla ja kyseessä on kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri. Yksi on Cortex-A710-ydin, joka toimii korkealla 2,4 GHz:n kellotaajuudella. Lisäksi järjestelmäpiirissä on kolme 2,36 GHz:n kellotaajuudella toimivaa samaista Cortex-A710-ydintä sekä neljä 1,8 GHz:n kellotaajuudella toimivaa Cortex-A510-ydintä. Snapdragon 7 Gen 1 on varusteltuna myös Adreno 644 -grafiikkaprosessorilla.

Qualcommin mukaan Snapdragon 7 Gen 1 olisi 20 prosenttia tehokkaampi kuin Snapdragon 778G -järjestelmäpiiri sekä samalla tekoälyn suorituskykyä on parannettu 30 prosentilla. Qualcommin lupauksien mukaan kyseessä on siis luonnollinen päivitys Snapdragon 778G -piirille, mutta se ei kuitenkaan ole mitenkään dramaattisesti parempi.

Suomessa Motorola Razr 40 on saatavilla vain yhdessä muistiversiossa, joka tarjoaa 8 gigatavua RAM-muistia sekä 256 gigatavua sisäistä tallennustilaa. Motorola hyödyntää puhelimessa LPDDR4X-RAM-muistia sekä UFS 2.2 -tallennustilaa, jotka ovat varsin normaalit toteutukset ottaen huomioon järjestelmäpiirin. Valitettavasti Motorola ei tarjoa muistikorttipaikkaa, joten käyttäjien on tyydyttävä 256 gigatavuun tai erillisiin pilvitallennustiloihin.

Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tuttuja suorituskykytestejä, jotka paljastavat puhelimen suorituskyvyn olevan selvästi heikompi kuin Razr 40 Ultrassa tai muissa kilpailevissa taittuvissa puhelimissa. Tietystikään keskihintaluokan ja huipputason piirejä ei voikaan verrata täysin keskenään, mutta Snapdragon 7 Gen 1 tarjoaa riittävän suorituskyvyn. Alapuolella olevasta taulukosta voi verrata Motorola Razr 40:n saamia tuloksia Snapdragon 8+ Gen 1 -piiriin perustuvan Razr 40 Ultran sekä Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -piiriin perustuvan Samsung Galaxy Z Flip 5 -puhelimen kanssa.

Testitulokset
Motorola Razr 40 (SD7G1) Motorola Razr 40 Ultra (SD8+G1) Samsung Galaxy Z Flip 5 (SD8G2FG)
AnTuTu (V8): 659 731 pistettä 1 002 719 pistettä 1 224 352 pistettä
Geekbench 6 (single): 1069 pistettä 1845 pistettä 2046 pistettä
Geekbench 6 (multi): 2975 pistettä 4559 pistettä 5347 pistettä
PCMark: 13 419 pistettä 15 526 pistettä 14 813 pistettä
3DMark Wild Life Extreme: 825 pistettä 1407 pistettä 3604 pistettä
Mitä korkeammat pisteet sitä suorituskykyisempi laite. *Testi ei ollut käytettävissä puhelimella tai sitä ei ole testattu.

Suorituskykytestien kohdalla on kuitenkin hyvä muistaa, etteivät ne anna täysin realistista kuvaa puhelimien suorituskyvystä. Suorituskykytesteissä puhelimet laitetaan äärirajoille, mutta päivittäisessä käytössä vastaavia tilanteita ei tuskin kovin paljon ole. Suorituskyky on Motorola Razr 40:n kohdalla sillä tasolla, jota nähdään yleensä 300-450 euron älypuhelimissa.

Puhelin maksaa 900 euroa, joten normaalissa tilanteessa suorituskyky olisi heikko verrattuna hintaan. Mutta kun kyseessä on taittuvanäyttöinen puhelin, niin muut toteutukset tuovat laitteelle selvästi lisää hintaa. Motorola Razr 40 ei ole sellaisille käyttäjille, jotka haluavat huipputason suorituskykyä, mutta mielestäni suorituskykyä on riittävästi ajatellen puhelimen kohderyhmää.

