HMD Global julkaisi vielä joulukuussa yhden uuden Nokia-älypuhelimen, joka oli edullisemman hintaluokan Nokia 2.3. Kyseessä on mielenkiintoinen ratkaisu suomalaisyhtiöltä, sillä viime vuonna nähtiin kaksi Nokia 2 -malliston älypuhelinta, joten edellinen versio ei ehtinyt markkinoilla montaa kuukautta olemaan. Nyt uusi Nokia 2.3 on myös ensimmäinen ”neljännen sukupolven” puhelin, jos tarkastellaan mallistorakennetta, joka koostuu Nokia 2-, Nokia 2.1-, Nokia 2.2- ja Nokia 2.3 -puhelimista.
Vaikka Nokia 2.3 on jo mallistonsa neljännen sukupolven laite, niin kyseessä on kuitenkin ensimmäinen Nokia 2 -puhelin, joka on päässyt SuomiMobiilin testiin asti. Valitettavasti HMD Global ei kuitenkaan ollut innokas puhelinta lähettämään testattavaksi, minkä vuoksi jouduimme ottamaan mallin testiin kolmannen osapuolen kautta. On kuitenkin mahdollista spekuloida, uskooko HMD Global edes itse omaan laitteeseensa, jos puhelinta ei haluta edes testattavan. HMD Globalin kieltäytyminen laitteen lähettämisestä testiin herätti suuremman mielenkiinnon puhelinta kohtaan, minkä vuoksi kaivoimme puhelimen testattavaksi epävirallisempaa reittiä.
Testijakso Nokia 2.3 -puhelimen kanssa kuitenkin osoitti selvästi syyn siihen, miksei puhelinta haluttu testattavan. Vaikka kyseessä on vain 119 euroa maksava älypuhelin, niin jopa hintakategoriassaan laite ei pääse suuremmin vakuuttamaan. Kyseessä on lyhyesti muotoiltuna tyylikäs laite, jonka tekniikka ei ylitä sille asetettua rimaa. Kaiken lisäksi suurimmat kilpailijat laitteelle löytyvät HMD Globalin omista puhelimista.
Tässä artikkelissa tulemme tutustumaan Nokia 2.3 -puhelimeen noin viikon testijakson perusteella. Tarkastelemme laitteen rakennetta, teknisiä ratkaisuja, kameroita sekä akunkestoa, minkä lisäksi toteutimme laitteelle pakkastestin.
Nokia 2.3 (TA-1206) | |
---|---|
Mitat: | 157.7 x 75.4 x 8.7 mm |
Paino: | 183 g |
Rakenne: | Kokonaan muovia + näyttöä suojaa lasi |
Näyttö: | 6.2 tuumaa HD+ (720 x 1520) / 19:9-kuvasuhde / IPS LCD |
Suoritin: | 4-ytiminen Mediatek Helio A22 (PowerVR GE8320) |
Muisti: | 2 Gt RAM-muistia / 32 Gt sisäistä tallennustilaa (muistikorttipaikka) |
Takakamera: | 13 MP pääkamera (f/2.2 / 1/3.1" / 1.12 µm / AF) + 2 MP syvyyskamera / yksi LED-salama |
Etukamera: | 5 MP etukamera (f/2.4) |
Akku: | 4000 mAh (ei irrotettava) |
Käyttöjärjestelmä: | Android 9.0 Pie (5. tammikuuta 2020 tietoturva) |
Muuta: | Dual-SIM |
Liitännät: | 3.5 mm kuulokeliitäntä / micro-USB / USB 2.0 |
Ääni: | Yksi kaiutin / Bluetooth 5.0 |
Tunnistimet: | valoisuustunnistin / etäisyystunnistin / kiihtyvyystunnistin |
Värit: | Syaanivihreä / hiekka / hiili |
Hinta: | 119 euroa |
Myyntipakkaus
HMD Global toimittaa Nokia 2.3 -puhelimen varsin perinteikkäässä myyntipakkauksessa, joka on toteutukseltaan hyvin lähellä muidenkin Nokia-puhelimien pakkauksia. Myyntipakkauksen ulkopuolta koristaa kuva Nokia 2.3 -puhelimen etuosasta, jonka taustalla on myös kuva kahden ihmisen käsistä. Myyntipakkauksessa on myös näkyvillä Nokia 2.3 -mallinimi sekä Android-logo. Pakkauksen takaosassa on kuva puhelimesta sekä luoteltuna laitteen tärkeimmät tekniset tiedot. Myyntipakkauksen kyljessä on myös mainittu laitteen väri, mallikoodi sekä tallennustila.
Myyntipakkausta avatessa ensimmäisenä esille tulee itse puhelin muoveihin käärittynä. Puhelimen alapuolella on pahvilevy, johon on liitettynä SIM-korttiluukun avaustyökalu. Pahvilevyn alapuolelta löytyy vielä pikakäyttöopas usealla eri kielellä. Myyntipakkauksen oikeassa reunassa on vielä erillinen lokeronsa, jossa on laturi sekä micro-USB-kaapeli. Valitettavasti kuulokkeita HMD Global ei toimita puhelimen mukana, toisin kuin useissa muissa malleissa on ollut tapana.
Nokia 2.3 -puhelimen myyntipakkaus on kokonaisuudessaan tyylikäs ulkoapäin, mutta sisällöltään hyvin karsittu. Puhelimen mukana toimitetaan kaikki käytön aloittamiseen tarvittava, mutta ei mitään juuri sen enempää. Erillistä suojakuorta ei Nokia 2.3 mielestäni tarvitse, sillä laitteen rakenne on muovia, joka ei herkästi pääse edes pinnoitteensa ansiosta naarmuuntumaan.
Tyylikäs ja laadukas laite
Nokia 2.3:n yksi suurimmista vahvuuksista löytyy laitteen rakenteesta sekä laatutuntumasta. Kovin paljoa ei voi reilun 100 euron puhelimelta odottaa, mutta Nokia 2.3 on jopa vaikuttava. Puhelin rakentuu kokonaisuudessaan polymeerimuovista, mutta se ei ole mielestäni yhtään paha asia tässä hintaluokassa. Muovi on kestää iskuja sekä takaa paremman otteen verrattuna esimerkiksi lasirakenteisiin.
HMD Global hyödyntää puhelimen takaosassa 3D-nanoteksturoitua ratkaisua, joka näkyy takakuoressa erittäin pieninä pystysuorina uurteina. Uurteet tuottavan puhelimelle paremman pidon sekä mattapinnan, jotka tekevät yhdessä hyvän laatuvaikutelman. HMD Global on toteuttanut puhelimeen myös mielenkiintoisen liukuvärjäyksen, joka tuottaa hieman ilmettä laitteelle. Nokia 2.3:n muovirakenne on yläreunasta siis selvästi vaaleampi kuin alareunasta. Puhelimesta on olemassa kolme varsin tyylikästä väriversiota, jotka ovat syaanivihreä, hiekka sekä hiili, joka päätyi SuomiMobiilin testattavaksi.
Puhelimen viralliset mitat ovat 157,69 x 75,41 x 8,68 millimetriä ja painoa löytyy 183 grammaa. Vaikka Nokia 2.3 on edullinen puhelin, niin silti HMD Global on saanut tehtyä siitä varsin kookkaan. Erityisesti suuri näyttöpaneeli on yksi syy puhelimen suureen kokoon ja painoon on vaikuttanut myöskin suurehko akku. HMD Global on tehnyt puhelimesta varsin jämäkän, sillä Nokia 2.3:sta ei irtoa mitään natinoita, vaikka sitä vääntelisi käsien välissä.
Koska kyse on edullisesta älypuhelimesta, niin minkäänlaista vedenkestävyystakuuta ei HMD Global ole laitteelle antanut. Suurimmat vahvuudet Nokia 2.3:n rakenteessa ovat muun muassa hyvä pito erilaisen takaosan kuvioinnin ansiosta sekä se, ettei puhelin näytä heti aivan naarmuiselta. Vielä viime vuoden puolivälissä HMD Global luotti Nokia 2.2 -puhelimessa kiiltävään muovirakenteeseen, sillä ”kuluttajat halusivat kiiltäviä puhelimia.” Idea oli kuitenkin tuolloin erittäin huono, sillä kiiltävä muovipinta ei ole koskaan muuta kuin todellinen naarmumagneetti. Nyt Nokia 2.3:ssä ongelma on ratkaistu mattapintaisella muovilla.
Etuosasta Nokia 2.3 ei pääse suuremmin erottumaan kilpailijoistaan, sillä laite perustuu monia valmistajien suosimaan muotokieleen. Näyttöä kiertää paksut mustat reunat, mutta näytön alareunaan on jätetty selvästi paksumpi kaistale, josta löytyy vain Nokia-logo. Näytön yläreunassa on pisaramainen loviratkaisu, josta löytyy etukamera. Näytön yläpuolella sijaitsee valoisuuden- ja etäisyydentunnistimet. Puheluihin käytettävää kuuloketta varten näyttölasin yläreunaan on tehty pieni lovi.
Kun Nokia 2.3 -puhelinta tarkastellaan takaosasta katsottuna, niin HMD Global on pystynyt säilyttämään varsin tutun Nokia-muotoilun ainakin kameroiden asettelun osalta. Takaosassa kamerat löytyvät keskitetysti, ja ne ovat pystysuorassa asetelmassa. Kamera-alueessa on kaksi kamerasensoria sekä LED-salamavalo. Takaosassa on lisäksi Nokia-logo, pienellä brändillä tieto muun muassa valmistusmaasta sekä muita vaadittuja tietoja. Nokia 2.3 on siitä erikoinen uutuuspuhelin, että takaosassa ei nähdä enää Android One -logoa. Logon puute hieman jopa hämmästyttää, sillä se on löytynyt jo parin vuoden ajan kaikista Euroopassa myyntiin tulleista Nokian Android-puhelimista.