Snapdragon 7 Gen 1 on sen verran suorituskykyinen, että se ei tuota mitään ongelmia. Motorola Razr 40 tuntui toimivan testijakson aikana erinomaisesti, eikä heikompi suorituskyky ollut juurikaan havaittavissa verrattuna Motorola Razr 40 Ultraan. Tietysti esimerkiksi raskaiden sovellusten tai pelien kanssa voi havaita pientä eroavaisuutta, mutta yleisesti laite tuntui toimivan sujuvasti. Motorola on mielestäni onnistunut optimoimaan ohjelmiston ja laitteiston toimimaan erinomaisesti yhdessä.

Snapdragon 7 Gen 1 -järjestelmäpiirissä on päivitetty Snapdragon X62 -5G-modeemi, joka takaa toiminnan non-standalone- ja standalone-5G-verkoissa (NSA ja SA). Suomessa puhelimessa on ainoastaan tuki sub-6 GHz -taajuuksille. Qualcommin mukaan 5G-verkoissa päästään teoreettisesti jopa 4,4 Gbps latausnopeuksiin.

Motorola Razr 40 tarjoaa vain yhden fyysisen nano-SIM-korttipaikan, mutta dual-SIM-ominaisuudet saadaan käyttöön eSIM-tuen ansiosta. Puhelimen eSIM on tuettuna suurimpien operaattoreiden toimesta Suomessa.

Motorola Razr 40 -puhelimessa on lisäksi Wi-Fi 6E -tuki sekä NFC-yhteys. NFC on sijoitettuna erikoisesti puhelimen takaosan alaosaan, joten kaupan kassalla maksaessa se oli hieman erikoinen. Värinämoottori on hyvä, sillä se on miellyttävä ja antaa mukavan palautteen.

Muuta tekniikasta

Motorola ei ole karsinut äänentoistosta, sillä Razr 40 tarjoaa saman stereokokemuksen kuin isovelimallikin. Pääkaiuttimena hyödynnetään alaosan kaiutinta ja toisena käytetään puheluihin tarkoitettua kuuloketta. Äänenlaadun todettiin olevan hyvä, mutta ei kuitenkaan parasta hintaluokassaan. Puhelimen kompaktiin rakenteeseen ei tietenkään mahdu mitään suuria kaiutinelementtejä, mutta siitä huolimatta Motorola on saanut äänenlaadun hyväksi.

Itselle äänenlaatu riitti mainiosti YouTube-videoihin, mutta musiikkia kuunnellessa kannattaa kuitenkin yhdistää kuulokkeet. Motorola Razr 40:n kaiuttimista tuntui lähtevän mukavan paljon ääntä. Motorola ei tarjoa kuulokeliitintä, vaan käyttäjien on tyydyttävä langattomiin kuulokkeisiin. Langattomia kuulokkeita varten Motorola tarjoilee uutuuspuhelimessa Bluetooth 5.3 -yhteyden ja tuettuna on monet Qualcommin laadukkaat äänitekniikat.

Motorola mainostaa puhelinta Snapdragon Sound -tuella, joka kaikessa lyhykäisyydessä tarkoittaa Motorola Razr 40:n tukevan aptX-, aptX HD- ja aptX Adaptive -tekniikoita. Lisäksi mukana on myös muita parannuksia, jotka tekevät äänikokemuksesta paremman langattomien kuulokkeiden kanssa. Testijakson aikana puhelimessa ei havaittu ongelmia langattomia kuulokkeita käytettäessä, vaan yhteys oli vakaa.

Sormenjälkilukija löytyy puhelimen oikeasta kyljestä virtapainikkeen yhteyteen integroituna. Kyseessä on tässä laitekategoriassa yleinen toteutus, josta ainakin tykkään itse. Huomasin itse avaavani lukituksen sormenjäljellä jo ennen kuin avaan puhelimen suuren näytön käyttöön, jolloin lukija on selvästi paremmin saavutettavissa. Jos puhelimen avaa ensin, niin silloin sormenjälkilukijaan joutuu jopa hieman kurottamaan.

Sormenjälkilukijan avulla lukitus aukeaa yleisesti välittömästi, ja vain harvoin on havaittavissa virheilmoituksia. Motorola on mielestäni onnistunut nopeuttamaan lukitusanimaatiota, joka tekee kokemuksesta nopeamman. Jos kuitenkin sormi on likainen tai märkä, niin silloin lukija ei pysty tunnistamaan sormea yhtä vaivattomasti.

Toinen biometrinen lukituksen avaustapa Motorola Razr 40 -puhelimessa on kameraan pohjautuva kasvojentunnistus. Kasvojentunnistus toimii niin ulkopuolen kameralla kuin myös sisäpuolen selfiekameralla. Lukitus saadaan siis avattua helposti jo laitteen ollessa kiinni.