Nokia 2.3:n oikeassa kyljessä on perinteiseen tyyliin äänenvoimakkuus- ja virtapainikkeet, jotka ovat valmistettu muovista, mutta tuntuma on silti hyvä. Valitettavasti tällä kertaa HMD Global ei ole integroinut ilmoitusvaloa virtapainikkeeseen, kuten monissa viime vuoden Nokia-puhelimissa oli tehty. Puhelimen vasemmassa kyljessä on myös yksi niin sanottu Google Assistant -painike sekä SIM-korttiluukku, johon on mahdollista laittaa samanaikaisesti kaksi nano-SIM-korttia ja microSD-muistikortti. Nokia 2.3:n yläreunassa on ainoastaan 3,5 millimetrin kuulokeliitin. Laitteen alareunasta löytyy kaiutin, yksi mikrofoni sekä micro-USB-latausliitin.
Trendikäs näyttö jo heikkoa tekniikkaa
Näyttö on Nokia 2.3 -puhelimessa varsin mitään sanomaton, mutta toisaalta paljoa ei voi edes odottaa tässä hintaluokassa. Näyttö on kooltaan 6,2 tuumaa ja HMD Global hyödyntää IPS LCD -tekniikkaa. Näytön tarkkuus yltää HD+ -tasolle, eli siinä on 1520 x 720 pikseliä, mikä takaa 271 pikseliä tuumaa kohden. Näytössä on lisäksi 19:9-kuvasuhde, pisaramainen loviratkaisu sekä pyöristetyt kulmat. Nokia 2.3:n näytössä on myös tuttu 60 hertsin virkistystaajuus.
Nokia 2.3:n näyttö täyttää siis kaikki tämän päivän puhelimen kriteerit, joka tekee siitä myös varsin geneerisen. Mitään kovin erikoista näyttö ei tarjoa, mutta ajaa asiansa. Tarkkuus ei ole kovin hyvä, minkä lisäksi värintoisto on varsin perinteisellä tasolla. Näytössä on kuitenkin hyvät katselukulmat sekä hyvä kirkkaus. Valitettavasti kirkkauden riittävyyttä ei kirkkaassa päivänvalossa päästy testaamaan, mutta peruskäyttötilanteissa kirkkaus riittää hyvin.
Mitään kovin erikoisia säätömahdollisuuksia HMD Global ei Nokia 2.3:n näytölle tarjoa, vaan käyttäjä voi säätää pelkkää värilämpötilaa mielensä mukaisesti. Puhelin tukee myös yövalo-toiminnallisuutta, jonka avulla näytöstä saadaan kellertävä, jotta sinisen valon haitat silmille olisivat mahdollisimman pienet.
Tehoista Nokia 2.3:ssa vastaa MediaTekin kehittämä 12 nanometrin neliytiminen Helio A22 -järjestelmäpiiri, joka on suunnattu erittäin edullisille älypuhelimille. Samaa järjestelmäpiiriä hyödyntää muun muassa Suomessa alle 90 euroa maksava Huawei Y5 (2019) -puhelin, joka on käväissyt myös SuomiMobiilin testattavana. MediaTek Helio A22 rakentuu neljästä samanlaisesta 2.0 GHz:n kellotaajuudella hyrräävästä Cortex-A53-ytimestä. RAM-muistia Nokia 2.3 -puhelimeen on saatu Suomessa myynnissä olevaan versioon kohtalaiset 2 gigatavua (LPDDR3) ja sisäistä eMMC-tallennustilaa löytyy 32 gigatavua, mutta puhelin tukee myös muistikorttia aina 512 gigatavuun asti.
Testijakson aikana ajoimme puhelimessa läpi tutut suorituskykytestit, joissa Nokia 2.3 sai odotettuja tuloksia. Valitettavasti muun muassa kummatkaan Geekbench-testit eivät laitteessa toimineet ollenkaan, minkä vuoksi osa testeistä jäi ilman pisteytyksiä. Alapuolella olevassa taulukossa pisteytyksiä voi verrata Huawein valmistamaan 129 euroa maksavaan Huawei Y6 (2019) -puhelimeen, jossa on täysin sama järjestelmäpiiri. Lisäksi taulukossa on Nokia 4.2 -puhelimen saamat pisteytykset. Uusi Nokia 2.3 sai varsin samanlaisia pisteytyksiä kuin Huawei Y6 (2019), mutta monessa kohdassa heikompia pisteitä kuin Nokia 4.2.
Nokia 2.3 (MTK HA22) | Huawei Y6 2019 (MTK HA22) | Nokia 4.2 (SD439) | |
---|---|---|---|
AnTuTu (V8): | 73 952 pistettä | EI PISTEITÄ | 79 672 pistettä |
Geekbench 4 (single): | EI PISTEITÄ* | 840 pistettä | 899 pistettä |
Geekbench 4 (multi): | EI PISTEITÄ* | 2487 pistettä | 3338 pistettä |
PCMark 2.0: | 4885 pistettä | 4262 pistettä | 4665 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited: | 8446 pistettä | 8487 pistettä | 13 453 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (graphics): | 7500 pistettä | 7507 pistettä | 13 547 pistettä |
3DMark Ice Storm Unlimited (physics): | 15 127 pistettä | 15 624 pistettä | 13 135 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme: | 264 pistettä | 238 pistettä | 451 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (graphics): | 221 pistettä | 197 pistettä | 373 pistettä |
3DMark Slingshot Extreme (physics): | 815 pistettä | 888 pistettä | 1659 pistettä |
Huom. Mitä korkeammat pisteet, sitä tehokkaampi laite. *Sovellus ei toiminut Nokia 2.3 -puhelimessa.
Suorituskykytestien tulokset eivät kuitenkaan kerro koko totuutta puhelimen toimivuudesta päivittäisessä käytössä. Siinä missä kilpailevasta Huawei Y6 (2019) -puhelimesta käteen jäi varsin miellyttävä käyttökokemus, niin valitettavasti Nokia 2.3 -puhelimesta ei voi sanoa samaa. Suorituskyvyn puute oli jatkuvasti läsnä muun muassa perussovelluksienkin avaamisen kanssa. Todennäköisesti Android-käyttöjärjestelmä on optimoitu puhelimelle jokseenkin heikosti, sillä ongelmia oli huomattavasti. Jos kuitenkin hakusessa on vain puheluihin ja viesteihin tarkoitettu puhelin, niin suorituskyvyllä ei ole varmasti suuremmin väliä.
Teknisellä puolella mielenkiintoinen valinta HMD Globalilta on ollut jättää kokonaisuudessaan NFC-tuki pois Nokia 2.3 -puhelimesta. NFC:n puute vaikuttaa myöskin siihen, ettei puhelimella ole mahdollista hyödyntää lähimaksamista. Esimerkiksi vielä Nokia 4.2 -puhelimesta NFC-tuki löytyi.
Äänentoistosta on vastaamassa yksi alareunasta löytyvä kaiutin, joka on laadullisesti varsin heikko. Onneksi puhelimessa on säästetty 3,5 millimetrin kuulokeliitin, jota kautta musiikkia voi kuunnella selvästi laadukkaammilla kuulokkeilla. Puheluihin käytettävä kuuloke on toteutukseltaan perinteinen ja sen laatu riittää hyvään laatuun puheluissa.
Valitettavasti perinteistä sormenjälkilukijaa ei Nokia 2.3 -puhelimeen ole saatu, mutta sitä korvaamaan HMD Global on tuonut etukameraan pohjautuvan kasvojentunnistuksen. Valitettavasti Nokia 2.3:n kasvojentunnistus on edelleen yhtä heikko kuin aikaisemmissakin Nokia-puhelimissa. Syystä tai toisesta HMD Global ei ole halunnut kehittää toteutustaan eteenpäin. Suurin ongelma kasvojentunnistuksessa on hitaus, sillä puhelin voi miettiä jopa 5-8 sekuntia, ennen kuin kasvot tunnistetaan. Toiminnassa olisi siis edelleen parantamisen varaa.
Tekninen toteutus on Nokia 2.3 -puhelimessa siis yksi heikkous. Viimeisen vuoden aikana markkinoille on tuotu useita Helio A22 -piiriin perustuvia edullisia älypuhelimia, jotka ovat olleet myös hyviä, mutta valitettavasti Nokia 2.3 -puhelimesta ei voi sanoa samaa. Käyttökokemus on päivittäisessä käytössä huono, sillä monet sovellukset kaatuilivat, käyttöjärjestelmä hidasteli erikoisissa paikoissa, minkä lisäksi sovelluksien käynnistyminen oli hidasta.
Hyvä akunkesto
HMD Global luottaa Nokia 2.3 -puhelimessa suureen 4000 milliampeeritunnin akkuun, jota ei ole mahdollista irrottaa. Puhelimelle on luvattu jopa kahden päivän akunkesto, mikä on varmasti saavutettavissa peruskäytöllä. Oikeastaan Nokia 2.3 -puhelimesta ei ole muuta kuin peruskäyttöön, sillä laitteen heikko käyttökokemus ei antanut syytä käyttää puhelinta pakollisien tehtävien lisäksi.
Vaikka akunkesto onkin hyvä ja akun kapasiteetti suuri, niin valitettavasti HMD Global ei ole tajunnut tuoda puhelimeen pikalatausta. Nokia 2.3 -puhelinta ladataan micro-USB-latausliittimen kautta, eikä laitteessa ole siis tuoreempaa USB-C-tyypin latausliitintä. Puhelimessa on lisäksi tuki ainoastaan 5 watin lataukselle, jonka takia laitteen lataukseen tyhjästä täyteen kuluu useita tunteja. Nokia 2.3 on suositeltavaa laittaa yöksi laturiin, jotta akun latautumisen kanssa ei tarvitsisi tuskailla.
Toteutimme Nokia 2.3:lle myös SuomiMobiilin perinteisen pakkastestin, jossa laite pärjäsi yllättävän hyvin. Pakkastestissä on tarkoitus testata kuinka hyvin puhelimet kestävät pakkasta. Laitoimme puhelimen pakastimeen ja katsoimme kuinka paljon 60 minuutin oleskelu -18 asteessa kulutti akkua. Testi suoritettiin kahdesti: ensimmäisellä kerralla puhelimen näytön ollessa kiinni sekä toisella kerralla videon toistuessa näytöllä.