Kasvojentunnistus tuntui toimivan pääosin hyvin ja nopeasti, sillä lukitus avautui lähes heti näytön avaamisen jälkeen. On kuitenkin hyvä huomata, ettei etukameraan perustuva kasvojentunnistus ole yhtä tietoturvallinen ratkaisu kuin sormenjälkilukija, sillä se saatetaan pystyä ohittamaan kuvalla. Tämän takia testijakson aikana luotettiin enemmän sormenjälkilukijaan, eikä kasvojentunnistus ollut päivittäisessä käytössä.

Akku ja lataus

Motorola on onnistunut kasvattamaan akun kokoa selvästi Razr 40 -puhelimen kohdalla verrattuna Razr 40 Ultraan. Puhelimen sisällä on 4200 milliampeeritunnin akku, kun isovelimallissa on 3800 milliampeeritunnin akku. Motorola on kertonut akun kestävän yli 30 tuntia, joka tarkoittaa hieman yli yhtä päivää.

Testijakson aikana itse totesin akun kestävän paremmin kuin Razr 40 Ultrassa, joten nyt päästään mukavasti yli yhden päivän. Akun kanssa ei koettu ongelmia, vaan iltaisin virtaa oli usein jäljellä yli 25 prosenttia. Toki akunkesto ei ole normaalien puhelimien tasolla, mutta tulokset olivat ilahduttavia ottaen huomioon taittuvanäyttöisen formaatin. Kevyellä käytöllä kaksi päivää voi olla saavutettavissa, mutta itselle riittää, että akku kestää yhden aktiivisen päivän.

Motorola ei ole karsinut latausratkaisuista, vaan Razr 40 tukee myös 30 watin pikalatausta, joka on paperilla parempi kuin kilpailijoilla. Pikalataus ei kuitenkaan vedä vertoja Motorolan perinteisempien puhelimien latauksille, joissa on nähty jopa 125 watin lataus. Tämä johtuu muun muassa laitteen sisällä olevasta pienemmästä tilasta, jonka takia tehokkaampia latauksia ei ole pystytty kunnolla toteuttamaan.

Motorola toimittaa puhelimen mukana edelleen laturin, joka ei ole itsestäänselvyys. Puhelin tukee myös USB Power Delivery -standardia, joten pikalataus ei vaadi mitään ihmeellisiä latureita. Tämän ansiosta pystyimme toteuttamaan puhelimelle helposti lataustestin, joka on nähtävillä alapuolella olevasta kuvaajasta.

Motorola Razr 40:n akun lataus mukana toimitettavalla pikalaturilla.

Lataustesti paljasti puhelimen akun vaativan tyhjästä täyteen latautumiseen 60 minuuttia. Motorola on saanut 10 minuuttia latausajasta pois verrattuna Razr 40 Ultraa, joka on jopa hämmästyttävää ottaen huomioon suurentuneen akun. Kyseessä on edelleen pitkä latausaika verrattuna moniin perinteisempiin puhelimiin, jotka latautuvat alle 45 minuutissa tyhjästä täyteen.

30 minuutissa akkua saadaan 60 prosentin verran ja 90 prosentin taso saavutetaan 48,5 minuutissa. Lataus hidastuu loppua kohden mentäessä, sillä ensimmäiset 10 prosenttia latautuvat 3,5 minuutissa ja viimeiset 10 prosenttia latautuvat 11,5 minuutissa. Lataus onnistuu siis mukavan nopeasti ja virtaa saadaan muutamassa minuutissa jälleen pitkäksi aikaa.

Motorola on tuonut puhelimeen isovelimallin mukaisesti myös langattoman latauksen, joka yhtiön taittuvista on aikaisemmin puuttunut. Kyseessä on mukava lisä, mutta se ei ole kovinkaan nopea. Langattomasti voidaan ladata ainoastaan 5 watin teholla, joten se ei ole kovinkaan käytännöllinen. Käänteistä langatonta latausta ei laitteessa ole.

Kamerat

Kameroiden osalta Motorola on lähtenyt tarjoamaan tarkempaa pääkameraa verrattuna isovelimalliin, mutta yleisesti ainakaan parempaa laatua ei kannata odottaa. Mukaan ei ole onneksi saatu mitään turhia kameroita, vaan toteutus on juuri sellainen, mitä voisi kuvitella taittuvanäyttöisessä puhelimessa olevankin.