Ensimmäisellä testauskerralla Nokia 2.3 laitettiin pelkiltään 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen näytön ollessa sammutettuna. Testin jälkeen akunvaraus oli pysynyt 100 prosentissa, mikä on ollut varsin perinteistä. Suurin haitta kylmästä oli näytölle, joka muuttui erittäin hyytelömäiseksi. Hyytelömäisyys katosi kuitenkin huoneenlämmössä ja puhelinta pystyi käyttämään normaaliin tapaan. Jääkylmänä Nokia 2.3 -puhelinta ei ollut mahdollista myöskään ladata, sillä sen HMD Global oli estänyt turvallisuussyistä. Vasta kun laite oli palautunut normaaliin käyttölämpötilaansa, akku alkoi latautumaan.
Toisella testauskerralla puhelin laitettiin jälleen 100 prosentin akunvarauksessa 60 minuutiksi -18 asteen pakkaseen. Tällä kerralla puhelimen näyttö oli päällä koko testin ajan ja toisti puhelimen videosovelluksen kautta HD -tasoista videota. Tämän testin jälkeen akkua oli kulunut 10 prosenttia, joten puhelimen akunvaraus oli 90 prosenttia. Akun kuluminen oli varsin perustasolla, eikä yhtä huono kuin muutamilla aikaisemmin testatuilla Nokia-puhelimilla. Toisen testauskerran jälkeen Nokia 2.3 -puhelimessa oli samoja ongelmia kuin ensimmäisen testin jälkeen.
Pakkastesti osoitti Nokia 2.3 -puhelimen pärjäävän yllättävän hyvin kylminä pakkaspäivinä. Suurin ongelma oli LCD-näyttöpaneelin selvä hyytelöityminen, mutta ongelma ratkesi muutamassa minuutissa huoneenlämmössä. Akun kuluminen ei ollut kummassakaan testissä huolestuttavalla tasolla, vaan Nokia 2.3 pääsi jopa yllättämään ottaen huomioon aikaisempien Nokia-puhelimien heikot tulokset testissä.
Heikot kamerat
Kamerapuolella Nokia 2.3 tarjoaa jopa kaksi kameraa takaosassa sekä yhden kameran etuosassa. Puhelimessa hyödynnetään 13 megapikselin pääkameraa sekä 2 megapikselin syvyysterävyyskameraa, mikä on varsin yleinen toteutus alemman hintaluokan älypuhelimissa. 13 megapikselin pääkamera tarjoaa f/2.2-aukon, 1/3,1” kennon sekä 1,12 µm pikselikoon. Kamerassa on myös automaattinen tarkennus. Kameroiden rinnalla on myös yksi LED-salamavalo, joka antaa tarvittaessa lisää valoa heikossa valaistuksessa kuvattaessa.
Huom. artikkelissa kuvat on pakattu, mutta täydessä resoluutiossa niitä voi tarkastella Google Drivesta.
Pääkameralla otetut kuvat ovat hyvässä valaistuksessa hyviä, mutta heikommassa valossa huonoja. Kun kuvia tarkastellaan suuremmalta näytöltä, niin on selvästi havaittavissa selvää pehmeyttä ja rakeisuutta jokaisessa kuvassa. Yksityiskohtia kuviin olisi voinut toivoa enemmän, mutta kun otetaan huomioon Nokia 2.3:n hintaluokka, niin myöskään kameroilta ei voi odottaa liikoja. Nokia 2.3:n kamerat eivät ole kuitenkaan edes omassa hintaluokassaan kovin erikoiset. Alapuolella on muutama pääkameralla taltioitu kuva.
Syvyysterävyyskamera ei ole puhelimessa aivan turhaan, vaan sitä todella päästään hyödyntämään muotokuvatilassa. Kamera pystyy tunnistamaan kuvattavan kohteen ääriviivat hyvin, jos kuvausolosuhteet ovat hyvät. Tämä tarkoittaa siis hyvää valaistusta sekä vain yhtä kuvattavaa kohdetta. Jos kuvattavia kohteita on useampia ja valaistus on heikko, niin taustasumennuksesta tulee lähes aina todella huono. Alapuolella on yksi kuva, jossa on käytetty taustasumennusta.
Videokuvaus onnistuu Nokia 2.3 -puhelimella korkeintaan Full HD -tasoisena, joten kovin erikoiseen laatuun ei kameroilla päästä. Muutamien testivideoiden perusteella videoiden laatu oli heikkoa, eli Nokia 2.3 -puhelinta ei kannata ostaa ainakaan videokuvauksen takia. Etukameran tarkkuus laitteessa on 5 megapikseliä ja se hoitaa hommansa varsin hyvin. Mitään kovin erikoista ei etukameraltakaan kannata odottaa, mutta jos ei paljoa selfieitä kuvaile, niin etukameran laadulla tuskin on kovin suurta merkitystä.
Kamerasovellus on Nokia 2.3 -puhelimessa pitkälti samanlainen kuin muissakin Nokia-puhelimissa viimeisen vuoden sisällä. Kamerasovelluksessa on karusellimainen ominaisuusvalitsin ja suoraan päänäkymästä on mahdollista vaihtaa tilojen välillä, joita ovat muotokuva, valokuva ja video. Karusellivalikon vasemmassa reunassa on myös neljästä neliöstä koostuva painike, joka on osoitus lisävalikosta, jonka takana on muutamia kuvaustiloja (Google Lens, panoraama, ajastettu kuvaus ja neliö).