Pääkamerana toimii 64 megapikselin tasoinen sensori, joka perustuu OmniVisionin kehittämään OV64B-sensoriin. Kokoa sillä on 1/2 tuumaa ja siinä on 1.4 mikronin pikselikoko. Pääkameran kaverina on f/1.7-aukolla varusteltu linssi. Kamera tukee vaiheentunnistavaa automaattitarkennusta, jonka lisäksi siinä on optinen kuvanvakautus.

Toinen kameroista on 13 megapikselin ultralaajakulmakamera, joka perustuu Hynixin kehittämään 1.12 mikronin pikselikoolla varusteltuun sensoriin. Ultralaajakulmakamerassa on f/2.2-aukolla varusteltu linssi, jonka avulla pystytään taltioimaan kuvia 120 asteen kuvankentällä. Ultralaajakulmakamerassa on myös tuki automaattitarkennukselle, joten sitä voidaan käyttää esimerkiksi makrokuvaamiseen.

Motorola Razr 40 tarjoaa etuosassa 32 megapikselin tasoisen selfiekameran, joka perustuu OmniVisionin kehittämään sensoriin. Sensori on kooltaan 1/3 tuumaa ja siinä on 0.7 mikronin pikselikoko sekä f/2.4-aukolla varusteltu linssi. Etukamerassa on kiinteä tarkennus.

Motorola Razr 40:n kamerat lyhyesti:

  • Takaosan kaksoiskamera:
    • Pääkamera: 64 megapikseliä (OmniVision OV64B, f/1.7, 1/2”, 1.4 µm, PDAF, OIS)
    • Ultralaajakulma: 13 megapikseliä (Hynix HI1336, f/2.2, 1/3.0” 1.12 µm, AF, 120 astetta)
  • Etukamera: 32 megapikseliä (OmniVision OV32B40, f/2.4, 1/3”, 0.7 µm, FF)

Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella OneDrivesta.

64 megapikselin kameran kanssa hyödynnetään pikseleiden yhdistämistekniikkaa, jolloin lopputulokseksi saadaan 16 megapikselin tasoisia kuvia. Tietysti myös 64 megapikselin kuvien ottaminen on mahdollista erillisessä kuvaustilassaan, mutta testijakson aikana kameroita käytettiin pääasiassa vain oletusasetuksilla.

Hyvässä valaistuksessa pääkamera tuntui olevan hyvä, mutta ei kuitenkaan yllättävä ottaen huomioon hintapisteen. Kuviin saadaan mukavasti yksityiskohtia ja melua on miellyttävän vähän. Värit ovat monessa tilanteessa luonnolliset, mutta toisinaan kamera tuntui tekevän kuvista luonnottoman tummia.

Heikossa valaistuksessa Motorola hyödyntää automaattista yökuvaustilaa, jolloin kuvia otetaan hieman pidemmällä valotusajalla. Kuvien pehmeys lisääntyy merkittävästi, mutta kokonaisuus on mielestäni kunnossa. Värit ovat edelleen luonnolliset ja yksityiskohtia on edelleen riittävästi. Erillisessä Night Vision -yökuvaustilassa kuviin saadaan vielä enemmän valoa ja yksityiskohdat ovat tarkemmat.

Alapuolella on muutamia kuvia, jotka ovat otettuna pääkameralla.

Ultralaajakulmakamera on samanlainen kuin Razr 40 Ultrassa, mutta tällä kertaa Motorola on saanut mukaan normaalimman 120 asteen kuvakentän. Kuvat ovat siis laajempia, joka miellyttää ainakin itseäni.

Hyvässä valaistuksessa ultralaajakulmakamera tuottaa hyvää jälkeä, sillä mukaan saadaan riittävästi yksityiskohtia ja värit taltioituvat yksityiskohtaisesti. Toisinaan värit tuntuivat olevan jokseenkin haaleita, mutta ei liian häiritsevästi. Kuvissa on myös hyvä dynaaminen alue.

Kuvien pehmeys on kuitenkin jälleen suurempi reunoja kohden mentäessä, mutta terävyys on hyvä keskiosasta. Tämän huomaa paremmin nyt, kun kuvausalue on laajempi.