Valitettavasti HMD Global ei ole tuonut puhelimelle muista Nokioista tuttua pro-kamerakuvaustilaa, eikä myöskään muita manuaalisäätömahdollisuuksia. Itse kamerasovelluksen käyttökokemus oli erittäin huono, sillä se käyttö oli erittäin tahmeaa. Kuvaustilojen välillä siirtyminen oli hidasta, mutta suurin heikkous oli itse kamerasovelluksen aukeaminen. Usein kamerasovelluksen aukeamisessa kului jopa viisi sekuntia.
Android One vai sittenkin vain Android?
HMD Global hyödyntää Nokia 2.3 -puhelimessa puhdasta Android-käyttöjärjestelmää, mutta valitettavasti vielä Android 9.0 Pie -versiota, eikä tuoreempaa Android 10 -versiota. HMD Global on kuitenkin sanonut laitteen olevan ”Android 10 -valmis”, mutta toistaiseksi päivitykselle ei ole annettu tarkkaa aikataulua. Vaikka puhelimen takakuoreen ei ole enää painettu tuttua Android One -logoa, niin HMD Global mainostaa laitetta silti Android One -puhelimena. Valitettavasti puhdasta Androidia ja Android Onea on lähes mahdotonta erottaa toisistaan, minkä takia Android Onen olemassa oloa on haastava todistaa. Myöskään muun muassa Google ei ole vielä listannut mallia Android One -puhelimeksi.
Vaikka puhelin ei olisikaan todellinen Android One -laite, niin sillä ei ole suuremmin merkitystä, sillä HMD Global on silti luvannut päivittää laitetta ahkerasti. Nokia 2.3 tulee saamaan muun muassa kahden vuoden ajan Androidin tuoreimmat versiot sekä kolmen vuoden ajan kuukausittain tietoturvapäivityksiä. Toistaiseksi HMD Global on myös pystynyt tarjoamaan hyvän päivitystuen, sillä laitteessa on arvostelun kirjoitushetkellä asennettuna 5. tammikuuta Googlen julkaisemat tietoturvakorjaukset.
Itse käyttöjärjestelmä ei valitettavasti anna kovin hyvää kuvaa itse puhelimesta, sillä HMD Global on epäonnistunut optimoinneissa täysin. Käyttöjärjestelmä tuntui takkuilevan useasti sekä monet sovellukset kaatuivat vähän väliä. Suurin syy käyttöjärjestelmän heikkoon sekä epävakaaseen toimintaan löytyy varmasti osittain puhelimen heikosta teknisestä toteutuksesta, mutta toinen vaihtoehto on myös heikot optimoinnit. Testissä on käynyt aikaisemmin parikin Helio A22 -järjestelmäpiiriin perustuvaa älypuhelinta, joissa Android on toiminut selvästi sulavammin sekä varmemmin.
HMD Globalilla olisi siis edelleen työtä tehtävänä käyttöjärjestelmän optimoinnin kanssa, joten toivottavasti tulevissa päivityksissä nähtäisiin parannuksia myös tämän suhteen.
Ei mikään nappisuoritus
Hyvä käyttökokemus on nykypäivän älypuhelimissa kaiken A ja O, mutta jos käyttökokemus on surkea, niin silloin puhelin ei voi olla kovin hyvä. Nokia 2.3.ssä ongelma on juurikin heikko käyttökokemus, mikä näkyy muun muassa heikkona teknisenä toteutuksena, joka ei riitä edes kunnolla päivittäisien askareiden tekemiseen. Nokia 2.3 -puhelinta voidaan lyhyesti kuvailla tyylikkääksi, mutta muuten varsin surkeaksi.
Testijakson aikana henkilökohtaisesti tykästyin laitteen laadukkaaseen toteutukseen sekä mukavaan rakenteeseen. Puhelimessa on myös asiansa ajava ja suuri näyttö, hyvä akunkesto, puhdas Android-käyttöjärjestelmä sekä kuulokeliitin. Yksi vahvuuksista on myös tuki samanaikaisesti kahdelle SIM-kortille sekä yhdelle muistikortille. Lisäksi Nokia 2.3:n pakkaskestävyys oli yllättävänkin hyvä. Suurimmat heikkoudet puhelimessa ovat alimitoitetut tekniset ominaisuudet sekä takkuava käyttökokemus. Myöskään kamerat eivät testijakson aikana päässeet vakuuttamaan.
Jos HMD Global olisi halunnut erottautua edukseen, niin Nokia 2.3 -puhelimessa olisi pitänyt olla micro-USB-liittimen sijasta USB-C-liitin. Puhelimessa olisi voinut olla myös NFC-tuki, sormenjälkilukija sekä ilmoitusvalo, jotka valitettavasti puuttuvat. Tällä hetkellä Nokia 2.3 on puhelin, jota ei voi suuremmin suositella. Todennäköisesti laitteen päämarkkinat ovat jossain aivan muualla kuin Suomessa, ja mielestäni Nokia 2.3:n olisi voinut jättää kokonaan tuomattakin Suomen markkinoille.