Heikommassa valaistuksessa ultralaajakulmakuvat ovat pehmeitä, joten kameraa kannattaa käyttää vain hyvässä valossa. Pehmeys lisääntyy pienessäkin hämäryydessä, joten hämäräkuvaus ei ole kameran vahvuus. Kamera tukee pääkameran tavoin automaattista yökuvausta, mutta tuettuna on myös erillinen yökuvaustilaa.

Ultralaajakulmakameran vahvuus on mielestäni automaattitarkennus, joka pitää kuvat tarkkana. Tämän ansiosta ultralaajakulmakameraa voidaan käyttää myös makrokuvaamiseen. Makrokuvia voidaan ottaa 2,5 senttimetrin etäisyydeltä kohteesta.

Alapuolella on ultralaajakulmakameralla otettuja kuvia.

Razr 40 -puhelimessa on tutut keskitason videokuvaustoiminnot. Puhelin pystyy taltioimaan korkeintaan 4K 30 fps -tasoista videokuvaa pääkameralla, ja erikoisesti 4K 60 fps -kuvauksesta on karsittu. Ultralaajakulmakameran paras mahdollinen videokuvaus on 4K 30 fps -tasolla. Ulkonäytöltä videota kuvattaessa tarkkuus on vain 1080p-tasolla. Kameroiden välillä vaihtaminen kesken kuvauksen ei ole mahdollista missään tilassa. Videoiden laadun todettiin olevan perustasoa, eikä suurempia valittamisen aiheita ollut.

Etukameran osalta Motorola Razr 40 tuottaa pitkälti samanlaista jälkeä kuin Razr 40 Ultra, sillä käytössä on identtinen kameratoteutus. 32 megapikselin kamerassa Motorola hyödyntää pikseleiden yhdistämistekniikka, jolloin oletusarvoisesti kuvataan 8 megapikselin kuvia. Kameran kuvien todettiin olevan yllättävän pehmeitä useimmissa tilanteissa, mutta jos valoa on tarpeeksi kuvat ovat miellyttäviä. Kamera riittää suurimmalle osalle, mutta parempia selfiekuvia voidaan ottaa pääkameralla taittuvan toteutuksen ansiosta. Etukamera tukee myös 4K 60 fps -tasoista videokuvausta.

Puhelimessa hyödynnetään monesti kehuttua kamerasovellusta. Motorola on tuonut mukaan myös muutamia optimointeja, jotka rikastuttavat kokemusta taittuvalla näytöllä. Lisäksi kameraan päästään käsiksi puhelimen ulkonäytöltä.

Kamerasovelluksen päänäkymän yläreunassa on esillä pika-asetukset kansinäytölle, salamalle, yötilalle, HDR-kuvaukselle, kuvasuhteelle sekä painike asetusvalikkoon. Loput pika-asetukset saadaan käyttöön pyyhkäisemällä kamerasovelluksesta alaspäin, jolloin voi säätää ajastinta sekä aktiivisia kuvia.

Kamerasovelluksen alareunassa on kameran laukaisinpainike, etu- ja takakameroiden välillä vaihtamisen mahdollistava painike sekä painike, josta nähdään äskettäin otetut kuvat. Näiden painikkeiden yläpuolella on karusellimainen kuvaustilojen valitsin. Motorola Razr 40:n kohdalla kuvaustilat ovat hidas liike, video, valokuva, muotokuva, pro sekä lisää. Lisää-välilehden takaa löytyy suurempi valikoima erilaisia kuvaustiloja. Päänäkymässä on myös zoomivalitsin, jossa on pikavalinnat makrotilalle sekä ultralaajakulma- ja pääkameroille. Lisäksi tämän rinnalla on painikkeet Google Lensille sekä erilaisille filttereille.

Manuaalitilaan päästään valitsemalla kamerasovelluksen pro-tila. Manuaalitilassa on mahdollista säätää muun muassa valkotasapainoa (2300 – 7500 K), tarkennusta, ISO-arvoa (100 – 3200), suljinnopeutta (1/6000 – 32 s) sekä valotusta. Kaikki manuaalisäädöt ovat saatavilla myös puhelimen ultralaajakulmakameralle, mutta säätöasetukset saattavat olla kameroille hieman erilaiset. Manuaalitilassa on mahdollista taltioida myös RAW-kuvia perinteisten JPG-kuvien rinnalla.

Motorola on lähtenyt viemään puhelimen kamerakokemusta eteenpäin ottaen huomioon taittuvan toteutuksen sekä toisen näytön. Kamerasovellus tukee niin sanottu ”Tripod View” -tilaa, kun puhelin taitetaan L-muotoon. Tilassa kameran säätöpainikkeet saadaan näytön alaosaan ja kuvausalue löytyy yläosasta. Tämä helpottaa selfiekuvien ottamista, jos haluaa pitää puhelinta esimerkiksi pöydällä.

Tällä kertaa Motorola ei tarjoa kuvauksen esikatselu ulkopuolen näytöllä, mutta mukana on tuttu ulkonäytön animaatio. Kun puhelin huomaa, että kuvataan ihmisiä, niin silloin animaatio alkaa irvistelemään ja mahdollisesti naurattamaan kuvattavaa henkilöä.

Kameraa pystytään käyttämään myös ulkonäytöltä. Puhelinta ravistamalla saadaan kamera auki ulkonäytöllä. Kamerasovellus on optimoitu pienelle näytölle, mutta ominaisuudet ovat melko rajoitetun. Ulkonäytöllä voidaan ottaa kuvia, videota sekä muotokuvia laitteen molemmilla takaosan kameroilla. Ominaisuus mahdollistaa siis takaosan kameroiden käyttämisen selfiekuvaamiseen.

Käyttöjärjestelmä

Ohjelmistokokemuksen osalta Motorola Razr 40 on aivan kuten Razr 40 Ultra, sillä käytössä on Googlen tuorein Android 13 -käyttöjärjestelmä. Sen päällä hyrrää yhtiön oma My UX -käyttöliittymä, joka on suunniteltu tuomaan lisätoimintoja karsimatta puhtaan Androidin mukanaan tuomasta käyttökokemuksesta. Testijakson lopuksi puhelimessa oli tuoreimman saatavilla olleen päivityksen myötä Googlen 1. kesäkuuta 2023 julkaisemat tietoturvakorjaukset.

Viime aikoina Motorola on parantanut päivityslupauksiaan, ja nyt Razr 40 -puhelimelle tarjotaan yksi yhtiön parhaimmista lupauksista. Puhelin on saamassa 3 vuoden ajan Android-versiopäivityksiä sekä 4 vuoden ajan tietoturvapäivityksiä. Puhelimelle voidaan siis odottaa jatkossa Android 13-, Android 14- ja Android 15 -versioita sekä tietoturvakorjauksia aina kesäkuuhun 2027 asti. Motorolan tuntien tietoturvapäivityksiä voidaan odottaa noin kolmen kuukauden välein.

3 + 4 vuotta ei ole parhaimmasta päästä, mutta ei myöskään toivottoman huono. Samsung ja muutama muu kilpailija tarjoaa 4 + 5 vuoden lupauksen, jota voisi myös Motorolalta toivoa. Android-versioiden päivittämisen kanssa Motorola ei ole ollut viime vuosina nopein, joten uusimpia versioita ei kannata odottaa ensimmäisten joukossa. Mielestäni Motorola voisi ottaa käyttöön lippulaivapuhelimissaan joka kuukausi julkaistavat tietoruvapäivitykset, kuten yhtiö teki yrityskäyttöön suunnatun ThinkPhonen kanssa.

Android 13 on itsessään luonnollinen päivitys Android 12 -versioon. Google on tuonut mukaan muutamia uutuusominaisuuksia sekä lähtenyt parantamaan Material You -muotokieltä. Android 13 -versiossa sovellukset joutuvat erikseen pyytämään käyttäjää sallimaan ilmoituksien lähetys. Aikaisemmin ilmoituksien lähetys oli oletusarvoisesti käytössä.

Google on vienyt myös yksityisyyttä selvästi parempaan suuntaan. Android 13:n jälkeen käyttäjien ei tarvitse antaa sovelluksille lupaa käyttää koko mediakirjastoa vain yhden kohteen jakamista varten. Google kertoo myös leikepöydän historian tyhjentyvän automaattisesti jonkin ajan kuluttua, jos käyttäjä kopioi arkaluontoisia tietoja, kuten sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita tai salasanoja.

Motorolan oma My UX -käyttöliittymä tarjoaa pitkälti Googlen suunnitteleman ohjelmistokokemuksen. Motorola on lähtenyt uudistamaan hieman asetusvalikon asettelua sekä tuonut mukaan monipuolisemmat kustomointitoiminnot. Itse tykkään lähestymistavasta, sillä puhdasta Androidia on aina miellyttävää käyttää.