Suomessa Nokia 2.3 on ollut myynnissä tammikuusta 2020 alkaen ja hintaa sillä on 119 euroa. Tarjolla on ainoastaan 2 + 32 gigatavun versio, josta tuodaan myyntiin kolme väriversiota, jotka ovat hiili, syaanivihreä sekä hiekka. Nokia 2.3 -puhelin on hyvä laite, jos hakusessa on puhelin pääasiassa vain soittamiseen tai viestittelyyn. Lisäksi laitteen nykyhinnoittelu on aivan liian korkea ja muun muassa hieman paremman Nokia 4.2 -puhelimen voi ostaa lähes samaan tai jopa edullisempaan hintaan.
Nokia 2.3 -puhelinta tarjoavat jälleenmyyjät sekä edullisimmat hinnat löytyvät kootusti Hintaseuranta.fi -palvelun kautta.
Nokia 2.3
SuomiMobiilin testattavana reilun 100 euron hintainen Nokia 2.3 -puhelinta. Kyseessä on muovirakenteinen kaksoiskamera puhelin HMD Globalilta.
Hyvää
- Laadukas ja jämäkkä polykarbonaatti rakenne
- Iso näyttö
- Hyvä akunkesto
- Puhdas Android
- Tukee 2x nano-SIM- ja microSD-kortteja samanaikaisesti
- Kuulokeliitin löytyy
- Hyvä pakkaskestävyys
Huonoa
- Heikot tekniset ominaisuudet
- Heikot kamerat
- Hidas käyttökokemus
- Micro-USB-latausliitin (ei pikalatausta)
- Ei NFC:tä
- Ei sormenjälkilukijaa sekä hidas kasvojentunnistus
- Ei ilmoitusvaloa
- Turha Google Assistant -painike
- Android 10 -päivitys puuttuu
En jaksanut lukea tekstiä läpi, mutta tuli mieleeni että vaikuttaako testi tuloksen se kun valmistaja ei lahjoittanut laitetta ”testiinne”
Ehkä Nokian haluttomuuteen antaa puhelinta testiin vaikutti aiempi testi:Nokia 6.2 Valtava pettymys.Puhelimia täytyy muistaa kehua ja antaa hyvät pisteet.Silloin puhelimia saa helposti testattavaksi.
SuomiMobiilissa teemme kaikki testit puolueettomasti, eikä lopulliseen tulokseen vaikuta se, mistä laite on peräisin. Nokia 2.3 oli testikäytössä viikon verran, jonka aikana vastaan tuli ongelmia käyttöjärjestelmän kanssa hidastelujen sekä sovelluksien kaatumisen muodossa. Valitettavasti näissä tilanteissa emme pysty antamaan laitteelle kovin hyvää arviota.
On myös hyvä huomata, että arvostelussa on kehuttu Nokia 2.3 -puhelinta tietyillä osa-alueilla. Artikkelia kannattaa myös lukea pidemmälle, eikä vain otsikkoa.
Mielestäni satasen molemmin puolin hintaluokan puhelimen kameraksi suht ok. (ainakin noiden kuvien perusteella). Itellä ei ikinä ole mitään kovin kallista puhelinta ollut, en tiedä miten hyvät ovat 300e ja ylöspäin. Hitaus ja kaatuilu on kyllä syvätä. Joskus oli hetken huowei 7s ja sillä olis voinut heittää vesilintua.
Olen samaa mieltä Markuksen kanssa että kuvat näyttävät hyviltä reilun 100 euron puhelimeen.3.5 pistettä voi olla kohdillaan jos sitä verrataan 1000 euron laitteeseen yökuvausmahdollisuuksineen jos puhutaan pelkistä valokuvista.Vuoden kuluttua tämä maksanee jotain 79euroa.Kuinkahan kauan nokia mahtaa päivittää tällaista halpapuhelinta.Itse en ostaisi tämän tason puhelimia vaikka maksaisi 10 euroa.
Riippuu kuin kauan meinaa samaa puhelinta pitää? Vaikka puhelin päivittäisi niin kauan kuin toimii, niin ominaisuudet vanhenee 1-2 vuodessa. Miksi ostaa 700e puhelin, jos ja kun se on vanhentunut äkkiä? Toki ominaisuudet ovat hyvät silloinkin, mutta aina tulee parempaa ja kalliimpaa. Samalla hinnalla ostaisin perus hyvän läppärin, käyttöikä pidempi akun kesto ym. Joo voisin mä sitten ostaa sillasen, jos ei tekis tiukkaa maksaa, eikä tarttis miettiä osamaksua ym, sais vaan tienata vähän enemmän kuin hyvin toimeentuleva. Esim, jos käteen jää kuussa 3000e siitä 700-800e vuokraan, bensat, mitä tätä selittämään. En ihan heti ostaisi 700e luuria
Kyllä 300 eurolla alkaa löytyä jo puhelimia joissa on sormenjälkitunnistin ja tehokas prosessori.
99e sain honor 8A 64G yahn ok vehe, ei töki ja hidastelee. En silti laittaisi monta sataa luuriin
Honor 8A lähtöhinta vuosi sitten 179 euroa.Ihan hyvä ostos.Parempi kuin Nokia 2.3.
Saimme Huaweilta testiin heidän ”uuden” Y6s-puhelimen tällä viikolla ja ainakin testien perusteella selvästi sulavampi käyttää kuin Nokia 2.3. Huawei Y6s -luurissa on sama järjestelmäpiiri kuin Nokia 2.3:ssa, joten ei voi kuin ihmetellä miten HMD Global on pystynyt pilaamaan Nokia 2.3:n käyttökokemuksen, vaikka siinä onkin ”puhdas Android”.
Katsoin tuossa niin Y6s (2019) olisi tehokkaampi piiri .Mediatek MT6765 Helio P35 (12nm)
CPU :Octa-core (4×2.3 GHz Cortex-A53 & 4×1.8 GHz Cortex-A53) (Antutu 86660)
Esim 149 euron Honor 10 lite 1080p näyttö ja kirin 710F piiri (Antutu 139430) 30 euroa lisää nokialaiseen ja osin Y6s niin saisi paremman näytön, sormenjälkitunnistimen,tehokkaamman puhelimen ym
Laite on aivan sutta ja sekundaa. Jumalattoman rumasti muotoiltu, iso paksu ja painava. Sovellukset kaatuvat ja reistailevat koko ajan, ja esim. S-pankin mobiilisovellus ei aukea ollenkaan. Käyttöliittymä alhaalta ylöspäin vedettävine toimintoineen on hankala, ja työpöydällä vedettäessä pakottaa koko ajan Googlen näkyviin ensimmäisenä. Muutoinkin täynnä erilaisia Googlen härpäkkeitä, joita ei roottaamatta pois saa, vaikka piti olla bloatwaresta vapaa Android.
Olisi pitänyt lukea tuo arviointi ennen ostopäätöstä. Puhelin on ollut käytössä noin viikon.
Akku on kestänyt minun vähäisellä käytöllä (tekstarit + internet) noin 7 päivää. Lataus kestää noin pari tuntia.
Akku onkin parasta tässä puhelimessa.
Kameroihin petyin, vaikka onkin halpa puhelin. Hyvässä valossa otetut kuvat ovat siedettävät, mutta ei niin terävät kuin odotin. Iltakuvat ovat surkeat.
Kuvagalleria on Google Kuvat, eli otetut kuvat menevät suoraan Googlen tilille. Samoin puhelimeen lisäämäni yhteystiedot löytyivät sieltä. Haluaisin, että tiedot pysyvät vain puhelimessa, kunnes itse siirrän ne koneelle.
Mitään käytön ohjekirjaa ei ollut pakkauksessa, mutta löytyvät netistä. Nekin hyvin yksinkertaiset.
Pakkauksessa ei ollut SIM-korttipaikan avaajaa, oli pakko käyttää parsinneulaa.
Väri hiekka on kaunis ja mattapinta pysyy varmaan siistinä, kuten kirjoitit.
Sivulla olevat painikkeet ovat liian alhaalla, niitä voi painaa vahingossa.
Hätäpuhelu painike näytöllä on hankalassa paikassa, sitäkin voi painaa vahingossa, kun avaa puhelinta.
Android 10 järjestelmäpäivitys ilmestyi ehdotuksena näytölle heti ostamisen jälkeen ja lataus onnistui.
Puhelimen voi avata itse asetetulla kuviolla, mikä korvaa sormenjälkitunnistimen ja on nopeampi kuin koodin näppäily. (Entisessä Huawein puhelimessa sormenjälkitunnistin ei aina toiminut heti.)
Kokeilin yhdistää puhelimen läppäriin akkulaturin johdolla, josta pää irroitettu. Ei yhdistänyt, ainakaan vielä. Entisessä puhelimessa vastaava usb-piuha yhdisti laitteet ja kuvia saattoi sillä siirtää puhelimesta läppäriin.
Uusista sähköposteista tulee heti ilmoitus puhelimen näytölle, kun sallii sen.
Kokeilemani sovellukset toimivat hyvin, kuten sää, pankki, uutiset, askelmittari, ym.
Mainokset häiritsevät kun tulevat joka välissä tiettyjen sovellusten eteen.
Kun liittää tekstariin linkin, tekstarin alle tulee pienoiskuva ja yhteenveto verkkosivusta.
Näytölle voi asettaa keltaisemman yövalon tietyn ajan väliin, esim. klo 22-06.
Peruskäyttöön on ihan hyvä puhelin tässä hintaluokassa, mutta valokuvauksen harrastajana olen pettynyt kameraan, enkä raski kalliimpaa puhelinta ostaa vain kameran takia.
Puhelimen pahin ongelma näyttäisi olevan se, että esim. WhatsAppin ilmoitukset ja puhelut eivät toimi mikäli sovellus ei ole auki. Nopealla googlailulla näyttäisi liittyvän Android 10:een ja päivityksen versioon. Itselleni korjaavaa päivitystä ei ainakaan vielä ole tullut. Sinällänsä karmaiseva moka ja kertoo heikosta testauksesta.
Maksoin luurista 50€ ja ollut käytössä 8 kuukautta. Hyvin on pärjätty ja kaikki peruskäyttö on ollut toimivaa. Paras tämän hintaluokan puhelin tähän saakka. Lasi halki ja pudonnut ainakin parikymmentä kertaa näköistä mutta toimii. En osta kalliita kun ne tippuu ja hajoaa kuitenkin. Voin suositella tähän hintaluokkaan.