Motorola on toteuttanut Android 13 -versioon muutamia omia personointiominaisuuksia. Käyttäjät voivat helposti yhdestä valikosta vaihtaa puhelimen taustakuvaa, teemaa, fonttia sekä värejä. Lisäksi Motorola mahdollistaa kuvakkeiden muodon vaihtamisen. Motorolan puhtaassa lähestymistavassa myös Googlen kehittämä Material You -muotokieli pääsee tulemaan hyvin esille. Mukana on myös tuki dynaamiselle väriteemalle, joka saadaan toteutettua taustakuvan värimaailmasta.

Mukana on myös tuttu Moto-sovellus, joka on saanut pienen ulkoasumuutoksen. Kyseessä on Motorolan yksi tunnetuimmista sovelluksista, sillä sen kautta pystyy säätämään muutamia lisätoimintoja puhelimessa.

Moto-sovelluksen eleet-valikosta löytyy muun muassa mahdollisuus ottaa käyttöön asetus, jonka avulla näyttökuva pystytään taltioimaan pitämällä kolmea sormea puhelimen näytöllä samanaikaisesti. Sovelluksen kautta löytyy asetukset myös Moto-näytölle, joka on muutettu versio Androidista löytyneestä always-on-display-toiminnosta. Moto-näytöllä on mahdollista saada näkyviin kellonaika, akun varaus, päivämäärä sekä sovellusilmoitukset, kun puhelimen näyttö on sammutettuna.

Yhtenä ominaisuutena on myös tuoreimmistakin Motorolan puhelimista löytynyt Play-tila, jonka päällä ollessa saadaan erilaisia työkaluja pikavalinnan taakse pelatessa mobiilipelejä. Moto-sovelluksesta pääsee myös kätevästi käsiksi laitteen mukauttamistoimintoihin. Moto-sovellus kokoaa siis yhteen paikkaan kaikki Motorolan lisätoiminnot, jotka vievät Android-kokemusta parempaan suuntaan.

Android 13 -versiossa Motorola on tuonut täysin uutena ominaisuutena Moto-suojauksen. Motorola on luonut lisätoimintoja, joilla pystyy lisäämään puhelimen tietoturvaa. Esimerkiksi mukana on nyt erillinen suojattu kansio, jonne voi piilottaa arkaluonteisia tiedostoja sekä sovelluksia.

Verkon suojaus -toiminto tarkistaa saatavilla olevien verkkojen suojauksen ja kertoo kuinka hyvä suojaustaso verkoissa on. Mielenkiintoinen ominaisuus on myös PIN-sekoitus. Sen avulla PIN-ruudukon numerot sekoitetaan aina, kun pyydetään avaamaan laitteen lukitus. Moto Suojaus -sovelluksen kautta päästään myös yksityisyyden koontinäyttöön, tietoturva- ja turvallisuusnäkymään, käyttöoikeuksien hallintaan sekä yksityisyyden hallintaan.

Motorola Razr 40 tarjoaa tuen myös tutulle Ready For -alustalle, jolla saadaan tehtyä puhelimesta taskussa kulkeva tietokone. Puhelin voidaan liittää ulkoiseen näyttöön langattomasti, USB-liittimen tai erilaisten Ready For -lisäosien avulla ja puhelimessa saadaan niin sanottu desktop-tila auki. Kyseessä on Windowsin kaltainen kokemus, jossa voidaan työskennellä paremmin esimerkiksi liitettyjen näppäimistön ja hiiren avulla. Kyseessä on kätevä ominaisuus, jos sellaiselle on käyttöä. Erilliset Ready For -lisäosat on kuitenkin ostettava erikseen, eikä Motorola toimita niitä laitteen mukana.

Taittuvaa toteutusta ajatellen Motorola on tehnyt melko vähän optimointeja Motorola Razr 40:n ohjelmistoon. Puhelin tukee Googlen tekemiä optimointeja, eli esimerkiksi YouTubessa video saadaan näytön yläosaan. Kyseessä on ”Stand View” -tila, jossa puhelin on L-muodossa ja näytön yläosasta voidaan kuluttaa sisältöä aikaisempaa kätevämmin. Samaa tilaa tukee myös kamera, joka tuotiin jo aikaisemmin esille.

Mukana on myös tuttu ominaisuus, jossa puheluun voidaan vastata avaamalla puhelin ja lopettaa puhelu sulkemalla puhelin. Ja tietysti korkeampaa näyttöä voidaan hyödyntää käyttämällä kahta sovellusta yhtä aikaan, mutta kyseessä on Androidin oletustoiminto. Lisäksi pieni ulkonäyttö tuo mukanaan muutamia lisätoimintoja, jotka käytiinkin jo aikaisemmin läpi.

Itse koen ohjelmiston olevan Motorolan yksi selvistä vahvuuksista, sillä puhdas Android on todella miellyttävä. Motorola on onnistunut optimoimaan ohjelmiston puhelimelle erinomaisesti. Vastaan ei tullut mitään suurempia ongelmia, vaan kaikki toimi sujuvasti.

Yhteenveto

SuomiMobiili suosittelee Motorola Razr 40 -puhelinta.

Motorola Razr 40 asettaa taittuvanäyttöisille puhelimille uuden hintapisteen, jota markkina on pitkään kaivannut. Itse olen erittäin iloinen siitä, että Motorola on ottanut rohkeasti erilaisen lähestymistavan, jotta suuremmalla yleisöllä on mahdollisuus kokea taittuvien puhelimien maailma. Motorola on jälleen luonut mielenkiintoisen vaihtoehdon, jota on helppo suositella esimerkiksi ensimmäiseksi taittuvaksi puhelimeksi.

Puhelimeen on saatu isovelimallista tutuksi tullut laadukas ja näyttävä rakenne, jonka kohokohtana on vegaaninahkainen viimeistely. Motorola Razr 40 pitää sisällään edelleen huippuluokan taittuvan näytön sekä ulkopuolen näyttö on varusteltu perusominaisuuksilla. Kameroiden todettiin testijakson aikana ajavan asiansa, jonka lisäksi laitteessa on muitakin hyviä ominaisuuksia, kuten stereokaiuttimet, nopea sormenjälkilukija sekä eSIM-tuki. Motorolan selvin vahvuus on puhdas Android-kokemus sekä riittävän hyvä päivitystuki.

Rakenteessa pienenä miinuksena voidaan pitää todellisen vedenkestävyyden puuttumista, mutta toki se on ymmärrettäessä katsottaessa hintaa. Lisäksi sarana on isovelimallin tavoin hieman väljä, mutta sitä ei juuri käytössä huomaa. Mitään suuria heikkouksia ei puhelimessa testijakson aikana havaittu, jonka takia Motorola Razr 40 on yllättävän tasapainoinen. On kuitenkin hyvä huomata, että puhelimessa ei ole muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä.

Alle 900 euron hintansa ansiosta Motorola Razr 40 erottuu taittuvanäyttöisten puhelimien markkinoilla. Mitään vastaavaa ei ole tarjolla, eikä nähtävästi kilpailijat ole tuomassa taittuvia puhelimia tarjolle edullisemmin. Pahimmat kilpailijat maksavat yli 1200 euroa, joten todellista kilpailua ei ole.

Motorola Razr 40 on tullut Suomessa myyntiin heinäkuussa 2023. Hintaa puhelimella on 899 euroa ja kyseessä on 8 + 256 gigatavun muistivariantti. Puhelin on saatavilla kolmessa väriversiossa, jotka ovat vihreä Sage Green, vaalea Vanilla Cream sekä violetti Summer Lilac.

 

Motorola Razr 40

8.5

Motorola Razr 40 asettaa uuden edullisimman hintapisteen taittuville puhelimille. Kokonaisuutena kyseessä on myös erittäin pätevä laite.

Hyvää
  • Laadukas rakenne ja vegaaninahkainen pinta on miellyttävä
  • Huipputason taittuva näyttö
  • Ulkopuolen näyttö tarjoaa perusominaisuudet
  • Stereokaiuttimet, sormenjälkilukija, eSIM
  • Kamerat ajavat asiansa
  • Puhdas Android-kokemus + hyvä päivitystuki
Huonoa
  • Ei täysin vedenkestävä rakenne
  • Saranassa hieman väljyyttä
  • Ei muistikorttipaikkaa tai kuulokeliitintä
Eero Salminen
Eero Salminen, SuomiMobiilin perustaja ja päätoimittaja. Yhteydenotot: [email protected]

Kommentoi

Lisää aiheesta:Arvostelut